Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě jsem chtěla reagovat na ty naučené modlitby - básničky: třeba Otčenáš je tak úžasná modlitba, v té je vše … Ale nedrmolit!
Křesťanské jesličky jsou deníček, já mám radši diskuzi, čistě jen kvůli formátu.
ja myslim ze je rozdil jestli nekdo odrikava modlitbu protoze mysli ze musi a ze to delaji vsichni(treba v kostele), nebo proto ze chce a premysli o cem je, je rozdil.pak to tak i clovek bere jako modlitbu, nebo jako basnicku ![]()
Knoflice ano máš pravdu, otčenáš je úžasná modlitba, ale nesmí se odhrkat ale musí se modlit ze srdce
Nikiki určitě je rozdíl odříkat modlitbu protože to všichni tak dělají, anebo se modlit protože chci. Ale proč se nemodlit vlastními slovy? Proč se modlit jen to naučené?I náš kněz doporučuje modlit se vlastními slovy a neříkat básničky.
ralelo ja nerikam ze se nemodlit vlastnimi slovy.je snad knez ktery by ti tohle nedoporucil??
k bohosluzbe ty „basnicky“ patri protoze kazda patri k urcite casti,v kazde se hovori o tom co si zrovna pripominame a nad cim by se melo premyslet.ostatni modleni je kazdeho soukroma vec,kazdy potrebuje mluvit s bohem o necem jinem.ale to mas stejne jako kdybys ve sboru nechtela zpivat ty naucene chvaly o kterych mluvis ![]()
ralelo píše:
znovu jsem se setkala s Bohem
Ty jo, fakt jsi se sním setkala? To mě tedy zajímá. A jak vypadá? A kde bydlí? A co pořád dělá a jak se má? Když píšeš, „znovu“ to znamená, že už jsi ho viděla i dříve?
Nikiki píše:
k bohosluzbe ty „basnicky“ patri protoze kazda patri k urcite casti,v kazde se hovori o tom co si zrovna pripominame a nad cim by se melo premyslet.ostatni modleni je kazdeho soukroma vec,kazdy potrebuje mluvit s bohem o necem jinem.ale to mas stejne jako kdybys ve sboru nechtela zpivat ty naucene chvaly o kterych mluvis
no právě s těma modlitbami u bohoslužby mám trochu problém. Raději zavřu ty oči a modlím se jen tak sama svými slovy. To je to co mi vadí na kat. církvi. Je tam všechno předepsané, jak má být a musí to tak být.
Zas jeden blbec, který má pocit, že musí na všechno reagovat …
jeee rejpalek nespokojeny ze zivotem
prichazi jaro,priroda se probouzi,tvoreckove nevedi co by roupama delali… ![]()
ralelo nemusi,nikdo te nenuti
v podstate tam chodis zbytecne kdyz ti to nic nerika.kazda cirkev ma nejake „pravidla“ uvedom si ale ze ty veci ktere se tam „resi“ si nevymyslel nejaky clovek,pochazeji od boha,to by melo pro tebe jako verici neco znamenat ale chapu ze k nekterym vecem se cesta hleda tezko.mela bys mit ale jasno co o tom co se deje v kostele reknes treba detem,reknes jim ze tam chodite jen kvuli tatinkovi ale pro tebe to neznamena nic?
snad jsem se nevyjadrila nejak spatne,urcite to nema byt utok nebo neco takove jen se snazim rict jak to vidim ja
ja mam treba manzela uplne nevericiho takze to taky nebudem mit lehke s vychovou ale zazila jsem to na vlastni kuzi kdyz tatka jeste neveril a do kostela nechodil tak nejaky obrazek mam ![]()
můžu e zeptat k těm modlitbám, básnočkám? Mám takovou představu, tak mi prosím řekněte, jak to je…
Když jde člověk ke zpovědi, kněz mu dá rozhřešení ve formě třeba deset otčenášů - je to pravda?
Niki, myslím, že jsi ralelu špatně pochopila, psala na začítku, že chodila k protestantům, pak nikam, a pak jí došlo, že může najkít i v kat. kostele, je není typická katolička, vlastně není katolička. rozhodě nepsala, že jí to nic neříká
noemi
deset otcenasu
no spis to tak neni.clovek jde ke zpovedi kdyz udela neco spatneho a mel by tam jit s tim ze uz takove veci delat nechce.knez mu da ponauceni,treba si s nim popovida o tom kde je problem a jak priste situaci resit,modlitbu za ukol muze dat taky ale urcite na to nejsou takova meritka ze za 5 hrich 10 otcenasu atd… ![]()
ne nepochopila jsem ji spatne ![]()
No já mám v hlavě ten obrázek, jak se někdo drmolí modlity podle růžence, pomocí kterého pčítá, kolikrát už to oddrmolil… nevidím v tom vůbec žádný smysl, proto se ptám, jestli se to tak dělá, nebo jak se to vlastně dělá.
Nikiki ale já tam nechodím zbytečně, já tam chodím za Bohem. Nepotřebuji se modlit někým určené básničky (no já si nemyslím že toto určil Bůh) ale pro mě je důležité to setkání, a taky náš kněz mívá úžasné kázání a to je další pro mě důležitá věc. To je právě ten můj problém že jsem chodila i jinde než do kostela a poznala něco jiného. Ale teď mi to nechybí, stačí mi to co je. No a holky, v kostele se modlí tak jak je to určené, ale doma se modlíme jen vlastnímy slovy. Teď jsem kvůli nemoci 2 neděle v kostele nebyla a strašně mi to chybí a vím že tuto neďeli taky nebudu moct jít.
Noemmi no deset otčenášů je podle mě spousta slov. Od našeho kněze jsem toto rozhřešení nikdy neslyšela. Spíš řekne ať se nad hříchy zamyslím a nedělám je, ať se omluvím nebo ať se prostě pomodlím. Ale co a jak a kolik se modlit neříká. Já myslím že hříchy odpouští Bůh a že mu stačí i jednoduchá modlitba a prosba za odpuštění.