Vykáte tchýni a tchánovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18154
4.4.21 11:52
@blobfish píše:
Já jen nechápu - když někomu vykání vadí, proč se neozvete? Nemyslím si, že by snachy a zeťové byli ve vztahu ke svým tchýním a tchánům v podřízeném postavení…

No tak etiketa je, že tykání nabízí vždycky starší mladšímu, ne naopak. Notabene když je tam rozdíl jedna generace.
Takže ozývat se, že si někdo chce s tchyní tykat mi připadá krajně nevhodné.

Jinak u nás se vyká a jinak bych to ani nechtěla.
Na vesnici u našich se běžně tchyni a tchánovi říká maminko vy, tatínku vy. Tam je to normální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32325
4.4.21 11:59

@bigl tak maminko ani tatínku bych jim teda neřekla nikdy…mám to tak, že rodiče mám jen jedny… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
4.4.21 12:01
@bigl píše:
No tak etiketa je, že tykání nabízí vždycky starší mladšímu, ne naopak. Notabene když je tam rozdíl jedna generace.
Takže ozývat se, že si někdo chce s tchyní tykat mi připadá krajně nevhodné.Jinak u nás se vyká a jinak bych to ani nechtěla.
Na vesnici u našich se běžně tchyni a tchánovi říká maminko vy, tatínku vy. Tam je to normální.

Starsi mladsimu, ale v rodine by to snad melo byt vic o komunikaci. Mezi partnery, mezi detmi a rodici. Nevidim nic spatneho na tom, kdyby nekdo rekl svym rodicum, aby nabidl tykani jeho partnerovi/partnerce. A ono zacit nekomu tykat ale ocekavat od nej vykani taky zrovna neni podle etikety, ze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.4.21 12:04
@bigl píše:
Takže ozývat se, že si někdo chce s tchyní tykat mi připadá krajně nevhodné.

Souhlasím s tím nabízením, ale vztah mezi snachou a tchyní není jako vztahy na pracovišti. S tchánovci jsme jedna rodina a v rodině by si lidé měli říct, když je něco trápí (navíc když je to taková celkem blbost - tykání není převod baráku nebo darování ledviny). Takže ano, nabídnout by to měl starší mladšímu, ale když nenabídne a mladšímu to vadí, přestože má s tím starším „rodinný“ vztah, není nic špatného na tom, když se ozve.

Když si někdo vyká a nevadí mu to (ani jedné ze stran), tak se samozřejmě není o čem bavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5136
4.4.21 12:04

Ja tchyni vykam, ona me tyka… (asi bych tykat ani nezvladla, je ji 80).
Manzel mym rodicum tyka, a mym prarodicum vyka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
4.4.21 12:05
@Monchichik píše:
@bigl tak maminko ani tatínku bych jim teda neřekla nikdy…mám to tak, že rodiče mám jen jedny… ;)

Já taky ne, ale tam je to zvykem a ty lidi to dělají tak nějak přirozeně, nepřijde jim to divné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6445
4.4.21 12:06
@blobfish píše:
Já jen nechápu - když někomu vykání vadí, proč se neozvete? Nemyslím si, že by snachy a zeťové byli ve vztahu ke svým tchýním a tchánům v podřízeném postavení…

To ozvani se, si po pravde neumim predstavit. U nas to neni o nejake podrizenosti, ale spis o neprijeti do rodiny jako celku a vykani je jenom drobny kousek skladacky. Mne to nevadi, po vic nez dvaceti letech uz je clovek nad veci. A jsem rada, ze jsem se nenechala vmanevrovat do pozice oni me tykat/ ja jim vykat, to jakousi podrizenosti zavani. Vykame si navzajem a je klid. Vztah meho muze s mymi rodici je jiny, vyvijel se v case a navic oni ho bez problemu prijali hned od zacatku, maji ho radi, i nase deti, tam je situace uplne jina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
4.4.21 12:08
@blobfish píše:
Souhlasím s tím nabízením, ale vztah mezi snachou a tchyní není jako vztahy na pracovišti. S tchánovci jsme jedna rodina a v rodině by si lidé měli říct, když je něco trápí (navíc když je to taková celkem blbost - tykání není převod baráku nebo darování ledviny). Takže ano, nabídnout by to měl starší mladšímu, ale když nenabídne a mladšímu to vadí, přestože má s tím starším „rodinný“ vztah, není nic špatného na tom, když se ozve.Když si někdo vyká a nevadí mu to (ani jedné ze stran), tak se samozřejmě není o čem bavit.

Víš co? Já prostě respektuji starší lidi a je mi jedno jestli v rodině nebo na pracovišti.
Tcháni mají 4 děti a všechny snachy i zeťové jim vykají, rozdíly nedělají, nikomu na tom nic divného nepřijde.
Hamba by mě fackovala přijít za svou sedmdesátiletou tchyní, že si s ní chci potykat.
Podle mě to není o přijetí, ale o zvyku. Pokud oni jsou zvyklí, že se jim vyká, tak já si tam nebudu nastavovat svoje pravidla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.4.21 12:09

@hani28 Přesně! S šéfem si klidně budu vykat pořád, ale s lidmi, které mám brát jako rodinu, mám jim svěřovat děti, budu se o ně třeba ve stáří starat? Já s tchyní nijak úžasný vztah nemám, ale tykání mi umožňuje být jí tak nějak blíž, brát ji jako rodinu, mít ji svým způsobem ráda. Kdybych jí měla vykat, tak je to pro mě spíš cizí paní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
4.4.21 12:11

Rodičům manžela vykam..nikdy mi tykání nenabídli (nepodali mi ani ruku na svatbě natož, aby nabídli tykání :lol: ) Manžel mým rodičům tyká od začátku a jsem za to ráda…jsme s nimi často v kontaktu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
4.4.21 12:15

@bigl Jasně, tohle máme asi každý jinak. Proto píšu, že ten, komu to vadí, by to měl řešit. Ne ten, kdo je s tím v pohodě :) Mě by hanba nefackovala, prostě bych tchyni řekla, že mi to vykání znemožňuje brát ji jako rodinu, i když si umím představit, že ona to tak nevnímá. A kdyby i přesto trvala na vykání (aniž by mi byla schopná to nějak vysvětlit), tak bych se prostě smířila s tím, že si blízké nebudeme, se všemi důsledky.
Ale na jednostranné tykání bych nepřistoupila, když mi někdo dospělý, byť starší, začne tykat, tykám automaticky taky (pokud mu tedy není tak 90+).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5182
4.4.21 12:15
@bigl píše:
Víš co? Já prostě respektuji starší lidi a je mi jedno jestli v rodině nebo na pracovišti.
Tcháni mají 4 děti a všechny snachy i zeťové jim vykají, rozdíly nedělají, nikomu na tom nic divného nepřijde.
Hamba by mě fackovala přijít za svou sedmdesátiletou tchyní, že si s ní chci potykat.
Podle mě to není o přijetí, ale o zvyku. Pokud oni jsou zvyklí, že se jim vyká, tak já si tam nebudu nastavovat svoje pravidla.

Tak podle mne se respekt urcite neziskava automaticky starim ani neukazuje pouhym vykanim. Ze nekomu tykam, neznamena ze ho nerespektuji. Ze je nekdo stary, neznamena, ze ho respektovat musim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107637
4.4.21 12:16
@bigl píše:

určitě to je o zvyku, mne přijde uplne přirozené si potykat hned

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 12:19
@blobfish píše:
Souhlasím s tím nabízením, ale vztah mezi snachou a tchyní není jako vztahy na pracovišti. S tchánovci jsme jedna rodina a v rodině by si lidé měli říct, když je něco trápí (navíc když je to taková celkem blbost - tykání není převod baráku nebo darování ledviny). Takže ano, nabídnout by to měl starší mladšímu, ale když nenabídne a mladšímu to vadí, přestože má s tím starším „rodinný“ vztah, není nic špatného na tom, když se ozve.

No jasně, a pak se ještě urazí, když tchán nebo tchyně odmítne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
4.4.21 12:20
@hani28 píše:
Tak podle mne se respekt urcite neziskava automaticky starim ani neukazuje pouhym vykanim. Ze nekomu tykam, neznamena ze ho nerespektuji. Ze je nekdo stary, neznamena, ze ho respektovat musim.

Nemáš úctu ke stáří?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria