Výchova Nevýchovou

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11.1.15 17:32

@paja206 Ahoj, já jsem to dělala tak, že jsem synovi řekla, co mě trápí - že je třeba neuklizený pokoj - řekla jsem mu, že bych potřebovala, aby měl hračky uklizené, protože pak třeba na ně šlápnu já nebo on a to bolí. Zeptala jsem se ho, jestli má nějaký nápad, jak to udělat, aby se hračky neválely po zemi. Když s žádným nápadem nepřišel (někdy totiž prostě šel a začal sám dávat hračky do krabice), zeptala jsem se ho, jestli chce, abych mu s tím pomohla. Ve většině případů chtěl. Když nechtěl, buďto jsem to uklidila sama, nebo jsem s tím počkala, až si budeme třeba s něčím hrát a ještě před tím, jsem mu řekla, že ale nejdříve uklidíme ty balonky, že se necítím dobře, když je tam tolik věcí a mám si s ním hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
11.1.15 17:36

@trpělivost víš co, než sem příště budeš něco o tom psát - bud´tak hodná a přečti si něco o vývojové psychologii…období vzdoru je součástí vývoje psychiky člověka uplně stejně jako třeba ta puberta a co si pod tím představuješ je poněkud vedlejší :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.1.15 17:41

@brumdinka Očividně na to máme každá jiný názor, ale to nevadí. Myslím, že každý má právo na svůj názor. Díky za ten tvůj a měj se hezky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25123
11.1.15 17:42

@trpělivost to není o názoru, to je čistý fakt..si tu vývojovku přečti ;) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
11.1.15 20:26
@trpělivost píše:
@paja206 Ahoj, já jsem to dělala tak, že jsem synovi řekla, co mě trápí - že je třeba neuklizený pokoj - řekla jsem mu, že bych potřebovala, aby měl hračky uklizené, protože pak třeba na ně šlápnu já nebo on a to bolí. Zeptala jsem se ho, jestli má nějaký nápad, jak to udělat, aby se hračky neválely po zemi. Když s žádným nápadem nepřišel (někdy totiž prostě šel a začal sám dávat hračky do krabice), zeptala jsem se ho, jestli chce, abych mu s tím pomohla. Ve většině případů chtěl. Když nechtěl, buďto jsem to uklidila sama, nebo jsem s tím počkala, až si budeme třeba s něčím hrát a ještě před tím, jsem mu řekla, že ale nejdříve uklidíme ty balonky, že se necítím dobře, když je tam tolik věcí a mám si s ním hrát.

Dnes jsem se o neco takoveho pokusila ale prijde mi ze mi jeste moc nerozumi urcite je to jednodusi kdyz uz mluvi, ale ted asi jeste moc nechape kdyz ji reknu ze na ty hracky slapnu a bude me to bolet. dneska vzorovy priklad nesikovne upadla na stul az jsme byly na pohotovosti a 2 hodky na to beha po gauci s rikam ji ze by nemela nez udela bac a bude mit bebi-vubec ji to nezajimalo a zamozrejme letela dolu, nastesti jsem ji chytla.nebo chodime ba nocnik ale jeste bez uspechu, tak ji rikam ze bych potrebovala az bude chtit dela ciiii sby udelala haci na nocnicek odsouhlasila mi to a za hodinu se pocurala a ted nevim jak to resit abych ji nerikala ze je fuj atd ale zaroven ji upozornila na to ze takhle to neni spravne.jsem z toho zmatena :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.1.15 22:03

@paja206 S tím padáním bych jí řekla, že mám strach, že si ublíží a zkusila bych s ní vymyslet třeba nějakou padací hru - dát jí pod gauč deky a ať padá na ně, nebo bych se s ní přesunula třeba na postel - prostě bych našla bezpečnější místo na padání. U toho nočníku bych se snažila zjistit, proč na nočník nešla. Třeba bych se s ní skusila domluvit, aby mi dala nějaký (předem domluvený) signál, když bude potřebovat a že jí s tím potom můžu pomoct, že když si neřekne, je potom počůraná a že to nechci. Nebo bych se jí zeptala, jestli chce třeba dát plínu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
12.1.15 19:52
@trpělivost píše:
@paja206 S tím padáním bych jí řekla, že mám strach, že si ublíží a zkusila bych s ní vymyslet třeba nějakou padací hru - dát jí pod gauč deky a ať padá na ně, nebo bych se s ní přesunula třeba na postel - prostě bych našla bezpečnější místo na padání. U toho nočníku bych se snažila zjistit, proč na nočník nešla. Třeba bych se s ní skusila domluvit, aby mi dala nějaký (předem domluvený) signál, když bude potřebovat a že jí s tím potom můžu pomoct, že když si neřekne, je potom počůraná a že to nechci. Nebo bych se jí zeptala, jestli chce třeba dát plínu…

Zkusim to ale zatim jsem bez uspechu je to tezke kdyz nemluvi a navic nevim jestli mi uplne rozumi a chape co ji rikam obcas mi prijde ze kdybych rekla ze krava steka tal mi rekne jo jen aby mela klid. a co kdyz dohodu porusi jak se to resi kdyz se mepouzivaji tresty ani slovni narazky typu -ty jsi fuj atd.?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.1.15 21:21

@paja206 Pokud dohodu dodrží je dobré zjistit, proč ji nedodržela. Dohoda je o tom, že já se cítím v tom fajn a dítě taky, pokud se v tom dcera necítí dobře, je zapotřebí zjistit, proč co se stalo a jestli to vůbec dohoda byla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
12.1.15 21:32
@trpělivost píše:
@paja206 Pokud dohodu dodrží je dobré zjistit, proč ji nedodržela. Dohoda je o tom, že já se cítím v tom fajn a dítě taky, pokud se v tom dcera necítí dobře, je zapotřebí zjistit, proč co se stalo a jestli to vůbec dohoda byla.

To mi přijde právě těžký u dítěte které nemluví. Přijde mi že ví co udělala aspoň tak vypadá, okamžitě přiběhne a provinile říká máma máma až se podívám na kalhoty a chápu že už je počůraná. říkala jsem že bych potřebovala až bude chtít čůrat přišla k nočníku jestli by to šlo a ona na to hm souhlasným tonem a pak to dopadne takhle :nevim: přijde mi že v tomhle věku odsouhlasí skoro vše. A jak se řeší tedy když dítě dohodu nedodrží?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35487
12.1.15 22:33

No, rekla bych, ze po ni chces neco, co neni schopna dodrzet ani kdyby chtela, protoze je proste na nocnik moc mala, takze spolehlive nepozna, kdy se ji chce curat, natoz aby ti to stacila rict. S nevychovou to nema co delat… na to staci selsky rozum.
Ale jinak by me taky zajimalo, jak se resi, kdyz dite dohodu nedodrzi?
V tomhle pripade je to ale tvoje chyba, ne jeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.1.15 11:40

@paja206 Když se jí to nepoveden netlačila bych s tím na ni. Nevyčítala bych jí to. Asi bych jí řekla něco ve smyslu - ty ses počůrala? A teď je ti to nepříjemný? Tomu rozumím, taky by mi bylo nepříjemný být v mokrém. Myslíš, že bys mi mohla příště dát nějaký signál (ten si můžete předem domluvit), že potřebuješ čůrat? Abys nemusela byt v mokrém, aby ti to v tom bylo dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
13.1.15 18:08
@mroe píše:
No, rekla bych, ze po ni chces neco, co neni schopna dodrzet ani kdyby chtela, protoze je proste na nocnik moc mala, takze spolehlive nepozna, kdy se ji chce curat, natoz aby ti to stacila rict. S nevychovou to nema co delat… na to staci selsky rozum.
Ale jinak by me taky zajimalo, jak se resi, kdyz dite dohodu nedodrzi?
V tomhle pripade je to ale tvoje chyba, ne jeji.

ano jsem si vedoma ze tohle muze byt na dlouhou trat jen jsem to pouzila jako priklad abych vedela jak se domluvit s nemluvicim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
13.1.15 18:10
@trpělivost píše:
@paja206 Když se jí to nepoveden netlačila bych s tím na ni. Nevyčítala bych jí to. Asi bych jí řekla něco ve smyslu - ty ses počůrala? A teď je ti to nepříjemný? Tomu rozumím, taky by mi bylo nepříjemný být v mokrém. Myslíš, že bys mi mohla příště dát nějaký signál (ten si můžete předem domluvit), že potřebuješ čůrat? Abys nemusela byt v mokrém, aby ti to v tom bylo dobře.

kdyz jsem se ji ptala presne tak jak popisujes a domlouvala si signal? tak se otocila a sla si hrat a delala jako kdyz tam nejsem najednou mela hodne prace. :? Bude to beh na dlouhou trat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.1.15 20:47

@paja206 držím palce, s dětmi to chce hodně trpělivosti, někdy ji taky v sobě hledám :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12225
14.1.15 07:53

Zaujímalo by ma, ako Nevýchova reiši klasické súrodenecké problémy. Napríklad bežnú situáciu:
mladšie ročné dieťa vezme hračku staršiemu 3-ročnému dieťaťu. Starší si hračku vytrhne naspäť, jačí a k tomu uštedrí mladšiemu malý pohlavok, t. j. udrie mierne po hlavičke. Jačí tým pádom už aj mladšie. Tak by ma celkom zaujímalo, ako sa k tomu nevýchova stavia, hlavne mi ide o 2 veci:

• plačú obidvaja, ku komu prísť najprv, čo povedať? Ako sa potom postaviť k tomu druhému?
  • bolo zahrnuté násilie, čo na to nevýchova?

Riešili sme toto skoro rok a je pre mňa fascinujúce ako sa tejto témy všetky premúdrelé výchovné systémy vyhýbajú, ťažko som hľadala k tomu komentár. Pritom je to úplne bežná situácia. Vyhýba sa tomu aj nevýchova, ale sa k tomuto vyjadruje nejak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí