Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@albao píše:
Zaujímalo by ma, ako Nevýchova reiši klasické súrodenecké problémy. Napríklad bežnú situáciu:
mladšie ročné dieťa vezme hračku staršiemu 3-ročnému dieťaťu. Starší si hračku vytrhne naspäť, jačí a k tomu uštedrí mladšiemu malý pohlavok, t. j. udrie mierne po hlavičke. Jačí tým pádom už aj mladšie. Tak by ma celkom zaujímalo, ako sa k tomu nevýchova stavia, hlavne mi ide o 2 veci:Riešili sme toto skoro rok a je pre mňa fascinujúce ako sa tejto témy všetky premúdrelé výchovné systémy vyhýbajú, ťažko som hľadala k tomu komentár. Pritom je to úplne bežná situácia. Vyhýba sa tomu aj nevýchova, ale sa k tomuto vyjadruje nejak?
- plačú obidvaja, ku komu prísť najprv, čo povedať? Ako sa potom postaviť k tomu druhému?
- bolo zahrnuté násilie, čo na to nevýchova?
No, ja jsem presvedcena, ze samozrejme zadny univerzalni navod na dite neni, tedy na vsechny deti ani zadna nevychova platit nemuze( tak jako ostatni, spis modni, smery ve vychove).
Vetsine rodicu by mel stacit selsky rozum, duslednost a trpelivost. Kdyz se nedostava, je zrejme potreba nastudovat nejaky ten postup
Podle me je nevychova spis vychova pro rodice, ne pro deti.
Ahoj, zdravím všechny. Hledám lidi a maminky které mají stejný názor jako já. Chtěla bych říct, že když jsem narazila na články výchova nevýchovou konečně jsem si oddechla, tak nejsem jediná můj vnitřní hlas a přesvědčení jsou správné. Mám dvouletou dceru a chovám se takhle od jejího narození. Chtěla bych se podělit, taky možná poradit, ale hlavně najít spřízněné duše. Odolávat nátlaku okolí a chránit jí před „buzerováním a trápením“ od okolí je dost těžké a v očích ostatních vypadám jako nezodpovědná matka která neumí vychovávat dítě.
@mroe píše:
No, ja jsem presvedcena, ze samozrejme zadny univerzalni navod na dite neni, tedy na vsechny deti ani zadna nevychova platit nemuze( tak jako ostatni, spis modni, smery ve vychove).
Vetsine rodicu by mel stacit selsky rozum, duslednost a trpelivost. Kdyz se nedostava, je zrejme potreba nastudovat nejaky ten postupPodle me je nevychova spis vychova pro rodice, ne pro deti.
souhlas…
@mroe to je síce pekné, ale v podstate mám to pochopiť tak, že aj nevýchova dáva ruky preč od tejto bežnej situácie?
Poznám nevýchovu len z tých 5 free videí a to mi príde ako mix známej literatúry cez Rešpetovať a být rešpektován a pod.
Lebo to, že je vhodné dieťa rešpektovať, to mi príde ako samozrejmé a nepotrebujem k tomu kurz. Vzťah dieťa a rodič je pre mňa úplne jasný selským rozumom… Problém vidím, keď sa stretnú dve nevyspelé osôbky napr. súrodenci, obidvaja majú svoju pravdu a končí to udretím…
Pozn: upozornenie, že sestričku nebijeme a podobné základné veci človek samozrejme vykoná automaticky, lenže to nezaberá, to vie každý kto má doma batoľa. Tie fungujú ešte na inštinktívnej úrovni a rozum použijú až po udretí. Takže čo na to Nevýchova? Zase nič?
To mám totiž aj proti autorke - nemá vlastné deti, neprešla batoľacím obdobím a stavia na tom, že dieťa vie použiť rozum pred inštinktom, čo neplatí pre batoliatka. Alebo sa mýlim a len slabo poznám nevýchovu? ![]()
@albao píše:
@mroe to je síce pekné, ale v podstate mám to pochopiť tak, že aj nevýchova dáva ruky preč od tejto bežnej situácie?![]()
Poznám nevýchovu len z tých 5 free videí a to mi príde ako mix známej literatúry cez Rešpetovať a být rešpektován a pod.
Lebo to, že je vhodné dieťa rešpektovať, to mi príde ako samozrejmé a nepotrebujem k tomu kurz. Vzťah dieťa a rodič je pre mňa úplne jasný selským rozumom… Problém vidím, keď sa stretnú dve nevyspelé osôbky napr. súrodenci, obidvaja majú svoju pravdu a končí to udretím…
To mám totiž aj proti autorke - nemá vlastné deti, neprešla batoľacím obdobím a stavia na tom, že dieťa vie použiť rozum pred inštinktom, čo neplatí pre batoliatka. Alebo sa mýlim a len slabo poznám nevýchovu?
Pozn: upozornenie, že sestričku nebijeme a podobné základné veci človek samozrejme vykoná automaticky, lenže to nezaberá, to vie každý kto má doma batoľa. Tie fungujú ešte na inštinktívnej úrovni a rozum použijú až po udretí. Takže čo na to Nevýchova? Zase nič?
Neumim ti na to odpovědět, ja nevychove nefandim.
@mroe píše:
Neumim ti na to odpovědět, ja nevychove nefandim.
Zatiaľ ani ja ![]()
Toto je pre mňa taká kritická otázka, jedna z testovacích, či to má niečo do seba, alebo ide zase len o marketingový blábol, zmes známej literatúry
Má tedy někdo zaplacený ten kurz?? a výsledky?? skoro 5000kč to je dost velká suma..
@kattak píše:
Ahoj, zdravím všechny. Hledám lidi a maminky které mají stejný názor jako já. Chtěla bych říct, že když jsem narazila na články výchova nevýchovou konečně jsem si oddechla, tak nejsem jediná můj vnitřní hlas a přesvědčení jsou správné. Mám dvouletou dceru a chovám se takhle od jejího narození. Chtěla bych se podělit, taky možná poradit, ale hlavně najít spřízněné duše. Odolávat nátlaku okolí a chránit jí před „buzerováním a trápením“ od okolí je dost těžké a v očích ostatních vypadám jako nezodpovědná matka která neumí vychovávat dítě. [/citace
ahoj, uplne mi beres slova z ust, kdyz vidim ze ji maji jak trenovanou opici tak jim to reknu a hned se na me divaji jako bych ji mela z cukru
Ahoj, našla jsem taky stránky www.bio-vychova.cz, jsou na podobná témata..
@paja206 píše:@kattak píše:
Ahoj, zdravím všechny. Hledám lidi a maminky které mají stejný názor jako já. Chtěla bych říct, že když jsem narazila na články výchova nevýchovou konečně jsem si oddechla, tak nejsem jediná můj vnitřní hlas a přesvědčení jsou správné. Mám dvouletou dceru a chovám se takhle od jejího narození. Chtěla bych se podělit, taky možná poradit, ale hlavně najít spřízněné duše. Odolávat nátlaku okolí a chránit jí před „buzerováním a trápením“ od okolí je dost těžké a v očích ostatních vypadám jako nezodpovědná matka která neumí vychovávat dítě. [/citace
ahoj, uplne mi beres slova z ust, kdyz vidim ze ji maji jak trenovanou opici tak jim to reknu a hned se na me divaji jako bych ji mela z cukruTo je přesně to co nesnáším, nevychovávám psa ani cvičenou opici. Člověkem se to nestává až úderem 18-ti.
Nechapu reakci, nikdo nemluvil ze mame cvicene opice ba naopak
Já jsem odebírala jejich emaily, kde byly i příběhy lidí. Ze začátku jsem se mi to docela líbilo, ale po asi pátém emailu to bylo stále to samé dokola, tak jsem je zrušila. Vdilo mi jak tam stále jakoby skoro po prvním kurzu maminky tvrdily, že je to zázrak, že po vypláznutí docela obstojné sumy je najednou všechno sluníčkové
Je to na bázi R&R, ale R&R je více propracovanější.
@Liz A jakým způsobem se dítě vychovává? Co jsem pochopila, tak jde hlavně o domluvu, vysvětlování, bez křiku a tělesných trestů? Prostě americká výchova?
Neřekla bych americká výchova. Americká výchova je podle mě to, že rodiče nechají dítě dělat uplně co chce. Tak to být nemá. Nevýchova je bez křiku a trestů, hlavně o domluvě, ale více méně jak zmanipulovat dítě, aby samo chtělo to co chceme po něm my.
Spousta věcí se mi líbí a snažím se je praktikovat, spousta mi ale připadá na hlavu. Třeba neustálé vysvětlování něčeho malým dětem, příklad : byla jsem s dětmi v dětské kavárně, která se skládá ze dvou místností. Pro dětskou oslavu byla druhá místnost uzavřena a pro děti co nebyly součástí oslavy byla jen ta první. Přišla maminka s asi rok a půl starou dcerou (možná kousíček starší, ale dva jí ještě určitě nebyly) která se do kavárny evidentně těšila. Když maminka zjistila, že zadní místnost není k dispozici, řekla ‚á jé, to musím malé vysvětlit‘ Začala jí to vysvětlovat jako rovný rovnému načež dcerka propukla v pláč. Nakonec odešly uplně. Mám za to, že kdyby s dcerkou šly bez vysvětlování dovnitř a byly jen v té první místnosti, dcerka by byla spokojená. Připadá mi, že vysvětlování všeho tak malým dětem je někdy dost kontraproduktivní.
@Liz JJ,tak určitě podle mého je nejlepší se s dítětem domluvit a vysvětlovat, ale když dítko dělá něco co nemá, třeba roční, tak mu vysvětlím, že to nesmí a proč to nesmí. řeknu to jednou, dvakrát, potřetí už dostane na zadek, nebo přes ruku. Nemíním něco vysvětlovat do nekonečna. Dceru občas i seřežu, když mi fakt dojde trpělivost.
A jako s tou maminkou v kavárně trochu nechápu, proč nešla s dítkem rovnou do té přední místnosti. To tam nechtělo?