Šátkování - tipy a zkušenosti

• Fotoalbum (115)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
81477
28.7.12 22:36

Sanami má jiný způsob mění, než ostatní šátky (měří se na uhlopříčku). takže je třeba delší. pokud má Tinus Sanami, tak by jí jiné stačili i kratší 4,2m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
28.7.12 23:59

Ahoj holky, s dovolením vám sem vlezu, protože potřebuju poradit a nechci zakládat novou diskuzi, když už tu tolik diskuzí o šátkování je…
Budu mít v zimě druhé mimino a vzhledem k tomu, že staršímu bude teprve rok a půl, tak u druhého by mi asi šátek usnadnil spoustu věcí…jenže jsem v této problematice naprostý neználek, nevyznám se v šátcích, ve vázání, prostě nic…ale něco jsem si pročetla, no i tak mi spousta věcí není jasných. Tak třeba - hodně se píše, že ideální je začít s elastickým šátkem, že je to pro nezkušenou maminu jednodušší na vázání a až si bude jistá a dítě bude větší, tak pak až pevný šátek…ale já zas nechci utratit peníze za dva šátky, protože přece jen to není úplně levná záležitost. Ale na druhou stranu, já jsem docela dost levá na takové věci, takže z vázání mám trochu strach :nevim: Většina holek sice píše, že to nic není, že se to dá lehce naučit, ale taky spousta už napsala, že právě kvůli tomu, že šátek neuměly uvázat, tak přešly na jiné nosítko (ale já bych právě ráda šátek, je mi ze všech nosítek nejsympatičtější, minimálně pro úplného maloše). A taky se hodně píše, že vůbec není od věci koupit šátek už po někom použitý, že je zanošený a je to pak lepší…
Jenže informací je všude milion a já se v tom nějak ztrácím, takže vás tímto prosím o radu, kterým směrem se vydat, na které šátky se zaměřit, nebo jestli to rovnou - vzhledem k mé nešikovnosti - nezabalit a nepodívat se radši třeba po manduce :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
29.7.12 00:27

@locika
Ahoj, nečetla jsem vůbec předchozí diskusu, jen Tvůj příspěvek, tak snad se nebudu opakovat. Já měla ze šátku ze začátku taky strach a pocit, že je to složitý, ale úplně zbytečně! Elastický šátek jsme neměli, rovnou pevný a hodně dlouhý /Didimos/, zapůjčený kamarádkou po jednom dítěti a super! Vázat nás naučila jedna paní, co pořádá kurzy vázání a šátky prodává - ono to není těžké, naučíš se to i z videa na netu, ale je dobrý, když někdo zkušený zkontroluje a poopraví úvaz. Manducu jsme si koupili taky, ale nakonec skoro nevyužili, šátek mi přišel, že sedí líp, líp se mi nosil, manducu jsem si ani neuměla sama zapnout (považuju se za nešikovnou ale šátek byl OK). Dítko nám v šátku spalo, chodilo na procházky a hlavně se skvěle uklidnilo, když třeba večer dostalo hysterický záchvat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
29.7.12 00:44

@locika Vázání se neboj, zvládla jsem to i já, a to mám volšový ruce. Doporučuji nějaké zaškolení naživo, půl hodiny osobně je lepší než stopadesát videí.

U nás se teda elastický šátek moc nechytil. On je asi fakt pro malá miminka a naše slečna byla statná a rychlerostoucí, takže mi po navázání během dvou týdnů klesala někam ke kolenům. Ale nevylučuju, že na opravdu malé děti může být fajn.

U některých šátků se zanošení doporučuje, záleží na výrobci. My máme Natibaby a tam to nutné není. (Kupovala jsem nový, protože jsem neměla nervy čekat, co vlastně přijde poštou.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
29.7.12 00:54

@Knihomyš souhlasím s tím, že určitě je to naživo lepší než na videu, protože já jsem opravdu antitalent :zed: Takže to potřebuju pořádně okouknout… Že bysme měli nějak maličké mimino, to si nemyslím, malý měl klasiku - 3,5kg a 50cm, to si myslím, že je asi normální velikost…a to jsme teda i čekali, že bude větší…
Takže Natibaby říkáš jo? Už jsem o něm něco četla a vesměs samá chvála, ale je to pro mě pojem méně známý, protože kam se podívám, tam je to samý Didymos, Storchenwiege (teď nevím, jestli to píšu správně) apod…
No popravdě - já bych radši koupila nový, právě z důvodu, jaký uvádíš… Jinak u nás je i nějaký kurz vázání šátků, dokonce už jsem se i dívala na stránky Nošení dětí, že je hodně holek od nás, co šátkují, tak jim třeba i tam pak napíšu, ale tady na Miminu se cítím víc doma, takže ty základní rady a tipy hledám spíš tady :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
29.7.12 01:01

Tak se dívám na ty Nati :D a jsou tam krásné kousky teda…nevím teda, jakou velikost, ale předpokládám, že na to jsou tabulky, tak to bych si dohledala…ale překvapilo mě, že šířka šátku je jen 70cm, to je běžné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
29.7.12 18:33

Tak jsem přeměřila náš šátek, má taky 70 cm a přijde mi to úplně v pohodě. Ono když si vezmeš, že roční dítě měří někde kolem 80 - 90 cm celé i s nohama a v tom šátku je řekněmě od zadku po ramena, tak to tak vychází.
Jiné značky nevím, jak jsou široké, ještě jsem přeměřila náš „prostěradlový“ (z druhé ruky, materiál je fakt jak silnější prostěradlo - nedoporučuji) a má taky 70. Tak to možná bude standard. Ovšem to prostěradlo je na šátek blbej materiál a doteď jsem si myslela, že je užší, protože se tak chovalo. Ve skutečnosti se teda asi krčilo, což Nati tkaný „šátkově“ nedělá.

Vzor doporučuji s pruhama - poznáš, jestli se ti šátek při vázání nepřetočil. Pro pochopení koukni třeba na videa od vonzino1

Akorát se nelekni, že to trvá dlouho. Ona to má velice precizně provedené, klade důraz na utahování, a jak při tom ještě vysvětluje, tak je to vázání asi 10× delší než v reálu :)

Jako mně by nevadil šátek z druhé ruky, ale musela bych ho před koupí vidět - což se teda líp realizuje v krámě než přes net. Jinak velikost ti asi poradí v krámě. Nebo si napřed chytni nějakou nosnici, ať ti to předvede a vyzkoušíš si to třeba s jejím šátkem - tak odhadneš, jaká délka by byla pro tebe nejlepší. My máme 4,7 m, protože nosí i chlap (190 cm). Na mých 170 cm je to tak horní hranice, ale zas si ji s tím navážu v pohodě na záda a stáhnu tibeťanem (takto)
Kdybych chtěla nosit jen na břiše, tak klidně snesu i kratší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
29.7.12 18:58

Myslím, že většina šátků má udanou šířku 70 cm. Ale v reálu se to dost liší. Některé se do šířky vysráží a jsou užší. S batoletem je to znát. Pokud chceš dást dost látky pod zadeček a chceš dát dítěti ruce dovnitř do šátku třeba na spaní, tak je ta spotřeba u batolete veliká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
29.7.12 21:32

Tak asi je ta šířka 70cm normální, mě to jen trochu zarazilo, ale jak říkám - nemám o šátkování vůbec představu, tak jsem nevěděla…
@Knihomyš díky za odkazy, jdu na to mrknout…a s tou velikostí - já měřím 178, takže to by mi délka do těch 5 metrů asi taky stačila :think: Manžel 190, ale ten by v šátku nenosil, takže to je jedno :)
A vidíš, s těma pruhama by mě to vůbec nenapadlo, že je to dobrá vizuální pomůcka, jestli se šátek nepřetočil :palec:
@Alpaka no jo, jenže já vůbec zatím nevím, jestli chci dát dítěti dost látky pod zadeček :mrgreen: Ale né, dělám si srandu, fakt to musím vše prozkoumat a zjistit, co mi (a miminu) bude vyhovovat.

Jen teda jestli bude druhé dítě jako to první, tak mi celý šátek bude na houby, protože malého jsem zkoušela dát do Manducy, do vaku a ještě do jiného nosítka (vše jsem si půjčila v kamenné prodejně) a absolutně tam nechtěl být a dělal scény…možná ale byla chyba, že jsem to na něj zkusila až někdy kolem půl roku věku…tak bych právě teď chtěla být připravená a začít nosit už od miminka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
29.7.12 22:00

Věřím, že nenosivých dětí je minimum. Jen nemůžem čekat, že když nervozní matka popadne dítě a začne ho prvně krkolomě soukat do šátku, bude z toho hned happy. Základ je dítě v co nejlepší náladě navázat, nejlépe rovnou někde venku, bez obecenstva a hned vyrazit svižným krokem na procházku. Po čase dítě zjistí, o co jde a bude trpělivě čekat i při navazování. Pokud se poštěstí, tak zvládně být časem v šátku i doma. Druhou jsem měla vysloveně šátkovou. Od 3-4 m stačilo navázat a klidně jsem mohla sedět na gauči u kafe. Ona si jen položila hlavičku a usmívala se. Přesto první týdny po narozní v šátku držkovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15887
29.7.12 22:04

Tak právě s těma půjčenýma nosítkama jsem nebyla vůbec nervní, měla jsem to půjčené domů, takže jsem ho tam v klidu nandala a zkoušela s ním chodit atd., jenže třeba ta Manduca mi přišla hrozně natěsno, malý byl na mě nalepený jak vosa na bonbónu a to se mu evidentně nelíbilo…ale je fakt, že jednou to vyzkoušet asi nestačí…
Doufám, že tentokrát nošení klapne, protože s miminem, batoletem a psem bude jinak vycházka zajímavá :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Numerenka
30.7.12 08:20

Ahojky holky, jdu si pro radu. Čekáme třetí miminko a ráda bych ho nosila v šátku už od narození. Chci se zeptat, zda jste některá nosila mimi jen v šátku bez kočáru. Mám sice kočárek po holkách, ale potřebuji hodně volné ruce, jelikož mám děti 4roky a 2,5roku. Holky jsem nosila až od 6měsíců v Ergu, jelikož jsem se bála těch úvazů. Nicméně v září jdu na kurz vázání, tak snad se to naučím.
Také mi přijde při kojení venku praktičtější - máte některá zkušenosti s kojením v šátku?
Předem moc děkuji za rady.

• Citovat
  • Upravit
5254
30.7.12 08:25
@Numerenka píše:
Ahojky holky, jdu si pro radu. Čekáme třetí miminko a ráda bych ho nosila v šátku už od narození. Chci se zeptat, zda jste některá nosila mimi jen v šátku bez kočáru. Mám sice kočárek po holkách, ale potřebuji hodně volné ruce, jelikož mám děti 4roky a 2,5roku. Holky jsem nosila až od 6měsíců v Ergu, jelikož jsem se bála těch úvazů. Nicméně v září jdu na kurz vázání, tak snad se to naučím.
Také mi přijde při kojení venku praktičtější - máte některá zkušenosti s kojením v šátku?
Předem moc děkuji za rady.

V satku jsem nekojila, to neporadim. A kocarek sice mame, ale pouziva ho tak jednou tydne chlap a jednou za 14 dni babicka. Moje mama uz taky nosi, takze urcite se to da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19874
30.7.12 09:00
@Alpaka píše:
Věřím, že nenosivých dětí je minimum. Jen nemůžem čekat, že když nervozní matka popadne dítě a začne ho prvně krkolomě soukat do šátku, bude z toho hned happy. Základ je dítě v co nejlepší náladě navázat, nejlépe rovnou někde venku, bez obecenstva a hned vyrazit svižným krokem na procházku. Po čase dítě zjistí, o co jde a bude trpělivě čekat i při navazování. Pokud se poštěstí, tak zvládně být časem v šátku i doma. Druhou jsem měla vysloveně šátkovou. Od 3-4 m stačilo navázat a klidně jsem mohla sedět na gauči u kafe. Ona si jen položila hlavičku a usmívala se. Přesto první týdny po narozní v šátku držkovala.

Jo souhlas! Nám malá v šátku taky nejdří řvala, ale byli jsme na to upozorněni, tak jsme to čekali. Pak jsem zjistila, že u mě řve, protože cítí mlíko, ale přitom se nokojí, byla zmatená. Tak ze začátku nosil manžel, ona se u něj vždycky krásně uklidnila, usnula a postupně si zvykla i na nošení u mě. Šátek je super!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81477
30.7.12 09:08

Numeranko, já výhradně nosila cca od 3 m. Do té doby jsem na delší cesty brala kočár přehazovala jí z kočáru do šátku a zpátky. V šátku někdy ječela. Teď si poslední měsíc zase zamilovala kočár, tak jsem jí párkrát udělala radost a udělala jí vyhlídkovou jízdu v golfkách. :andel: :lol: V diskuzi máme několik holek úplně bez kočáru, takže to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Manduca

• (5) + 34 recenzí

Nosítko

• (4.7) + 15 recenzí