Vánoční čas

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9622
24.10.12 19:33

@Lakynka No ono když to je něco, na co se těšíš celej rok, baví těš na to všechno - i péct cukroví, dělat výzdobu :nevim: Ale já teda nejsem do jedenácti v práci 8o 8o To bych možná mluvila jinak :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17050
24.10.12 20:06

Může zapojit ani nechci…:D. to je fakt, že si pamatuju doby, kdy mě to zdobení a tvoření bavilo. Minulý rok se povedlo sejít se s kamarádkama jeden večer a udělaly jsme při vínku adventní věnce a bylo to hrozně milý… To by se dalo zopakovat. :think:

Jen jak je takový shon, tak si to člověk neuvědomuje a ono kuk, vánoce za dveřma… Tak si to moc neužívám. Třeba to ještě přijde:).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1848
25.10.12 08:00

Dobré ranko holky, včera jste mě tak naladily na vánoční vlnu, že jsem se ještě večer pustila do pečení vánočky a musím neskromně říct, že dneska k snídani byla skvělá :mrgreen: Jsem si už loni říkala, že musím přes rok vyzkoušet více receptů, ať vím, která je nej no a už mám favorita ;) Jo a poslouchala jsem u toho vánoční songy Lennona, Queen, Wham… :dance: Prostě paráda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
25.10.12 08:40
@Petiik píše:
Dobré ranko holky, včera jste mě tak naladily na vánoční vlnu, že jsem se ještě večer pustila do pečení vánočky a musím neskromně říct, že dneska k snídani byla skvělá :mrgreen: Jsem si už loni říkala, že musím přes rok vyzkoušet více receptů, ať vím, která je nej no a už mám favorita ;) Jo a poslouchala jsem u toho vánoční songy Lennona, Queen, Wham… :dance: Prostě paráda…

Prosím, prosím o receptik… minulý rok se mi nějak nepovedla a během roku jsem se k tomu zatím nedostala. Děkuji. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1848
25.10.12 08:59

Vánočka ze sušeného droždí
500 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, cca 200 ml mléka, 1 sáček sušeného droždí, zarovnaná lžička soli, strouhaná citrónová kůra + rozinky, nasekané mandle na posypání a vejce na potření.

Mouku smíchejte s cukrem, droždím, přidejte sůl, kůru a vše promíchejte. Přidejte žloutky, rozinky, vlažné máslo a mléko a těsto propracujte, popraště moukou a nechte vykynout (trvalo to cca hodinu). Pak se těsto rozdělí na 9 kousků, nejdříve cop ze čtyř, pak ze tří - do něj si hranou dlaně udělám mírný „žlábek“ aby se mi závěrečný copánek ze dvou pramenů nesvezl. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a ještě je lepší do ní píchnout aspoň na třech místech shora špejli a tím zafixovat, aby se jednotlivé patra „nerozjely“.

Já jsem teda citrónovou kůru nedala, páč jsem ji neměla. Máslo nesmí být horké a mléko musí být vlažné. Jo a někde jsem četla, že máslo se má přidávat až nakonec, jinak se nacucne do mouky a těsto ztěžkne, takže jsem to nejdříve míchala bez něj a až když už to více nešlo, tak jsem postupně přilévala máslo. A taky jsem dala hladké mouky jen cca 200 gramů a zbytek polohrubé, protože jsem opět někde četla, že jen z hladké mouky je těsto moc těžké. A vánočku jsem nepotírala celým vejcem, jak je uvedeno v receptu, ale jenom zbylým bílkem (škoda celého vajíčka :lol: ) rozšlehaným s kapkou mléka a je krásně zlatavá. Tak ať se povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
359
25.10.12 09:11

@Petiik Děkuji :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
25.10.12 09:13

@Petiik dam ti adresu jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1848
25.10.12 09:17

@alsem To víš že jo :mrgreen: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
25.10.12 09:35
@Petiik píše:

@Petiik Já jsem taky včera pekla vánočku :P :dance: :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
25.10.12 09:47

No ja cumim holky 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1848
25.10.12 09:59

@Flooa :palec:
@alsem Tak nekul oči a peč taky :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11522
25.10.12 10:00

@Petiik ze by :think: :mrgreen: asi neco ukuchtim :palec: vanocku teda ale ne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10623
25.10.12 11:00

A fakt se teda povedla, az jsem koukala :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2551
25.10.12 11:04
@malaVetrackova píše:
http://www.youtube.com/watch?…Na Vánocích miluju tuhle písničku, ta jim vždycky dodá atmosféru. :srdce:

Tak tuhle písničku taky miluju. A ještě se mi moc líbí od Gotta „Jsou svátky“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
25.10.12 11:48
@Petiik píše:
Vánočka ze sušeného droždí
500 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, cca 200 ml mléka, 1 sáček sušeného droždí, zarovnaná lžička soli, strouhaná citrónová kůra + rozinky, nasekané mandle na posypání a vejce na potření.

Mouku smíchejte s cukrem, droždím, přidejte sůl, kůru a vše promíchejte. Přidejte žloutky, rozinky, vlažné máslo a mléko a těsto propracujte, popraště moukou a nechte vykynout (trvalo to cca hodinu). Pak se těsto rozdělí na 9 kousků, nejdříve cop ze čtyř, pak ze tří - do něj si hranou dlaně udělám mírný „žlábek“ aby se mi závěrečný copánek ze dvou pramenů nesvezl. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a ještě je lepší do ní píchnout aspoň na třech místech shora špejli a tím zafixovat, aby se jednotlivé patra „nerozjely“.

Já jsem teda citrónovou kůru nedala, páč jsem ji neměla. Máslo nesmí být horké a mléko musí být vlažné. Jo a někde jsem četla, že máslo se má přidávat až nakonec, jinak se nacucne do mouky a těsto ztěžkne, takže jsem to nejdříve míchala bez něj a až když už to více nešlo, tak jsem postupně přilévala máslo. A taky jsem dala hladké mouky jen cca 200 gramů a zbytek polohrubé, protože jsem opět někde četla, že jen z hladké mouky je těsto moc těžké. A vánočku jsem nepotírala celým vejcem, jak je uvedeno v receptu, ale jenom zbylým bílkem (škoda celého vajíčka :lol: ) rozšlehaným s kapkou mléka a je krásně zlatavá. Tak ať se povede.

:potlesk: :potlesk: Jééé..Taky vyzkouším… :hug:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová