Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Borůvka1990 píše:
U nás je to trošku jinak. Švagrová (naprosto bezkonfliktní pokud jde o vztah náš) požaduje, aby jejím dětem dávali prarodiče fakt drahý dárky, jinak je zle. Proto jsem to vyřešila tak, že jsem řekla tchyni, aby našim dětem dárky dávala symbolické, opravdu jen za pár kaček, třeba omalovánky, pastelky, lepidlo, holce sponky, klukovi třeba obyčejné vojáčky… Aby nedala za naše dvě víc jak pětikilo dohromady.
Kam ten svět spěje
@sissi001 píše:
Nějak nechápu proč tam chodíte. Abyste byli s prarodiči zadobře a zároveň tam necháte malou holku sedět bez dárku, když ostatní něco dostanou? Jasně, není jejich povinnost něco kupovat, ale pokud některým dětem koupí a vaší dceři nic, tak je to na ránu.
Taky nechápu, co u nich v tomto případě děláte
@Tichošlápek píše:
Zavolala bych jim a zjistila jestli uz dárek koupili - ideálně tak týden před návštěvou. Pokud ne, koupila bych panenku sama a dceři ji dala od Ježíška u tchanovcu. Třeba místo toho lega pokud nemáte finance
Udělala bych to stejně. Pokud panenku přece jen nekoupí, dala bych s nima vážný rozhovor na tohle téma. A asi bych tam snad i přestala jezdit
Kolik je dceři?
Bohužel si nemůžu dovolit teď udělat nějaký humbuk ani přerušit kontakt. Jeden z manželových rodičů je vážně nemocný. Takže kdybych se nějak sekla a rozčílila mohla bych zadělat na neštěstí. A to opravdu, mám doma lékařské zprávy, takže vím, že je to vážné a příští rok se nedej bože u toho stromečku už třeba nemusíme sejít. Takže bych si nedovolila teď cokoliv říct nebo přerušit kontakt. Tu panenku jí místo Lega nekoupím. Dlouho pořád říká jak moc si ho přeje, stojí u okna a křičí do něj Ježíšku, dones mi prosím prosím lego, moc si ho přeju. Takže to bych jí nemohla udělat ho nekoupit, navíc k němu můžu stále dokupovat dodatky, takže si tím vyřeším i lámání hlavy nad dárkem k narozeninám atd. Tu panenku jí nakukali oni, viděli to v reklamě a to bylo jenom ta panenka umí tohle a tamto a dcera se pro ní nadchla. Navíc pokaždé když s ní mluví jí to opakují, takže ona s tím už počítá… Snažím se o to, ať má krásné Vánoce, na které bude jednou hezký vzpomínat a pak najednou může přijít taková jobovka… Nevím jak jí to pak vysvětlím pokud to zase udělají…
@GabinkaCh píše:Řeknu to takhle. Tchánovci se neumí postavit vlastní dceři, kvůli vnoučatům. Nebudu je pumpovat z prachů jen proto, aby stejnou cenou dopřáli i našim. Pro nás fakt nemusí šetřit měsíce. Letos si švagrová přeje pro syna kolo za šestku a dceru náušnice z bílého zlata
Kam ten svět spěje
@Borůvka1990 píše: Řeknu to takhle. Tchánovci se neumí postavit vlastní dceři, kvůli vnoučatům. Nebudu je pumpovat z prachů jen proto, aby stejnou cenou dopřáli i našim. Pro nás fakt nemusí šetřit měsíce. Letos si švagrová přeje pro syna kolo za šestku a dceru náušnice z bílého zlata![]()
Skromná žena ![]()
@GabinkaCh píše:
Tyjo koukám, že všem by to nijak nevadilo, že jejich dítě nedostává nic, zatímco ostatní vnoučata joJá bych tohle neskousla
A co bys asi chtěla dělat? sebrat jim peníze a dítěti bys za ně něco koupila? Vyřvala to na ně s tím, že už se nikdy neuvidíte? Tobě všichni vždycky všechno dávali? Tak to potom jo.
@Anonymní píše:
Bohužel si nemůžu dovolit teď udělat nějaký humbuk ani přerušit kontakt. Jeden z manželových rodičů je vážně nemocný. Takže kdybych se nějak sekla a rozčílila mohla bych zadělat na neštěstí. A to opravdu, mám doma lékařské zprávy, takže vím, že je to vážné a příští rok se nedej bože u toho stromečku už třeba nemusíme sejít. Takže bych si nedovolila teď cokoliv říct nebo přerušit kontakt. Tu panenku jí místo Lega nekoupím. Dlouho pořád říká jak moc si ho přeje, stojí u okna a křičí do něj Ježíšku, dones mi prosím prosím lego, moc si ho přeju. Takže to bych jí nemohla udělat ho nekoupit, navíc k němu můžu stále dokupovat dodatky, takže si tím vyřeším i lámání hlavy nad dárkem k narozeninám atd. Tu panenku jí nakukali oni, viděli to v reklamě a to bylo jenom ta panenka umí tohle a tamto a dcera se pro ní nadchla. Navíc pokaždé když s ní mluví jí to opakují, takže ona s tím už počítá… Snažím se o to, ať má krásné Vánoce, na které bude jednou hezký vzpomínat a pak najednou může přijít taková jobovka… Nevím jak jí to pak vysvětlím pokud to zase udělají…
Nemůžeš se jich zeptat, jestli už ji mají? To snad nikomu neublíží a budeš na to moci dceru připravit. To je takový problém?
Blbá situace díky ty nemoci, ale asi bych se jich po telefonu zeptala, jestli tu panenku mají a vysvětlila bych jim, že dcera se na ní těší a že by bylo fakt v rámci toho aby byla v pohodě dobré aby tentokrát něco pod stromkem našla.
@Borůvka1990 No tak ať si napíše ježíškovi
. Já se jen divím, že to prarodiče koupí, já bych to teda nekoupila, už jen kvůli tomu, že si to poručí.
To je divné, že ostatním kupují a jí nedají ani nějakou drobnost..já bych je taky ničím neobdarovala a nejen na vánoce i narozeniny a tak, jak se jim to bude líbit..
@Anonymní píše:
Přeji hezký den maminky, mám takový problém. No on to není ani tak problém, ale prostě mě to štve. Jedná se o tchány. Nikdy nic vnučce nekoupili. Já vím, není to jejich povinnost, ale prostě k narození, svátku, narozeninám a ani Vánocům nikdy nic. Ale ostatní vnoučata k narozeninám i Vánocům vždy dostali. Oblečení, auta, klouzačku… Loni to bylo třeba odůvodněno tím, nemáme peníze a nemůžeme jednomu koupit a dalším ne, koupíme hned v lednu. V lednu telefon teď koupit nemůžeme měli jsme vydání. Koupíme pak, jenže pak už se ani nezmínili a nedostala nic. Ostatní vnoučata však ano. Mrzí mě to, ale přece se nebudu upomínat. Jenže teď dceři pořád říkají, že jí k nim Ježíšek přinese interaktivní panenku, která stojí patnáct stovek. Jelikož už to řekli několikrát tak dcera s tím počítá a pořád o tom mluví. A já se právě bojím toho, že to dopadne jako každý rok a nedostane nic. A opravdu nechci pak koukat na ty zklamaný očička a smutnou dceru. My už pro ní dárky máme delší dobu koupené, dokoupíme ještě akorát Lego, které si moc přeje a nemůžu vydat pak dalších x stovek za panenku, aby kdyby se na ní zas vykašlali nebyla zklamaná. A pokud to zase udělají tak já už pak nevím jak reagovat když tam dcera půjde s tím, že jí tam Ježíšek nechal slíbenou panenku, na kterou se těší a bude tam mít akorát prázdno pod stromečkem…
Bohužel, v některých rodinách to takto funguje. Asi bych se jich zeptala tak týden-dva před Vánoci, jestli tu panenku opravdu koupili, že se jenom ujišťuji, protože dcerka pořád o tom mluví, a strašně se těší, takže by jí to psychicky moc ublížilo, když by
panenku nakonec pod stromečkem nenašla, a že to potřebuji vědět, jestli jí teda nekoupili, že jí koupím sama. Pokud by opět nedodrželi slovo, pak bych je slušně požádala, ať už holce nic neslibují.
@Borůvka1990 píše: Řeknu to takhle. Tchánovci se neumí postavit vlastní dceři, kvůli vnoučatům. Nebudu je pumpovat z prachů jen proto, aby stejnou cenou dopřáli i našim. Pro nás fakt nemusí šetřit měsíce. Letos si švagrová přeje pro syna kolo za šestku a dceru náušnice z bílého zlata![]()
Takže si to dělají sami. Já bych jí řekla, že o tom, co dám vnoučatům, a za kolik, si s dovolením rozhoduji sama. Aby si diktovala takové nákladné dárky, to bych ji slušně poučila, že mám i jiné vnoučata, a peníze si netisknu doma na tiskárně. Krom toho, je to nespravedlivé vůči tvým dětem.