Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj tak jen jak to u nás pokračuje. Tento týden jsme si měli přijít pro peníze na ten dárek, protože domluva byla, že nejpozději do konce týdne to musím objednat. Pak to změnili, že až o víkendu. A teď najednou, že jim nepřišlo tolik peněz kolik mělo tak zas posunuli termín. Ale úplnou náhodou jsme se dozvěděli, že jinému vnoučeti přislíbili kromě dárku i příspěvek na něco co mu chtějí jeho rodiče koupit a koupili si nějakou novou elektroniku… takže tak no… takže už s tím vůbec nepočítáme… pokud to ale zase udělají tak řeknu svoje, na svátky tam nejdu ani za mák a slíbený dárek prostě opravdu koupíme my za nás, ať není dcera zklamaná plus jsme se rozhodli, že peníze co jsme dostali my na Vánoce od mojí rodiny, vždy nám to dávají dřív ať si koupíme co nám udělá radost vložíme také do dárků pro dceru a koupíme jí ještě něco navíc. Protože manžel je z chování svých rodičů dost špatný tak to prostě chce nějak malé vynahradit. A mě to taky moc mrzí. Takže už vlastně nejde o dárek, ale o princip…
A tomu druhemu vnouceti to koupi? To vis? Nejsou to take jen sliby? Rodicum bych to poradne vysvetlila, ze by nebyl problem, kdyby meli malo penez. Ale ze se vam nelibi, ze ostatnim detem kupuji a tve dceri jen slibuji hory doly a pak ji zklamou. Kdyby nic neslibovali a nic nedali, tak budiz, ale delat se tydny pred Vanoci pred dcerou dobraky kdyz vi, jak to zase dopadne, je srabactvi.
Anonymní, to přece není jen tak… kolik je ostatním dětem, jsou to také děti od snachy, jsou na tebe milí v manželově rodině, nebyly tam hádky? ![]()
A to já bych klidně dorazila. Bez jakýkoli dárků, s tím, jak už tu někdo psal, že jsme za ně koupili tu jimi slibovanou pannu. A pokud by nenabízeli občerstvení, tak bych se nestydatě ptala: Kafíčko nebude? A oběd? A pohoštění?
Normálně mi takové reakce přijdou neadekvátní a za čárou, ale toto je fakt moc.
Vy po nich nic nechcete. Oni holčině navalí klíny do hlavy, jak super panenku dostane. Sami se do koupě nehrnou a když to tedy s jejich souhlasem objednáte za ně a oni přislíbí peníze, tak pak datum předání peněz odsouvají a odsouvají. To je fakt hnus. Máš pravdu, chápu, že tady to není o věcném daru, ale velmi ošklivém jednání. A když píšeš, že se to opakuje, tak je fakt, že tady dobré vztahy být moc nemůžou.
Tak ostatní vnoučata. Jedno je o trošku mladší než naše dcera, další o něco starší. Jím se prostě ty peníze dát nechtějí. Kdyby neslibovali a koupili třeba barbínu za stovku tak dobrý. Ale oni jí tu panenku ještě ukážou jak běžela reklama a pak to ti k mám přinese Ježíšek. A teď předáni peněz odsouvají, že jim nepřišlo tolik kolik mělo…kdyby nepřišlo nekupuji si novou elektroniku.
@Anonymní píše:
Tak ostatní vnoučata. Jedno je o trošku mladší než naše dcera, další o něco starší. Jím se prostě ty peníze dát nechtějí. Kdyby neslibovali a koupili třeba barbínu za stovku tak dobrý. Ale oni jí tu panenku ještě ukážou jak běžela reklama a pak to ti k mám přinese Ježíšek. A teď předáni peněz odsouvají, že jim nepřišlo tolik kolik mělo…kdyby nepřišlo nekupuji si novou elektroniku.
tak to bylo jasné od začátku, řekli at jí objednáte no a i dkyž oni nezaplatí zaplatíš Ty. Pokud bych jí platila tak by jí našla doma pod stromkem a k nim bych ani nešla. Neměli nic slibovat a rozhodně hned neukazovat určitou věc ![]()
Nechceš mi snad říct, že tu panenku koupíš a dáš jí k nim? Já bych jim nic nekoupila a ani tam nešla. Dceři bych vysvětlila, že dárky nosí Ježíšek na jedno místo a hotovo.
@Monchichik přesně tak, jako vždyt by to pro ně bylo super, nic nezařídí a ještě se budou prsit co jí tam ježíšek nechal
. Vůbec bych tam s dítětem nešla a panenku jí dali my doma. Možná jim to i dojde, jinak co by řešili když ve výsledku to dopadlo jak řekli ![]()
Panenku bych dala pod stromeček doma (taky bych jí koupila. pokud by to jen trochu šlo - pokud se na ní dcerka opravdu těší. Radši byhc utrhla od pusy sobě než takový zklamání pro malý dítě
). Na návštěvu bych se nehrnula (ale chápu, že je to těžký a člověk kolikrát překousně leccos, aby třeba úplně nepřetrhal vztahy). Dárky pro ně? Ani náhodou. Ani bych to nijak nekomentovala, jen kdyby se vyloženě ptali - potom to vysvětlení, že jste peníze dali za dárek, který naslibovali oni. Každopádně s prarodiči bych si velmi, ale velmi rázně promluvila, resp. spíš by si měl s nimi promluvit manžel jako jejich syn. Vůbec bych do toho netahala, že ostatním dávají a vaší dcerce ne. To je jejich věc (jakkoliv pro mě nepochopitelná a „zvrhlá“ a mě by to teda mrzelo hodně). Ale že si prostě nepřejete, aby jí blbli hlavu, naslibovali a pak nic. Že od nich po těch zkušenostech nečekáte už vůbec nic, ale holce ubližujou nejvíc tím slibováním. A že pokud za rok opět začnou, tak s nima bez milosti přerušíte styky, protože trpělivost došla. Co jí naslibují příště? Ony jsou totiž hračky klidně za 5000 a to už pak nebudete moct zaplácnout vy.
@Anonymní píše:
Tak k nim nejezdí…nic jim nekupuj, popřej po SMS a měj klidný Vánoce doma.
Divím se vám oboum že jste dávno nic neřekli.
Nemuzeou rodice kalkulovat s tim, ze jsi hodna matka, ze dceru smutnou nenechas, a tak pocitaji, ze to stejne koupis, jen to oni nebodou muset platit…pak jeste mohou dceri spkojene rikat:mas tu panenku, o ktere JSME se bavili, jakoby to byla jejich zasluha…ja bych ji asi nekoupila a dceru pripravila na to ze panenka letos nebude, jeste je cas zpracovat ji na neco jineho…z principu, ona to zvladne, bude se ji to hodit do zivota. a do rodicu zaryt, ze panenka u nich nebyla (ne pred dcerou…), neverit jim tupe vsechno…
@pajaxy No to já bych jí teda koupila, protože dcera o ní pořád mluví a přeje si jí. Takže bych nekoupila dárky jim, ale místo toho dceři panenku a nechala bych jí u sebe doma. Nevím proč jí dávat k nim, když jí neplatili. Navíc to takhle dělají zřejmě každý rok, tak to by měli fakt smůlu.
Tak jsem teď prostě nadrzovku napsala, že už to musím objednat. Vyfotila jsem upozornění na stránkách eshopu, kde je jasně psáno, že pokud neobjednam do zítra tak zboží vyexpedují až po svátcích a že si tedy přijdeme pro ty penízky dneska nebo zítra tak jsem zvědavá na odpověď.
Nevěřím tomu, že ti dají peníze. Kdyby měli v úmyslu jí koupit, tak už by to udělali.
@Monchichik píše:
Nevěřím tomu, že ti dají peníze. Kdyby měli v úmyslu jí koupit, tak už by to udělali.
Také už tomu nevěřím. Mrzí mě to. Ne kvůli sobě nebo kvůli tomu, že přetáhneme rozpočet na dárky, aby jsme to koupili my za nás. Ale kvůli dceři, která je má moc ráda a nestojí jim ani za dárek pod stromeček. A navíc když vidím u babiček z mojí strany, že i když samy žádné horentní příjmy nemají vždy od nich Ježíška dostane a přes rok od jedné každou chvíli bonbóny nebo dobrotku co má ráda, druhá jí sem tam koupí něco hezkého na sebe a to je každá sama a tcháni jsou dva s dvěma příjmy.
Manželovi jsem řekla, že pokud to opravdu udělají tam mě tam nedostane ani stádem volů. I když to přesáhne nás rozpočet na dárky tak ano zacálujeme to my, hlavně aby dcera nebyla o Vánocích smutná. Opravdu se na Ježíška těší a…chce se mi až brečet…
nevím proč ostatním ano, ale jí ne… Sice dát necelé dva tisíce za panenku je pálka a budou se mi u toho kroutit oči, ale ona věří, že když babička řekla, že jí jí Ježíšek přinese tak jí pod stromečkem opravdu najde… Kdyby měla 13,14 let tak jí řeknu pravdu, že se na ní babička s dědou vyflakli, ale malému dítěti to takhle říct nemůžu.