Tajně si šetřím peníze

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25134
3.11.14 17:02

Tak je to o lidech a každý to má doma jinak. Každý máme měsíční příjem a výdaj domácnosti jiný a podle toho se to musí přizpůsobit. Jinak funguje rodina z Prahy, kde se oblečení nakupuje častěji, obchodní domy se navštěvují častěji. A jinak funguje rodina z horní dolní, kdy se jede do většího obchodu jednou za rok a to ještě před Vánoci. Neberte to jako útok, nechci škatulkovat, ale myslím, že z 80% to bude platit. Jinak funguje žena, co chodí do práce musí reprezentovat, jinak na mateřské, když honí děti po vsi. Já třeba kupuju kvalitní oblečení, nechodím po vsi v teplákách, ale lodičkový a kostýmkový typ jsem nikdy nebyla a na mateřské ani nebudu. A od toho se odvíjejí i moje/naše výdaje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16186
3.11.14 17:02

@avm3 já to chápu, když peníze nejsou, tak prostě se musí uvažovat nad každou korunou :kytka: my nemáme velké rezervy, koupili jsme dům, takže jsou fuč, ale postupně se budují. Spíš máme evidentně vyšší příjem, řekla bych, že hodně nadprůměrný :think: @AndreaS92 nemusíš se nad tím tolik podivovat, každý rezervy nemá (když je žena dlouhodobě jen na MD, rezervy padnou rychle…) a ne zrovna velký příjem do rodiny je nutí konzultovat i takovou věc, jako jsou blbé boty :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25134
3.11.14 17:05

@AndreaS92 Jistotu nemám, to ne, rezervu mám, ale je to na rekonstrukci domu. Stejně tak manžel. Ale rozhodně si nedávám tisícovku nějak bokem… prostě se mi to zdá zvláštní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
3.11.14 17:05

@neila Dekuju :) stát se může opravdu cokoli a proto nechapu odsuzování zakladatelky ze si šetří peníze bokem :roll: dělá spravnou věc. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35545
3.11.14 17:06
@Anonymní píše:
Předem prosím o zachování anonymu.
Ahoj maminky, chci se vás zeptat, jsem vdaná 3 roky, manžel mi dává na jídlo, kosmetiku a na dítě 10000 na měsíc, jsem na mateřské. Nikdy neutratím všechny peníze, cíleně se snažím ušetřit tak 2000 měsíčně, už to dělám půl roku a mám naspořeno něco přes 10000,– manžel to ale neví, nevím jestli to mám říct, ale myslím si, že by mi peníze zkrouhnul, nemám v plánu si koupit nic pro sebe, ale třeba až si budeme chtít něco koupit, tak mu řeknu, že jsem něco našetřila bokem a tudíž si to mlžeme koupit hned… ( třeba novou ledničku, sušičku) nevím ani co vlastně. :D Jen vím, že kdybych mu peníze vracela, nacpal by je akorát do auta… :evil: Co si o tom myslíte? Říct mu to? Něříct?? :nevim: On se mě nikdy neptá, jestli mi něco zbylo, nebo nezbylo.

Tak u nás také dávám stranou já, v podstatě mi přepošle výplatu /přepošlu si jí tedy sama/ a zbytek řeším já. Jeho peníze tak nějak nezajímají, když se pak něco potento, tak spoléhá na mě. On chodí do práce, já hospodařím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
3.11.14 17:06

Pokud by ti to vzal a dal do auta, tak bych mu ti neříkala. Nejsem pro tajnosti, co se týče financí v manželství, ale takhle to asi jinak nepůjde. )
Já bokem nešetřím, to dělá muž, ale vím o tom
Já vlastní prostředky mám taky, stavebko, které mi platili naši, Muž o penězích ví, necháváme je záměrně ležet. Kdybychom se rozváděli, budou moje. Ale pokud bude potřeba tuhle rezervu na něco dát, dám jí bez problému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25134
3.11.14 17:07

@neila No my rekonstruujeme, takže peníze taky padají. Ale až do téhle diskuze jsem si myslela, že si žijeme velice dobře :mrgreen:, chlap vydělává dobře a kolem mám rodiny, které jsou na tom určitě hůř. No nic, každý to máme jinak, co jsem chtěla napsat, jsem napsala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1924
3.11.14 17:08
@zrcadlo píše:
S dětma se šetří hůř, já nejvíc našetřila před nima. Hodně dlouho jsem spolubydlela, protože mi přišlo líto dát většinu svého prvního příjmu za nájem, ale kdybych jednou chtěla hypotéku, tak jsem si spočítala, kolik bych platila, a rozdíl mezi hypotékou a nájmem si posílala na spořící účet. Za pár let to udělalo dost a já si ověřila, že hypotéka by šla, ale bylo by to v jednom hodně naprd. Když jsme se rozhodovali s manželem, jestli dítě, začali jsme nanečisto žít s rozpočtem jeden příjem + rodičák na tři roky, všechny mé peníze nad toto jsem posílala na spořící účet. Ve stejném režimu jsme jeli i na mateřské, mateřská mínus rodičák na tři roky = přebytek na spořící účet. Jednak jsme si tím udělali velmi slušnou rezervu, a navíc jsme už od začátku těhotenství věděli, že nás přechod na rodičák nijak nezruinuje a vyjdeme. Já se musela naučit trochu jinak nakupovat a hospodařit, ale měla jsem na to dost času a nepřekvapilo mě to. Podle mě je to jen o tom myslet dopředu, nechtít všechno hned, ale být důsledný. Jakmile už se naspoří trošku větší částka, člověku už je líto tam sahat, deset tisíc třeba rozpustí, ale padesát už mu přijde líto.
Teď čekáme druhé a já každý měsíc dávám znovu bokem, abych zjistila, jaké to bude s vyššími náklady, za přebytky dokoupíme, co bude potřeba. Ale aby se z toho člověk nezbláznil, musí občas povolit, nesmí se to zvrhnout v to, že je škrt, ale musí si umět užívat.

Ahoj, nedalo mi to a musím napsat - myslím, že je to super nápad :palec:

Jinak my to máme doma tak, že máme každý svůj účet spořící i běžný - na můj chodí peníze ze stipendia, na manžela výplata a žijeme víceméně jen z jeho výplaty (a to ne že by byla někdy vyšší než 16 000). Co přijdou peníze mě, to šetříme a jsem za to fakt ráda :pankac: Jinak na takový ty větší výdaje, který jsou jednou za rok, máme obálky - na obálce napsaný, na co ty peníze jsou, jaký to bude cca obnos a do kdy je třeba ho našetřit. A peníze do nich odendaváme podle toho, co zbyde z výplaty. Jinak šetříme každý zvlášť - já stipendia a peníze z občasných brigád, manžel z melouchu a obchodování na aukru (něco koupí za x peněž nefunkční, opraví to a prodá to o něco dráž). Peníze co šetřím já jsou na budoucí rekonstrukci chalupy, co šetří manžel, tak bude na nový auto + ještě stranou do obálky si dáváme peníze jako železnoou zásobu (vždy tam je 8 - 12 000) na nečekané větší výdaje 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25134
@AndreaS92 píše:
@neila Dekuju :) stát se může opravdu cokoli a proto nechapu odsuzování zakladatelky ze si šetří peníze bokem :roll: dělá spravnou věc. :palec:

Mě se to zdá jako podpásovka… ale každý jsme jiná povaha a bereme to jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556

@AndreaS92 jelikož jsme manželé, máme vše společné, účty, barák, rezervy i hospodaření…
jen každý si něco ušetříme bokem, abychom mohli potěšit toho druhého a on nevěděl kolik to stálo…
nikdy jsme neřešili kdo má víc či míň, dřív jsem to byla já, teď jelikož jsem na MD tak manžel…
a pokud by došlo na rozvod, půjde vše na půl…a já vím, že i bez manžela se dokážu uživit, ale jsem ráda, že vše řešíme spolu

a aktuálně je z důvodu mé MD a rekonstrukce baráku rozpočet napjatý a oba dáváme všechny peníze do něj, čili pokud si někdo z nás potřebuje koupit dražší věc, s tím druhým se poradí, nehrajem si každý na svém písečku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
3.11.14 17:09

@avm3 kdo mluvil o tisícovce? 8o zda se ti to zvláštní, ale pokud bys zůstala sama s dětmi, což ti samozřejmě nepreji, tak by se ti ty peníze bokem nezdaly zvláštní… Ale jak říkám každého věc. Snad se v žádné svízelné situaci neocitnes já mám zkušenost a jsem opatrnější ty ji mit nemusís, ale proč nebýt připravena na cokoli? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
3.11.14 17:10

@AndreaS92 Tak já mu řeknu at má dá kartu, že si jduu koupit boty. Mě přijde sprostý si šetřit peníze, co vydělává přítel. Kdybych já měla vlastní přijmy tak ty si šetřit můžu. A sice hrozí, že se rozejdem, ale já svému příteli natolik věřim, že by nás nenechal v naprsté bídě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
3.11.14 17:13

@catherine100 pokud vis, ze děti uzivis sama i bez něho pak je to v pořádku :palec: :) to ze jste manželé neznamená ze nemůžeš mit svoji rezervu ;) také jsem vdaná. Každý to máme jinak a tak jak to každému vyhovuje at to ma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
3.11.14 17:14

@AndreaS92 Já mam pocit, že ona píše o voze ty zase o koze. Jde o to, že když dva lidi jsou dohromady uspory by měli mít dohromady a v případě rozchodu, aby šli na půl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5593
3.11.14 17:15

@annaei tech co věřily už tady bylo :mrgreen::oops: pardon, ale spoléhat se na to on by mi to urcite neudělal?? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová