Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A pro ty, co obhajuji tchyni ze chce treba poradat oslavu jen pro dospele apod.:
Ano to by bylo v poradku, tak to mela zakladatelce slusne sdelit primo ji a ona by to urcite respektovala. Ale vzkazat ji toto pres manzela je hulvatstvi
Kdysi jsem řešila něco podobného. Manželovi zemřela babička a mělo se jít na pohřeb. Já byla zrovna na mateřský s prckem (17 měsíců) a ve 4. měsíci těhotenství. Samozřejmě jsme to brali že pojedeme celá rodina, jen já s prckem budu přes obřad raději venku, aby nerušil. Pak jsme volali tchýni, abychom doladili organizační věci, načež nám bylo řečeno, že má přijet pouze manžel. Důvod byl ten, že tchýně by si ten den vnoučka vůbec neužila, tak nemá smysl, abychom tam jezdili. Byla to pro mě velká rána. Pochopitelně jsem zůstala doma. Manžel mi pak vyprávěl, že na smuteční hostině se po mně všichni ptali, proč jsem nepřijela taky, a tchýně jim odpovídala, že jsem nesehnala hlídání pro malého… Neumím si ale představit, že by si tenkrát manžel postavil hlavu a vynutil si, abych jela taky. Za ty nervy by mi to ani nestálo.
@Janasas píše:
Nečetla jsem reakce, ale za mě- nejela bych..
Nejela bych někde, kde mají něco naplánované jinak..Je to každého volba, jak to chtějí.. Možná mají určitý plán, a prostě neni to vhodné pro děti..
I když by mě to třeba nebylo vhod, tak bych nikomu oslavu nekazila.. Co tím vyřešíte, že tam pojedete?? Zkazíte to, případně se tam pohádáte..
Radši bych nechala může jet samotnéhého. a myslela si teda svoje..
Pokud bych se nechala ukecat a jela i s dětma, tak leda, že by to tchýně věděla!! a prostě se domluvit, že se tam třeba na hodinku zatavíte..
Určitě ne taková nemylá přepadovka, když s váma nepočítajíPříspěvek upraven 12.10.17 v 21:47
Nemají zcela jistě absolutně žádný plán. Mají domek na kraji vesnice, na samotě, oslava bude doma v obýváku, tchýně udělá chlebíčky a upeče buchtu. Toť vše. Na stoprocent nemají jiný plán, nikam z baráku se nehnou. Jen tak stavět se nejde, je to přes 400kilometrů daleko, takže to vyžaduje jet tam a přespat tam. Navíc s tím po včerejším hovoru s manželem tchýně počítá, nebo repsektive ví, že přijedeme. Taktéž výlety po okolí, není tam nic, v dojezdové vzdálenosti 100km máme všechno projeté, projité stokrát. Řeším tak každou návštěvu s dětmi tam, a vždycy se tam jezdí na více dnů, nasnídat, na zahradě, kde se smí šlapat jen na cestičky strávit dopoledne, naobědvat a vypadnout někam ven a vrátit se až na večeři. My tohle praktikujeme i v zimě. Takže pěkný rodinný zajímavý výlet z toho neudělám. Jo, já jsem negativní tentokrát, vím to, ani ráno to není lepší, nějak se nemůžu dostat do té pozitivní nálady a postavit se k tomu s optimismem.
@Janasas píše:
No já bych řekla, že tchýně ne, že nechce zakladatelku, ale možná mají nějaký program, a chtějí oslavu, jenom s dospělými..Možná kdyby bylo hlídání, tak by normálně pozvala oba
ne, jeden švagr nemá manželku, ale má přítelkyni, ano není rodina, ale jsou spolu už nějaký ten rok, na všechny rodinné oslavy samozřejmě chodí, děti jí říkají teto, nedávno měla padesátiny a samozřejmě to slavila s námi s celou rodinnou, ona není manželka, a jakoby není člen rodiny, ale k nám jakoby patří, nevím, jak to vysvětlit. když tam švára jede na návštěvu, bere ji s sebou. Ani ta není zvaná. Prostě se tchyně rozhodla čistě jen její 4 děti. Večer mluvil manžel s bratrem, ten mu sám vola, a taky je z toho vykulen. Ano, není rodina, v podstatě jediná snacha jsem já, ale po včerejším nočním rozhovoru je vidno, že se to dotklo i šváry a jeho přítelkyně. Ona ale nepojede, ona je decentní dáma a nikdy by se necpala nikam, kde není zvaná, a švára není můj muž, takže neodporuje, jen mě manžel natlačil do této situace. Neudělal nic zlého, postavil se za svou rodinu, ale já jsem teď v situaci ![]()
@Kelsey píše:
Zase pokud tohle tchyni projde a tvuj muz pojede opravdu sam, jeho matka zjisti, ze dobre prikaz prosel a s tebou a tvojima deckama bude orat a vlacet, jak kdyby jste byli nejake loutky nepotrebne. A uz bezne si poruci, kdy smite a kdy ne dojet.
Chova se k tobe, jak k odpadu.
To zase ne, to si nedovolí ani vyslovit, myslet si to může, ale tohle by si nedovolila, navíc si nemyslím, že by byla až taková. A taky by jí to neprošlo, to by manžel nikam nejel, ale ona by to ani neřekla, jde jen o tu oslavu tuhle pitomou. Kdyby to nnechala tak, celá rodina, počítá s oslavou tady, zaplaceno, zarezervováno, domluveno volno, aby se pro ně mohlo zajeta přivézt, chápu, že jsou staří, ale že jí bolí karpály a proto nemůže jít s sebou kecnout do hospody na židli a místo toho to sama bude vyrábět doma?
nelogický.
@Anonymní píše:
ne, jeden švagr nemá manželku, ale má přítelkyni, ano není rodina, ale jsou spolu už nějaký ten rok, na všechny rodinné oslavy samozřejmě chodí, děti jí říkají teto, nedávno měla padesátiny a samozřejmě to slavila s námi s celou rodinnou, ona není manželka, a jakoby není člen rodiny, ale k nám jakoby patří, nevím, jak to vysvětlit. když tam švára jede na návštěvu, bere ji s sebou. Ani ta není zvaná. Prostě se tchyně rozhodla čistě jen její 4 děti. Večer mluvil manžel s bratrem, ten mu sám vola, a taky je z toho vykulen. Ano, není rodina, v podstatě jediná snacha jsem já, ale po včerejším nočním rozhovoru je vidno, že se to dotklo i šváry a jeho přítelkyně. Ona ale nepojede, ona je decentní dáma a nikdy by se necpala nikam, kde není zvaná, a švára není můj muž, takže neodporuje, jen mě manžel natlačil do této situace. Neudělal nic zlého, postavil se za svou rodinu, ale já jsem teď v situaci
A jak to vidí muž po včerejším telefonátu s bratrem? Přehodnotil to nějak? A hlavně, vychladnul trochu?
Já vás chápu oba.Tebe že nechceš jet, taky bych se tam nervala…a i jeho, že za vás bojuje a pak to takhle dopadá.
Tak pokud s vámi už tchýně počítá, tak jeď
a manžel je fakt super, že se postavil za vás, všechny ![]()
Akorát že jsem se dřív ptala, jak si manžel představujete tu návštěvu tam s dětmi… Jestli bude s vámi nebo ty s dětmi bokem sama celou dobu ![]()
Pokud vyloženě nechceš, tak nejezdi. Ale chápu, že to Tvého manžela mrzí. Možná si to neuvědomuješ, ale ne každý chlap by za Tebou takhle stál. Já s tchyní a tchánem nevycházím moc dobře, takže bych na just jela, aby pochopila, že jsme rodina a patříme k sobě. Jinak bych nechala děti spát v postelích a třeba spala s nimi a manžel ať si spí na karimatce ![]()
Nejel bych..dal bych si dvě skleničky a pak bych jí opilý nadal do kráv..
@Anna766 píše:
A jak to vidí muž po včerejším telefonátu s bratrem? Přehodnotil to nějak? A hlavně, vychladnul trochu?
Já vás chápu oba.Tebe že nechceš jet, taky bych se tam nervala…a i jeho, že za vás bojuje a pak to takhle dopadá.
ani moc ne, jako nic nedělá, není naštvaný nebo se na mě nemračí a tak, ale je odtažitý, poznám to na něm. Jen já vím víc než včera, že tam nechci. Já ho taky chápu, a záleží mi na něm, proto to vůbec řeším a zabývám se tím. Jinak bych kategoricky řekla nikam nejedu a hotovo.
@ivik21 píše:
Tak pokud s vámi už tchýně počítá, tak jeďa manžel je fakt super, že se postavil za vás, všechny
Akorát že jsem se dřív ptala, jak si manžel představujete tu návštěvu tam s dětmi… Jestli bude s vámi nebo ty s dětmi bokem sama celou dobu
Ne, budou s námi, jasně že budeme tam s nimi v obýváku, to je jasná věc, to by si nikdo nedovolil říct, ať jsme někde bokem. Ale obývák, tam sedm dospělých, co mají oslavu, do toho dvě nudící se děti
celé odpoledne
nemají tam pokojíček, nemají tam hračky, jen ty, co jim přivezu, stejně s nimi budu muset něco podniknout. Ani u tabletu nevydrží sedět celý den v klidu na sedačce.
Já to vidím ještě trochu jinak než většina tady, manžel a ten jeho bratr, co má přítelkyni by měli říct své matce, že když nesmí přijet jejich partnerky, že také nepřijedou, to je pro mne adekvátní tomu postavit se za svou partnerku, ne že ji bude tlačit do toho, aby jela tam, kde ji nechtějí
snad by se tchýně chytla za nos, je to celé takové divné, tchýně chce ušetřit na občerstvení nebo tak nějak to vidím já
@Havran007 píše:
Nejel bych..dal bych si dvě skleničky a pak bych jí opilý nadal do kráv..
tohle u mého muže nehrozí, nikdy nepije tak, že se neovládá.
víš co je paradox, že on ví, jaká je jeho máma, ale stejně jí má hodně moc rád a má k nim k oběma úctu. A já si ho za tuhle vlastnost vážím, i když se jeho máma chová jako kráva, a že někdy má fakt excesy ( a to já si na ni nestěžovávám a nejsem prudící snacha, většinou to hraju do autu v rámci zachování vztahů), tak on jí usměrní, ale vždycky velmi slušně a civilizovaně. Vidím na něm, jak ho to pak žere, to její chování, ale vždycky se k ní chová s úctou. A pravda, že on když zasáhne, tak se tchyně vždycky hned stáhne, sice si brumlá pod vousy, ale stáhne se.
@stinga píše:
Já to vidím ještě trochu jinak než většina tady, manžel a ten jeho bratr, co má přítelkyni by měli říct své matce, že když nesmí přijet jejich partnerky, že také nepřijedou, to je pro mne adekvátní tomu postavit se za svou partnerku, ne že ji bude tlačit do toho, aby jela tam, kde ji nechtějí
snad by se tchýně chytla za nos, je to celé takové divné, tchýně chce ušetřit na občerstvení nebo tak nějak to vidím já
peníze v tom nejsou na milion procent, o peníze nejde vůbec. A druhá jistá věc je, že tchyně by se za nos nechytla a třetí jistá věc je, že švára se nevzepře. Takže ano, my zatím spolu o tom dnes nemluvili a manžel už odešel do práce, ale upřímně, já se bojím toho, že až řeknu kategoricky, že nejedu, tak on řekne, že tedy taky nejede. A obávám se toho, že to nastane. Jenže, vůbec nejde o tchyni ani tchána, ale o manžela. Chci aby jel, vím, že on chce jet, že tam chce být, tchán má hodně vysoké ty kulatiny, už jsou opravdu staří, a na sto procent jsou to poslední kulatiny, vím, že tam chce být. A já nechci, aby kvůli mě nejel. Takže až se vytasí s tím, že nejede, tak já ho budu přemlouvat, aby jel. Už jak to píšu, vím, že to vypadá, jako že jsme blázni, ale já tu situaci neumím jinak popsat.
@Anonymní píše:
Ne, budou s námi, jasně že budeme tam s nimi v obýváku, to je jasná věc, to by si nikdo nedovolil říct, ať jsme někde bokem. Ale obývák, tam sedm dospělých, co mají oslavu, do toho dvě nudící se děticelé odpoledne
nemají tam pokojíček, nemají tam hračky, jen ty, co jim přivezu, stejně s nimi budu muset něco podniknout. Ani u tabletu nevydrží sedět celý den v klidu na sedačce.
No tak děti nejsou plyšáci, aby někde seděly jak zařezané…
A co tak jen poobědvat a vyrazit po stopadesátéprvní na výlet…
A při protestech tchýně, např. že si manžela neužila, atd., ji právě odpovědět, že jste rodina a děti se nudí a k boudě je před barákem neuvážeš, nebo tak něco ![]()