Rodinný rozpočet - co myslíte?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32025
14.10.20 13:00
@Netopirek píše:
Rozdíl je to brutální. U nás je to nejvíc vidět na záchodě. Nejen spotřebou toaleťáku, ale hlavně vodou. U nás stačilo i jaro a už to bylo. Když nejsme doma dvě, ale 4.
Ale nemyslím si, že je to něco kvůli čemu by se zakladatelka měla děsit. Že nebudou mít pomalu na jídlo a stanou se sz nich žebráci. Jak ji tu některé pomalu píší.

Normálně bych asi mávla rukou že ono se to nějak podaří určitě a že to není taková hrůza. Ale upřímně řečeno po tom co jsem viděla co ta koronakrize udělala s některými domácnostmi, tak ne děkuju. A být na jejím místě, tak okamžitě omezím všechno nadbytečné, příjmy osekám na ty příjmy které by nás čekaly na RD (zbytek dávat stranou jako rezervu) a snažila bych se přizpůsobit se skromnějšímu fungování. Protože pak opravdu stačí nějaká blbá shoda náhod (rozbije se pračka, kotel, klient nezaplatí fakturu nebo přijde další omezení na práci, karanténa, cokoliv, do toho dítě klidně na tom UM, pes…) a j to průšvih ze kterého není moc cest ven. Banky už teď řeší že nechtějí povolovat další odklady splátek, podpůrné programy pro zaměstnance mají dobíhat, takže se očekává zvýšení nezaměstnanosti…

Jako teď to zní jako zastrašování, ale znám fakt dost rodin kteří měli po jaře problém i když jim zbývalo víc. Pak jim přijde za rok ještě téměř určitě přeúčtování a zvýšené zálohy a co s tím budou dělat? Teď jak byli lidi doma na jaře, tak přesně jak píšeš - co toaleťák, ale třeba za spotřebu energií přišli spoustě docela nemalé nedoplatky a ještě jim navýšili zálohy.

Navíc tady každý píše jak kupuje věci ve slevách a že tohle a támhleto je za drobné. Ale jaro krásně ukázalo, že trh je řízen poptávkou a nabídkou. Ona třeba jako těhotná a potom s dítětem bude potřebovat víc ochranných pomůcek, když bude zase stagnovat dodávka zboží do ČR, tak i kdyby ta věc původně stála 2 koruny, tak může ve finále stát klidně 10 násobek.

Prostě mi tak nějak přijde že v dnešní době je možná o něco lepší přibrzdit a být ostražitější než si říct „joo, jasně, zvládli to s prstem v nosem i mnozí přede mnou“ a pak řešit s bankama odklady splátek a půjčky navíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32025
14.10.20 13:02
@Anonymní píše:
Manžel dělá ve stavebnictví. Práce zatím mají dost.
Já také dělám ve stavební firmě a také máme zatím dost práce. To ale pokud mi neumožní Home Office stejně buď jedno až budu na mateřské.

Tak snad se to udrží :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.10.20 13:07
@Nimie píše:
Normálně bych asi mávla rukou že ono se to nějak podaří určitě a že to není taková hrůza. Ale upřímně řečeno po tom co jsem viděla co ta koronakrize udělala s některými domácnostmi, tak ne děkuju. A být na jejím místě, tak okamžitě omezím všechno nadbytečné, příjmy osekám na ty příjmy které by nás čekaly na RD (zbytek dávat stranou jako rezervu) a snažila bych se přizpůsobit se skromnějšímu fungování. Protože pak opravdu stačí nějaká blbá shoda náhod (rozbije se pračka, kotel, klient nezaplatí fakturu nebo přijde další omezení na práci, karanténa, cokoliv, do toho dítě klidně na tom UM, pes…) a j to průšvih ze kterého není moc cest ven. Banky už teď řeší že nechtějí povolovat další odklady splátek, podpůrné programy pro zaměstnance mají dobíhat, takže se očekává zvýšení nezaměstnanosti…

Jako teď to zní jako zastrašování, ale znám fakt dost rodin kteří měli po jaře problém i když jim zbývalo víc. Pak jim přijde za rok ještě téměř určitě přeúčtování a zvýšené zálohy a co s tím budou dělat? Teď jak byli lidi doma na jaře, tak přesně jak píšeš - co toaleťák, ale třeba za spotřebu energií přišli spoustě docela nemalé nedoplatky a ještě jim navýšili zálohy.

Navíc tady každý píše jak kupuje věci ve slevách a že tohle a támhleto je za drobné. Ale jaro krásně ukázalo, že trh je řízen poptávkou a nabídkou. Ona třeba jako těhotná a potom s dítětem bude potřebovat víc ochranných pomůcek, když bude zase stagnovat dodávka zboží do ČR, tak i kdyby ta věc původně stála 2 koruny, tak může ve finále stát klidně 10 násobek.

Prostě mi tak nějak přijde že v dnešní době je možná o něco lepší přibrzdit a být ostražitější než si říct „joo, jasně, zvládli to s prstem v nosem i mnozí přede mnou“ a pak řešit s bankama odklady splátek a půjčky navíc.

Ja tedy právě nikoho v okolí nemám, kdo by kvůli tomu krachoval. Navíc ani jeden z nás dvou na jaře nepracoval nebo neměl HO.

Vím, že to určitě taková pohoda nebude, ale jako bezdomovci snad taky neskoncime. Naštěstí máme oba rodiče, kteri by nás, kdyby bylo úplně nejhůř, podrzeli. Teď s tím nic nenadelame a upřímně, kdybych otěhotněla za půl roku, tak situace asi zas tak lepší nebude. Teď už ale asi raději opouštím diskuzi a nejspíš i na nějakou domu eMimino, protože z tohohle chytam akorát deprese a už mě od těch nervů bolí břicho :D

• Citovat
  • Upravit
3265
14.10.20 13:13
@Anonymní píše:
Ja tedy právě nikoho v okolí nemám, kdo by kvůli tomu krachoval. Navíc ani jeden z nás dvou na jaře nepracoval nebo neměl HO.Vím, že to určitě taková pohoda nebude, ale jako bezdomovci snad taky neskoncime. Naštěstí máme oba rodiče, kteri by nás, kdyby bylo úplně nejhůř, podrzeli. Teď s tím nic nenadelame a upřímně, kdybych otěhotněla za půl roku, tak situace asi zas tak lepší nebude. Teď už ale asi raději opouštím diskuzi a nejspíš i na nějakou domu eMimino, protože z tohohle chytam akorát deprese a už mě od těch nervů bolí břicho :D

Bude to dobry, neboj. Můžete se na to už připravovat průběžně.
Hlavně ať jste všichni zdraví a hlavně to miminko :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32929
14.10.20 13:14
@Anonymní píše:
Ja tedy právě nikoho v okolí nemám, kdo by kvůli tomu krachoval. Navíc ani jeden z nás dvou na jaře nepracoval nebo neměl HO.Vím, že to určitě taková pohoda nebude, ale jako bezdomovci snad taky neskoncime. Naštěstí máme oba rodiče, kteri by nás, kdyby bylo úplně nejhůř, podrzeli. Teď s tím nic nenadelame a upřímně, kdybych otěhotněla za půl roku, tak situace asi zas tak lepší nebude. Teď už ale asi raději opouštím diskuzi a nejspíš i na nějakou domu eMimino, protože z tohohle chytam akorát deprese a už mě od těch nervů bolí břicho :D

Neboj, to dáte. Těšte se na miminko. Jste zodpovědní, umíte počítat, nenakupujete bezhlavě, tak to zvládnete. Takové příjmy má velké množství rodin. Věci pro dítě se dají sehnat i levně. Já sama toho mám ještě spoustu z těhotenství, i z prvního roku dítěte, ještě jsem to nestačila prodat, darovat. Stačí se poptat na místním fb třeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30988
14.10.20 13:17

Zakladatelko, to, ze se muzes spolehnout na rodinu v dobe nouze, je take velmi pozitivni. Casto se píše, ze dite je druha hypoteka. Dokud jsme nemeli deti, kroutila jsem nad tim hlavou. Ted, kdyz deti mame a chceme jim doprat nejake podminky pro spravny vyvoj, vzdelani, bezpecnost…, tak uz vidim, ze to tak nadsazene zase neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37144
14.10.20 13:19

@Nimie minimalne, mam dite na latkovkach a jedine co kupuju navic je ten gel na prani, v dm maji ten detsky za par korun. Pokud nemas nejakou prastarou pracku, tak to o moc vetsi spotreba neni, ja to na rocnim uctovani ani nepoznala :nevim: za tu vodu minimalne, pokud maj u baraku svoji studnu, tak to nepozna vubec. Porad to vyjde levneji, nez kazdy mesic dat tisicovku a vic za jednoraz. Ja treba nepouzivam ani vlhcene ubrousky, to je dalsich par stovek mesicne navic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
14.10.20 13:21

@Nimie s tím souhlasím. Taky jsem doporučovala už teď odkládat. A rekonstrukci podkroví osekat co to jen půjde. A na rezervu už nesahá.

Ale když jsem teď koukla do našeho účetnictví. Tak za věci co psala - jídlo, drogerie, oblečení, lékárna. Utratíme na hlavu stejně jako oni budou mít.
My tedy máme ještě X dalších výdajů. Ale ty mám se staršími dětmi. A nebo jako „luxus“, který teď taky musíme osekat :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
@Anonymní píše:

Prosím tě, klid. Máš tam dost položek, co se dají osekat - pojištění, benzín, hypotéka se dá také rozložit na víc let. Příjmy máš spíš podhodnocené, výdaje spíš nadhodnocené, jak sama píšeš. Můžeš si něco přivydělat, když bude potřeba. Já bych obavy neměla, bude vám zabývat klidně 15-20 tisíc, pokud si to pošéfujete a to už se dá.

Jsou i další možnosti, přítel si může říct o zvýšení platu, můžeš si dát kratší rodičovský příspěvek, pokud byste finančně nezvládali. Ale já myslim, že to nějak zvladnete.

Já osobně bych tedy refinancovala hypotéku a rozložila ji na delší období, pozastavila/snížila penzijko a možná i to životko. Ale to můžete udělat prakticky kdykoliv.

Příspěvek upraven 14.10.20 v 13:22

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.10.20 13:27
@Cuddy píše:
Zakladatelko, to, ze se muzes spolehnout na rodinu v dobe nouze, je take velmi pozitivni. Casto se píše, ze dite je druha hypoteka. Dokud jsme nemeli deti, kroutila jsem nad tim hlavou. Ted, kdyz deti mame a chceme jim doprat nejake podminky pro spravny vyvoj, vzdelani, bezpecnost…, tak uz vidim, ze to tak nadsazene zase neni.

Je to tak, ale to je tím, že na to člověk má peníze a je to jednodušší pro rodiče. Když by na to člověk ale neměl, dá se toto vše zařídit i za „pakatel“, minimálně dítě do 3 let opravdu nemusí stát moc peněz a nemusí to ubrat na kvalitě života.

• Citovat
  • Upravit
32025
14.10.20 13:27
@Kriss Tina píše:
@Nimie minimalne, mam dite na latkovkach a jedine co kupuju navic je ten gel na prani, v dm maji ten detsky za par korun. Pokud nemas nejakou prastarou pracku, tak to o moc vetsi spotreba neni, ja to na rocnim uctovani ani nepoznala :nevim: za tu vodu minimalne, pokud maj u baraku svoji studnu, tak to nepozna vubec. Porad to vyjde levneji, nez kazdy mesic dat tisicovku a vic za jednoraz. Ja treba nepouzivam ani vlhcene ubrousky, to je dalsich par stovek mesicne navic.

A co znamená minimálně? To přeci nejde takhle říct… někdo přebaluje 4× denně, někdo 10× denně. Někdo byl před dítětem zvyklý prát 1× týdně, a tudíž když potom najednou musí prát každej den (nedejbože víckrát), tak to víš že se to projeví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
14.10.20 13:32
@Cuddy píše:
Vis a to je velmi dulezite, prostredi, ve kterem zijete, ve kterem se bude vase dite pohybovat a ktere bude na tebe „vyvijet“ tlak. Pokud je ve vasem okoli bezny standard mit na zivot 10tis, asi nebudes resit, zda dat 15tis za rok za plavani, jelikoz plave kazde dite v okoli, ze by to chtelo nejakou anglictinu, protože deti prece v batolecim obdobi sajou jak houby, ze v desti/pres zimu najdes ostatni matky pouze v materskem centru, jinak budes s dítětem sama bloudit ulicemi,… Verim, ze jde zit s diteten velmi nizkonakladove, pokud je to u vas v okoli bezne.

Tohle pocit spokejosti ovlivňuje hodně.
S nejstarší jsem měla kolem sebe maminky co chodili na plavání, do solných jeskyní apod. A já na nic z toho neměla. Měla jsem pocit, že dceru hrozně ochuzuji a jaký je chudák.
U druhé a třetí jsem na to všechno už měla, ale stejně nechodila. Ale tentokrát mi to nevadilo. Maminky kolem mě taky nechodili. Všechny jsme raději obráželi hřiště a parky v okolí. A i když jsem vlastně na všech mateřských dělala to samé. Tak prostě okolí na spokojenost mělo dost velký vliv.
A možná i můj věk :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
14.10.20 13:35

@Cuddy hypotéka je lepší. U té se ti časem nezvyšují náklady, jednou je zaplacená a máš jistotu jasného výsledku.
U dítěte nic z toho není :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30988
14.10.20 13:35

@Limi123 urcite, opravdu to jde vsechno ruzne a nemusi to znamenat, ze je neco dobre, neco spatne. Nam to treba ukazal na jare covid, kdy se nam nas bohaty spolecensky a krouzkovy zivot smrskl na pole, kolo, les. A take nam bylo moc pekne, ale bylo to i tim, ze odpadl ten tlak a moznosti, co vse se da delat. Kdybychom za normalni situace zustali o vikendu doma, prislo by mne, ze jsme lini a deti maji malo novych podnetu. A jak nam za covidu bylo doma dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí