Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@veria me nabourali stojici auto. Neslo o nic fatalniho. Shodou okolnosti u Lidlu
, ale to s tim nesouvisi.
Nechala bych max 10min a jedine spici, ale spis kvuli buzeraci okoli, nez ze bych se bala. Jinak proto mam deti nafrkano vic, aby se ohlidaly vzajemne doma i venku a je to lahooda
![]()
@Janli S tím naprosto souhlasím, ale trochu to odporuje té vizi tady, že v jakémkoli věku je nezodpovědné nechat dítě čekat v autě (případně ještě líp na té benzínce). Jasně, pokud mám mimino s refluxem, tak ho nenechám ani před tou benzínkou (ale to bych asi ani do auta nenakládala) a hyperaktivního předškoláka taky do obchodu vezmu s sebou (nebo lépe nakoupím v době, kdy je ve školce), ale jinak?
Ono to jde těžko paušalizovat a proto mi tu vadí ty až hysterické reakce a odkazy na černou kroniku. Problém není coby kdyby. Problém je, když matka neumí zhodnotit, co její dítě zvládne a co ne a z rizika limitně se blížícího nule (auto mi za minutu na benzínce sešrotuje nacucek kamion jedoucí 90km/hod) dělá drama. Upřímně, daly byste ruku do ohně za puberťáka, že se zachová správně, když sousedce prokopne okno?
Určité riziko s sebou prostě mateřství nese. A neříkám chodit průšvihu naproti, ale taky těm dětem trochu víc věřit a nechat je dělat zodpovědná rozhodnutí. Opakuji ale, že půl hodiny nechat spící mimino v autě už je pro mě taky dost drsné, reakce je to spíš na tu hromadnou paniku tady.
@unuděná píše:
@Janli znovu se ptam-jaky je rozdil „opustit“ dite na pet minut u obchodu v aute oproti „opusteni“ na podobnou dobu, kdyz treba jdu prevzit balicek pred barak/vynest odpadky? V jakem veku to uz neni opusteni, ale normalni „dite ceka doma/v aute“??A na jakou dobu? Kdyz treba jde zena s batoletem a miminem v kocarku na hriste, batoleti se chce kakat a mimino tedy necha spat pod stromem a jde s prckem do krovi-taky je to opusteni, pokud by ho nekdo treba prevrhl nebo do kocaru spadla vetev? Jsem zvedava, co vyroste z tehle prepecovavane generace.Tim teda nemyslim tve deti, ale tak celkove co tu ctu docela valim oci.
Tak jestli pro tebe neni rozdil mezi ‚samotne privazane v aute na parkovišti nebo treba u benziny‘ a ‚na volno doma‘, tak asi nemá cenu ti to nejak vysvětlovat. Za sebe rikam, at si kdo chce nechává co chce kde chce, za me dítě privazane v sedacce v zamcenem aute nechane na frei place rozhodně ne.
@Lama Lama píše:
A nemůže se cokoli stát i cestou na kasu?
Tak “neco stat” se muze prakticky kdykoliv ze… ale takhle to asi uplne nejde brat..:
@azaleila píše:
Tak “neco stat” se muze prakticky kdykoliv ze… ale takhle to asi uplne nejde brat..:
NO a proč je problém, když na benzíně napálí auto zezadu mé stojící auto u stojanu, zatímco platím, ale když to do nás napálí to samé auto cestou na kasu, tak si to nejde tak brát? Přitom čistě z hlediska rizika a pravděpodobností - závažnější následky bude mít ten náraz do člověka, než ve stojícím autě.
@Lama Lama píše:
NO a proč je problém, když na benzíně napálí auto zezadu mé stojící auto u stojanu, zatímco platím, ale když to do nás napálí to samé auto cestou na kasu, tak si to nejde tak brát? Přitom čistě z hlediska rizika a pravděpodobností - závažnější následky bude mít ten náraz do člověka, než ve stojícím autě.
V tom pripade nikam nejezdit… a pro jistotu ani nevychazet…
@Anonymní píše:
Prosím anonymně… Moje dnešní zkušenost. Menší okresní město. Stavim se v Lidlu, zaparkuji na místě pro kocarky, na tom stejném místě proti mně, nějaká rodinka s jedním větším dítětem, říkám si no jo, kočárek to nemá, ale do vchodu daleko, žePrte 11 měsíců je po plavání a spi. Nechám ho zamčené v autě odpočívat a se starsim (skoro pět let). Jdeme nakupovat. Počasí je akorat, říkám si, bude mu tam dobře, za 25 min. jsme zpět. Dávám věci do auta, trochu peskuju starsiho, prte uz kouka, akorat se vzbudil, ještě sebou cukne kdyz cvakne central. Vtom ten chlapik odnaproti na me začne dost neprijemne volat jestli mi to není blbý? Říkám se vubec netuším co? A on na me spusti, že jsem nechala malého celou dobu samotného v autě a že jsem půl hodiny pryč, říkám, že potřeboval spát a že není horko ani zima a že je mu dobre. On na me dost povysene, že je celou dobu vzhůru tu půl hodinu že na neho celou dobu kouká (pritom šli do obchodu stejne se mnou). Nic uz nerikam, staram se o starsiho, aby byl pripoutany, prteti davam rohlik do ruky a on na me zas volá, že si to nahrál a at počítám, ze to dá na internet…jako vim, že stála v vo. m bolí, ale vykolejilo me to a porad na to myslím…a tak se ptám…Jsem nezodpovědná, nebo byste ho nechali také odpocivat?…jo a na auto je z krámu vidět…
Z lidlu vzadu u uzenin fakt vidět na auto není. A já bych ti nic neřekla, ale blbost si udělala. Já nevím, vystoupit a jít se starším ke stánku pro zmrzlinu, dejme tomu na benzince zajít zaplatit, ale nákup v supermarketu ne.
@Lama Lama píše:
Můj největší strach ohledně mých dětí je, že je někdo ukradne. Takže na benzínce, než vrátím nákupní košík, než zaplatím parkování… To je pro mě OK.
Edit: Takže za mě je nákup moc dlouhý. Ale pán to teda taky přehnal… Kdyby plakalo dítě v autě a nikdo k němu nešel, tak zaběhnu do obchodu a nechám vyvolat rodiče podle SPZ. Volat policii by mě (jako první řešení) fakt v tomhle případě nenapadlo.
Příspěvek upraven 17.12.19 v 16:32
@azaleila píše:
No, tak to asi cesta není. Proto za mě je v pohodě jak vycházet, tak vyjíždět, tak brát dítě na benzině na pokladnu, tak nechat v autě.
Nepřijde mi nějak vybočující z riskování ani jedno
@Lama Lama píše:
No, tak to asi cesta není. Proto za mě je v pohodě jak vycházet, tak vyjíždět, tak brát dítě na benzině na pokladnu, tak nechat v autě.
Nepřijde mi nějak vybočující z riskování ani jedno
No mne taky ne… ale tady se to zase zvrhlo nad rámec původního dotazu… (muj prispevek nebyl miren jako útok na Tebe)
@lebambule píše:
Tak jestli pro tebe neni rozdil mezi ‚samotne privazane v aute na parkovišti nebo treba u benziny‘ a ‚na volno doma‘, tak asi nemá cenu ti to nejak vysvětlovat. Za sebe rikam, at si kdo chce nechává co chce kde chce, za me dítě privazane v sedacce v zamcenem aute nechane na frei place rozhodně ne.
Zaprvé já jsem nikde neřekla, že děti v autě zamykám - to jsem neudělala nikdy a udělala bych to jedině v případě toho tvrdě spícího mimina. A zadruhé riziko toho, že si dítě něco udělá (nebo se něco stane ne jeho přičiněním) „navolno“ doma je mnohem vyšší, než za tu minutu, co platím na kase na benzínce. A zatřetí, nevím, jak ty, ale já děti do sedaček „nepřivazuju“, ale poutám, a od útlého věku vědí jak se v případě potřeby odpoutat. Zároveň je nikdy nenapadlo to dělat ve chvíli, kdy to dělat nemají.
@TRG píše:
Můj největší strach ohledně mých dětí je, že je někdo ukradne. Takže na benzínce, než vrátím nákupní košík, než zaplatím parkování… To je pro mě OK.
Hele zcela bez rýpání - vážně se bojíš nejvíc tohoto? Je to tak statisticky běžné, že se kradou děti?
Já si vždy se smíchem říkám, že naopak nikdo neukradne auto, když v něm vidí ty moje rarachy -to by si rychle rozmyslel
Mě víc děsí takové ty nečekané situace, na které neumím děti připravit, protože jich je milion..
Fakt je, že byť žijeme v anonymní Praze, je tu zase ochrana toho, že koncentrace lidí je veliká a během dne se tu asi běžně nekrade (alespoň zatím, po 32 letech nemám žádnou takovou zkušenost) - klepy klep.
@Lama Lama píše:
Tak to už snad má každá matka nejak v sobě srovnané a každá trochu jinak, ne? Přeci nebudeme shazovat něci pocity. Pro nějakou matku je problém tam dítě nechat, pro někoho je problém něco jineho. ![]()