Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@inkakřivák Ale snacha za to nemuze, ze tchyne neni schopna si s maminkou nastavit pravidla. Ten, kdo chce se nechat trapit, at se necha, ale nemusi do toho tahat ostatni. Ono to neskonci u jednoho obedu…
To je prostě marné vysvětlování. A je to dáno věkem, no. Prostě si neumím představit, co by měla ta tchyně udělat. Jako vyhodit vlastní matku, protože je stará a hádavá? Jednou vám dojde taky, že se to hezky říká, ale udělat to, to je jiné kafe.
@inkakřivák Mne to nemusis vysvetlovat. S jednou takovou ziju a protoze je general a cely zivot se snazila vsem nalajnovat, nemusim si to nutne nechat libit i ja. Nemyslim si, ze stari je proste omluva pro vsechno. Neco ano, ale pro vsechno ne.
@inkakřivák píše:
To je prostě marné vysvětlování. A je to dáno věkem, no. Prostě si neumím představit, co by měla ta tchyně udělat. Jako vyhodit vlastní matku, protože je stará a hádavá? Jednou vám dojde taky, že se to hezky říká, ale udělat to, to je jiné kafe.
Co by měla tchyně udělat? Jednoduché. Dát řeč s matkou, že už takhle prostě dál nemůže, že potřebuje najít řešení, které jí usnadní další soužití a péči jak o ni, tak o bratra. Nikomu roky neubývají a nikdo nevíme, za kolik to máme. Může se stát, že babka tchyni přežije a s tímto přístupen jistojistě a právem skončí sama nebo v pečovateláku. Není možné, aby u nich v bytě babka rozhodovala a všichni podle ní skákali.
Tchyně je bohužel slaboch nebo moc velký dobrák. Její matka pokud byla zlá celý život není něco, co by jí mělo zkazit zbytek života. Ona má vůli se i ni a bratra starat, ale potřebuje k tomu změnu podmínek. A pokud to babka, která je při smyslech neakceptuje, ano, sbalila bych jí kufry a šla by k sobě do bytu.
A píši to proto, že jsem znala něco podobného, dcera, která se o matku starala, ale pro ni byla jen hadr, zemřela, matka zůstala samozřejmě sama a teprve pak jí to všechno bábě došlo. Pozdě pro obě.
Uvědom si, a o tom je tento případ, že staří lidi nemusí být jenom zlí a zapšklí, mnohou to být fajn staroušci. To pak je štěstí a člověk se o ně rád postará. Stejně tak jako o ty, kteří bohužel stářím přišli do nějaké demence a začali být nesnesitelní až na stará kolena. Ale celoživotní semetrika si moc žádný ohledy nezaslouží a měla by být vůbec ráda, že zadarmo prdí u dobrácké dcery v jejím bytě a aspoň všem okolo nedělat problémy!
@ivunak Ono máš pravdu, která vychází z logiky, ale nikdo nevíme, jací budeme my a jací budou naši rodiče. A znám spoustu lidí, kteří si prostě nepřipustí, že vlastní rodič je zlej a nebo si to i připustí, ale pořád v sobě mají nějakou setrvačnost a smysl pro povinnost. I u té tchyně je to nejspíš ta setrvačnost. Jediné řešní je ji za to netrestat a nechat to být. Spíš jí pomoct a ulevit, ale jen pokud bude chtít.
Ale co mám zkušenosti, tak se to bohužel nezmění. I když se to ostatní lidi snaží nějak změnit nebo vysvětlovat, tak na to racionální argument není. A druhá věc je, že se zakladatelka do rodiny vdala, takže spoustu věcí vidí jinak a ty zvyklosti taky.
Mám to teď podobné v manželově rodině. Já občas nechápu něco u nich a on u nás.
@inkakřivák tak jeden večer život asi nezkazí. Ale tchýni to taky nepomůže. Její matka bude stejně na všechny hnusná a zlá. Takže místo toho, aby si všichni užili klidný den bez babizby. Protože ta bude zlá ať tak nebo tak. Tak budou všichni nasraný, dusit to v sobě a odpočítávat minuty do konce. A to se může stát, že se někdo neovládne a bouchne, to teprve budou svátky ![]()
Zakladatelka - ono jde hlavně o to, že manžel je cholerik. Když jsme tam byli naposledy, to nás tchýně pozvala na oběd protože měl manžel narozeniny. To už bylo poté, co nám bylo řečeno že do bytu jít nemůžeme. Jako manžel byl naštvaný, ale ne natolik aby na babku úplně zanevřel. Jenže při tom obědě babka začala mlít kraviny, chtěla se hádat, dokonce i na měsíční dceru měla řeči (brečela, ať si jí laskavě uklidníme že to nehodlá poslouchat). Manžel vybouchl a já jsem se ho snažila uklidit, dopadlo to tak že jsem ho musela odtáhnout za ruku a posadit do auta. Pak doma už uklidněný řekl že už se s ní nebudeme vídat. Takže opravdu nechci, aby takhle skončily i Vánoce. A já vím, že by to nakonec mělo podobný scénář.
@Anonymní píše:
Zakladatelka - ono jde hlavně o to, že manžel je cholerik. Když jsme tam byli naposledy, to nás tchýně pozvala na oběd protože měl manžel narozeniny. To už bylo poté, co nám bylo řečeno že do bytu jít nemůžeme. Jako manžel byl naštvaný, ale ne natolik aby na babku úplně zanevřel. Jenže při tom obědě babka začala mlít kraviny, chtěla se hádat, dokonce i na měsíční dceru měla řeči (brečela, ať si jí laskavě uklidníme že to nehodlá poslouchat). Manžel vybouchl a já jsem se ho snažila uklidit, dopadlo to tak že jsem ho musela odtáhnout za ruku a posadit do auta. Pak doma už uklidněný řekl že už se s ní nebudeme vídat. Takže opravdu nechci, aby takhle skončily i Vánoce. A já vím, že by to nakonec mělo podobný scénář.
já tě chápu, taky bych jí nezvala. Jsou to svátky klidu. A babka očividně chce dělat zlo. Nezvala bych jí. Tchyně je dospělá ať se sama rozhodne.
Bylo to tu někde? Jak je stará tchyně, tchán, ten postižený bratr a babička? jen ze zájmu.
@inkakřivák a mohu se zeptat jakou roli hraje, kolik jim je? Ja totiz treba znam 70lete lidi, kteri jsou aktivni sportovci a odpovida tomu i cily spolecensky zivot se spoustou konicku. A potom znam 70lete zapskle duchodce, kteri maximalne oblezaji doktory a Kaufland
@MarcelaN Presne tak. Ono to totiz neni ani tak o veku, ale o povaze. Stari ty vlastnosti jen zesiluje.
Bože, prostě mne to zajímá, no. protože se tu stále mluví jenom o té tchyni. takže jo, fajn beru, té je 55. Má manžela? jenom mne tak napadlo - když odejde ona s manželem, tak kdo bude s tím postiženým? Kolik je jemu? A té babičce asi nebude sedmdesát, ale víc. Prostě bych to ráda věděla. Stačí? Třeba jsem zvědavá prostě.
A znám třeba důchodce, kteří jsou v sedmdesáti čupr a schopní, a pak takové, mkteří si už v 60 ani nenakoupí, protože to nezvládají. No a jestli je tchyni těch 55, tak babče může být kolem 75, třeba. Pokud je mladší, pak třeba svou dceru nemusela celý život proto, že měla pocit, že jí děcko zkazilo život. I to může být. Takže - napíše mi zakladatelka, kolik jim všem čtyřem je?
@inkakřivák píše: Pokud je mladší, pak třeba svou dceru nemusela celý život proto, že měla pocit, že jí děcko zkazilo život. I to může být.
To jako fakt?? Spis si ho zkazila sama vedomym nechranenym sexem ne?? Samozrejme ze v te dobe byla antikoncepce i jeji dostupnost nekde jinde, ale tak nehodlala-li akceptovat dusledky, nemela lezt s nikym do postele
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat