Tchýně mi narušuje můj život a soukromí

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6078
15.3.17 20:42

My když přijedeme na týden a déle k manželově babičce, tak to u nás funguje, jako píše @Sany80s tj. jsme rodina, nejsme nijak obskakovaní (jo, babička vaří obědy a moc dobře, ale já se s ní prostřídám…), babička nám přenechá svoji ložnici a přesune se do obýváku, kde s ní většinou vegetuje i náš syn :)

kdyby nás měla obskakovat, tak ji nejspíš trfí šlak a vypakuje nás pěkně brzo.

Mmch teď se tam budeme k nim (do jednoho paneláku stěhovat) a navrhli jsme základní pravidla - k nám budou chodit po předchozí domluvě, co se týče vaření, budeme vařit najednou pro obě rodiny a střídat se.

Zakladatelko - že si potřebujete njprve s manželem, pak i s tchýní promluvit, je jasné. Nastavila bych pravidla pro synka - když spí, tak v té místnosti bude klid a nikdo ho nebude chodit okukovat. Přes to by neměl vlak jet. A neměla bych nic proti tomu, že tam jsou s vámi takhle dlouho, ale pak nemůžou čekat obskakování. Lednice je támhle, chleba támhle, záchod, koupelna a pokoj, kde přespíte támhle. Tím by to skončilo, maximálně bych jim na přivítanou upekla buchtu. A pokud ty budeš mít návštěvy pokrk, tak si zalezeš někam, kde tě nebudou vyrušovat, a je to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
15.3.17 20:57

Koukám, zlatá moje tchyně. Bydlí 5 minut jízdy autem/10 minut chůze pěšky od nás, i přesto jí stačí vidět vnučku 1× za týden, 14 dní na 1-2 hodiny. Do ničeho se nám nemontuje, nekecá, nenutí svoje názory, nezve se k nám na víkendové návštěvy. Prostě žije dál svůj život :nevim: Tím, že se jí narodila vnoučata snad babičky nepřestávají žít a mají svoje zájmy. Tchyně má dítě školou povinné, přítele a žijí především sami pro sebe, podnikají výlety, jezdí na dovolené. S vnučkou se občas potěší, na vyžádání je u nich třeba přes odpoledne. Ale opět se sama nenutí, musíme o to požádat my. Každému to vyhovuje jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
15.3.17 20:58
@Sany80s píše:
@radúna
Pardon, alergici samozřejmě ne.
Měla jsem napsat zdravým dětem.

:kytka:
Jasný.
Tohle tě třeba napadnout nemuselo.

Ale co když alergika nemáš a přesto ti přijede návštěva se zvířetem (a ta se nezeptá, zda může) a ty ho doma nechceš?
Co když máš nějaký důvod - třeba jen obyčejná averze na psa v bytě? Nebo strach. Nebo pocit špíny ze psa. Nebo málo místa v bytě. Nová plovoučka… Cokoliv.
Co uděláš? Budeš tiše trpět jako zvíře? V zájmu zachování rodinných vztahů a ustoupíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
15.3.17 20:59

@Modesta já bych kromě rodiny zapřáhla i manžela. Šestinedělka nemá co celý pátek uklízet a vyvářet a pak obsluhovat pravidelně každý druhý víkend X lidí, všeho s mírou. Pokud manžel nechce pochopit, že je toho moc, tak by se musel intenzivně zapojit a rodinu si bude z velké části obsluhovat on, já bych to tak chtěla.

Pokud nedojdou aspoň k nějakému kompromisu, tj. spaní jinde a návštěva přiměřeně, tak bych od manžela očekávala, že polovinu nutných činností bude dělat on. Pomoct s úklidem, uvařit kafe, nandat jídlo, uklidit po nich, naskládat nádobí do myčky atd, to zvládne. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6078
15.3.17 21:04

@ospalámyš

jako souhlasím s tím, že takhle nastavené je to přehnané. A nevidím vůbec důvod každý druhý týden vyvářet a poklízet jak blázen, kor v šestinedělí. Prostě buď jsou rodina, pak se podle toho mají chovat, nebo jsou návštěva, pak se podle toho taky mají chovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
15.3.17 21:16
@Sany80s píše:
Fakt mají. Já bych si taky našla hrozně moc důvodů, proč se vymluvit, aby rodina nejezdila.
Jsem unavená, rodina je jen manžel a děti, musím se jim věnovat, mám méně času na manžela, narušuje to moje soukromí, nemůžu chodit po bytě v pyžamu, nemůžu jít ani na velkou bez toho, aby tam byla tchyně, trávit s dítětem(včetně vlastního) více než pár hodin, je překračování role prarodiče, krmit každých 14 dní dva krky navíc stojí peníze, u novorozence je pes… Mám pokračovat?

No dobře, ale to snad jsou pro někoho dost pádné důvody, aby si je hájil.
Prosím, zkus to trochu akceptovat, že to někdo má jinak než ty.
Já třeba nedělám druhým to, co sama nechci, aby dělali oni mně.
Takže: necpala bych se každý druhý víkend k šestinedělce, pokud mám kde jinde nocovat.

Akceptovala bych její důvody, zvláště když mi je řekla. A i kdyby mi připadaly ty důvody jako výmluvy, tak by mě hanba fackovala to nerespektovat a přesto se k ní kvartýrovat každý druhý víkend.

Navíc zakladatelka tuším psala, že jde brzo do práce. Takže to bych taky vzala v potaz a styděla bych se okrádat ji o ten krátký odpočinek s novorozencem.

Ale je to fakt jen o tom, že tyhle okolnosti vnímáme každý jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
15.3.17 21:25

@radúna Pokud nebudu mít žádný objektivní důvod, tak to prostě strpím.
Shodou okolností mám známé, kteří mají všechny ty problémy, které jsi jmenovala.
Pokud můžu, tak k nim psa neberu(nebrala jsem, teď zrovna psa nemáme).
Ale občas se stalo, že i k nim prostě člověk zašel a nikdo z mého psa extra vědu nedělal. Asi byla ta radost z toho, že jsem se stavila větší, než nechuť k psovi.
A nebo mi to neřekli za zády mě pomluvili. Lidi jsou různí.
Já bych měla větší radost, že se stavil kamarád na kafe, než problém z toho, že s sebou přinesl hada. A hadů se fakt bojím a štítím. Nějak by se to udělalo.
Pokud bych věděla, že toho psa nemají kam dát, tak ani jeden z těch důvodů není dost závažný na to, aby to vyvážilo to, že já mám nějaký problém, který je z mé strany přehnaný.
Jediné snad co mě napadá, je to, že bych byla někdy napadena psem a ten strach byl až chorobný.
S rozumnými lidmi se většinou dá domluvit a vysvětlit jim to. Ještě jsem se nikdy nesetkala, že by to nešlo. Po pravdě nevím, jak bych to řešila, ale něco bych udělat musela. Zda bych reagovala rozumně či ne, to asi záleží na tom, jak moc bych byla unavená.
Při velké únavě někdy reaguji nelogicky a přehnaně, tak snad by se někdo netrefil do toho okamžiku.
Vím tedy o jednom člověku, co má nerad zvířata a psy asi nejvíc.
A má ho bez relevantního důvodu.
A stejně, pokud prostě nebyla jiná možnost, toho psa na nějakou dobu doma snesl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
15.3.17 21:56

@Sany80s A kdyby k tobě jezdil s tím hadem každý druhý víkend i na noc, i pak bys to akceptovala? Něco jiného je občasná návštěva i s noclehem, někdy to fakt jinak nejde, a něco jiného je tenhle zvyk, dvakrát do měsíce trávit víkend u příbuzných. My se třeba v rodině máme opravdu hodně rádi, včetně dcer, vnučky a mých rodičů, ale tímhle způsobem si do soukromí nezasahujeme, protože víme, že by to vztahům neprospělo. Protože by toho bylo prostě moc. Tobě by asi nevadily návštěvy každý víkend, klidně by ses kvůli nim vzdala svého volného času, ale každý to tak nemá. A neznamená to, že ty příbuzné nevidí rád. A komu tohle nedochází a má potřebu se cpát někam na pravidelné a časté víkendové návštěvy, tak je poněkud omezený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
15.3.17 22:26
@Sany80s píše:
@Tefanek To chápu, že je to nepříjemné.
Povinnosti většinou nejsou věc příjemná, proto jsou to povinnosti a ne radosti.
Ulehčit si život je velice příjemné a přesvědčit sama sebe o tom, že je to správné je jednodušší, než mít špatné svědomí.
A dnes si lidi vybírají ty jednoduché cesty. Ve vztahu k rodině a často, bohužel, i ve vztahu k partnerovi.
Proto ty rozvody.

A to je povinnost mít u sebe doma nakvartýrovanou tchyni každý víkend? 8o Osobně si myslím, že tenhle typ tchyní má na na svých synech závislost, syn je možná trochu mamánek, maminka na prvním místě, partnerka hraje druhé housle. Tchýně zřejmě totálně bez jakýchkoliv vlastních zájmů, jinak by nemohla být pořád u svého syna. Sama mám dva syny a děsí mě představa, že bych jednou mohla být možná taky taková vlezlá tchyně co nenechá své děti žít vlastní život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4899
15.3.17 23:01

@Sany80s,, Pokud nebudu mít žádný objektivní důvod, tak to prostě strpím".. To jako vážně? 8o proč má někdo doma někoho trpět?… Je to snad můj domov a já tam chci být spokojená a mít tam svůj klid a pohodu se svým chlapem a dítětem a né někoho u sebe doma trpět, protože nemám objektivní důvod aby to tak nebylo… :roll: i kdybych měla na ten víkend naplánované mytí oken a zavařování okurek, což můžu i jindy, tak prostě nebudu podrizovat svůj plán tomu, že si někdo vymyslí, že by chtěl ten víkend u nás spát.. :oops: ne? Nebo jsem teda morálně povinná tu,, návštěvu " přetrpět a odložit své plány (ač jsou odložitelné) na pondělí? Plán by byl původně.. v pátek nic nedělat, v sobotu okna v neděli zavařování, ale protože to není vážný důvod, proč říct návštěvě NE, tak by se tento plán změnil na páteční úklid, pečení nějaké buchty, povlikani postele pro návštěvu atd., sobota a neděle vařit obědy a večeře pro X lidi navíc a celé dny kolem nich lítat a v neděli večer padnout do postele a přemýšlet nad tím, jak jsem si užila víkend s někým, koho jsem prostě tyhle dny vidět nechtěla a jak jsem neudělala nic tak jak jsem měla v plánu… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
15.3.17 23:44
@Sany80s píše:
@sagina Já jinou hledám.

a proč, když do práce chodíš proto, že ti tam platí a ne že by ti to vyhovovalo? přestali platit? :nevim:

no, a jako ty hledáš jinou práci, protože ti přestalo stačit, že ti tam platí, tak někdo jiný hledá jiný způsob kontaktu s příbuznými, protože mu přestalo stačit, že holt to nějak i přes únavu přetrpí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
16.3.17 08:31

@Sany80s Jak tě tak čtu, tak ty máš dobrý sebemrskačský a submisivní přístup k životu :think: Myslím, že by ses měla začít mít ráda, protože takhle jednou vyhoříš a budeš trpět ještě víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
16.3.17 08:35

@Denisa56
Pokud by to jinak nešlo, tak bych to akceptovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
16.3.17 08:37

@sagina Ta práce mi časově nevyhovuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13048
16.3.17 08:40

@Aenne Tento přístup určitě nepopisuji.