Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
„Příbuzní jsou jako horská krajina, nejlepší dojem dělají z dálky.“ A to hlavně platí u tchyně tohoto typu.
@Poustevnice To není o tom, že to má každý jinak. Pokud má někdo psychicky tak problémovou povahu, že nesnese, aby měl okolo sebe širší rodinu 4 dny ze 30 v měsíci, tak má problém a není normální ho obhajovat.
To se tady celou dobu snažím říct.
Já jsem těžký introvert, bojuji s tím celý život. Ale bojuji, protože si uvědomuji, že to, co by mi bylo úplně nejpříjemnější, tak prostě žít nesmím.
Jednak by mi to neprospělo v dlouhodobém hledisku, a pak je to prostě nepřijatelné vzhledem k tomu, že jsme lidi a nežijeme ve vzduchoprázdnu.
@Sany80s píše:
@kacenka8 Ale já jim o to vaření řekla. Oni by to sami nedělali.
nevím no. Mě bylo hloupé říkat tchyni o to aby mi uvařila
tchýně není máma které bych to třeba řekla. Hlavně mi přijde teda blbý, když tam zevlujou celý den, vidí sestinedelku jak vypadá a že je ani nenapadne že třeba je ráda když se může pospat a sníst jídlo které jí uvaří i někdo jiný.
Myslím že by měl každý respektovat klid v sestinedeli a neotravovat celý den nebo víkend
@Sany80s píše:
@Mirka91 Na tom, že chcete mít soukromí 30 dní v měsíci a nejste schopna obětovat 4 dny, tak na tom opravdu něco je.
A já tu pomoc nevyžaduji, ale je normální ji mít a ocenit.
Ale tady nejsou jen oni, kdo chce prijet na navstevu. Vy si myslite, že jsem tady zbytek měsíce sama?? Máme i jiné příbuzné. Ne jen je. Myslím, že se pro ně objetuji až až.
@Mirka91 No budeš muset být razantní, jinak to nepůjde.
My se k tchýni před narozením dítěte chodili jen na oslavy a Vánoce, protože tam podle partnera byla nuda a když se malý narodil, tak jsme tam po šestinedělí začali na popud partnera chodit každý víkend. No a neměli jsme na sebe žádný čas, protože zbytek dní i ostatní čas trávil přístavbou domu. A já řekla brzy dost, že takhle to dál nepůjde
Nelíbilo se mu to. Byl proti, ale já nejsem žádný sebemrskač, abych dělala jen, co chtějí ostatní.
Aha, takže je to problémovou povahou, tak to jo…Já to jako problém nevidím. Každý to má jinak a na tom trvám. Ty v tom vidíš charakterovou vadu. Takže si už nemáme co říct, sorry jako…
Někdo nesnese, aby měl sex se stejným pohlavím - takže to není tak, že to má prostě „jinak“, ale vono je to dané psychicky problémovou povahou…tož to jo…
@Poustevnice píše:
Aha, takže je to problémovou povahou, tak to jo…Já to jako problém nevidím. Každý to má jinak a na tom trvám. Ty v tom vidíš charakterovou vadu. Takže si už nemáme co říct, sorry jako…
Moje slova, díky. ![]()
@Majka13 Za prvé, jde o víkend každých 14 dní.
A to, že je člověk matka v šestinedělí, neznamená, že odteď může všechno.
Oni po tobě chtějí 4 dny ze 30. To je 13% tvého času.
Pokud ti přijde to, že máš pro sebe přes 80% času nedostatečné, tak opravdu není na místě říkat ti, že je s tebou vše v pořádku.
A šestinedělí není důvod, aby člověk ostatní vydíral.
@Sany80s vetsinou s tebou souhlasim. Ale to co pises tady mi moc nesedlo. Jsem velice spolecensky clovek. Ale obe ditka jsem mela narocne, porody katastrofa. A prvnich par txdnu jsem ztezi snesla sama sebe a manzela. Natoz nekoho jineho. Asi po 3 tydnech se to uklepalo a nemela jsem problem prijimat navstevy. Predstava, ze se mi nekdo po porodu nastehuje domu a bude pomahat…no moje nervy.
@Poustevnice píše:
Někdo nesnese, aby měl sex se stejným pohlavím - takže to není tak, že to má prostě „jinak“, ale vono je to dané psychicky problémovou povahou…tož to jo…
@Tefanek Vážně ti přijde normální, že člověk nesnáší společnost lidí?
Co je na tom k potvrzování?
Zřejmě moderní „džendr“, Mirko. My, co jsme psychicky problémové, si budeme asi muset zvykat…
@Sany80s píše:
Já nerodila před 20 lety. Je mi něco málo přes třicet.
A nikoho jsem neobskakovala, oni obskakovali mě.
A před těmi lety byli šestinedělky vděčné, že se k nim někdo na nějakou dobu nastěhoval a pomáhal jim.
Všechny mi to takhle vykládají. Ženská, které rodina nepomohla, byla chudák.
Moje rodina vše pochopila, a proto přijeli, uvařili pro všechny nebo něco přivezli, dělali vše, o co jsem je požádala a já jen kojila, spala a bavila jsem se s někým jen když jsem měla náladu.
Já na začátku psala, že ohledně tahání spícího děcka, které blije bych se ohradila.
Ale ten zbytek je prostě mimo.
Je normální mít v šestinedělí pomoc rodiny, odjakživa tak fungujeme, že někdo má psychické problémy a nesnese rodinu, to je chyba v tom nesnesení a ne v té rodině, která se chová normálně.
Já jsem samotář, ale zároveň si moc dobře uvědomuji, co je normální a co není.
Narození dítěte není záminka pro obhajobu něčí mentální nedostatečnosti.
To je prostě šílenost, uvažovat po narození dítěte tak, že to je moje dítě, teď si můžu dělat co chci a na potřeby ostatních z vysoka se. u.
Hm, tak já před dvaceti lety rodila a nepamatuju se, že by se k nám jak moje rodina, tak tchýně každej víkend nakvartýrovala teda. A za chudáka se rozhodně nepovažuju. A vůbec si nevzpomínám ani na nikoho jinýho, že by to tak měl.
Navíc, pokud si dobře pamatuju, tak naši chodili normálně do práce, tchýně taky, takže i oni chtěli mít svůj klid. Vůbec si nedovedu představit, že by mi někdo vpadnul bez ohlášení domu, nedělám to ani já, sama mám ráda svůj klid.
Je pomoc a pomoc…když mi dovezou jídlo nebo povozí kočár, prosim…ale na celej víken v šestinedělí, tolik lidí, pes…no tak to ať se na mě nikdo nezlobí, ale to za pomoc nepovažuju.