Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Mia2020 píše:
Dobrý večer,
dámy, opět se na Vás obracím s podobnou otázkou. Tentokrát se to týká vlků.
Bydlím poblíž polských hranic. Říká se, že v lesích žije nejméně pět vlků (jedna smečka).
Každé léto jsem pravidelně chodívala do hor, vyšlapávala jsem kopce. Tento rok bych chtěla pokračovat..
Práce mi začíná v 10 hodin, a proto bych musela vyrazit kolem půl osmé - osmi. Mám ještě nějaké povinnosti, a proto bych musela takhle brzo.
Cesta na vrchol vede kolem lesa. Docela se toho bojím. Myslíte si, že je to z hlediska zvířat (vlk, rys) nebezpečné? Váhám právě :/
Děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera.
Bát se nemusíš, vlk je hodně plaché zvíře a lidem se vyhýbá ![]()
@Ba-stet píše:
@Capelucia No to asi jedině někam na severKamarádka byla v Norsku a říkala, že pro blbý losy (nebo soby, teď si nejsem jistá), nebylo kam šlápnout
Jednoduchá školní pomůcka:
Los má velké lopaty.
Tím je myšleno mohutné paroží dlaňovitého tvaru a poukazuje to taky na to, že je to největší jelenovitý. ![]()
Los je typicky asi o třetinu větší, než sob. Dospělý los má v kohoutku 180 a víc. Takže i víc, než plná výška člověka - když to porovnáte.
Sob je vám tak po prsa - 120 cm (kohoutek je hřbet mezi předními končetinami). Největší sobi mají tak 400 kg, největší ulovený a zvážený los na Yukonu měl 820 kg.
A samozřejmě, domestikovaní a tahající Santu jsou ti menší - sobi. ![]()
Losy se nedoporučuje provokovat, jsou dost svéhlaví a v případě samic s mladými, samců v říji a pocitu ohrožení jsou i agresivní - když jsme u toho ohrožení zvířaty. Běží až 50 km/h - asi byste neměli šanci…
Teď už se budete suverénně orientovat, kdo je kdo. ![]()
Pozn.: Parohy se shazují, rohy ne. Paroží mají jelenovití, naproti tomu „krávy a kozy“ (např. bizon, kamzík) mají rohy. ![]()
@M_Vladim losy mají hlavně děsně hezké pusinky a v Polsku občas pobíhají ne tak daleko od nás
. Ale viděla jsem zatím jenom chovaného v zajetí.
@Capelucia píše:
@M_Vladim losy mají hlavně děsně hezké pusinky a v Polsku občas pobíhají ne tak daleko od nás. Ale viděla jsem zatím jenom chovaného v zajetí.
Nejen milé, ale i citlivé. Ale opravdu dejte na varování a držte se v povzdálí. ![]()
Je to divoké zvíře a nikdy nevíte, co se může stát. ![]()
Naproti tomu, pokud máte větší zájem, vřele doporučuji slušný příruční dalekohled.
![]()
P. S.: Protože to tu čte víc lidí, tak aspoň krátce k dalekohledu: Nekupujte dalekohledy se zvětšením víc jak tak 10×, 12× už budete mít problém udržet bez třesu v ruce.
A ano, je smutnou pravdou, že je to přístroj u kterého s cenou opravdu stoupá kvalita. ![]()
@Capelucia píše:
@Ba-stet tedy, ten vypadá úplně jako vlk. Já bych ještě taky moc chtěla potkat losa. Ale je to asi stejná utopie jako s vlkem
.
Tak na setkání s losy je největší šance v Budějovicích.
@Ba-stet píše:
@Capelucia No to asi jedině někam na severKamarádka byla v Norsku a říkala, že pro blbý losy (nebo soby, teď si nejsem jistá), nebylo kam šlápnout
Nejspíš to byli sobi.