Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lilien, chování Tvého manžela bych netolerovala. Jednou jedete přes půl republiky na návštěvu k JEHO rodičům, tak by měl být on u nich s Tebou. Chápu, že občas jít s kamarády do hospy problém není, ale aby byl v trapu celé dny, tak to bych neskousla.
Dopis od tchýně bych považovala za její úlet. Ale možná by nebylo špatné jí taky napsat dopis, kde bys jí celou tu situaci vysvětlila. Neomlouvala bych se za nic, nechtěla jsi nikomu ublížit. Ve vší slušnosti a bez urážek tak nějak vysvětlit v čem je hlavní problém.
Já taky řeším u své tchyně pseudoproblémy, které ona vytváří. Celá léta nebyl s ní problém, ale poslední 2 roky se stará jen o vnoučata své dcery a o nás nejeví zájem. Zato když se dozví, že jsem u svých rodičů,kteří žijí ve stejném městě jako ona, tak pak manželovi žaluje, jak to že jsem se jim neozvala. No prostě trapné, učím se nad to povznést a neřešit to. Ale poslední návštěvy u nich absolvuje manžel s dcerkou sám. Já už mám po těch letech dost toho, že jsem tam za debila, kterého se nikdo na nic nezeptá. Dřív jsem tam taky myla nádobí, ale nikdo mě nikdy nepochválil a když jsem viděla jejich flákající dcerunku, tak jsem skončila. Blbce totiž nikomu dělat nehodlám. Člověk si musí zachovat určitou úroveň.
radúna píše:Švagrová je na RD, tchýně v důchodu. Klukům se samozřejmě věnují, ale když tam jsme my, tak kluci si chtějí hrát jen se mnou, to je samé teto sem teto tam, teto pojď do lesa. Švagrová a tchýně třebas připravují oběd, pečou koláč, pracujou na zahradě apod. S těmahle prácema nikdy nechtějí pomoct, tak jsem se sama ujala toho nádobí a holt už mi to zůstalo.
Ahojky Lillien, mám takovou otázečku:
Co dělá vlastně švagrová? Krom toho, že tam bydlí? Zmínila jsi se, že mají s tchýní dost práce na baráku.......?
vranecka píše:
Lillien, švagrová - to je manželova sestra? Jestli ano, pak by mi zas nepřišlo tak divné, aby tuhle situaci rozebírala se svou mámou. Neznám nikoho z vás, takže nemůžu nijak soudit. Vlastně jen tak teoretizuju. Nevím, kolik toho z té vaší hádky švagrová slyšela. Ale když se vžiju do ní. Jezdíš tam, hraješ si s jejíma dětma, věnuješ se jim a dobrovolně a ona najednou slyší, že tě to unavuje a že děti zlobí. Taky by mě to asi rozhodilo a nevěděla bych, co si o tom myslet. A chování manžela. Jako nezúčastněná chápu, že když přijede jednou za čas do svého rodiště, chce vidět své známé, ale všeho s mírou. Jako manželku by mě tohle chování taky točilo. A nějaké přespávání u kamarádů. No to bych taky těžko vydýchávala.
Vranecko, ano to je manželova sestra, tudíž tchýně je její máma. No máš asi pravdu, mohla to vzít i takhle, na druhou stranu, ví, že kluci jsou divocí a moc neposlouchají, sama vždycky říká, „teda vy té tetě ale dáváte“ apod. prostě mi nepřipadá, že bych řekla něco tak hrozného, aby kvůli tomu udělala se svojí mámou poradu během které sestavily kárající dopis. Možná je to prostě jen tím, že jsem úplně poprvé za celá ta léta dala najevo, že se mi něco nelíbí a to jsem si asi dovolila moc.
loupeznice.luu píše:
Ahojky,je mi tě moooc líto. Znám to, jsem v hodně podobné situaci. Jen já bydlím 200 km od své rodiny a tchénovci a svagrova bydli ve stejném městě jako. Problémy do mého porodu víceméně nebyly, Občasné poznámky švagrové, že všechno moc prožívám atd, sice vedly k tomu, že jsme málem přijeli pozdě do porodnice, protože manžel od své sestry přeci věděl, že tohle nemůže být porod;).
podobně jako u tebe i u nas má švagrová děti, ktéré jsem si brala na prázdniny a každý víkend „nepovinně“ hlídala.
Problém nastal, když se malá narodila a oni si představovali, že budou všichni - v našem bytě 1+kk, celé dny. Mně by vůbec nevadilo, kdyby klidně každý den na chvíli přišli, jenže oni přišli všichni naráz, vytáhli mi malou z postýlky, děti skákaly malé kolem hlavičky. No počase jsem začala být taková nervozní, až mi jednou přišla sms, že jsem chladná atd..Manžel sice když jsme sami říká, že ví, jak to je, ale kdo ví, co říká jim.
Je mi z toho smutno, tak jsem ráda, že jsi tuhle diskusi otevřela…
Ahojky,
jejda, tak to je to u vás opravdu hodně podobné, včetně toho skákání dětí švagrové miminku v postýlce a řečí o tom, že všechno moc prožívám, švagrové děti už v roce jedli tohle a tamto atd. No asi to znáš dobře. Budu se nad to taky muset zkusit nějak povznést, zatím to jde těžko, protože je to vlastně první otevřený konflikt.
Jinak holky všem vám děkuju za názory. Zkusím ten dopis neřešit a nebrat si to tak osobně. Dobrý nápad je, posílat tam manžela samotného jak jste tu některá psala. Nevím, že mě to zatím nenapadlo! Jakmile řekne, že tam hodlá jet hlavně za kamarády tak pojede sám. Konec konců jak tchýně tak švagrová s dětmi sem tam jedou za námi do Prahy a to je většinou příjemnější než ty víkendy u nich, protože vzhledem k tomu, že máme malý byt, tak vždy naplánuju nějaký program jako třeba ZOO nebo tak, tudíž odpadá úklid a mytí nádobí a navíc děti se zabaví tak nějak samy…takže jim můžu navrhnout aby si výlety do Prahy dělaly o to častěji o co já méně tam budu jezdit, jen nevím jestli je tím zas nevyprovokuju k postoji, že mi to u nich nevoní, ale zkusit to musím, jiné řešení mě nenapadá.
Takže jestli tomu dobře rozumím, jsi pro ně na těch návštěvách opravdu jen chůva a uklízečka nádobí…No, mám z toho hodně divný pocit, takový jsem zažila naposled ve škole, když mě nechtěli vzít do party…Mno, takže nejvyšší čas změnit své chování na návštěvách. Pokud se zase bude očekávat, že si vezmeš na povel děti, zklamej a zkus navrhnout, že by jste si se švagrovou přehodily role. Ona by měla na chvíli vzít roli chůvy a Ty bys měla třeba čas na něco jiného - poznat manželovy kamarády nebo si pokecat víc s tchýní, nebo cokoliv jiného. Každopádně se neomlouvat, jenom taktně vysvětlit švagrové, že jsi ji nechtěla urazit, hádka směřovala přece k manželovi, dát jí najevo, že kluky máš ráda, ale máš i dceru a ta je na 1. místě. Zkus jí říct, aby si představila sebe na Tvém místě, že by jí byla přišita starost o všechny děti a nádobí a Ty, že bys měla čas i na jiné členy té domácnosti. Pokud by na změny nikdo neměl chuť přistoupit, tak tam jezdi co nejméně. Nemá smysl se hádat, ale nemá smysl být za vola (pardon). Klukům řekni (až Tě budou zase tahat mezi sebe), že Tě třeba bolí hlava, nebo ještě líp - že se jim bude věnovat strejda! Tvůj muž. Já se ale přikláním k názoru - dopis nepsat, ale vyříkat si to se švagrovou z očí do očí. Tchýni to neměj za zlé, brání své dítě přece, ono taky je otázka, co jí všechno švagrovka nakecala,…
No ty jsi úplně zlatá teta- nedivím se že tě kluci zbožnují..Tady vůbec nejde o návštěvu - podle mě když je člověk na návštěvě( i když trvá několik dní), tak je host a neplní domácí práce..cápu, že jste si to takhle nastavily společně už dávno a ty jsi s tím byla jakž takž spokojená, ale poměry se trochu změnily - více dětí, k tomu vlastní..
Možná to ani nemyslí zle - stejně jako ty - ale bylo by dobré si narovinu říct co čekáte za chování na návštěvě. že klidánko to nádobí umyješ, ale nemůžeš mít 24h denně 4 děti na povel i když ony s tebou chtějí být. Když hraní, tak i s jejich maminkou - klidně společné výlety at na to nejsi sama..
Prostě ony jen nebyly připravené na to, že by ti to najednou mohlo začít vadit, když to tak dlouho fungovalo.. Manžel je podle tvého popisu naprostý salámovním a já bych mu ty hospodový moresy na návštěvě domova netrpěla..Potom je ta tvé návštěva pro tebe spíše o povinnostech než o setkání s příbuznými..
Připadáš mi jako hrozně hodná ženská a na sebe vždy myslíš až na posledním místě - zkus to změnit
![]()
Lizbeth píše:
No ty jsi úplně zlatá teta- nedivím se že tě kluci zbožnují..Tady vůbec nejde o návštěvu - podle mě když je člověk na návštěvě( i když trvá několik dní), tak je host a neplní domácí práce..cápu, že jste si to takhle nastavily společně už dávno a ty jsi s tím byla jakž takž spokojená, ale poměry se trochu změnily - více dětí, k tomu vlastní..
Možná to ani nemyslí zle - stejně jako ty - ale bylo by dobré si narovinu říct co čekáte za chování na návštěvě. že klidánko to nádobí umyješ, ale nemůžeš mít 24h denně 4 děti na povel i když ony s tebou chtějí být. Když hraní, tak i s jejich maminkou - klidně společné výlety at na to nejsi sama..
Prostě ony jen nebyly připravené na to, že by ti to najednou mohlo začít vadit, když to tak dlouho fungovalo.. Manžel je podle tvého popisu naprostý salámovním a já bych mu ty hospodový moresy na návštěvě domova netrpěla..Potom je ta tvé návštěva pro tebe spíše o povinnostech než o setkání s příbuznými..
Připadáš mi jako hrozně hodná ženská a na sebe vždy myslíš až na posledním místě - zkus to změnit![]()
Děkuju ti. No hodná jsem bohužel spíš ve smyslu hodnej blbec co si všechno nechá líbit. Marně s tím bojuju, úspěchy jsou zatím jen dílčí. Nicméně v tomhle případě budu asi muset být tvrdá. Když jsem si vysloužila kárající dopis a osočování ze špatného chování za to, že jsem si se svým manželem řešila cosi (upozorňuji, že za zavřenými dveřmi, nikoliv nějak okatě, tak aby to švagrová slyšela) a zmínka o jejích klucích byla jen okrajová,tak nevím jak by to vypadalo, kdybych si dovolila jim říct přímo, že mi něco vadí. Doufám, že když to udělám slušnou formou tak z toho takový skandál nebude a jestli jo, tak tam už nebudu jezdit.
Ahojky.Chvile s malou hrozne rychle utikaj.Moc si jich proto vazim nato abych je tak casto travila v nepohode a napeti.Podle meho nazoru bych tam s malou nejezdila tak casto v klidu s usmevem bych tam manzela poslala samotneho ,at si to uzije .Treba po nejake dobe mu budete i chybet.Mozna ne ,ale urco budes vic v klidu.S nima nic neudelas.Treba svagrova zavidela jak ti to de s detma a konecne mela neco proti tobe,ale to je fuk.Ju a kdyby ti narikala tchyne jak je nestastna ,ze nevidi mimi,tak bych ji s usmevem povedela,ze ji rada koupis jizdenku at prijede a udelate si damskou jizdu a uvidis jek bude ticho
Co nejvic pohody a drzim palce ![]()
A co se třeba ihned po obědě zvednout a zahlásit - kluci, jde se ven. Sbal malou do kočárku, kluci můžou vozit a nádobí ať si umejou domácí.
Jestli tě tam berou jako návštěvu, tak máš mít taky „výhody“ návštěvy (žádné domácí práce atd.). Jestli tě tam berou jako domácí (povinnost mýt nádobí), tak ať jde někdo hlídat tvoje miminko, když ty jsi do té doby hlídala ostatní děti.
Jinak se mi celkově zdá nejlepší nápad, co už tu padl - ať jede manžel sám, když to má jako návštěvu kamarádů a hospody a tchýně může přijet za tebou.
Ahoj holky, tak píšu jak to u nás pokročilo. Nemám z toho moc dobrý pocit, ale na druhou stranu nemohla jsem si věčně nechávat vše líbit…asi teď vztahy s tchýní a švagrovou hooodně ochladnou, ale vzhledem k dálce co nás dělí mi to může být jedno.
S manželem proběhla diskuze, souhlasil, že pokud už tam jedeme na rodinnou návštěvu tak že se nám bude věnovat, nebude chodit po kamarádech ani vyspávat do oběda a pokud bude chtít jet za kamarády pojede sám. Zatím se mi bohužel nepodařilo prosadit, aby jel někdy sám i s malou a já tam tudíž nemusela jezdit vůbec.
Dopis jsme neřešila, počkala jsem do Velikonoc, jeli jsme tam na tři dny. V klidu jsem si s tchýní i švagrovou o tom promluvila, vysvětlila jak to bylo a řekla, že mě mrzí, že mi něco takového psaly, že proti klukům samozřejmě nic nemám. Vypadalo to, že to vzaly, tchýně se za ten dopis i omluvila. Nicméně atmosféra byla značně odlišná od jiných návštěv, tchýně i švagrová se ke mě najednou chovaly o poznání chladněji. Problémy s nádobím a hlídáním dětí se nekonaly, protože jsme ze tří dnů, dva strávili s manželem a malou sami po výletech a přijeli jsme vždy až odpoledne. Na oběd jsme tam byli jen jeden den a to jsem si pak šla s dětma hrát na zahradu a nádobí jsem neumyla, čekalo tam až do večera, pak ho švagrová umyla, mě nikdo nic neřekl, ale hned poté nastal problém, kdy chtěly ať se jdou všechny děti vykoupat společně do vany a já řekla, že malá se bude koupat sama. Ona je atopik, společné koupání se tam řeší vždy, tak nějak nás do toho skoro nutí, občas jsem argumentovala ekzémem, občas když byla bez projevů jsem je nechala vykoupat společně. Je tam velká rohová vana a všechny děti i naše malá si to užívají tak proč ne, občas. Jenže tentokrát jsme dojeli i s kortikoidní mastí, po Velikonocích nás čekala kontrola na kožním, takže jsem jí chtěla vykoupat sama v olejíku co máme od Dr. jen krátce a bez blbnutí. No a to tchýně vypěnila, že prý jsme namyšlený pražáci a ofrňujeme se nad nimi. Reakce to byla naprosto mimo a velice nepřiměřená, dřív to problém nebyl, když jsem řekla, že dnes se malá koupe sama tak to respektovali. Takže mi bylo hned jasný, že je to kvůli tomu, že jsem se nechovala tak jak byly zvyklé, že jsem se ohradila proti dopisu, neumyla nádobí, nedřepěla tam celý den s dětma, ale vytáhla manžela na výlet…takže je mi jasné, že jsem je naštvala a odteď budu ta nejhorší. Odjížděli jsme za dost chladné atmosféry, od Velikonoc ani tchýně nevolala a že jinak volá pravidelně. Až teď v neděli ráno volala, že byli s tchánem na víkendu někde a cestou zpět pojedou přes Prahu a že za dvě hodiny dorazí k nám. Vyšlo to tak akorát že přijedou na oběd a volala ve chvíli, kdy já byla na odchodu, šla jsem s kamarádkami na oběd, manžel měl být sám doma s dcerou. Neděle je jediný den, kdy mám možnost mít nějaký čas sama pro sebe. Tak to máme zavedené tak, že chodím plavat nebo s kamarádkama na oběd, kávu, nakupovat atd. Odpoledne zase odchází manžel sportovat, takže se prostřídáme. Normálně bych asi oběd zrušila a letěla vařit pro tchánovce (doma nebylo nic, jen jedna porce jídla pro manžela ze zbytků ze soboty)ale tentokrát jsem se na to vykašlala a šla jsem. Návštěva prý nakonec proběhla tak, že přijeli ve chvíli, kdy malá usnula a když to viděli tak ani skoro nešli dál, bavili se v předsíni a po pár minutách odjeli. No nevím, ale možná, že bych se měla psychicky připravit na další kárající dopis ![]()
Ahoj, předem musím napsat, že mám problém spíš se švagrovou, takže tě chápu, ale musím se tě zeptat a to neni proti tobě- a jakým tonem to říkáš ty?? Víš, třeba taky řekneš.. ne koupat se spolu nebudou.. A doplnila jsi, proč, že máme mtě na ekzém a tak???A na ten závěr, jako víš co oni neví, jak to máte doma a nezlob se i když neohlášeně někdo chce dojet, tak asi se ten dotyčný naštve - bere to tak, že nějaké kámošky ti jsou přednější.Určitě toto neni nic proti tobě to se jenom ptám. Ale řeknu ti upřímně já osobně s tchýni vycházím celkem, švagrová horší, ale zase jsem ten typ, kdyby chtěly přijet na návštěvu a nejezdily často, že bych zůstala.. Takto, pokud chceš upevnit vztahy, tak někdy ústupek udělat musíš - neříkám pokaždé.. ale potom čekat, že tchýně a švagrová nebudou naštvané, to asi je naivní..Ale můžu říct opačně, že jsou docela oprsklý, jak celkově čekají to nadobí, děti hlídání - ale řekla si jim například… ráda bych hlídala kluky, ale opravdu mám hodně práce s mimčem…pak jsou to konflikty mezi lidmi, když si neřeknou důvod, proč něco dělají nedělají a pak jsou jenom hádky
Anonymní píše:
Ahoj, předem musím napsat, že mám problém spíš se švagrovou, takže tě chápu, ale musím se tě zeptat a to neni proti tobě- a jakým tonem to říkáš ty?? Víš, třeba taky řekneš.. ne koupat se spolu nebudou.. A doplnila jsi, proč, že máme mtě na ekzém a tak???A na ten závěr, jako víš co oni neví, jak to máte doma a nezlob se i když neohlášeně někdo chce dojet, tak asi se ten dotyčný naštve - bere to tak, že nějaké kámošky ti jsou přednější.Určitě toto neni nic proti tobě to se jenom ptám. Ale řeknu ti upřímně já osobně s tchýni vycházím celkem, švagrová horší, ale zase jsem ten typ, kdyby chtěly přijet na návštěvu a nejezdily často, že bych zůstala.. Takto, pokud chceš upevnit vztahy, tak někdy ústupek udělat musíš - neříkám pokaždé.. ale potom čekat, že tchýně a švagrová nebudou naštvané, to asi je naivní..Ale můžu říct opačně, že jsou docela oprsklý, jak celkově čekají to nadobí, děti hlídání - ale řekla si jim například… ráda bych hlídala kluky, ale opravdu mám hodně práce s mimčem…pak jsou to konflikty mezi lidmi, když si neřeknou důvod, proč něco dělají nedělají a pak jsou jenom hádky
No nevím no. Celkově jsem se celou dobu snažila o co největší slušnost, na tón jsem si pozor dávala. Teď mluvím hlavně o té promluvě ohledně dopisu. Ohledně koupání jsem to samozřejmě řekla, že je to kvůli exkzému. Přečti si pořádně co píšu, říkám jim to vždy, když má ekzém rozdělaný, že se dnes bude koupat sama, že máme od Dr.vodičky a že se nesmí dlouho máčet. Stejně tak jsem to řekla i tentokrát.
Spíš tedy asi mají nárok být naštvaní kvůli návštěvě. Na druhou stranu, řekli, že se jen staví a nevidím důvod proč bych u toho musela být i já, když je doma manžel. Jen na vysvětlenou takhle neohlášeně k nám jezdí téměř vždy, prostě se ozvou, že tchán jede pracovně do Prahy a veze i tchýni a švagrovku s dětma a že za dvě hoďky dorazí, vyloží je a večer je zase naloží. Tohle je většinou ve všední dny, kdy manžel není doma. Nechtěj ani vědět kolikrát jsem kvůli nim měnila domluvený program. Tentokrát jsem si řekla, že když je doma manžel tak tam já být nemusím, když zavolali tak jsem uklidila a připravila nějaké pohoštění ke kafi co jsem manželovi řekla ať jim dá. Bylo to tedy hlavně na základě té poslední návštěvy, prostě jsem neměla chuť se s nimi vidět. Ale možná máš pravdu a ještě víc jsem to tím zkazila.
No píšu anonymně, protože moje švagrová tady občas zajde, tak proto, ne abych tě nějak obviňovala. Jenom jsem si říkala, jestli si jim to řekla, ale když jo tak to je jiná věc, i když něco řekneš a prostě to neberou..No a mimochodem mám taky problém s oběma a dost velký
takže jsme na tom stejně…Taky malé si tchýně všímala tak normálně, ale nikdy za ní nepřijela, a tak se švagrovou to je horší, ta je nejchytřejší, takže tak no. a teď jsme se hodně dali dohromady s manželovou tetou - její kolem 30 takže nejsme od sebe nějak a ona začala za malou jezdit a dokonce i brát na výlety. Malá má 2 roky. No a ejhle už je problém, už vidím nebo cítím to dusnoKdyž ji měla naposled tak tchýně na ni něco vyjela, nevím co, jenom mě pak psala, že si to asi se mnou vyříká, protože hned mi teta psala, jestli je malá v pohodě, nemocná nachlazená, a tak ale neřekla mi co si řekly. Jenom byla uražená myslím teta, že se k ní chovala, jako, kdyby se neuměla postarat o dítě..takže sama uvidím, jak si to s tchýni vyříkám nebo ne.. no ale taky síla, ani jednou nepřijede, jenom když někdo něco slaví, ale za malou ne, a jakmile někdo má zájem, tak je už zle..