Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ještě nemáme dítě a nejsme vzati, ale kupujeme byt, jsme spolu 3 roky a je nám 30. Naši jsou v pohodě a můj přítel si s nimi tyká, nabídli mu to. Já jeho rodičům vykám a je to tak dobře, jelikož stejně cítím, že mě nepřijali, oni jsou obecně hodně „my a naše děti“ a lidi okolo jako by neexistovali. Ale obecně mi to přijde v dnešní době dost uhozené, pokud vznikne rodina, měli by si tykat všichni a ne si držet nějaký přihlouplý odstupy, ono totiž členy rodiny jsou i ti nepokrevní.
Já tchyni i tchánovi vykam, manžel mojí mamce tyka.
Ale co jsem vypozorovala v okolí, tak většina v mém okolí tchanovcum tyka. Už mi to ani nepřijde. 🙂
Tchánovi tykám, tchýni vykám. Několikrát mi to i nabídla, ale já si s tou ženskou tykat nechci. Takže ona aby mně ukázala, jak moc k nim do rodiny nepatřím, mně po letech taky začala vykat
. Ale tak my ty vztahy máme takové napjaté ![]()
@EvieK píše:
Vykám. Nabídka mi několikrát tykání, no nemůžu si pomoci.
To máme stejně. Nemohla bych jí tykat, asi bych to nedokázala ani vyslovit 😁
Tchán mě to ani nenabídl, takže tím líp. Ale jsou to už starší lidi v důchodu a mě není ani 30, takže by mi tykání přišlo fakt divné.
Můj taťka mému chlapovi nabídl tykání ale taky mu pořád vyká, přitom s ním má kamarádský vztah, to já s tchánovci rozhodně nemám.
Tykám oběma. Nabídli mi to hned první den, co jsem je poznala. To jsem byla s přítelem teprve tak 3 dny a už mě začali brát jako člena rodiny ![]()
On mé mámě taky tyká hned od začátku.
Já si nedokážu představit si vykat ![]()
@hani28 píše:
Tak rikat ‘cizimu chlapovi’ tatinku a jeste mu k tomu vykat, to by mi pres pusu teda neslo.
V generaci mých rodičů jsem zjistila, že to až taková výjimka nebyla. Oslovení maminko/tatínku a vy.
A za sebe přiznávám, že byla chyba přijmout tykání. Raději bych vykala.
My máme na všechny strany, řekla bych, nadstandardní vztahy a tchánovcům oba vykáme. Nemám s tím problém. Poznala jsem tchýni a tchána před mnoha lety, jako 18ti letá žába a už to tak zůstalo, manžel byl trochu starší, ale taky ještě kluk. Ale u nás v rodině to tak bylo vždycky, moji rodiče taky svým tchánovcům vykali, tak mi to nepřijde divné.
Příspěvek upraven 04.04.21 v 11:07
Skoro snaše jsem nabídla tykání hned při první návštěvě…
můj syn jejím rodičům taky tyká…a já jsem tchyni tykala a tchánovi vykala, tam mi to prostě nějak nešlo…
Všichni si tykáme ještě od doby dlouho před svatbou a dětmi. Nechtěla bych vykat prarodičům svých dětí a kdyby mi dlouho nenabídli tykání, přímo bych se jich (slušně) zeptala, co mají za problém. Taky bych v žádném případě nepřistoupila na jednostranné tykání, seznámili jsme se, když mi bylo něco málo přes dvacet a rozhodně jsem si nepřipadala jako „žába“, jak tu někdo píše.
Muj muz mym rodicum tyka, rodice si tykaji navzajem, jedinej kdo nekomu vyka, jsem ja tchanovcum, oni mi samozrejme tykaj…no necejtim se prijemne, nevim jak je mam oslovovat, jestli pane a pani s prijmenim, nebo si muzu dovolit krestnim jmenem 🙈 rikat jim maminko tatinku a vyknout se mi vubec nelibi, mamku a tatku mam svoje. A to jsem jim povila vnuka od jedinyho syna, takze pokracovatele rodu, ani to je neobmekcilo a furt jsem tam jak vetrelec 🙈 😂
@Billi píše:
V generaci mých rodičů jsem zjistila, že to až taková výjimka nebyla. Oslovení maminko/tatínku a vy.
A za sebe přiznávám, že byla chyba přijmout tykání. Raději bych vykala.
To asi jo, vlastne myslim, ze i muj tatka takto oslovoval mamciny rodice, on jim tedy rikal dedecku/babicko a k tomu vykal.
Ja ziju v Anglii, takze tykani/vykani jako v cestine tu neni, ale tchanovce od prvniho setkani oslovuji krestnim jmenem, coz je asi takovy ekvivalent tykani. Ekvivalent vykani by asi bylo je oslovit Pan-pani ale to nerika snad nikdo.
@blobfish Tak mně zase skoro snacha jako " žába " přišla…bylo jí teda asi 25, ale je stejně stará jako můj syn a já mám celkem problém vykat lidem v synovo věku…přijdou mi jako moje děti
a taky si nepotrpím na to, aby mi někdo vykal…
…rozhodně bych si nedovolila jí tykat a ona aby mi vykala…to mi přijde naprosto mimo…
Moje máma vykala svojí tchyni, mojí babičce, dokud babi nezemřela. Můj chlap rodiče už nemá. No a mojí mamce vyká, tátovi tyká, protože mu to nabídl hned první den co se viděli.
Přesně tak. Švagrová si našla přítele později než manžel mě a on jim tykal, protože si je dovolil poctít vnoučetem. Já, neplodná koza, jsem taky dostala „privilegium“ až jsem porodila. Paradoxně tchánovce vnoučata zajímají jen na fotce. Tchánovcům teda tykám, ale přes pusu mi to stejně nejde. Když se objeví nějaký spor, tak automaticky přecházím do vykání.