Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@asdf001 poslyš, ty pošuku… Už jsi konečně aspoň volal na příslušným institucím, abys udal ty tyrany? Se ti divím, že tu vůbec trávíš svůj drahocenný čas s takovými „rodiči“, kteří tě ne a ne pochopit…
![]()
@Svetluska.Lulu Předlož mi zákon, který to stanovuje. Pokud ho nepředložíš, tak to budu považovat za lež.
ale můžeš, důkazy už si policie sežene sama. Tobě stačí podezření na spáchání trestného činu.
@asdf001 píše:
@Svetluska.Lulu Ale na druhou stranu, ty by jsi dítě s někým důvěryhodným pustila s někým do města? Tak to nikoho z mých kamarádů ani známých ve věku do 13 let by nepustili. Protože většina rodičů jsou zločinci.
Ano, s nekym duveryhodnym bych svoje dite pustila. Ale zase kolem sebe nevidim nikoho, kdo jeste neni dospely a byl by dosti duveryhodny, pokud se nejedna o cleny rodiny, ktereho nazory a zvyky duverne znam.
@asdf001 píše:
@Svetluska.Lulu Předlož mi zákon, který to stanovuje. Pokud ho nepředložíš, tak to budu považovat za lež.
Třeba trestní zodpovědnost za dítě. Jelikož ho živím a šatím a bydlí u mě, musí mě také poslouchat a pokud se mi někdo zda nevhodný, mohu mu ho také zakázat. To je prostě rodičovství a výchova. Rodič má více zkušeností a asi se jim nezdá vhodný kamarád pro rozvoj jejich dítěte.
Ale ty zase nemáš důkazy, že jo rodiče omezují, protože on s tebou nemluví.
@pikola To není pravda. Opakuji 16 článek mezinárodní úmluvy o právech dítěte, jenž byla přijeta ve všech zemích kromě USA: Článek 16
1. Žádné dítě nesmí být vystaveno svévolnému zasahování do svého soukromého života,
rodiny, domova nebo korespondence ani nezákonným útokům na svou čest a pověst.
2. Dítě má právo na zákonnou ochranu proti takovým zásahům nebo útokům.
Zákaz kamaráda, který není feťák, zloděj či podobně, je nepochybně porušením.
Tudíž zákaz kamarádění s někým, jenom proto, že ti není pochuti, je nepochybně porušením. Takže na to nemáte právo. Vy se jednom nad své děti povyšujete a chcete z nich dělat své kopii. Nechápu jak lidé tvrdí, že všichni rodiče mají rádi svoje děti.
@asdf001 píše:
Tady mas dva paragrafy obcanskeho zakonniku. Vsimni si prosim cast o omezenich.
§ 857
(1) Dítě je povinno dbát svých rodičů.(2) Dokud se dítě nestane svéprávným, mají rodiče právo usměrňovat své dítě výchovnými opatřeními, jak to odpovídá jeho rozvíjejícím se schopnostem, včetně omezení sledujících ochranu morálky, zdraví a práv dítěte, jakož i práv jiných osob a veřejného pořádku. Dítě je povinno se těmto opatřením podřídit.
§ 858
Rodičovská odpovědnost zahrnuje povinnosti a práva rodičů, která spočívají v péči o dítě, zahrnující zejména péči o jeho zdraví, jeho tělesný, citový, rozumový a mravní vývoj, v ochraně dítěte, v udržování osobního styku s dítětem, v zajišťování jeho výchovy a vzdělání, v určení místa jeho bydliště, v jeho zastupování a spravování jeho jmění; vzniká narozením dítěte a zaniká, jakmile dítě nabude plné svéprávnosti. Trvání a rozsah rodičovské odpovědnosti může změnit jen soud.
tak si vygoogli občanský zákoník, část druhá, rodinné právo, oddíl třetí
obzvláště paragraf 857 by tě mohl zajímat
@Svetluska.Lulu Ano. Ale měsíc držet doma není výchovné opatření. Zakazovat kamaráda jen proto, že je starší opět není výchovné opatření. Něco takového nijak nechrání jeho právy (jeho práva naopak omezuje), zdraví, ani morálku
Teda koukam, ze tady to porad frci. A porad stejne bezuspesne
![]()
@asdf001 píše:
@Svetluska.Lulu Ano. Ale měsíc držet doma není výchovné opatření. Zakazovat kamaráda jen proto, že je starší opět není výchovné opatření. Něco takového nijak nechrání jeho právy (jeho práva naopak omezuje), zdraví, ani morálku
To je tvuj nazor. Zakon nikde neuklada primerenou nebo maximalni delku nebo rozsah techto opatreni. Kazdy rodic postupuje podle sveho vedomi a svedomi.
Jeste jsi ani nevysvetlil, jak vis, ze ho doma drzi nasilim, kdyz ti to kluk sam neprizna. Muze se stat, ze te kluk te nechce videt sam, nebo ze si s rodici promluvil a akceptoval jejich nazor.
Taky, pokud se spolu poradne nebavite, jakekoliv tvoje nazory na to, s kym se styka, s kym si pise a jak moc je izolovany, jsou pouhymi dohady.
@Svetluska.Lulu Rodiče nad ním chtějí mít absolutní moc asi jako Kim na lidem v KLDR. Říkali jsme si hodně věcí, tak vím, že rodičům skoro nic osobního neříká. Rodiče mu kontrolují, co si s kým píše a oni by mu nedovolili, aby mi napsal, že mu brání ve vídání s kamarády či se mnou.
@Svetluska.Lulu Ano usměrňovat výchovnými opatřeními. A usměrňovat rozhodně neznamená měsíc držet doma. To není usměrňování. Zjisti si, co znamená slovo usměrňovat.