Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lakynka No ono když to je něco, na co se těšíš celej rok, baví těš na to všechno - i péct cukroví, dělat výzdobu
Ale já teda nejsem do jedenácti v práci
To bych možná mluvila jinak ![]()
Může zapojit ani nechci…:D. to je fakt, že si pamatuju doby, kdy mě to zdobení a tvoření bavilo. Minulý rok se povedlo sejít se s kamarádkama jeden večer a udělaly jsme při vínku adventní věnce a bylo to hrozně milý… To by se dalo zopakovat.
…
Jen jak je takový shon, tak si to člověk neuvědomuje a ono kuk, vánoce za dveřma… Tak si to moc neužívám. Třeba to ještě přijde:).
Dobré ranko holky, včera jste mě tak naladily na vánoční vlnu, že jsem se ještě večer pustila do pečení vánočky a musím neskromně říct, že dneska k snídani byla skvělá
Jsem si už loni říkala, že musím přes rok vyzkoušet více receptů, ať vím, která je nej no a už mám favorita
Jo a poslouchala jsem u toho vánoční songy Lennona, Queen, Wham…
Prostě paráda…
@Petiik píše:
Dobré ranko holky, včera jste mě tak naladily na vánoční vlnu, že jsem se ještě večer pustila do pečení vánočky a musím neskromně říct, že dneska k snídani byla skvěláJsem si už loni říkala, že musím přes rok vyzkoušet více receptů, ať vím, která je nej no a už mám favorita
Prostě paráda…
Prosím, prosím o receptik… minulý rok se mi nějak nepovedla a během roku jsem se k tomu zatím nedostala. Děkuji. ![]()
Vánočka ze sušeného droždí
500 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, cca 200 ml mléka, 1 sáček sušeného droždí, zarovnaná lžička soli, strouhaná citrónová kůra + rozinky, nasekané mandle na posypání a vejce na potření.
Mouku smíchejte s cukrem, droždím, přidejte sůl, kůru a vše promíchejte. Přidejte žloutky, rozinky, vlažné máslo a mléko a těsto propracujte, popraště moukou a nechte vykynout (trvalo to cca hodinu). Pak se těsto rozdělí na 9 kousků, nejdříve cop ze čtyř, pak ze tří - do něj si hranou dlaně udělám mírný „žlábek“ aby se mi závěrečný copánek ze dvou pramenů nesvezl. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a ještě je lepší do ní píchnout aspoň na třech místech shora špejli a tím zafixovat, aby se jednotlivé patra „nerozjely“.
Já jsem teda citrónovou kůru nedala, páč jsem ji neměla. Máslo nesmí být horké a mléko musí být vlažné. Jo a někde jsem četla, že máslo se má přidávat až nakonec, jinak se nacucne do mouky a těsto ztěžkne, takže jsem to nejdříve míchala bez něj a až když už to více nešlo, tak jsem postupně přilévala máslo. A taky jsem dala hladké mouky jen cca 200 gramů a zbytek polohrubé, protože jsem opět někde četla, že jen z hladké mouky je těsto moc těžké. A vánočku jsem nepotírala celým vejcem, jak je uvedeno v receptu, ale jenom zbylým bílkem (škoda celého vajíčka
) rozšlehaným s kapkou mléka a je krásně zlatavá. Tak ať se povede.
@Petiik píše:
Dobré ranko holky, včera jste mě tak naladily na vánoční vlnu, že jsem se ještě večer pustila do pečení vánočky a musím neskromně říct, že dneska k snídani byla skvěláJsem si už loni říkala, že musím přes rok vyzkoušet více receptů, ať vím, která je nej no a už mám favorita
Prostě paráda…
@Petiik Já jsem taky včera pekla vánočku
![]()
@malaVetrackova píše:
http://www.youtube.com/watch?…Na Vánocích miluju tuhle písničku, ta jim vždycky dodá atmosféru.
Tak tuhle písničku taky miluju. A ještě se mi moc líbí od Gotta „Jsou svátky“ ![]()
@Petiik píše:
Vánočka ze sušeného droždí
500 g hladké mouky, 120 g másla, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, cca 200 ml mléka, 1 sáček sušeného droždí, zarovnaná lžička soli, strouhaná citrónová kůra + rozinky, nasekané mandle na posypání a vejce na potření.Mouku smíchejte s cukrem, droždím, přidejte sůl, kůru a vše promíchejte. Přidejte žloutky, rozinky, vlažné máslo a mléko a těsto propracujte, popraště moukou a nechte vykynout (trvalo to cca hodinu). Pak se těsto rozdělí na 9 kousků, nejdříve cop ze čtyř, pak ze tří - do něj si hranou dlaně udělám mírný „žlábek“ aby se mi závěrečný copánek ze dvou pramenů nesvezl. Potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a ještě je lepší do ní píchnout aspoň na třech místech shora špejli a tím zafixovat, aby se jednotlivé patra „nerozjely“.
Já jsem teda citrónovou kůru nedala, páč jsem ji neměla. Máslo nesmí být horké a mléko musí být vlažné. Jo a někde jsem četla, že máslo se má přidávat až nakonec, jinak se nacucne do mouky a těsto ztěžkne, takže jsem to nejdříve míchala bez něj a až když už to více nešlo, tak jsem postupně přilévala máslo. A taky jsem dala hladké mouky jen cca 200 gramů a zbytek polohrubé, protože jsem opět někde četla, že jen z hladké mouky je těsto moc těžké. A vánočku jsem nepotírala celým vejcem, jak je uvedeno v receptu, ale jenom zbylým bílkem (škoda celého vajíčka) rozšlehaným s kapkou mléka a je krásně zlatavá. Tak ať se povede.
Jééé..Taky vyzkouším… ![]()