Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Denisa56 Ale já pro něj právě jsem vhodný kamarád. Vysvětloval jsem mu větnou skladbu (to by asi málokterý kamarád)
@Detsa Jakou identitu? Jsem kluk, žiji v Česku a je mi čerstvě 16. Nic víc o sobě psát nebudu.
@asdf001 píše:
@Denisa56 Ale já pro něj právě jsem vhodný kamarád. Vysvětloval jsem mu větnou skladbu (to by asi málokterý kamarád)
Ty větná skladbo, ty vůbec nechápeš, o co tady jde, nebo si z nás fakt děláš akorát legraci. Dvanáctiletej a šetsnáctiletej kluk je sakra rozdíl, každý jste co se vyspělosti týká někde úplně jinde. Ty už můžeš začít honit holky a získávat první zkušenosti, i ty sexuální a je to přirozené. On ještě ne, Zatím k něčemu takovému ještě nedospěl, má na to ještě pár let čas. A i tohle může být jeden z důvodů, proč se jeho rodičům to tvoje kamarádství příčí. A jestli to nejsi schopný pochopit, tak ti opravdu nevěřím, že jsi tak chytrý, uvědomělý a inteligentní, jak se nám tady snažíš předvádět. Hele, jsi ještě mladý, nevyzrálý, nezkušený ucho, který ví ještě o životě kulový. Tak šoupej nohama a nech rodiče tvého kamaráda, aby sami rozhodli a uznali, co je pro jejich dosud ještě dítě nejvhodnější. A tomu domácímu vězení nevěř, otevři oči a přiznej si, že ten klučina už s tebou prostě kamarádit nechce.
@asdf001 píše:
To zvladnou i dospeli ![]()
Ale vazne, pokud mam svoje dite s nekym pustit do lesa nebo do jine casti mesta, navic ted, kdyz je venku tma, musi ten clovek ve me vzbudit duveru. Tak ji treba v jeho rodicich tak uplne nevzbuzujes. Na to rozhodnuti maji rodice nejen pravo, ale dokonce maji povinnost ho ucinit, protoze rodic musi zajistit bezpeci ditete. Je tohle pro tebe pochopitelne?
Uz jsem ti psala vcera, neoslovuj me v muzskem rode.
Ja jsem kamarady svych deti znala a znam, bavila jsem se s detma o jejich kamaradech, zajimala se o ne, chodili k nam na navstevu.Me deti maji za pratele vrstevniky, spoluzaky, kamarady z treninku a krouzku a i presto chci ty deti znat a vedet o nich.
V pripade, ze by mi za predpubertalnim synem takto horlive palil starsi divny kluk, tak bych delala vse mozne, abych tomu zabranila.
@Denisa56 Tak za prvé. Jsme na stejné úrovni. Spíše mě přijde, že věkový rozdíl je mezi mnou a spolužáky, jako by oni byli starší ( i když jsou o měsíc- rok mladší). Oni se o něčem baví v nějakých metaforách a já to nechápu. Oni mě mezi sebe neberou. Nikdy jsem neměl kamarády, pak jsem si našel ho. A co se týče se*u, tak já jsem ho neměl a nedovedu si ho představit možná tak ještě tři roky, nikdy jsem neměl holku, on holku měl. Rodiče nemají právo dítěti něco svévolně určit a nemají ho právo držet již měsíc doma. Již měsíc nechodí jen tak s kamarády ven. Rodiče nemají právo dítěti zakazovat kamarády.
@Svetluska.Lulu Jo dospělí to zvládnou, ale je vědecky potvrzeno, že dítě bere informace od starších děti a mladých lidí jako dobrou radu, zato informace od dospělých od určitého věku jako omezování a poučování.
Tady vůbec nejde o nějaké jiné čtvrti, tam mu oni brání chodit, ale on nemůže chodit ven ani před barák (s výjimkou nákupu).
Předlož mi prosím odkaz na odstavec zákona, kde je psané, že je povinností rodičů zakazovat kamarády.
@mado Tak zaprvé on rozhodně není předpubertální, puberta je od 12. Já za nikým horlivě nepálím, vždycky jsme se spolu domluvili, často volal i on mě a domluvili jsme se. Tím, že by jsi mu zakazovala kamaráda, když není nějak nebezpečný (feťák, zloděj), by jsi se dopustila trestného činu omezování osobní svobody. Článek 16
1. Žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života,
rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útokům na svou čest a pověst.
2. Dítě má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům.
Zákaz kamaráda, který není feťák, zloděj či podobně, je nepochybně porušením.
@asdf001 chlapce, jak vis, ze mu nedovoli pred barak?
Napsala jsem nekde, ze je povinnosti rodice zakazovat kamarady? ![]()
EDIT: Nestihla jsem tvuj posledni prispevek. Posouzeni potencialniho nebezpeci konkretniho cloveka je na rodicich, a neni vymezeno jen omamnymi latkami a trestnou cinnosti
Příspěvek upraven 23.11.17 v 19:49
@Svetluska.Lulu Ale na druhou stranu, ty by jsi dítě s někým důvěryhodným pustila s někým do města? Tak to nikoho z mých kamarádů ani známých ve věku do 13 let by nepustili. Protože většina rodičů jsou zločinci.
@Svetluska.Lulu Psala jsi to. Že pokud si to rodič usmyslí, tak mu má právo bránit v kamarádech.
@asdf001 ale zákaz kamaráda, který je v 16 rozumem na 12 nemusí být „špatný“ ale pro normální 12 leté dítě třeba není vhodný. Nebo si to ten kluk uvědomil sám, že už tě nechce, našel si třeba někoho ve škole svého věku a po tobě ani nebude nevzdechne. A to je celé… ale ty pořád stále tvrdit, že pravda je jinde i když vůbec nevíš jak to u nich teď je.
@asdf001 píše:
@mado Tak zaprvé on rozhodně není předpubertální, puberta je od 12. Já za nikým horlivě nepálím, vždycky jsme se spolu domluvili, často volal i on mě a domluvili jsme se. Tím, že by jsi mu zakazovala kamaráda, když není nějak nebezpečný (feťák, zloděj), by jsi se dopustila trestného činu omezování osobní svobody. Článek 16
1. Žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života,
rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útokům na svou čest a pověst.
2. Dítě má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům.
Zákaz kamaráda, který není feťák, zloděj či podobně, je nepochybně porušením.
už jsi byl na policii a sociálce? člověče, tohle by fakt chtělo oznámit.
@asdf001 ve styku s konkretnim clovekem? Jiste, ze ma na to pravo. Plne staci, ze povazuje toho cloveka za neduveryhodneho…
Jakým metaforám nerozumíš?
Ale ty přece nevíš, že oni mu to zakázali. Prostě tě ignoruje ve zprávách a ven jít nechce, smír se s tím, že už nejste kamarádi. Prostě se to stává.