Společné peníze před svatbou/dětmi

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
3.9.19 08:29
@Anonymní píše:
No, ale vy taky pisete presne o “manzelovi” materske.. to ja neresim protoze bych si ho nevzala kdyby jsme jeli moje tvoje. A kdyby jsme meli dite tak je to prece jasne, ze z materske to proste utahnout nejde. To by se resilo po letech, ja zase nejsem blba abych s ditetem nemela pul mesice do vyplaty co jist, s takovym klukem bych si dite neudelala :) jak jsem rekla, jsme mlady, je nam obou pod 25. Bydlime spolu 2 roky. Me spis zajimalo, co bylo predtim, nez jste se vzali, nez meli dite. A nekteri mi uz odpovedeli takze sem rada.
Vim ze v dnesni dobe neni nenormalni se vzit ci mit dite po roce vztahu, me s nim prijdou 3 roky jeste hrozne malo na takove planovani :D ja si rikam ze dite treba kolem 30, a svatbu taky neresim, pro me je to i docela prezitek, jen papir.. :nevim:

A pokud omylem otehotnis, tak se stane co? Predpokladas, ze najednou bude vsechno jinak? Nebude :nevim: ono ve skutečnosti i u plánovaného těhotenství se v takových situacích kolikrát stává, že se dva jakože domluví, ale pak je to dost jinak. Proto neni nic lepšího než do těchto fázi vstupovat s už ustáleným systémem, který nějak funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
3.9.19 08:31

Manzel byl a stale je, co se tyce penez vzdycky velkorysy, bez ohledu na to jaky nasobek meho platu zrovna bere. Ucet mame kazdy svuj; penize povazujeme za spolecne a nikdy jsme si nic nevyuctovavali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
3.9.19 08:32
@Anonymní píše:
No, ale vy taky pisete presne o “manzelovi” materske.. to ja neresim protoze bych si ho nevzala kdyby jsme jeli moje tvoje. A kdyby jsme meli dite tak je to prece jasne, ze z materske to proste utahnout nejde. To by se resilo po letech, ja zase nejsem blba abych s ditetem nemela pul mesice do vyplaty co jist, s takovym klukem bych si dite neudelala :) jak jsem rekla, jsme mlady, je nam obou pod 25. Bydlime spolu 2 roky. Me spis zajimalo, co bylo predtim, nez jste se vzali, nez meli dite. A nekteri mi uz odpovedeli takze sem rada.
Vim ze v dnesni dobe neni nenormalni se vzit ci mit dite po roce vztahu, me s nim prijdou 3 roky jeste hrozne malo na takove planovani :D ja si rikam ze dite treba kolem 30, a svatbu taky neresim, pro me je to i docela prezitek, jen papir.. :nevim:

my sme takhle jeli i předtím, než jsme založili rodinu.
Jako abych musela rozpočítat každej nákup, co je koho, to ne, to podle mě není partnerství. Nejde o to, že bych na chlapovi nějak vydělávala, má sice větší peníze, ale taky větší výdaje ;) ale přijde mi to nemístné, aby lidi, co plánují společný život řešili „půlku popcornu“ :think:
A jak sem psala, ze zajetého systému se pak těžko uhýbá. Takže je podle mě lepší si finance vyřešit hned, než za dva roky koukat jako puk, až ti chlap oznámí, že ale vysazením antikoncepce nehodlá tyhle poměry měnit. Nebyl by ani první ani poslední… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.19 08:32

Navrhla jsem mu, ze si udelame alespon castecny spolecny ucet. Ze ja tam poslu 4000 on 6000 protoze vydelava vic. Z toho se bude platit jidlo, hygiena a zabava. Aby jsme to hlavni furt nepocitali. Jasne, nechci aby mi ze sve vyplaty platil oblecneni, kosmetiku a takove veci, to fakt ne. Ale veci co pouzivame oba, zubni pasta, mydli, toaletak, i to kino treba, aby se to proste platilo z jednoho. Vysvetlila sem mu to, tak uvidime :) Doma si o tom mame promluvit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.9.19 08:33

My to meli uplne jinak, v CR jsme zili kazdy sam, nadalku, kdyz jsme byli spolu, tak se to po letech pomichalo penize byly tak nejak spolecne asi. Pak ja sla do zahranici, on prisel za mnou a byl doma dva roky, neplatil nic, ucil se jazyk. Mne to bylo jedno uplne, najem i jidlo bych platila stejne jako kdyby tam nebyl, ostatni taky nechapali, no a. Pak si nasel praci a penize jsme uz neresili a neresime, spolecne je vse, i kdybych ted byla doma bez prace ja, bylo by mu to jedno. Pak prislo dite, spolecne vse dal. Takze jak vam to vyhovuje :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5696
3.9.19 08:34

Jo, je to divné. My jsme sloučili finance v momentě, kdy jsme začali spolu bydlet. Zkrátka společný život, společné finance. Máme to tak dodnes, už 22 let a se 4 dětmi a bez svatby. Prostě partneři se vším všudy. Neumím si představit, vracet půlku za popcorn, to jsme nedělali, ani když jsme spolu ještě chodili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
3.9.19 08:35

Během chození je si každý řešili svoje. I kdyžr teď už manžel většinou zval.

Po sestehovani jsem ještě studovala, takže hodně bylo na něm. Jakmile jsem zacla vydělávat, nastavili jsme systém, který funguje doteď (jen ho upravujeme dle aktuální situace).

Peníze máme v podstatě společně, ale každý na svém účtu.

Já platím běžný provoz - bydlení (teď už i hypo), jídlo, drogerii, běžné věci pro děti, plenky, svůj telefon a benzín do „svého“ auta.

Manzel mi měsíčně posílá trvalým příkazem předem dohodnutou částku (po přechodu na RD jsme ji navýšili). K tomu poměrně dost peněz dávám do strednedobych spoření, protože manžel na to moc není (nevěří těm produktům).

Manzel platí bydleni svému tátovi, splátky na auto, benzin do svého, obědy v práci (nechce krabičky) a jakékoli mimořádky, kterých je dost a dost. Větší nakupy do bytu, na děti, dovolené atp. Z jeho účtu jsou také větší rodinné dárky.

Měsíčně dává dost stranou na spořící účet a když tam má dost, použijeme. Naposledy jsme předčasně splatili úvěr na dovybavení bytu po reko, teď šetří na mimořádnou splátku hypo.

Funguje to docela dobře. Nemáme navzájem přehled do koruny o tom druhém, ale netajime si to a říkáme si kolik zhruba kde máme usporeno.

Model zakladatelky mi přijde přehnaně komplikovaný a bála bych se jak to bude s dětmi, když to teď dělí na moje a tvoje, jak se mu bude chtít se dělit s dětmi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.19 08:35

A svatba i dite prislo az mnoho mnoho let pote…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
3.9.19 08:36

Ja musim mit tehotensky planovane, kvuli praskum co beru, protoze jinak by se dite nenarodilo zdrave, pokud by se vubec narodilo. Takze kdybych naahodou otehotnela, tak bych si ho ani nechat nemohla. Proto rikam, ze tohle ted neresim..
Mam u sve doktorky u povinnost brat antikoncepci :)

• Citovat
  • Upravit
5696
3.9.19 08:39
@Anonymní píše:

No zase tak mladí nejste, my jsme v 24 resp. 25 měli už první dítě. O svatbě to není, my se nevzali nikdy a funguje to. Je to o velkorysosti, úctě k druhému, to se obávám, že u páru kde si každý bere v obchodě svůj košík, platí za sebe vstup do ZOO a hradí půlku popcornu, prostě nemůže nastat. Lidi jsou vypočítaví a myslí jen na prachy, i v tak mladém věku, což mě děsí ještě víc, my jsme po tak krátké době (3 roky chození nebo i bydlení spolu) byli jeden druhým natolik „opojení“ že bychom si dali všechno na světě. A vlastně to trvá dodnes. No konejte jak myslíte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
3.9.19 08:39
@Anonymní píše:
Navrhla jsem mu, ze si udelame alespon castecny spolecny ucet. Ze ja tam poslu 4000 on 6000 protoze vydelava vic. Z toho se bude platit jidlo, hygiena a zabava. Aby jsme to hlavni furt nepocitali. Jasne, nechci aby mi ze sve vyplaty platil oblecneni, kosmetiku a takove veci, to fakt ne. Ale veci co pouzivame oba, zubni pasta, mydli, toaletak, i to kino treba, aby se to proste platilo z jednoho. Vysvetlila sem mu to, tak uvidime :) Doma si o tom mame promluvit.

to mi přijde rozumný. Tak uvidíš, jak to půjde ;)
Akorát já bych uvažovala o tom, do tohohle „společného“ nasypat i bydlení, energie, auto. To taky užíváte společně, ne? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5696
3.9.19 08:41
@Anonymní píše:
Ja musim mit tehotensky planovane, kvuli praskum co beru, protoze jinak by se dite nenarodilo zdrave, pokud by se vubec narodilo. Takze kdybych naahodou otehotnela, tak bych si ho ani nechat nemohla. Proto rikam, ze tohle ted neresim..
Mam u sve doktorky u povinnost brat antikoncepci :)

Pokud budete tento systém vést dál, tak za 5 let, až budete plánovat dítě, tak už se Ti nepovede změnit nic. Fakt mi to nepřijde normální, zvlášť po tak krátkém vztahu - 3 roky? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.19 08:43
@Mar__tanka1983 píše:
to mi přijde rozumný. Tak uvidíš, jak to půjde ;)
Akorát já bych uvažovala o tom, do tohohle „společného“ nasypat i bydlení, energie, auto. To taky užíváte společně, ne? ;)

Jo nejak to vymyslime. On je dodela tvarnej :D jen me zajimalo jak to maj ostatni. Kdyby jsme mi tu rekli ze to mate rozdeleny a svatbe, detech, to mate spolecny, coz mi prijde logick jak sem psala, ze namaterske to tezko utahnu a sama a neverim ze by me nechal s ditetem hladovet a nic na nej neprispival a nic mu nekoupim. Takovy neni, tomu neverim. Ale kdyz vidim, ze i pred timhle je normalni mit alespon cast penez spoelcnou, tak na nem zacnu “pracovat” :D

• Citovat
  • Upravit
3990
3.9.19 08:43

Zakladatelko - jen pro info - já popisovala cca desetiletý stav před manželstvím a dětmi. jsme spolu skoro 15 let, manželé 2 roky a dítě má rok a půl (plus další na cestě).

Svatbou se u nás nezměnilo nic, s dítětem se zvýšila po vzájemné dohodě částka, kterou manžel posílá.

Ale i bez dětí jsme takto fungovali, tam třeba ještě byly výdaje za pejska.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.9.19 08:46
@Zabatko píše:
Pokud budete tento systém vést dál, tak za 5 let, až budete plánovat dítě, tak už se Ti nepovede změnit nic. Fakt mi to nepřijde normální, zvlášť po tak krátkém vztahu - 3 roky? :nevim:

Me 3 roky malo prijde. Kazdy na to kouka jinak. Jak sem psala vyse, v dnesni dobe neni nenormalni se brat ci mit dite po roce vztahu. Ale ja na to proste koukam jinak.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky