Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@canaglia píše:
Dítě s ADHD prostě nejde vychovávat reaktivně, natož ve vzteku.
Jistě ale jsme lidi a někdy ta beznaděj už do vzteku přejde. Nevím jestli víš jaké to je 100× něco opakovat a výsledek 0.
A pak jsou tu ještě lidé kteří věčně mají nevyžádané rady nebo odsuzující výroky, můžu říct, že to nepomáhá naopak deptá.
Já osobně mám pocit selhání a pokuď si k tomu někdo přidá rýpavou poznámku jak asi myslíš, že se pak cítím? Myslím, že zakladatelka to má podobně.
@canaglia to jsi fakt přehnala,..at je jakákoliv, nemyslím si že by byla špatná matka a je to fakt hnus..
@Malike píše:
@canaglia to jsi fakt přehnala,..at je jakákoliv, nemyslím si že by byla špatná matka a je to fakt hnus..
Já si myslím, že je skvělá matka. Není to lehké, kdo nezažil nepochopí.
@Melody 4 člověk tu nemůže napsat ani kapesník, aby tu nedostal od matek vynadáno..
@Malike píše:
Nic takového tam napsáno nebylo, bylo to jen naznačení domněnky, kde by mohla být chyba. Pokud si to někdo vezme jako osobní útok, i to může být zdroj jeho problémů, pokud neumí pracovat s vyjádřeními druých, o čemž svědčí i to, jak o dceři píše, že je drzá - i to může být projev přehnané reakce na vyjádření dcery.
@brumdinka To byla pouze reakce na Bohunku, vůbec jsem to sem nechtěla tahat, ale ona mě vždycky nadzvedne tím zdůrazněným, DŮSLEDNOST, VÝCHOVA,HRANICE.Co si dop.dele myslí že se snažím celou dobu dělat, snažím se jak blbec, fakt už jsem z toho vyčerpaná a pak od ní příjde takováhle pecka
Přiznám se že po přečtení jejich reakcí si skoro vždy připadám minimálně jako případ pro sociálku ![]()
@canaglia Promiň k tobě nemám co říct, jsi tu chvíli, nevíš o mě ani popel a soudíš.
@canaglia no víš co mě fascinuje, jak je snad každý nesmírně chytrý. Myslíš že když dostane rodič manual na výchovu dítěte že to na všechny bude mít stejný efekt?
Povaha lidí je naprosto různorodá,..i dítě se rodí s určitou povahou a už v kojeneckém věku se začíná ukazovat zda bude vzteklouš nebo pohodář..i ona nechce jako matka selhat a fakt jí nepomůže kázaní..
@Melody 4 @Malike Holky dík, je to pravda, rad nad zlato poslouchám nezčetně, ty co nás odsuzují už se snažím přehlížet a že se necítím nejlíp, to je taky pravda. Mrzí mě, že jsem tu pořád vedená jako nějaký diktátor, moc bych si přála, aby s námy ty co mě tu stále soudí strávily jeden týden, pak by mě zajímaly jejich reakce.
@rozmary zamysli se nad tím co má na dítě největší vliv,..jestli jsou to kroužky, tak zakaž kroužky a víc jí zapracuj doma..uvidíš pak sama. Bohužel nikdo ti tu návod nedá, řid se instinktem co by na ní mohlo platit a hlavu vzůru, počkej až přijde puberta.
@rozmary poslední dobou mám fakt pocit že tu člověk nemůže se na nic zeptat..a přitom taková jednoduchá, nenásilná otázka, zakázat nebo ne..
@Malike Držela jsem se toho co jsi napsala ty, vidím to hodně podobně. Včera jsem jí opravdu na kroužek nepustila a zapojila doma. Dvě hodiny se vztekala, nadávala, vším mlátila, ale viděla, že prostě neustoupím, tak šla s nafučenou pusou utírat nádobí a do večera byla celkem pohodová. Ten týden to tak nechám, když už jsem to zatrhla, zdá se že jí pomalu dochází, že přestřelila a nedržkuje, tak to snad chvíli vydrží. ![]()
@rozmary píše:Nesoudím tě, jen nabídka na sebereflexi. Nemám ve zvyku soudit, ale nabízet jiné pohledy. Co si z toho vybereš, je jen tvoje věc a projev tvého přístupu ke zpracování informací, a je jedno, zda ta informace pochází ode mně nebo od dcery. Žádné odsouzení tu nebylo a ty to tak vnímáš. Popřemýšlej nad tím, zda projevy dcery vnímáš adekvátně nebo zda si je bereš stejně osobně a v jiné (negativnější) poloze jako ode mě. Fakt to neber jako konfrontaci, ale jako zdroj sebepoznání.
@canaglia Promiň k tobě nemám co říct, jsi tu chvíli, nevíš o mě ani popel a soudíš.
@rozmary píše:Čistě teoreticky a neber to zase jako kritiku, ale jako podnět k přemýšlení. Ano, dcera se tím „uklidní“. Co se stalo uvnitř ní - myslíš, že si řekne, „hele to jsem blbá, že jsem byla na mámu tak hnusná, už to nikdy nebudu dělat, maminka si to nezaslouží“ nebo si řekne „hele to je ale blbka, kvůli takový kravině dělá takový dusno a drtí mě“? Pokud máš pocit, že se uvnitř ní stane to první, tak ok, pokud ale to druhé, tak sis právě zadělala na ještě tvrdší odpor, jakmile k němu získá sílu. Teď je jako pes na řetězu, který zalezl do boudy, protože ho spráskali. Jakmile ho ale spráskáš a řetěz nebude, kousne tě.
@Malike Držela jsem se toho co jsi napsala ty, vidím to hodně podobně. Včera jsem jí opravdu na kroužek nepustila a zapojila doma. Dvě hodiny se vztekala, nadávala, vším mlátila, ale viděla, že prostě neustoupím, tak šla s nafučenou pusou utírat nádobí a do večera byla celkem pohodová. Ten týden to tak nechám, když už jsem to zatrhla, zdá se že jí pomalu dochází, že přestřelila a nedržkuje, tak to snad chvíli vydrží.
@rozmary píše:
@ynax Zajímalo mě jestli byste na kroužky pustily, nebo ne. Tohle byla reakce na Bohunku, která píše že když je člověk důsledný a vychovává, nemusí nic zakazovat
ad ADHD - víš kolik tu je lidí? Já mám dojem, že jsem na tebe ještě nenarazila a i kdyby ano, tak pochybuji, že tuto informaci bych zaznamenala.
ale jinak - myslím, že dítě s ADHD je mnohem méně zvladatelné než dítě bez ADHD, takže zcela laicky bych asi na kroužek nepustila. Já mám tedy nastavené, že bude v pořádku škola, pak kroužky - a je rozdíl třeba angličtna a sport. Moje děti hodně baví hudebka a anličtina… už jsem i vyhrožovala, že pokud se nesrovnají, tak se budou muset samy odhlásit z kroužku, který je baví… stačí pohrozit, protože tak daleko to nikdy nedošlo. Jenže… ono u vás záleží, o jaký kroužek se jedná. Nevím, jestli to není navázané na další lidi - např. za měsíc vystoupení a kdybys jí nepustila, tak to zkazíš dalším několika lidem…A jak jsem psala, že za to držkování by moje dítko dostalo zákaz na další týden, tak za tím si stojím.
@ynax Dcera hraje basket, má třikrát týdně trénink, mezi tím skauti, sokol a hudebka.Je šikovná. Všechno jí to moc baví. Snažím se u ní hodně věcí přehlížet, protože to by musela sedět na zadku pořád, ale poslouchat celé dny, jak jsem hnusná, protože musí psat úkol, nebo že jí seberu u oběda hračku, nebo jí slušně řeknu ať si uklidí ten svetr do skříně, to už přehlídnout nedokážu. ![]()