Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kristy84 u nás podobné jako u @omites Kartáček jako takový jsme začali používat až po prvním roce, takže to už taky nebyl takový problém.
@Pavelas tak to já taky byla pěkné číslo
. Manžel dodnes nechápe, jak jsem se mohla dožít tak vysokého věku. Jako mě to moc bavilo, byla jsem celá nezávislá, happy a free. Ale když si vezmu, že tohle bude jednou dělat moje dcera (mám zatím jenom kluka), tak to bude teda husté. Snad se skoro nic z toho nedozvím, tak jak se jenom zlomky věcí dozvěděli moji rodiče a to ještě třeba po několika letech.
@omites tak se zdá, že jsme na tom stejně nebo alespoň podobně. Až na to, že já mám dceru a jsem fakt nervózní, že by měla být taky taková. Myslím, že jsem často měla víc štěstí než rozumu. Ale je pravda, že si myslím, že naši o většině věcí neví, já se jim ani po letech nechlubila ![]()
@kristy84 píše:
Maminky, a jak jste řešily, když si vaše dítka nechtěla čistit zoubky? Naše Týnka má skoro deset měsíců, první dva zoubky měla ve čtyřech měsících, dva dole, další čtyři nahoře za necelý dva měsíce, takže má zoubků už šest..Koupila jsem kartáček v lékárně, ale samozřejmě si je nechce nechat čistit, jakmile zaútočim s kartáčkem, tak spustí, už jí žloutnou, mám strach, že se jí úplně zkazí a bude je mít černýPřitom se snažim, když si čistim zuby já, tak na mě kouká, tak jí dám taky kartáček, nebo čistíme spolu, ale nechá si fakt jen chviličku, sotva jí ty zoubky přejedu, už se jí to nelíbí a pláče…Jak jste to řešily vy? Protože naše malá je ještě hodně malinká a nemá z toho rozum a v okolí neznám nikoho, kdo by měl dítko, který mělo tak brzy tolik zoubků
Náš Ada se taky brání čištění zubů, čistíme tak od roka, ale vždycky ho přeperu a klidně mu otevřu tu pusu násilím, nechci, aby měl kazy.
@Pavelas píše:
@omites no na pubertu se taky „těším“. V tomhle by mohla být po chlapovi, po mě trochu, ale hlavně ne horší jak jáJá teda poslouchala, chodila zavčas, neutíkala, ale přece jen, jsem byla číslo
Taky otírám zoubky plenkou, když se Týnka nechá, ale nestačí to, zoubky jí žloutnou a bojim se, že až bude větší, tak je bude mít zkažený
Je to paradox, protože ona je jinak neskutečně hodný dítě, jen ty zoubky si prostě nenechá, stejně tak mi vyvádí u jídla, začala lézt a na nic jiného prostě nemá čas
U jídla se kroutí, vrtí, zvedá, bere mi lžičku, misku s jídlem, sotva do ní nacpu pár lžiček, jídlo má až za ušima a je zralá tak na sprchu
Teď se tomu směju, ale když jí vařim každý den čerstvý a už nevim, co bych vymyslela, aby něco snědla a pak to vyhazuju, tak mi v tu chvíli tak do smíchu neni
![]()
@kristy84 píše:
Taky otírám zoubky plenkou, když se Týnka nechá, ale nestačí to, zoubky jí žloutnou a bojim se, že až bude větší, tak je bude mít zkaženýJe to paradox, protože ona je jinak neskutečně hodný dítě, jen ty zoubky si prostě nenechá, stejně tak mi vyvádí u jídla, začala lézt a na nic jiného prostě nemá čas
U jídla se kroutí, vrtí, zvedá, bere mi lžičku, misku s jídlem, sotva do ní nacpu pár lžiček, jídlo má až za ušima a je zralá tak na sprchu
Teď se tomu směju, ale když jí vařim každý den čerstvý a už nevim, co bych vymyslela, aby něco snědla a pak to vyhazuju, tak mi v tu chvíli tak do smíchu neni
![]()
Tak jí zkuste ty zuby čistit ve dvou, jeden jí podrží a druhý vyčistí zuby, u nás to funguje, když se syn vzteká ![]()
@MUFICE píše:
Tak jí zkuste ty zuby čistit ve dvou, jeden jí podrží a druhý vyčistí zuby, u nás to funguje, když se syn vzteká
zuby se cistit musi i za cenu nasili, nejprve jsme deti zalehavali, no zubar je drahy,, bolesti zubu hrozne, naucit se to musi. Ted uz drzi normalne
Mně se teda nucení dětí násilím nějak ekluje. Dle mého kazivost zubů záleží spíš na genetice a hygieně u starších dětí (kdy už kolikrát mamka nedozoruje), než na klečení s kartáčkem na miminu. Taky mi zubařka říkala, že na ni mám kleknout, ale taky říkala, že je špatný i kojení, prý musím večer a v noci po kojení alespoň otřít zoubky vatičkou. Tak to už mi přišlo, že to přehání
, protože kojilo se vždycky, zuby se tolik nečistily a lidi je měli, žejo
. Za mého dětství se dětem prý začínaly zoubky čistit tak ve 2 letech, než šly do skolky. Já mám zuby docela dobrý, sestra taky. Ale čistíme si je (ale přiznám se, že 5 min a 3× denně to teda není
). Bratr si zuby nečistí a má tak od 25 se mu sypou. Táta taky ne, v 66 má sem tam kaz. Máma kartáček furt v puse, a od 50 má na obroušených zubech porcelánové korunky a i ty kořeny jsou děs.
Já malé kartáček nabízím, začátek byl hroznej, dneska si tam nechá chvíli pošudlat, když čistí zuby mně. Je pravda, že já, než jsem pobrala rozum, jsem si pár zbytečných kazů nečištěním zavinila
. Takže já se budu snažit jí vypracovat návyk, hlavně aby čistila i až bude starší a budu to kontrolovat. A snažím se, aby měla ve stravě dost mléka a vitamínů, aby se jí udělaly hezky pevné základy trvalého chrupu
.
Jo, náš tatínek je taky měkota, proto za malou v době usínání chodím já. Ale někdy to prostě nejde a nejde. Tak ji budu dávat dřív spát po obědě, bude vstávat nejdýl ve 3 a uvidíme. Myslím, že jak vyrostou ty zoubky, tak to zas bude dobrý. Dosud to šlo bez vyřvání, tak to nějak zvládnu i teď. Doufám
.
@jajul Jasně, u zubů záleží na genetice, ale hodně udělá pořádné čištění - tj. měkkým rovným kartáčkem stírat zuby a ne šudlat a u druhých zubů používat každý večer mezizubní kartáčky, jinak tam zůstává tak 50% zbytků a zuby se kazí vesele dál.
@omites píše:
Jsem tu. Mám o zub míň, ale jsem tu
Oj..
Návštěva zubaře?