Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@daaaja píše:
@tetma fakt myslíš, že všichni ti, kteří tu svými příspěvky popsali sedm stran, nemají všech pět pohromadě?http://www.pppfm.cz/…zralost.html
Zákon ukládá povinnost zahájení školní docházky u dětí, které nejpozději
do 31. srpna dosáhly věku 6 let. Takže když máš narozeniny v prosinci tak v prosinci ti bude 7 let v první třídě,8 let v druhý třídě, ve 3 9 let, ve 4 10 let, v 5 11 let, v 6 12 let, v 7 13 let, v 8 14 let, v 9 15 let a vychází se v 15 letech ne ve 14 letech
… prostě do školy se chodí v 6 ti ne 7 letech, když není odklad
Ano může se stat, že u zápisu bude dítěti 5 let, ale do školy jde v 6 ti letech
…opravdu chceš slyšet odpověď na tvou otázku?
@daaaja píše:
@paha1 @lekno a další: Holky, já bych vám strašně přála, aby vaše děti byly nadané, tvárné, cílevědomé a naladěné na stejnou frekvenci jako vy…prostě aby za dvacet let byly přesně tam, kde jste jim to (ještě před jejich narozením? ale nejpozději před nástupem do školy) naplánovaly…nějak mi naskočilä scénka z „Básníků“ se síťovými grafy
tak u mě ses zrovna sekla…já jen vysvětlovala, jak ti asi paha mínila…
Nicméně, pokud bych měla posuzovat své rodiče, tak jim to s náma dětma a „síťovýma grafama“ docela vyšlo…obě máme VŠ ![]()
A když bych zmínila svůj život…tak to se teprve nasměješ - zš, gympl, výška, práce, seznámení, chystání bydlení, svatba, dovolené - ne jedna a ne v Jugoslávii, první dítě a za necelé tři roky druhé dítě…holt s notnou dávkou štěstí, ale dobrý graf, ne ![]()
@tetma píše:
Zákon ukládá povinnost zahájení školní docházky u dětí, které nejpozději
do 31. srpna dosáhly věku 6 let. Takže když máš narozeniny v prosinci tak v prosinci ti bude 7 let v první třídě,8 let v druhý třídě, ve 3 9 let, ve 4 10 let, v 5 11 let, v 6 12 let, v 7 13 let, v 8 14 let, v 9 15 let a vychází se v 15 letech ne ve 14 letech… prostě do školy se chodí v 6 ti ne 7 letech, když není odklad
Ano může se stat, že u zápisu bude dítěti 5 let, ale do školy jde v 6 ti letech…opravdu chceš slyšet odpověď na tvou otázku?
Akorát žes to nedočetla celé - v téhle diskuzi jde o tuhle část:" Předčasný nástup do školy u dítěte, které dosáhne věku 6 let v době od září do prosince kalendářního roku, ve kterém navštěvuje 1. roč. ZŠ - pokud je zralé a připravené zvládat nároky školní docházky„, nebo o tuhle:“Předčasný nástup do školy u mimořádně nadaného dítěte, které dosáhne šesti let teprve v době od ledna do konce června ve školním roce, kdy navštěvuje 1. roč. ZŠ. Podmínkou přijetí je doporučení lékaře a zároveň doporučení školského poradenského zařízení."
@lekno No vidíš, a já se k VŠ propracovala až po vlastní úvaze a po roce v pracovním procesu - máma se mnou rok nemluvila, když jsem po maturitě při práci chtěla studovat jazykovku, platila jsem si ji z výplat a ručitele mi dělal kamarád, protože mamina mi odmítla podepsat smlouvu. Ale prostě jsem se chtěla osamostatnit už po maturitě, tak jsem to udělala.
@tetma co píšu čti dobře…
Ona píše, že v září jde plno 7 letetých, tak ji píšu, že v idelním případě půjde 6 letých… ten prostřední udaj ![]()
Mám prosincové dítě a do školy jde v necelých 7 letech. Dát ho do školy o „rok“ dřív mě sice napadlo, ale pouze z těch „rozumových“ schopností z těch sociálních ani náhodou.
Jinak to, že jsou rodiče VS ještě neznamená, že jeho dítě půjde v jeho šlépějích. Mám kolem sebe kamarádky VS a maminky jsou celkem zoufalé co to jejich děťátko v té škole předvádí… VŠ mají na své děti možná větší nároky a myslí si, že jsou jejich geniální, ovšem to jaké dítě opravdu je se ukáže až v životě… Kamarádka chce dát dítě do školy v čerstvých 6 letech, možná je chytré, ale už od malička se mi jeví jako sociálně nezralé… jenže za dítě má zodpovědnost ona ne já.
@Kla píše:
Mám prosincové dítě a do školy jde v necelých 7 letech. Dát ho do školy o „rok“ dřív mě sice napadlo, ale pouze z těch „rozumových“ schopností z těch sociálních ani náhodou.Jinak to, že jsou rodiče VS ještě neznamená, že jeho dítě půjde v jeho šlépějích. Mám kolem sebe kamarádky VS a maminky jsou celkem zoufalé co to jejich děťátko v té škole předvádí… VŠ mají na své děti možná větší nároky a myslí si, že jsou jejich geniální, ovšem to jaké dítě opravdu je se ukáže až v životě… Kamarádka chce dát dítě do školy v čerstvých 6 letech, možná je chytré, ale už od malička se mi jeví jako sociálně nezralé… jenže za dítě má zodpovědnost ona ne já.
Víš co tam je problém ten, že do škol nastupují i skoro 8 leté děti. A ten rozdíl mezi 6-8 letým dítětem je prostě markantní a rozdílu holčička chlapeček ve stejné věkové kategorii ani nemluvě. A nad tímhle prostě ty rodiče vůbec nepřemýšlejí. Protože to 6-leté se ty věci bude muset učit s větším úsilím než to 8-leté. Pokud je dítě opravdu nadané, tak ho nešoupnu do „obyčejné školy“, ale do školy, kde se mu budou věnovat a nebude ještě více stresované…
Sice ziju v cizine, ale mam dite narozene v zari. Jeste v 5,5 letech nebylo jasne, jestli dostane odklad, ale udelal dost velky pokrok, tak ho pustili dal. Skolu zvlada celkem dobre. Ve tride ma spoluzaka, kteremu bylo 6 v listopadu a ten patri k nejlepsim ve tride. Naopak tam jsou deti, kterym uz bylo 7 a ucivo jim dela problemy. Takze to je asi fakt individualni.
@tterka píše:
@Stani1701 @Loll
Jediný problém v mluvení je ten, že se jí zrovna moc nedaří písmenko „ř“, které trénujeme a za těch pár týdnů, co na logopedii chodíme se dost zlepšila. Jinak mluví krásně.
Geometrické tvary u zápisu pojmenovala správně, barvy v pořádku, počítala na počítadle, řekla jak se jmenuje, kde bydlí, řekla básničku, nakreslila obrázek…
Podle učitelek ve školce je dcera na školu také zralá, pozornost v pohodě udrží, prostě v pohodě zvládá vše.
Logopedka i grafomotorička doporučují odklad jen proto, že je červencová - obě mi řekly, že je sice hodně šikovná, na školu zralá, ale prostě „mladší“ než ostatní děti. Jiný zásadní problém v tom nebyl. A paní doktorka z PPP dceru viděla 20 minut, při screeningu ve školce… Na to fakt ohledy brát nehodlám, protože co jsem se tak bavila s maminkami ve školce, tak ve výsledku paní doktorka doporučila odklad skoro všem… Samozřejmě ji objednám do PPP i na ten podrobný screening, ale pokud tam nebude nějaký větší problém, tak odklad řešit nebudu…Příspěvek upraven 07.02.13 v 11:16
tterko tak to by mne nenapadlo, ze ma mit odklad i cervencove dite jen kvuli tomu, ze tam bude nejmladsi. Vim, ze bratranec je cervencovy a tam se o odkladu vubec neuvazovalo. Jestli jsi presvedcena, ze dcera na skolu pripravena je, a ze by se ve skolce uz nudila, tak to zkus prosadit.
Zdravim,
ja mam sice druhaka, ale resila jsem kdysi stejny problem.Byla jsem proti zbytecnym odkladum, ktery jsem pak sama dala.(po porade s PPP na vlastni zadost, kdy jsem chtela nahled odbornika, ale s tim, ze se priklanim k tomu, aby do skoly sel).
Mam starsiho kluka v puli srpna, chtela jsem, aby sel do skoly, byl(a je)velmi bystry a chytry-tak jako spousta dnesnich deti. Jenze ona ta prvni druha trida neni ani tak o zvladnuti uciva, to zvladnou si myslim vicemene vsechny deti stejne, at uz petilete nebo sedmilete. Je to predevsim o socialni a psychicke zralosti. A velmi zalezi do jake skoly dite nastupuje. Pokud na nejakou vesnickou malou skolu, nevahala bych, pokud na velkou sidlistni(kde se mali prvacci bezne setkavaji s druhym stupnem) nebo vyberovou skolu, tam uz je treba zvazit.
Muj syn v 5,5 u zapisu zvladl s prehledem vse, jen byl hodne drobny(16kg)a az prilis hodny, plactivy(kdyz ho nekdo napadl, neumel se branit),motorika spatna.za rok odkladu vyrost
,sel do skoly uz s temer 20kg, motorika se zlepsila, prubojnost tez..A samostatnost-ta je v prvni tride nejdulezitejsi.Je treba pocitat s tim, ze ditko se tam stara uz samo o sebe-musi si davat pozor na sve veci-klice od skrinky v satne(+skrine v druzine),cipy na obed, sami si cipujou, nikdo jim nepomaha s taci na obede a podobne, nikdo bude cekat, kdyz se maji prevlekat pri telocviku, nez si zavaze boty a tak, deti maji od prvni tridy plavani, brusleni, anglictinu, pocitace.. v druzine, kde se setkavaji i se starsimi detmi prosadit si svou(alespon v mezich normy)
To ze je v ucivu napred ve skole vubec nevadi, takovych deti je tam v dnesni dobe vic, ucitelka s tim nema problem, ti rychlejsi si splni dany plan, pak dostavaji svuj vlastni, ukoly navic, takze muzou vklidu nasobit a delit, zatimco ostatni deti treba jen scitaji a odcitaji, ze uz maji prectenych nekolik knih, zatimco ostatni si ctou ve slabikari. Myslim, ze v dnesni dobe tyto individualni plany nejsou vubec problem.
Druheho syna mam take prazdninoveho, to ukaze cas, jaky bude a zda bude pripraven jit v cerstvych sesti-i kdyz on je uplne jina povaha (i postava
),ten je prubojny az dost
.
Mam tedy deti-kluky prazdninove, coz vlastne neodpovida na zakladni otazku, zda dat deti v necelych sesti letech(ja zvazovala jestli v cerstvych sesti letech),za sebe bych nedala-alespon ty sve.Jsou deti, vetsinou holcicky, co jsou socialne a psychicky zralejsi a ten predcasny nastup ustoji naprosto v poho, ale je take dost deti, ktere s tim problem maji a vraci se do skolky ci do konce zari se znovu ukazuji v PPP, protoze vznikaji ruzne problemy.
Chci tim jen ukazat, ze je treba zvazit i skolu, do jake dite pujde(mala, velka, vyberova),individualne posuzovat kazde ditko. Pevne nervy a spravne rozhoduti ![]()
Ahoj maminky, teď jsem se dozvěděla od kamarádky, že náš syn který je narozený 4.října půjde do školy o rok později. Respektive, že nám ho v září v těch pěti letech do školy nevezmou. Můžu se zeptat, jak to tedy je? Vůbec jsem nepočítala s tím, že by neměl nastoupit měsíc před šestými narozeninami.
![]()
@Ivulka88 Do školy vezmou děti, kterým je 6 let do 31.srpna toho daného roku. Takža ano, tvůj syn půde do školy až v dalším roce.
@Ivulka88 nepůjde o rok později…půjde tak, jak má…v 6 letech…