Veganka v rodině-názor

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24288
6.1.17 10:21
@holkaZ píše:
Zastala jsem se jí na truc, to jste možná pochopili. Jde o to že širší okruh rodiny se stravuje katastrofálně, dále nepřijímá změny, netoleruje rozhodnutí změny životního stylu, naopak jí komentama ubližovali. Sice je mladá, není plnoletá, ale už není dítě. Je jedna z nejlepších na gymnáziu, nekouří, nebere drogy, žádná průserářka, je to hodná, chytrá a inteligentní holka. Věřím že ví co dělá a proto za ní stojím. A pokud je to skutečně jen experiment, tak ho nepovažuju za nebezpečný, jsem přesvědčená že je mnohem důležitější aby se cítila dobře fyzicky i psychicky, než se nechávala ovlivňovat okolím.

Hele, já bych se jí zastala taky i klidně přes to, že bych s ní nesouhlasila.

Jinak to co a jak píšeš, že k tomu v rodině přistupují, neměla bych strach. Já ze své i bráchové zkušenosti vím, že kdyby se mamka v našich 15 - 17 letech šprajcla a nutila nás do masa, tak my (já i brácha) bychom se šprajcly taky. Mamka pro nás vařila vždy zvlášť, snažila se, pravda je, že jsme tenkrát jedly hodně lustěnin všeobecně doma a místo masa nám dělala to sušené sojové maso, ale tenkrát toho moc nebylo. Brácha to vydržel tak 5 let, já maso nemusím moc do dnes, i když ho jím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11670
6.1.17 11:42

Od příbuzenstva bylo hlavně nešťastné to, JAK jí to řekli, než CO jí řekli. Chápu, že o ni měli obavy, veganství je hodně na hraně u 16 letého. Ale když píšeš, že rodiče ji podporují a maminka se aktivně zabývá zdravým stravováním, tak snad ho holčině neublíží. Já jsem sice těžký masožravec, ale žádný způsob stravování mi nepřijde divný nebo špatný. Každý ať si jí, na co má chuť. Mám několik kamarádek vegetariánek a jednu veganku a na jídle se dokážeme domluvit. já se od nich přiučím novým a zajímavým jídlům a oni ode mě toleranci. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
6.1.17 13:13
@Kelsey píše:
Jo holka to bude mit tezke. Ta starsi generace co vyrostala na zabijackach, na sadle tohle nepochopi, mame to doma.
Vsichni jsou presvedceni, ze bez masa a zivocisnych produktu se umre a nechapou, ze ne kazdy se tim potrebuje ládovat od rana do večera nebo denne. Sama si davam prisnejsi rezim a taky jsem zazila takove kecy, zesmesnovaci, urazeci. Moje prostredni ma takove nalady od pul roku kdyz ma naladu akceptuje kureci, kruti, kraluci a vyvary, ze tam maso nevnima, jindy je schopna, kdyz zjisti ze snedla maso se pozvracet, to ma od jejiho pul roku, to same mlecne vyrobky. Radeji sni na posezeni misku ledoveho salatu, zeleniny cerstve nebo ovoce nez aby kousla do masa. Ja ji to akceptuji, ale moje rodina je schopna u 5r. sedet a krmit ji, aby jedla, misto aby ji, kdyz je na prazdninach dali misku salatu a to bude sedet dokud cely nesni.
Kdyby nechali tu 16r. slečnu byt radeji, treba ma jen nejake obdobi a prejde ji, ale cim vic na ni budou tlacit nebo ji nutoc co nechce tim vic se sekne.

I my s mužem vyrostly na zabijačkách a sádle, farmaříme a víme, že vše je přínosné do určitého množství. Takže občas používám sádlo, ale ne denně. Třeba řízky a karboše dělám jen na sádle, ale jíme je tak jednou za měsíc. Spíš si myslím že je každého věc jak se stravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
6.1.17 13:20
@elen-ka píše:
Hele, já bych se jí zastala taky i klidně přes to, že bych s ní nesouhlasila.Jinak to co a jak píšeš, že k tomu v rodině přistupují, neměla bych strach. Já ze své i bráchové zkušenosti vím, že kdyby se mamka v našich 15 - 17 letech šprajcla a nutila nás do masa, tak my (já i brácha) bychom se šprajcly taky. Mamka pro nás vařila vždy zvlášť, snažila se, pravda je, že jsme tenkrát jedly hodně lustěnin všeobecně doma a místo masa nám dělala to sušené sojové maso, ale tenkrát toho moc nebylo. Brácha to vydržel tak 5 let, já maso nemusím moc do dnes, i když ho jím.

Přesně jak píšete, jde o princip, proto stojím za ní.
Mě ani muže nenutili, prostě co bylo, to se snědlo :mrgreen: Moje rodina je masožroutská, ale i my pochopily že nám časté jezení masa nedělá dobře, takže už nezabijíme tolik co třeba před pěti lety. Dřív jsme maso jedly denně, teď dvakrát týdně. A řekla bych že je to dobře i pro děti, nezprotiví se jim to. Je ale pravda, že mladí rádi experimentují, však my nebyly jiní :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
6.1.17 13:22
@Almondea píše:
Od příbuzenstva bylo hlavně nešťastné to, JAK jí to řekli, než CO jí řekli. Chápu, že o ni měli obavy, veganství je hodně na hraně u 16 letého. Ale když píšeš, že rodiče ji podporují a maminka se aktivně zabývá zdravým stravováním, tak snad ho holčině neublíží. Já jsem sice těžký masožravec, ale žádný způsob stravování mi nepřijde divný nebo špatný. Každý ať si jí, na co má chuť. Mám několik kamarádek vegetariánek a jednu veganku a na jídle se dokážeme domluvit. já se od nich přiučím novým a zajímavým jídlům a oni ode mě toleranci. ;)

Především jde o jejich nevědomost. Oni nedokážou přijmout fakt, že dotyčná není jen na salátu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
6.1.17 13:26
@Kirstenn píše:
Nechápu jak to někdo může odsuzovat. Já pracuji ve veganské a raw restauraci a řekla bych, že nejvíce návštěvníků jsou masozrouti, kteří akorát chtějí okusit něco jiného. V dnešní době už se spíš podivuji, že s tím má někdo problém.
Ano, vegani nesmí nic živočišného, mnozí ani med.

Já do veganských i raw restaurací chodím. A to jsem normální masožrout. Nikomu neuškodí čerstvá zelenina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
6.1.17 13:35
@Bábrdl píše:
Já do veganských i raw restaurací chodím. A to jsem normální masožrout. Nikomu neuškodí čerstvá zelenina…

Přesně tak. Nejen neuškodí, měla by být jako základ v jídelníčku. Zelenina-ovoce-luštěniny-obiloviny. A dobrá jsou i semena a ořechy. Akorát se to musí umět uvařit chutně, ať už v restauraci nebo doma :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
6.1.17 13:45

@holkaZ Ahojky, moment popřemýšlím, protože je rozdíl říct svůj názor zde z mého obyvacího pokoje a rozdíl, když bych tam seděla a byla mezi něma, takže určitě by mě vyvstala otázka zdali když nejí maso, má svůj jídelníček vyvážený - hned by mě to napadlo, hlavně kvůli jejímu věku a jestli má další znalosti ohledně vyvážení.
Pokud na druhou stranu jí ostatní věci jako oříšky, luštěniny, ovoce a zeleninu a také v poměru k její potřebě těla, tak bych jí respektovala.
A nikdy jsem nikoho neodsoudila, že je jiný než skoro většina, spíše se ty dotyčné snažím pochopit a zároveň je obdivuji, že se nebojí být sami sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
598
6.1.17 13:54
@Petulka1234 píše:
@holkaZ Ahojky, moment popřemýšlím, protože je rozdíl říct svůj názor zde z mého obyvacího pokoje a rozdíl, když bych tam seděla a byla mezi něma, takže určitě by mě vyvstala otázka zdali když nejí maso, má svůj jídelníček vyvážený - hned by mě to napadlo, hlavně kvůli jejímu věku a jestli má další znalosti ohledně vyvážení.
Pokud na druhou stranu jí ostatní věci jako oříšky, luštěniny, ovoce a zeleninu a také v poměru k její potřebě těla, tak bych jí respektovala.
A nikdy jsem nikoho neodsoudila, že je jiný než skoro většina, spíše se ty dotyčné snažím pochopit a zároveň je obdivuji, že se nebojí být sami sebou.

Přesně tak jak píšete, starší generace nepochopí, že i oříšky a semínka dodají tělu živiny atd… Vyvážený jídelníček má, o to se nebojim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
6.1.17 14:06

@holkaZ :), no mě také moc prarodiče nechápou, možná by mě i chápali, ale nejvíce se bojí, aby mě něco nechybělo. Sice nejsem vegan a ani jiná omezující a špatně vysvětlující nálepka. Jen prostě nejím vepřové, hovězí, kuřecí maso. Jím jen asi 3-4× měsíčně ryby a 2× měsíčně králíka z chovu. A taky se cítím někdy na návštěvě, že se na mě dívají jak na exota :mrgreen:
A pokud má vyvážený jídelníček a cítí se skvěle, tak je vše v pořádku a ostatní si to v sobě už musí nějak sami přebrat, to už ale není její věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
785
6.1.17 16:21
@Bábrdl píše:

A to je super :palec: já sama jim také i maso, to samé naše kuchařka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2205
7.1.17 18:33
@Bábrdl píše:
No tak proč né, nó. Ať vidíš, co si domýšlím.

http://zdravi.euro.cz/…-typu-162708

Vzájemný vztah mezi obezitou a DM 2. typu je dobře znám. 80–90 % diabetiků 2. typu je obézních a většina z nich má diabetes mellitus jako jeden ze symptomů metabolického syndromu (syndromu inzulínové rezistence). Zatímco nositelů genetické predispozice inzulínové rezistence je v bělošské populaci přibližně 30 %, geneticky dané riziko vývoje diabetes mellitus 2. typu má v této populaci 6–8 % jedinců. Již řadu let je známo, že obezita významně zvyšuje riziko vývoje diabetu a komplikuje úspěšnost antidiabetické léčby. Naopak, metabolické abnormality spojené s DM 2. typu (hyperglykémie, hyperinzulinémie, dyslipidémie) se zhoršují přítomností obezity. Obézní diabetici mají v každé věkové skupině vyšší mortalitu ve srovnání s neobézními diabetiky 2. typu. V současné době patří obezita mezi základní rizikové faktory DM 2. typu. O tom, jak silný je vzájemný vztah mezi obezitou a diabetes mellitus, hovoří výstižně termíny, se kterými se stále častěji setkáváme v odborné diabetologické literatuře:diabesity – diobesity.

Hra, set, zápas :jazyk: :mrgreen:

Edit: ale máš pravdu, že třeba vegani často trpí anémií, proto jsou to bledule. A taky se budou durdit a hádat, že to není stravou.

Příspěvek upraven 05.01.17 v 22:14

Bingo!!! :mrgreen: :lol: No každopádně si tedy osvětlila obezitu a diabetes, ale to ostatní :nevim: :P… dělám si samozřejmě srandu… každopádně 1:0 pro tebe. Je to pro mě příjemná sprcha, když už se tu někdo ohání procenty, tak to dokáže alespoň částečně doložit nějakým erudovaným zpracováním a neplácá si játra jen tak :palec:… myslím to vážně :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
7.1.17 21:43
@Lady Bee píše:
Bingo!!! :mrgreen: :lol: No každopádně si tedy osvětlila obezitu a diabetes, ale to ostatní :nevim: :P… dělám si samozřejmě srandu… každopádně 1:0 pro tebe. Je to pro mě příjemná sprcha, když už se tu někdo ohání procenty, tak to dokáže alespoň částečně doložit nějakým erudovaným zpracováním a neplácá si játra jen tak :palec:… myslím to vážně :kytka:

Toho si cením. Málokdo umí uznat, že se mýlí :palec:

Každopádně vegany se stávají lidé, kteří hodně zkoumají souvislost mezi zdravím a chorobami. Třeba v případě diabetu II. je zcela zjevná (tuk je metabolicky aktivní tkáň, jeho metabolity působí proti funkci inzulinu, tím se zvyšuje inzulinová rezistence, čím víc tuku, tím horší - jednoduché.)

Potíž je, když se to překlopí a vegani začnou věřit, že strava je ochrání před veškerými chorobami, pak začnou mít hrůzu z různých složek jídla a to je nejlepší cesta do průseru, protože za chvilku už nejí nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
8.1.17 15:30

Ono teda navic veganstvi jako prostredek k „zdravemu stravovani“ a predejiti civilizacnim chorobam, neni uplne idealni.Telo fakt potrebuje spoustu veci, ktere jen cockou a mungo vyhonky nenahradis. Navic maji vegani casto tendence cpat se ovocem (jakoze vitaminy),ale to zase obsahuje spoustu cukru. Nejsou zakazane ani sladkosti a cukr jako takovy, takze jako ochrana proti nadvaze to fungovat taky nemusi.Za me je mnohem horsi sladit si caj 3ma kostkama cukru, nez si dat jednou denne jogurt ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová