Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@wrtulka Překvapuje mě, že ses ozvala právě ty. Myslela jsem, že ti diskuze na toto témě není příjemná. Nevím, jestli sis stačila ten příspěvek přečíst, ale byl vlastně zrcadlením tvého deníčku - jak maminka přešla od nevýchovy k výchově. Jak ji extrémní a v podstatě nesprávná podoba nevýchovy přinutila dělat věci „jinak“. Stejně jako tebe extrémní a nesprávná forma výchovy dítě zbytečně trestat a bít. Ty jsi svůj deníček a svůj poslední komentář pojala tak, že jsi jiná a divná, protože dětem nedáváš na zadek, že dítěti foukáš bebíčko a necháš vybrat tričko. Ale uniká ti, že to není ani jiné a ani divné. Co se týče tvého doporučení - pro mě je to už zbytečné. Můj zájem je spíše obecný. Mám dvě dcery dospělé, takže plody své výchovy už sklízím, a protože jsou to plody velmi chutné, i u té třetí nebudu sama sebe měnit. Patřím k těm, kteří na výchovu dětí kurz zkrátka nepotřebují, protože pro mě není respekt ani pofoukání bebíčka nebo snaha dítěti věci trpělivě vysvětlit ani divná ani jiné.
@hanka.br. aha na to že je to zájem obecný tak jsi do toho dala sakra spoustu energie ![]()
no nic příspěvek jsem četla ale soudit ho nehodlám. Prostě proto že jsem tu situaci nezažila a neviděla to dítě a tu mámu..takže fakt netuším zda jela na nevýchově, rabru, klasické výchově (to teda dle popisu asi ne) a nebo nějaký americký vzor…bez hranic? Kdo ví nebyla jsem u toho.
Však jo kdo říká že cesta kterou se ubírám je správná? Jak jsem psala dává mi to smysl jen mě..má dcera mi nastavuje zrcadlo a podle toho se také řídím..
A nakonec opravdu mě to tam celé znechutilo znechutil mě tenhle servr tedy konkrétně uživatelky které nejsou schopny bez osobních útoků diskutovat o daném tématu do deníčků jsem dala dost energie a sebe a upřímně vyšlo to tak jako bych „házela perly sviním“ takže ano konec deníčkům je to váš boj budete číst na první straně stále stejné deníčky o porodech jak si někdo dovolí něco nového, jiného, jiného tak hrr na něj..ale on je to obraz společnosti že jo..
@wrtulka Proč tě udivuje můj zájem? Jsem učitelka a když mi přijde dítě „bez hranic“ s alternativní výchovou, bude pro mě velmi užitečné vědět, že chyba není v alternativní výchově jako spíše v jejím nesprávném uchopení. Dost to pomůže zamezit předsudkům. Upřímně řečeno, s tebou se nediskutuje moc dobře, otázky si bereš jako útoky, jakmile někdo vyjádří nesouhlas nebo jiný názor, bereš to jako osobní nepřátelství a jsi znechucená. Dává mi to smysl z toho, co jsi psala, respektu se učíš, máš pocit, že tě lidé sledují a negativně hodnotí, což samozřejmě tak není. Nevím, co jsi čekala, jako vyvolat u deníčku diskuzi se třemi sty komentáři je výborný výsledek pro toho, kdo chtěl zaujmout a něco předat, o problému hovořit - ty ses na místo toho urazila, že ti hned všichni nepadli k nohám, tak máš pocit, že jsi naházela perly sviním. Respekt k dítěti a respekt k jinému názoru je vlastně totéž, je to pořád respekt. Já vím, že se to učíš, takže tě chápu.
@hanka.br. no takhle ono je dnes problém spíš v nezájmu rodičů v opravdové nevýchově, nedůslednost a ano i přístupu bez respektu ale to je můj pocit..a názor tak to neber jako dogma.
Moje dcera například problémy s autoritami nemá normálně se integrovala do státní školky učitelky si ji chválí, dohodnou se s ní..ale to je jen moje zkušenost zase to není dogma.
A nakonec jo respektu se učím v diskusi pod deníčkem jsem dala dost energie na snahu vysvětlit co a jak myslím opravdová snaha z mé strany tu byla.
Ale ve chvíli kdy se fakt snažím vysvětlit že jedna z dobrých věcí „téhle“ výchovy je že dítko nad věcmi přemýšlí - učí se řešit problémy které způsobylo že mu dle mého názoru dá toto mnohem víc než dát mu jakýkoliv trest..a ty to zazdíš tím že řekneš ne je lepší dát mu na zadek protože vymýšlet jak by se mohlo podílet na způsobené škodě nejde, je to složité bla bla bla..tak v tu chvíli ano mi ten respekt prostě nejde. Na druhou stranu jsem jen člověk a psala jsem o své cestě učím se respektovat dítě, prarodiče kteří se k mému dítku respektujícím způsobem nechovají a tak dál okolí..snaha je někdy to jde lépe jindy hůře jak píšeš jsem ráda že alespoň v tomhle mě chápeš.
Jo a ještě to že mi tu někdo padne k nohám. Myslíš že jsem vážně proto psala deníčky? Opravdu? U každého byla diskuse a někdy nepěkná ale vše jsem ustála bohužel toto na mě už bylo moc.
Jo a ještě nemám pocit že mě někdo sleduje a odsuzuje věřím že tohle je každému opravdu jedno, když pominu okolí a blízké kteří se vyjádřili zajímavé je že postupem času se množí kladné názory..
@wrtulka píše:
@hanka.br. no takhle ono je dnes problém spíš v nezájmu rodičů v opravdové nevýchově, nedůslednost a ano i přístupu bez respektu ale to je můj pocit..a názor tak to neber jako dogma.
Moje dcera například problémy s autoritami nemá normálně se integrovala do státní školky učitelky si ji chválí, dohodnou se s ní..ale to je jen moje zkušenost zase to není dogma.
A nakonec jo respektu se učím v diskusi pod deníčkem jsem dala dost energie na snahu vysvětlit co a jak myslím opravdová snaha z mé strany tu byla.
Ale ve chvíli kdy se fakt snažím vysvětlit že jedna z dobrých věcí „téhle“ výchovy je že dítko nad věcmi přemýšlí - učí se řešit problémy které způsobylo že mu dle mého názoru dá toto mnohem víc než dát mu jakýkoliv trest..a ty to zazdíš tím že řekneš ne je lepší dát mu na zadekprotože vymýšlet jak by se mohlo podílet na způsobené škodě nejde, je to složité bla bla bla..tak v tu chvíli ano mi ten respekt prostě nejde. Na druhou stranu jsem jen člověk a psala jsem o své cestě učím se respektovat dítě, prarodiče kteří se k mému dítku respektujícím způsobem nechovají a tak dál okolí..snaha je někdy to jde lépe jindy hůře jak píšeš jsem ráda že alespoň v tomhle mě chápeš.
Jo a ještě to že mi tu někdo padne k nohám. Myslíš že jsem vážně proto psala deníčky? Opravdu? U každého byla diskuse a někdy nepěkná ale vše jsem ustála bohužel toto na mě už bylo moc.
Jo a ještě nemám pocit že mě někdo sleduje a odsuzuje věřím že tohle je každému opravdu jedno, když pominu okolí a blízké kteří se vyjádřili zajímavé je že postupem času se množí kladné názory..
Když už tady cítíš znechucení nad nesportovními způsoby zdejších komentujících uživatelek, bylo by možná dobré se jich sama nedopouštět. To byla naprosto konkrétní situace, jejíž správné řešení bys hledala do soudného dne, kdy by jeho účinnost dávno ztratila na efektivitě. Takže to, že jsem řešení toho tatínka neshledala nijak závadným, určitě nebudeme zaměňovat za prohlášení, že je lepší dát dítěti na zadek.
@hanka.br. to máš pravdu proto jsou deníčky i diskuse vymazána. A komunikace s tebou je asi o mojí naivitě že věřím že to třeaba chceš..pochopit..kdo ví
@wrtulka promiň nějak nechápu, proč tak vehementně prosazuješ nevýchovu…pro mě osobně to je jen další způsob, jak vytáhnout z rodičů prachy a evidentně dobrej kšeft…jelikož neříkaj vůbec nic novýho, asi jako kdyby chtěli zaplatit za to, že ti řeknou že slunce svítí
aneb představ si, že dítko nad tím víc přemýšlí i bez této výchovy…
navíc z tvých příspěvků mi přijde, že kdokoliv to dělá jinak, to dělá dle tebe špatně včetně tvých prarodičů a jediná ty to děláš dobře
…
a celkově nezlob se, ale musím souhlasit s @hanka.br., působí to na mě totiž uplně stejně…
Tak holky kurz jsem si nakonec koupila, zrusila jsem pojistku, vsechny penize jdou na uzitecne veci a protoze jich uz tolik nikdy mit nebudu, udelala jsem si radost:)
Moje dojmy:
Maminky pokud vás zajímá nevýchova dohlobky nebo nerozumíte všemu co nevýchova říka mrkněte na kouzelnou výchovu je tam spousta info zdarma. Hlavně rady a tipy
![]()
@Chocolatelover
ahoj, tak jak pokracujete?
me se to take libi, ale uvest to do praxe je nekdy zatracene tezke-ale musim se prokousat tema videjkama-i to je pro me celkem fuska-casu nemam zrovna moc ![]()
@Papia ja jsem kurz jeste nedokoncila, ale snad se k tomu brzy vratim, ty uz ho mas za sebou? Ja teda musim rict, ze co me hodne zklamalo je ta facebookova skupina, jsou tam docela divni lidi a prijde mi, ze vetsina jich o nevychove dost pochybuje popripade nepocita s tim, ze by sla 100% aplikovat. A pak opacne, nektere zeny co tam radi zas jakoby mely „vymyty mozek“. Je skoda, ze tam clovek neziska kvalitni rady, asi na to uz nemaji kapacitu, pritom takova podpora by byla k nezaplaceni.
Příspěvek upraven 13.01.16 v 17:37
@Chocolatelover
ahoj-tak drzim mamince palce at je zase fit ![]()
ja zatim videla jen cca 1,5 tydne, takze nic moc…mam 10mesicni holcicku, tak by to chtelo uz se tim prokousat. Na tu FB skupinu jsem dost sazela, kdyz clovek nebude neco chapat a nebo bude chtit s necim poradit…tak to je tedy skoda ![]()
No snad to brzo nakoukam a pujde nam to dobre i v praxi.
diky ![]()
Maminky ráda bych vás pozvala na dnešní živé vysílání Nevýchovy. Katka se tentokrát zaměřila na ty nejmenší a worhshop je tedy na téma „Co dělat, když miminko pláče a vy už nevíte, co s ním“ Přihlásit se můžete tady
@Chocolatelover
co maminka?-doufam ze je to lepsi, nebo aspon stabilizovane ![]()
porad nemam dokoukano a malu uz je zase o 2 mesice starsi…nechapu jak to nekdo stihne v tech 5ti tydnech vsechno videt ![]()
Ahoj ve spolek, prosim o radu - nedavno (odhad max mesic, ale nevim ten cas desne leti
) jsem nekde videla odkaz ne Nevychovu na téma prebalovani (aby to bylo bez revu, honeni s plinou po byte, rvacka jestli bude nebo nebude spinavy koberec atd). Vazne nevim jestli mi to prislo z nevychovy mailem a omylem jsem to smazla nebo jestli to na me bliklo jako „chytra reklama google“, ale ted to nemuzu najit kdybych se rozkrájela a fakt bych to ocenila, protoze zrovna prebalovani se svým jednoletakem moc nedavam
… jak mam pocit, ze spousta veci mi na „nevychovne domluve“ funguje, az ziram, tak tohle opravdu nejak nejde
. Netusite kde video nebo clanek dohledat? Nebo to byl workshop, kterej jsem propasla?