Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Dollorres píše:
Proboha ne. 😄 Jak by se asi děti tvářily, kdybych vykala jejich babičce a dědovi. 😂 Tykali jsme si dávno před svatbou i dětma. Tohle hraní na vykání v rodině fakt nechápu.
No vidis. Vuci detem je to blby, to mas pravdu, to me nikdy nenapadlo.
deti reknou ahoj a snacha dobry den. A odpoved tchyne ahoj
ale tak kdyz tchyne a tchan nenabidne, tak co s tim?
S rodici prvniho pritele jsem si tykala, nabidli mi to. Bydlela jsem s nima v jejich dome. Bylo to fajn. Trvalo to kratce asi rok a pul.
Ale tchanovi a tchyni jsem vykala, po celou dobu, co zili, protoze mi tykani nikdy nenabidli, jako svoji snachu me zazili cca 6 let, mame dve deti. Oni mi ale tykali hned jeste pred svatbou ![]()
@bigl Však jasně. Každý prostě považuje za normální to v čem vyrostl. Prostě jen, co jednomu může přijít naprosto v pohodě, tak druhý při tom samém může vyletět z kůže.
. A týká se to naprosto všech oblastí v životě.
Jo prdím na to. V přítomnosti jiných se s nima prostě nebavím, abych se nemusela cítit jak nějaký cizopasník
![]()
Vykání nám zajistilo opravdu zajímavé postupy při komunikaci v „rodině“. ![]()
@Sinningia píše:
My máme takovou tu vesnickou klasiku já tchánovi a tchýni vykám, oni mi tykají, totéž můj muž našim vyká, oni mu tykají. Mezi sebou si naši rodiče potykali, když jsme se s mužem brali.
Takhle i u nas.
@Voltík píše:
@Bafonek můj táta svoji matce onikal. On ročník 1934 ona 1888.
Moje žena mu už tykala. Časy se mění.
@Bafonek píše:![]()
Jooo ve středověku byli lidi vůbec zvláštní
Ne sorry nebudu si dělat z toho zadel. Tehdy to asi bylo normální tak co. Dnes to je prostě spíš úsměvný. Za sto let si o nás budou pravnuci taky říkat co jsme to byli za Jantary…
Tak jak zpívá Lucie : ”středověk neskončil, středověk trvá “ třeba primitivní rituály plodnosti s vrbovymi pomlazkami s vajickama a zajickama… jen šaman chybí… ![]()
@Bafonek Tak s tím středověkem se mýlíš, tam si většinou tykali. Onikání je pozdější záležitost a způsobila to germanizace.
Vykam.
Moje deti to berou v pohode, jinak to neznaji. Resili to hlavne synovci, proc jejich babicce a dedovi vykam, tem to prislo divne.
Mne to neprijde divne vubec. Navic jsou o dve generace starsi, kdyz jsme se brali, mne bylo 20, jim pres 60. Tykani mi nabidli, mne to ovsem proste neslo… a uz jsem to nikdy nezmenila.
@bigl píše:
Vidíš, já to jako zeď nevnímám. Třeba jedna ze švagřic se rozvedla, už je to víc jak 10 let, už má mnoho let i nového chlapa a její ex je pořád součástí rodiny, je zván na všechny oslavy, Vánoce apod., pro tchány je prostě součást rodiny už na furt a otec jejich vnuka, přestože jim vyká. U mě by to bylo stejné, vykám jím, ale vím, že jsem pro ně součást rodiny a i kdyby se mezi námi s manželem cokoliv stalo, tak pro ně budu vždycky rodina a budu tam pořád zvaná a ráda viděná, nehledě na to, jestli si vykáme nebo tykáme.
Kamarádka si s tchyní tykala, byly jedna ruka, kafíčka a tak a po rozvodu (manžílek si našel mladší šťabajznu) ji tchyně nikdy nepozvala, nevídají se, nepopřeje jí ani k narozeninám, přestože kamoška jí ano.
Fakt to není o tykání a vykání, věř mi, je to o vztazích.Zkus se přes to přinést a nezazlívej jim to, oni to podle mě tak vůbec nevnímají, že by si tím drželi odstup, jim by spíš přišlo asi divné to tykání, nejsou na to zvyklí, tak to přijmi a bude ti líp.
ty vztahy rodicu s bývalými partnery nikdy nedělají dobrotu, to se da pochopit.
Ano Vykáň. Byla jsem všem svým potencionálním tchynim a vykat budu. Obecně prostě Vykam všem lidem kteří jsou o generaci a výš starší.
@bigl píše:
Vidíš, já to jako zeď nevnímám. Třeba jedna ze švagřic se rozvedla, už je to víc jak 10 let, už má mnoho let i nového chlapa a její ex je pořád součástí rodiny, je zván na všechny oslavy, Vánoce apod., pro tchány je prostě součást rodiny už na furt a otec jejich vnuka, přestože jim vyká. U mě by to bylo stejné, vykám jím, ale vím, že jsem pro ně součást rodiny a i kdyby se mezi námi s manželem cokoliv stalo, tak pro ně budu vždycky rodina a budu tam pořád zvaná a ráda viděná, nehledě na to, jestli si vykáme nebo tykáme.
Kamarádka si s tchyní tykala, byly jedna ruka, kafíčka a tak a po rozvodu (manžílek si našel mladší šťabajznu) ji tchyně nikdy nepozvala, nevídají se, nepopřeje jí ani k narozeninám, přestože kamoška jí ano.
Fakt to není o tykání a vykání, věř mi, je to o vztazích.Zkus se přes to přinést a nezazlívej jim to, oni to podle mě tak vůbec nevnímají, že by si tím drželi odstup, jim by spíš přišlo asi divné to tykání, nejsou na to zvyklí, tak to přijmi a bude ti líp.
To jsi mě ale špatně pochopila. Já hájím sice tykání, ale ne proto, že se u nás vyká. Naopak. Já tu zmiňovala tu generaci prarodičů, kde se napříč tykalo taky. A moje tehdy 90letá babička, která viděla poprvé mého manžela, mu rovnou nabízela tykání a ať jí říká babičko
Ano, je to o vztazích.
Tchýni jsem tykala, byla jen o něco starší, než já, tchánovi jsem vykala. Oba předloni umřeli.
Mně snacha tyká, ale až poté, co si začala tykat s mými rodiči ![]()
Já tchánovcům vykám, tchán mi tyká a tchýně mi vyká. Už to že mi vyká dávno neřeším…
Tchánovci mi tykání nabídli hned při seznámení, přítel mým rodičům týká cca od druhé návštěvy. A jsem ráda, nedokážu si představit jim vykat. Jsem zvyklá i z práce, že si všichni tykají. Mladí, stáří, nejvyšší šéf s uklízečkou…
Tykame si, muze mamka je totiz moje nejlepsi kamaradka.
Muze jsem si osvojila aby ji tam neprekazel. ![]()
Je to umělé „vyžadování úcty“… Úctu a obdiv si musíš získat tím, jaký jsi ne takhle… Ano poznala jsem je když mi bylo náct, ale dnes mám už 4křížky a u partnerů mých dětí takovýhle ofuky tedy dělat nechci. Můj chlap si s mými rodiči tyká od uplnýho začátku. Pak na jedný oslavě se jedním prarodičům tyká a jedním vyká a sedí vedle sebe, jsou stejně staří… A ano vztahy jsou tím poznamenané, protože nikdy neřeknu moc ti děkuji… Ale moc vám děkuji paní (Nováková)… Jak kdyby pomoc od cizího…Prostě to vnímám, jak kdybych mluvila s vrchností a sama byla nehodna… ![]()