Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Pajka2020 píše:
Zakladatelko,nechci rýpat, opravdu mě to vrtá hlavou a zajímá mě tvůj názor.
Proč myslíš, že vaše prestižní SŠ není lákavá pro běžného učitele češtiny, proč se vedení spokojilo jen s Bc.?
jeste z uplne jineho oboru
@Anonymní píše:
Zdravím,
předem se chci omluvit za drsný název diskuze, ale myslím, že toto už ani jinak nazvat nejde. Navštěvuji třetím rokem soukromou SŠ, dovolím si říct prestižní a profláklou v dobrém slova smyslu. Ale co se tu děje, už je fakt nehoráznost. Jde o jednu s prominutím bandu čtyř učitelů, kteří si vždy vyberou cca 2 - 3 žáky ve třídě a ty terorizují. Já jsem jedním z těch postižených.
Jedná se o pedagogy zejména s nižším vzděláním a menším odborným kreditem (na naši škole vyučují velmi často i vědecké kapacity, zvlášť ve specializovaných volitelných předmětech, seminářích a různých projektech). Vybírají si většinou šikovné studenty, ty horší nebo slabší paradoxně nechávají na pokoji.
U mně je situace navíc o to horší, že se to týká mimo jiné mého třídního, který vyučuje češtinu. Slušně řečeno si dovolím říct, že ne moc kvalitně (do hodin nonstop tahá politiku, covid, osobní věci atd.), sem tam se objeví i pořádné kiksy, nedávno např. vojenský SBĚH nebo přišel 28.10. s tím, že dnes je Den české státnosti, tak mu povídám že “ne pane učiteli, to bylo před měsícem”. Nicméně, tohle by ještě šlo, ale pravá “sranda” je v tom, že on si nejspíš léčí své mindráky na studentech nebo já nevím. Např. minulý týden jsme obhajovali odborné práce z jednoho předmětu, a on tam začal řešit zda byla moje metodika správná (podotýkám obor, o kterém on neví s prominutím naprosto nic) a poté, co ho zbytek komise usadil, tak se porýpal aspoň v tom, že nemám latinské názvy prvků psané kurzivou. Třešnička na dortu je jeho všeobecně po škole známa bakalářka (má “jen” Bc.), která má s bídou 30 str. a dotazníkové šetření o 3 otázkách (plus info o respondentovi, dobře)
. Další story - do krve se hádal, že nedostal můj e-mail, i když jsem mu s ním mávala před nosem, že jsem ho psala. Verbální, přímé i nepřímé ataky různého typu už ani nepočítám. Totéž dělá ještě dvěma lidem z naší třídy, v ostatních třídách podobné.
Zbytek “tlupy” tvoří chemikář, tělocvikář a a učitel ikt. Chemikář - jedničky z testů a každou hodinu pětky váha 10 za práci v hodině. Každou hodinu mě vyvolává s tím, “no tak se pobavíme”. Podotýkám, že chemie je (resp. spíše bývala) můj oblíbený předmět, takže umím, dávám pozor a chovám se slušně. Ikt - technologie a zejména programování a PC hry jsou můj koníček, takže no problem (tedy ne na mojí straně…). Tělocvik - děsné ulejvání, když jsem byla po operaci kolene a nemohla ještě půl roku pomalu chodit po schodech, natož lítat po hřišti
.
Většina učitelů je “neutrálních” a klidí se těmto čtyřem z cesty, protože za nimi stojí i vedení školy. Ti slušní a féroví pro změnu zas nic nezmůžou, protože prostě nemají páky.
Už jsem docela dost zoufalá a naštvaná. Nebaví mě nechat si kakat na hlavu, ale na druhou stranu bych ráda udělala maturitu. Poradí někdo, co s tím?
Díky moc za přečtení tohohle románu…
Anonym snad pochopíte.PS: školu moc měnit nechci, když už to mám takhle relativně za pár. Mít v CV tuhle je docela lákavé
Nechce se mi číst diskuzi, ale pokud ty kritické předměty jsou Tvé oblíbené a škola je soukromá. Co se zeptat vlastníka, jak se mu zamlouvá představa, pokud jím dosazené vedení Tě nechá propadnout, Ty třeba uděláš reparáty a pak se podělíš o své dojmy s patřičnou publicitou?
@catch-22 píše:
Nechce se mi číst diskuzi, ale pokud ty kritické předměty jsou Tvé oblíbené a škola je soukromá. Co se zeptat vlastníka, jak se mu zamlouvá představa, pokud jím dosazené vedení Tě nechá propadnout, Ty třeba uděláš reparáty a pak se podělíš o své dojmy s patřičnou publicitou?
To se nestane.
Zakladatelka tam studuje zdarma, bere prospěchové stipendium.
@gabrriel píše:Češtinu ses učil od Tatarů?
Tak já se tu asi jako jeden z mála jdu zastat studentky. Taky mám za sebou VŠ a dal jsem to s prstem v nose, protože to byla škola v oboru ve kterém je můj taťka jako pracující řemeslník bez maturity a sám jsem měl ještě školu s maturitou v oboru. Z odborných vlastností jsem přidal opravdu malé množství znalostí, které bych dokázal vměstnat do jednoho roku. Větší výzva to byla pro gymnazisty případně obecně středoškoláky mimo obor, ale to tak nějak není to, co chcete od vysoké školy, ne?
Bakalářské práce práce byly… no některé byli kvalitní, protože měli kvalitní vedení. Moje byla dost nic moc, protože jsem si vybral sice člověka, co byl kapacita v oboru, ale tím pádem na mě neměl vůbec čas, takže jsem si ji vedl vlastně sám a tím co jsem odposlechnul od spolužáků, že tam řeší. Zpětně to hodnotím jako trochu lepší semestrální práci jednoho předmětu.
A na druhou stranu vím, že jsou střední školy, které řeší a učí studenty takovým stylem, že věřím, že jejich maturita má rozhodně větší hodnotu, než můj Bc. A zrovna tady co holka popsala, tak takové výzkumy, co dělala ona, tak k tomu jsme ani nečuchly. A i obecně vím, že jsou střední školy které jinde mají jméno, jejich studenti vyhrávají různé národní i mezinárodní soutěže a pak ano je dobré je mít v CV.
@Pajka2020 píše:
To se nestane.
Zakladatelka tam studuje zdarma, bere prospěchové stipendium.
Aha, díky za upřesnění. Tak má zakladatelka nad rámec studia životní lekci, že kdo si chce vyskakovat, musí na to mít. Zbytek podle hesla nekousej do ruky, která tě živí. ![]()
(mezitím dočítám a poněkud měním názor
)
@Alriga píše: Češtinu ses učil od Tatarů?
To ne, ale není to úplně rodný jazyk a nepodstatné věci v životě tolik neřeším…
@gabrriel píše:
To ne, ale není to úplně rodný jazyk a nepodstatné věci v životě tolik neřeším…
Pro absolventy vysoké školy by to opravdu mohlo být nepodstatné, pokud by psali správně česky.
Neni to úplně rodný jazyk. To znamená co, prosím?
Tak zrovna čerstvý zážitek s mou vedoucí BP. Více jak měsíc mi není ochotná odsouhlasit dotazník, byť na něm není vůbec nic špatně. Místo toho mě manipuluje do dotazníku, kterému už i já přestávám rozumět.
Jsem nastvana, protože ona mě manevruje do pozice, jak by to psala ona, tudíž z mého už zbyly pouze cíle a název BP.
Takže jestli měl pan učitel vedoucího jako já, tak prostě téměř neměl na výběr.
Doufám, že mě po XY letech nebude nějaká hvězda se ZŠ vláčet diskusí na emiminu, přestože vůbec neví, co za tím je.
@Alriga tož poctivá moravština, děvenko
a ano, moje čeština mě neživý, ale jestli zákazníkům dokážu zařídit to, co chtějí a své ženě taky nepíšu milostné dopisy, ale mluvím s ní.
A navíc, na to jak těžké disfunkce mi byly diagnostikovány, jsem docela hrdej, jak se s tím peru teď.
@Alriga vím, jak to myslíš, ano v tom příspěvku jsou gramatické chyby. Úplně reálně je dělá většina lidí a je úplně jedno, jestli VŠ mají nebo ne.
Do příchodu na VŠ jsem myslela, že má čeština je v normě. Nic za co bych se musela stydět, nic co bych musela ostatním opravovat, protože sama chybu nevidím. Ale pořád to o mně nic nevypovídá.
Studuji humanitni obor a má čeština rozhodně není excelentní. Přitom mám prospechove stipendium. Nemám ho tedy mít? Mám se stydět, ze studuji bez perfektní znalosti ČJ humanitní obor?
Já osobně dokáži gramatické chyby velkoryse odpustit, pokud na mě nezačne opozice bezdůvodně vytahovat vše možné, pak se k tomu snížím, ale to jen proto, ze mi dochází argument. Tím neříkam, ze to máš stejně.
Dělají je i generální ředitelé a jaké.
Ve své podstatě ji udělal i téměř každý vyučují na naší univerzitě.
Tím, jak jsou teď lidé nucení více nahrazovat osobní komunikaci tou písemnou, tak se projevují třeba i tyhle nedostatky. A jsou to i profesoři a docenti, kteří publikují.
Já vlastně pořádně nevím, co tím příspěvkem chci říct. Snad jen je to, jestli je pořád nutné řešit gramatiku, když jinak ten člověk v běžném životě funguje úplně stejně, mnohdy lépe?
Krásne se projevilo na on line výuce jak někteří učitelé vůbec zpočátku nezvládali situace, se kterou se jiné profese dokáží vypořádá bez mrknutí oka. Vůbec někteří nejsou schopní improvizace, nejsou flexibilní, zpočátku hodně přes IT naprosto negramotní. Bylo konečně vidět, jak někteří učitelé znají jen to své a dal nevidí a vidět ani nechtějí. Jako jo, zvládnou lépe gramatiku, ale to v tom globálním měřítku vůbec nic neznamená.
@Trojlístek píše:
A co si léčíš ty, když místo do hospody bys šla do hodpody
Ty vždycky zkrotneš a pak si dáš brutální vlastňák![]()
![]()
![]()
![]()
takže už ti nevěřím ani půl slova a ten, kdo je pronásledovaný je učitel.
Jen zoufalec bude hledat chyby u druhých, ale ty vlastní neuvidí nikdy a to je přesně tvůj případ.
Příspěvek upraven 28.01.22 v 00:22
Jo, mně tohle přijde celkem typické pro dospívající, jsou nadaní, ale nejsou tolerantní, mají radikální názory a chybí jim zkušenosti. To se pak projevuje jako přebujelé ego, ale ve skutečnosti je to jen nezralost. Jen ať má zdravé sebevědomí, však ono jí to časem dojde, že být shovívavý k chybám druhých je přednost.
@Trojlístek píše: …Krásne se projevilo na on line výuce jak někteří učitelé vůbec zpočátku nezvládali situace, se kterou se jiné profese dokáží vypořádá bez mrknutí oka. Vůbec někteří nejsou schopní improvizace, nejsou flexibilní, zpočátku hodně přes IT naprosto negramotní. Bylo konečně vidět, jak někteří učitelé znají jen to své a dal nevidí a vidět ani nechtějí. Jako jo, zvládnou lépe gramatiku, ale to v tom globálním měřítku vůbec nic neznamená.
Přiznávám, že mi velmi, velmi, velmi vadí tvoje generalizace na konci. Ano, na začátku každé věty napíšeš někteří, ale pak házíš šmahem všechny do jednoho pytle.
Situaci nezvládli někteří politici, policisté, lékaři, některé zdravotní sestry… A ano, samozřejmě, někteří učitelé - a spíš než učitelé, tak někteří ředitelé, protože si své podřízené nepohlídali.
A ze všech nejvíc nezvládlo situaci MŠMT, protože ani téměř dva roky od startu epidemie v ČR nemají školy závazné standardy jak postupovat, takže flákárnička a odrbávečka těm některým prochází.
@SAJ píše:
Přiznávám, že mi velmi, velmi, velmi vadí tvoje generalizace na konci. Ano, na začátku každé věty napíšeš někteří, ale pak házíš šmahem všechny do jednoho pytle.Situaci nezvládli někteří politici, policisté, lékaři, některé zdravotní sestry… A ano, samozřejmě, někteří učitelé - a spíš než učitelé, tak někteří ředitelé, protože si své podřízené nepohlídali.A ze všech nejvíc nezvládlo situaci MŠMT, protože ani téměř dva roky od startu epidemie v ČR nemají školy závazné standardy jak postupovat, takže flákárnička a odrbávečka těm některým prochází.
Máš pravdu, nešťastně napsané. Nevím, proč jsem se zaměřila jen na ten jeden obor.
@Trojlístek píše:
Máš pravdu, nešťastně napsané. Nevím, proč jsem se zaměřila jen na ten jeden obor.
Já nepopírám, že to někteří kolegové nepojali jako vegééééét, ale většina rozhodně ne, a třeba já jsem najela na distančku tak, že jsem se na jaře mírně sypla a když to zhodnotím, reálně jsem se z toho dostávala snad půl roku.
Zpětně to hodnotím jako svoji vlastní blbost a štve mě, že mi někdo z vedení nešláplo na záchrannou brzdu o něco dřív - ale to bych už chtěla moc, vím to.
Moje blbost, no.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.