Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
@martina.se to právě nejde, protože vedení stojí za nimi. Resp. spíš to radši kryje, než aby se narušila pověst školy
Pak jinou školu a máš klid
Tak já se jako středoškolský pedagog s dovolením vyjádřím. Z mého pohledu ti chybí jakási pokora. Pytlíkuješ pedagogy na ty s „nižším vzděláním“ a odborníky. Nemáš ani maturitu a kritizuješ bakalářský titul a bakalářskou práci. Absolutně netušíš, jaké to je ji psát a vůbec toho bakaláře udělat. Bakaláři mohou učit na SŠ, pokud si během tří let dodělají Mgr. Zvláštní je i to, že na soukromé škole stojí ředitel za učiteli a ne za studenty, z mé zkušenosti je to spíš naopak a to byl i důvod mého odchodu.
Celkově mám z tvého projevu pocit, že i z tvé strany to chování nebude úplně ok.
Každopádně bych si o tom promluvila s rodiči a pokud máš pocit, že tě učitel v jakémkoliv předmětu neklasifikuje spravedlivě, můžeš požádat o přezkoušení před komisí.
@Anonymní píše:
@cartera je mi líto, že máš s učiteli tak příšerné zkušenosti, že je nazýváš zamindrákovanými chudáky, kteří v životě neuspěli a musí učit![]()
![]()
Pro mě a mé přátelé mezi učiteli byla tato práce první volbou. Jsou to vesměs lidé s vynikajícími výsledky už ze střední školy, kteří si přímo učitelství vybrali!!! A studovali ho hned po maturitě. Mnozí se chtěli stát učiteli již od dětského věku. A jsou to výborní pedagogové, které jejich práce baví a naplňuje. Tak jaké zbylo?
![]()
![]()
a proč to hned vztahuješ na sebe a na všechny učitele??
Píšu tady snad o těch, kteří se chovají nevhodně, vozí se po žácích.. tak jak to popisuje zakladatelka.
![]()
To je škola života a naučit se vycházet s blbci je také cenná zkušenost. Na vejšce narazíš také na indolenty a v následném životě ani nemluvit. Pročpak máš potřebu veřejně opravovat učitele? Hádám, že už jsi dost velká, abys to dokázala nadhodit jako domněnku, nebo otázku, což by dotyčného tak nezesměšnilo, pokud už vůbec nedokážeš držet ústa.
Zdravím,
tak jsem si dočetla vaše příspěvky. Na prvním místě bych za ně chtěla poděkovat, ale na druhé straně se přiznám, že z většiny je mi docela smutno… Jak tu někdo zmiňoval zkostnatělé školství, tak za mě se tyto myšlenky v téhle diskuzi projevily naprosto zřejmě. Proč by měl být student ten, který si vždycky nechá všechno líbit? Ponižování, shazování, výsměch, nespravedlivé hodnocení, bát se vyjádřit svůj názor? Opravdu chceme takové školství ve 21. století? Opravdu chceme vychovávat s prominutím masu lidí, kteří budou poslouchat kohokoliv “protože je to (formální) autorita”?
Další věc, ke které mi to nedá se vyjádřit, je jak jsou tu (skoro) všichni rychle hotoví s tématem soukromých škol. Věřte (ač mezi lidmi koluje opačná představa) že existují i velmi kvalitní. Už třeba jenom z hlediska materiálního vybavení a toho, že tu právě učí externisti z VŠ (z nichž tu už dva lidsky i odborně skvělí bohužel neučí, jak nám sami řekli právě kvůli atmosféře), si myslím že byste podobnou školu těžko hledali.
Jinak ještě dodám k té bakalářské práci našeho třídního. Ne, zatím jsem žádnou nepsala, ale účastním (účastnila jsem) se aktivně výzkumných projektů ve spolupráci s univerzitami a dalšímu institucemi, absolvovala jsem různé konference, workshopy atd. Takže už jsem měla příležitost “přičichnout” trošku k té vědecké sféře (naštěstí to není tak, jak někdo psal, že by si mě kvůli tomu vedoucí projektů nevybírali
to jsou většinou fajn lidi, kteří si nemusí nic dokazovat). A hlavně - ono nejde o jeho bakalářskou práci, ale o jeho chování (na naší škole “je zvykem” mít spíš doktorát, i když jsou tu samozřejmě skvělí Mgr. a nakonec i jeden Bc.) Když to napíšu lidově, tak pan učitel se zkratka tváří, že s prominutím “s… Šalamounovo h…”, což není jen názor studentů, ale i některých vyučujících, kteří jsou prima a dá se s nimi bavit na rovinu. Jestli to vyznělo nějak povýšeně, tak se omlouvám, holt klávesnice je pořád jen klávesnice
Své učitele respektuji (z titulu jejich formálního postavení) a chci si jich i lidsky vážit, ale na druhou stranu ono prostě musí být za co. Je mi zatěžko mít úctu k někomu takovému. Oceňuji odborné znalosti, férové přístup, schopnost zaujmout atd. Tak si myslím, že s dovolením mám právo zaujmout i jiný postoj kromě “pan učitel je svatý a tečka”, samozřejmě v mezích slušnosti.
Ještě co tu tak padlo - tělocvik mám samozřejmě omluvený od lékaře, ale víme jak to chodí, že je něco omluvené neznamená že se učitel automaticky vyvaruje komentářů. Např. moje spolužačka měla gyn. problémy a při MS takové bolesti, že kolabovala. Tak zůstávala, než se pro ni našla adekvátní léčba, vždy ten týden doma (s lékařskou omluvenkou). Co se potom říkalo po škole nebudu radši ani komentovat ![]()
Ten 28.10., samozřejmě jsme ten den ve škole nebyli, ale původně jsem měla tu větu zformulovanou jinak, pak ji předělala a zapomněla to po sobě opravit.
Jo a nejsem sedmnáctka, 18 už mi bylo, ale to je řekla bych celkem jedno ![]()
Snad jsem na nic nezapomněla a ještě jednou vám dekuji za diskuzi
Příspěvek upraven 27.01.22 v 18:56
@Pudloslava přesně, jedna z mých oblíbených vyučujících říká: “Blbci, se kterými se setkáte, vám toho do života daji stejně, ne-li víc než výjimeční a skvělí lidé.” To si vždycky opakuju, protože musím říct, že ona má setsakra pravdu ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím,
tak jsem si dočetla vaše příspěvky. Na prvním místě bych za ně chtěla poděkovat, ale na druhé straně se přiznám, že z většiny je mi docela smutno… Jak tu někdo zmiňoval zkostnatělé školství, tak za mě se tyto myšlenky v téhle diskuzi projevily naprosto zřejmě. Proč by měl být student ten, který si vždycky nechá všechno líbit? Ponižování, shazování, výsměch, nespravedlivé hodnocení, bát se vyjádřit svůj názor? Opravdu chceme takové školství ve 21. století? Opravdu chceme vychovávat s prominutím masu lidí, kteří budou poslouchat kohokoliv “protože je to (formální) autorita”?
Další věc, ke které mi to nedá se vyjádřit, je jak jsou tu (skoro) všichni rychle hotoví s tématem soukromých škol. Věřte (ač mezi lidmi koluje opačná představa) že existují i velmi kvalitní. Už třeba jenom z hlediska materiálního vybavení a toho, že tu právě učí externisti z VŠ (z nichž tu už dva lidsky i odborně skvělí bohužel neučí, jak nám sami řekli právě kvůli atmosféře), si myslím že byste podobnou školu těžko hledali.
Jinak ještě dodám k té bakalářské práci našeho třídního. Ne, zatím jsem žádnou nepsala, ale účastním (účastnila jsem) se aktivně výzkumných projektů ve spolupráci s univerzitami a dalšímu institucemi, absolvovala jsem různé konference, workshopy atd. Takže už jsem měla příležitost “přičichnout” trošku k té vědecké sféře (naštěstí to není tak, jak někdo psal, že by si mě kvůli tomu vedoucí projektů nevybíralito jsou většinou fajn lidi, kteří si nemusí nic dokazovat). A hlavně - ono nejde o jeho bakalářskou práci, ale o jeho chování (na naší škole “je zvykem” mít spíš doktorát, i když jsou tu samozřejmě skvělí Mgr. a nakonec i jeden Bc.) Když to napíšu lidově, tak pan učitel se zkratka tváří, že s prominutím “s… Šalamounovo h…”, což není jen názor studentů, ale i některých vyučujících, kteří jsou prima a dá se s nimi bavit na rovinu. Jestli to vyznělo nějak povýšeně, tak se omlouvám, holt klávesnice je pořád jen klávesnice
Své učitele respektuji (z titulů jejich formálního postavení) a chci si jich i lidsky vážit, ale na druhou stranu ono prostě musí být za co. Je mi zatěžko mít úctu k někomu takovému. Oceňuji odborné znalosti, férové přístup, schopnost zaujmout atd. Tak si myslím, že s dovolením mám právo zaujmout i jiný postoj kromě “pan učitel je svatý a tečka”, samozřejmě v mezích slušnosti.
Ještě co tu tak padlo - tělocvik mám samozřejmě omluvený od lékaře, ale víme jak to chodí, že je něco omluvené neznamená že se učitel automaticky vyvaruje komentářů. Např. moje spolužačka měla gyn. problémy a při MS takové bolesti, že kolabovala. Tak zůstávala, než se pro ni našla adekvátní léčba, vždy ten týden doma (s lékařskou omluvenkou). Co se potom říkalo po škole nebudu radši ani komentovat
Ten 28.10., samozřejmě jsme ten den ve škole nebyli, ale původně jsem měla tu větu zformulovanou jinak, pak ji předělala a zapomněla to po sobě opravit.
Jo a nejsem sedmnáctka, 18 už mi bylo, ale to je řekla bych celkem jedno
Snad jsem na nic nezapomněla a ještě jednou vám dekuji za diskuzi
Nikdo tě nenutí vzývat učitele jako bohy - a nikdo ti to snad ani neradí, spíš jsem četla doporučení, aby ses zkusila chovat jako dospělá. K tomu patří i to, že pokud se ti něco nelíbí, řešíš to s vedením školy a neházíš jedovatou slinou na fóru pro maminy.
No, možné to je zkostnatělý názor. ![]()
Tak víc už asi ani nic, snad jen popřeji, ať se ti v dalším studiu daří. ![]()
@SAJ nevím, zda mohu věřit tomu a asi nevěřím, že tohle píše studentka SŠ, byť těsně před maturitou. Mohu se zeptat jak to vnímas ty?
Slečna skvěle formuluje. Takoví studenti existují, znám jich pár. Na papíře lze to ještě snazší, protože je možnost to opravovat.
Jezdím se studenty jednoho státního gymplu i soukromého gymplu tramvají, takže slýchám, jak odborně a na úrovni se baví, a můžu říct, že slečně věřím.
Co se mi zdá také, že slečně chybí pokora a jakási formální úcta.
Myslet si může leccos, ale asi by se mohla ve svých názorech krotit. To je taky umění, souvisí to s EQ.
V podstatě v každé skupině lidi se najdou oblíbenci a neoblíbenci, tak to prostě je. Jak ve skupině žáků, tak mezi učiteli, tak v pracovních kolektivem, dokonce i v rodinách.
Jinak já bych zkusila ještě vydržet, příliš neprovokovat (asi prostě nějak vybočuje), pak to případně řešit celé s rodiči a ředitelem.
@Trojlístek píše:
@SAJ nevím, zda mohu věřit tomu a asi nevěřím, že tohle píše studentka SŠ, byť těsně před maturitou. Mohu se zeptat jak to vnímas ty?
Moje děti umí argumentovat i líp. Nejstarší dítě k tomu dospělo, hodně pomohly soutěže a projekty, prostřední je velmi zvláštní a má to v sobě odjakživa. Nejmladší ne, to je ještě příšerné pubertální smrádě (na což má nárok, ale přiznávám, je to otravné).
Co jsme dětem snad dali a vštípili, a co zakladatelka zatím nemá, je nutkání pohlížet na situaci i z druhé strany, takže ti dva starší by se za takový výlev nejspíš styděli.
A ne, pokorné zdeptané trosky utlučené českým zkostnatělým školstvím opravdu nejsou. Naopak.
Takže jo, tu soukromou SŠ zakladatelce věřím - pokud zvolí vhodnou VŠ, ideálně taky soukromou, nic ji v jejím rozletu nebude bránit. Až teda možná jednou pracovní praxe.
A třeba taky ne…
Netusim sice jak ti poradit, ale prijde mi od tebe docela nevhodne se vyjadrovat o nekom, ze ma „jen bc“ a „bakalarka jen o 30 stranach“ atd.
@alejandra tak já nevím, ale aktuálně jsem třeba napsala výborně hodnocenou (i mimo školu) odbornou práci, 29 str. Už vloni jsme napsali (v týmu tří SŠ, dvou VŠ studentů a jednoho doktoranda) práci o 80 stranách, kterou jsme publikovali v aj. Dnes zrovna jsem měla schůzku, protože rozjíždíme (celkem 5 studentů naší školy) spolupráci na výzkumu s ČZU. A je toho víc (tím se nechlubím, jen že to tak je). ![]()
@Anonymní píše:
@alejandra tak já nevím, ale aktuálně jsem třeba napsala výborně hodnocenou (i mimo školu) odbornou práci, 29 str. Už vloni jsme napsali (v týmu tří SŠ, dvou VŠ studentů a jednoho doktoranda) práci o 80 stranách, kterou jsme publikovali v aj. Dnes zrovna jsem měla schůzku, protože rozjíždíme (celkem 5 studentů naší školy) spolupráci na výzkumu s ČZU. A je toho víc (tím se nechlubím, jen že to tak je).
A čím ti SŠ k té práci přispěli? Dík. Nenapadá mě, k čemu bych přizvala středoškoláky
.
@Anonymní píše:
Zdravím,
tak jsem si dočetla vaše příspěvky. Na prvním místě bych za ně chtěla poděkovat, ale na druhé straně se přiznám, že z většiny je mi docela smutno… Jak tu někdo zmiňoval zkostnatělé školství, tak za mě se tyto myšlenky v téhle diskuzi projevily naprosto zřejmě. Proč by měl být student ten, který si vždycky nechá všechno líbit? Ponižování, shazování, výsměch, nespravedlivé hodnocení, bát se vyjádřit svůj názor? Opravdu chceme takové školství ve 21. století? Opravdu chceme vychovávat s prominutím masu lidí, kteří budou poslouchat kohokoliv “protože je to (formální) autorita”?Příspěvek upraven 27.01.22 v 18:56
Ale tak my chápeme, že by bylo super mít vzdělané a empatické učitele s dobrou povahou a systém, který studenty rozvíjí na maximum. Kdo by si totéž nepřál třeba ve zdravotnictví…To ale prostě není možné a čím dřív to pochopíš, tím lépe pro tebe. V každém kolektivu zažiješ nějaké ty neshody nebo křivdy. Lidé jsou problémoví a sem tam někdo prostě má horší povahu. Nežijeme v ideálním světě.
Však jsi nepopsala nic tak hrozného. Pokud je pravda to „Ponižování, shazování, výsměch, nespravedlivé hodnocení, bát se vyjádřit svůj názor“, pak to prostě musíte (rodiče i plnoletí studenti) řešit s vedením, případně zřizovatelem, jiná cesta není.
Mám 2 dcery na středních školách, jedno státní gymnázium, druhé soukromé. Ani jedna si nestěžuje na učitele (a to jedna má 17 předmětů na tom soukromém), naopak.
Je zvláštní, že zrovna na vašem prestižním zařízení se sešlo tolik šikanujících kantorů.
Když byla na gymplu já, byla jedna profesorka zlá baba, ale když jsi uměla, nechala tě na pokoji. K nějakému systematickému ponižování se nedostala. Pak byly možná 2 neempatické, ale že bych měla ze školy pocit, že si musím nechat všechno líbit a že je škola jen ponižování a nespravedlivém hodnocení, to vůbec. Někde je chyba. A když to není ve škole a jsi na ní hrdá, tak to by to mohlo být i ve tvém přístupu, zkus se nad tím zamyslet. Že jednou nemá učitel dobrou náladu a vylije si na tobě zlost, to naštve a je to špatně. Ale nevěřím, že nějaký učitel (nebo dokonce 4) tohle dělá systematicky na 2-3 studentech v každé třídě a léta mu to prochází.
@Magical-eyes jednalo se o práci, která zkoumala problematiku zdraví končetin u dojnic. Já jsem např. hodnotila u jednotlivých krav kvalitu paznehtů (tvar, tvrdost, sklon…) a odebírala jim stěry a vzorky. Pravda, byli jsme na to dva se zaměstnancem kravína. Celkem 250 dojnic. Pak jsme dělali se spolužáky (to už samostatně) odběry půdy z pastvin a odběry podestýlky, což se následně analyzovalo (ve škole v labce). No a i zbytku prací jsme se účastnili, diskuzí, praktických analýz… hodně nám to dalo, ale VŠ říkali že i jim ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.