Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zmatena.prvomatka píše:
Muj muz mym rodicum tyka, rodice si tykaji navzajem, jedinej kdo nekomu vyka, jsem ja tchanovcum, oni mi samozrejme tykaj…no necejtim se prijemne, nevim jak je mam oslovovat, jestli pane a pani s prijmenim, nebo si muzu dovolit krestnim jmenem 🙈 rikat jim maminko tatinku a vyknout se mi vubec nelibi, mamku a tatku mam svoje. A to jsem jim povila vnuka od jedinyho syna, takze pokracovatele rodu, ani to je neobmekcilo a furt jsem tam jak vetrelec 🙈 😂
Já bych je oslovovala normálně jménem + vykání, nepřijde mi na tom nic nezdvořilýho. Mluvím takhle normálně i s lidma v práci, s kterýma si vykám. Samozřejmě ne s nejvyšším bossem. Edit - a souhlasím, maminko/tatínku bych jim taky neřekla. Máma mýho bývalýho mi to taky navrhla, že můžu, ale já mám mámu a tátu svoje a nikdy bych tak neřekla nikomu jinýmu. Tak jsem jí říkala normálně jménem.
Tak koukám, že já mám tohle teda hozený úplně jinak než většina a budu si na to u budoucích snach muset dávat pozor.Mne nikdy nenapadlo, že by mě nepřijali proto, že mi nenabídli tykání a to jsme v kontaktu prakticky denně.
@Monchichik píše:
@blobfish Tak mně zase skoro snacha jako " žába " přišla…bylo jí teda asi 25, ale je stejně stará jako můj syn a já mám celkem problém vykat lidem v synovo věku…přijdou mi jako moje dětia taky si nepotrpím na to, aby mi někdo vykal…
…rozhodně bych si nedovolila jí tykat a ona aby mi vykala…to mi přijde naprosto mimo…
To chápu, ale kdybys třeba přišla do nemocnice a ošetřovala by tě tam mladá doktorka, mohlo by jí těch 25 být taky a vnímala bys to (asi) jinak.
Taky si na vykání nepotrpím, ale bude to rodina od rodiny. Moje máma si tykala se všemi mými partnery, prostě jim většinou hned při první návštěvě řekla, že jí nejde vykání přes pusu a jestli by si teda mohli tykat
Za mě dobrý.
V téhle souvislosti mě napadá, jak mě štve prosazující se kultura vykání na internetu.
Tchan nabídl tykání, tchýni vykám (jsou od sebe). Mám s jejich synem dceru, druhy její syn je ženatý, jeho manželka také vyká. Myslíme si o tom svoje ![]()
Můj muž týká oběma mým rodičům.
Já jen nechápu - když někomu vykání vadí, proč se neozvete? Nemyslím si, že by snachy a zeťové byli ve vztahu ke svým tchýním a tchánům v podřízeném postavení…
Tykání mi nabídla tchyně na svatbě, poprosil jsem ať posečká, urazila se. Pak jsem jim oběma par let vykal. Nakonec se to usadilo.
To jsem jednou ji přinesl z lesa houby a ona mne dost pérovala předtím, tak jí ŕikám : maminko, na vašem místě bych ty houby dal nejdřív ochutnat slepicím…
Kdybych tenkrát tykal, ten bonmot by tak nevyzněl a asi bych se ozval jinak..
Moje žena svokrovi tykala, pokým žil.
Tak naše story je takováto, manželovi rodiče už nežijí, ale maminku jsem poznala, ta mi tykala, já jí byla tenkrát mi bylo 19, umřela když mi bylo 22/23. Manžel si potykal s mým tátou asi po 2 letech našeho vztahu, táta tedy už 5 let nežije, s moji mámou si vzájemně vykají a to jsem s manželem 17 let, skoro 5 let jako manželé
@blobfish V podřízeném postavení ne, ale je tam ta generační propast.
Ja i manžel tykame, až po svatbě ale. Mě to dlouho nešlo přes pusu, zacinala jsem na ahoj a pak vykala. Teď už dobrý, ale jménem ji nikdy nereknu. Chlap úplně v pohode oslovuje jmeny. Ale moji tchyni je přes 80 a mým rodičům ještě 50 nebylo.
Edit: teď se nějak nemůžu dopocitat kolik tchyni je
neco mezi 75 a 85 ![]()
Příspěvek upraven 04.04.21 v 11:43
@Svetluska55 píše:
Tykame si. Ale bývalým tchanovcum jsem vykala stejně jako ostatní snachy, zatímco ex mým rodičům týkal.
Přišlo mi to na hlavu, děti tykaji a dospělé ženské musely vykat.pak se špatně vytváří nějaký vztah.. Jsi pak v té rodině pořád cizí element nebo jak dítě ve škole. Oni ti týkají a ty vykas..
Přesně tak u nás, naši si s manželem tykají, švagrové si s našima týkají a já, mimochodem nejstarší ze všech „děti“ jeho rodičům vykam, na jednu stranu mě to pěkně se. e, ale na druhou vím, že nejak extra kamarádi nebudeme, ale dělají si to sami i tady tímto vykáním. Přišla jsem si jak krava, když si naši v přítomnosti jeho rodičů s manželem tehdy budoucím potykali a tchani mi nenabidli nic. Kdyby mi aspoň vykali oni, snaze bych navrhla, zda si nebudeme tykat
Ale švagři jim vykají taky, tak to mají tak nastavené asi, ale mně se to prostě nelíbí.
Příspěvek upraven 04.04.21 v 11:44
Tykám si s nimi prakticky od začátku. Navíc teď spolu bydlíme v domě, takže se vidíme denně, tchyne mi pomáhá s dětmi a je jako moje maminka. Muž muž si s nasima taky potykal. Moje mati ale nabízí tykání zásadně až po svatbě. Tatkovi to bylo vždycky tak nějak jedno.
@Janli píše:
Přesně tak. Švagrová si našla přítele později než manžel mě a on jim tykal, protože si je dovolil poctít vnoučetem. Já, neplodná koza, jsem taky dostala „privilegium“ až jsem porodila. Paradoxně tchánovce vnoučata zajímají jen na fotce. Tchánovcům teda tykám, ale přes pusu mi to stejně nejde. Když se objeví nějaký spor, tak automaticky přecházím do vykání.
Nedivím se vám ani jedné. Já jsem porodila dokonce dvě děti a hodna nejsem.
Můj manžel si s našima tyká - nabídli mu to před svatbou. Já jeho rodičům vykám - nenabídli mi tykání a po skoro 10 letech by mi to už ani nešlo přes pusu. Oni mi tykají. Nijak to neřeším, ale moc nevím, jak tchýni a tchána oslovovat ![]()
Nejvtipnější mi ale přijde, že já si tykám s rodiči mého švagra a můj švagr a švagrová si tykají s našima ![]()
Příspěvek upraven 04.04.21 v 11:50
@Ufonek444 píše:
Ahoj, chci se zeptat jestli tykáte nebo vykáte rodičům svého manžela/své manželky? Já své tchýni a tchánovy vykám a on mému tátovi taky. Jak je to u Vás?
U nás já vykam a manžel tyká. Ale už jsem zvyklý a neřeším to.
@Zmatena.prvomatka píše:
Muj muz mym rodicum tyka, rodice si tykaji navzajem, jedinej kdo nekomu vyka, jsem ja tchanovcum, oni mi samozrejme tykaj…no necejtim se prijemne, nevim jak je mam oslovovat, jestli pane a pani s prijmenim, nebo si muzu dovolit krestnim jmenem 🙈 rikat jim maminko tatinku a vyknout se mi vubec nelibi, mamku a tatku mam svoje. A to jsem jim povila vnuka od jedinyho syna, takze pokracovatele rodu, ani to je neobmekcilo a furt jsem tam jak vetrelec 🙈 😂
To budou asi stejní dem…jak moji.