Zrušit trampolínu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4958
21.8.23 22:07

Záleží, co na tom dělají. Já mám děti dvě a nezkouší salta ani nic podobného, když jsou tam obě, tak jsou dál od sebe, takže strach nemám. Pokud máš divočáky, tak to riziko úrazu roste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22378
21.8.23 22:08

Ja se teda trampolin nebojim. Uraz se muze stat kdekoliv. Nejvic se snad stava v domacnostech, alespon tak jsem to cetla. Trampolin je ted hodne a tak je i hodne urazu. Deti, at nejlepe bezpecne sedi u tabletu a telefonu, tam uraz nehrozi. Pak se jednou hybnou a hned se zrani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61023
21.8.23 22:08
@Borrealis píše:
Už na to dělají i studii, nejvíc úrazů je přímo na dopadové ploše a na domácích trampolínách

úrazy se stávají hlavně, když je tam více dětí najednou ---to je opravdu rizikové

„Pouze u nás ve FN Motol byla za poslední týdny ošetřena řada pacientů, kteří měli po ‚zábavě na trampolíně‘ zlomeninu holenní kosti, pažní kosti nebo zlomenou páteř. Dokonce jsme museli hospitalizovat a operačně léčit přetržený úpon čtyřhlavého stehenního svalu, který si pacient překousnul sám při nárazu zubů o oblast nad kolenem a vybil si u toho tři zuby,“ uvedl lékař. 

Společně zpracovali úrazy, které loni řešili na klinice dětské a dospělé ortopedie a traumatologie v Motole. Jen během roku 2022 jich v této jedné pražské nemocnici bylo 320. "

Zarážející je, že až 90 % úrazů se stalo na samotné ploše trampolíny a jenom v 9 % se jednalo o pád mimo plochu nebo v 1 % o úraz o konstrukci trampolíny. Z toho jasně vyplývá, že nebezpečné nejsou jenom pružiny nebo okolí trampolín, ale primárně samotná odrazová plocha, kterou děti i rodiče mylně považují za bezpečnou," popsal Hudák, co ho překvapilo.

Zdroj: https://tn.nova.cz/…u-statistiku?…

Jasně, že většina úrazů je na ploše, kdyz to má dost vysokou síť, to není moc šance prelitnout.. A vylitnout ven můžou jen pokud nezavrou zip

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
21.8.23 22:12

Syn jezdí na závody hasičů. I po dešti běhají, skáčou v terénu, přes různé překážky, kopce travnaté, když to klouže. Jde vždy o rychlost. Proti tomu mi přijde trampolína slabý odvar. Musí se naučit padat, když se tomu chce věnovat. Je to nebezpečné. Jak mu pomůžu, když budu katastrofik? Nijak. Jen bude úzkostný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76280
21.8.23 22:13
@Sonmi píše:
Jako ty čísla, co jsem dala @Borealis, to je fakt brutál. Jestli jedna nemocnice ošetří ročně 300 úrazů z trampolín, tak to při extrapolaci na celou republiku jsou tisíce. 8oPro srovnání, utopí se ročně průměrně asi deset dětí. :nevim:

no a kolik dalších „utopených“ dětí lékaři zachrání, takže se neutopily, ve statistice nejsou, ale žijí nadále desítky let ve vigilním kómatu nebo v něčem podobném?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2033
21.8.23 22:15

@Sonmi tak to vyznít nemělo, jen mám prostě pocit, že tonutí a jeho následky jsou mnohem závažnější. Asi to ale opravdu bude tím, že je to mnohem víc medializované, respekt mám samozřejmě ze všeho a ani zlomenina není nic pěkného

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7910
21.8.23 22:16
@stinga píše:
no a kolik dalších „utopených“ dětí lékaři zachrání, takže se neutopily, ve statistice nejsou, ale žijí nadále desítky let ve vigilním kómatu nebo v něčem podobném?

No, pár dalších to bude, třeba dvoj, trojnásobek těch utopenejch, ale furt seš řádově v úplně jiných číslech. Navíc plavat by se člověk prostě naučit měl, je to základní dovednost, zatímco trampolína je úplně zbytečná pitomina.

Ale ať si každej dělá se svýma děckama, co uzná za vhodné. Já si myslím, že ti moji mají příležitostí ke zrasení se i tak dost, nemusím jim ještě přidávat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61023
21.8.23 22:17
@Kelsey píše:
Syn jezdí na závody hasičů. I po dešti běhají, skáčou v terénu, přes různé překážky, kopce travnaté, když to klouže. Jde vždy o rychlost. Proti tomu mi přijde trampolína slabý odvar. Musí se naučit padat, když se tomu chce věnovat. Je to nebezpečné. Jak mu pomůžu, když budu katastrofik? Nijak. Jen bude úzkostný.

Jj, synovec měl třetí zlomeninu během chvíle :roll: doktor vyloženě řekl, že neumí padat (taky teda skokově vyrostl) a trampolinu maj doma uz roky, dela tam i ty salta a nikdy nic si na ni nezlomil.. Mimo skoku na cíl, si zlomil ruku když pri tělocviku chytal balon :roll: třetí byla na florbale..
Jo a par let zpět skok z houpačky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7910
21.8.23 22:19
@K92 píše:
@Sonmi tak to vyznít nemělo, jen mám prostě pocit, že tonutí a jeho následky jsou mnohem závažnější. Asi to ale opravdu bude tím, že je to mnohem víc medializované, respekt mám samozřejmě ze všeho a ani zlomenina není nic pěkného

Tak jasně, voda je prostě o tom, že když se stane průser, tak je to většinou fakt průser a dítě je mrtvé nebo trvale postižené. Oproti tomu zlatá zlomenina, to samozřejmě.
U těch trampolín bude ten rozsah zranění velmi široký od relativních banalit typu přeražený zub, zlomený prst, přes nekomplikované zlomeniny až po opravdu dramatické úrazy páteře, vážné úrazy hlavy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61023
21.8.23 22:19
@Sonmi píše:
No, pár dalších to bude, třeba dvoj, trojnásobek těch utopenejch, ale furt seš řádově v úplně jiných číslech. Navíc plavat by se člověk prostě naučit měl, je to základní dovednost, zatímco trampolína je úplně zbytečná pitomina.Ale ať si každej dělá se svýma děckama, co uzná za vhodné. Já si myslím, že ti moji mají příležitostí ke zrasení se i tak dost, nemusím jim ještě přidávat. :)

Hele a, ty dospělý, co se utopí, si myslíš, že neuměli plavat? Teď jsem třeba viděla nadpis o nakym Čechovi v Rakousku nebo kde, že se utopil před svým 6ti letym dítětem.. Článek jsem ale neotvirala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7910
21.8.23 22:23
@a12 píše:
Jj, synovec měl třetí zlomeninu během chvíle :roll: doktor vyloženě řekl, že neumí padat (taky teda skokově vyrostl) a trampolinu maj doma uz roky, dela tam i ty salta a nikdy nic si na ni nezlomil.. Mimo skoku na cíl, si zlomil ruku když pri tělocviku chytal balon :roll: třetí byla na florbale..
Jo a par let zpět skok z houpačky

A nemá i křehčí kosti? Já jsem měla spolužačku na gymplu, co měla nějakou zlomeninu snad každý druhý rok. Jednou si zlomila dva obratle při tělocviku, a to byl „jenom“ nepovedený kotoul, kdy dopadla mimo žíněnku. Měla právě nějak víc křehké kosti, než je norma. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3580

Od kamošky dcera nějak blbě skočila a udělala si něco s páteří. Byla to dcery spolužačka, dlouho byla doma, pak jen docházela do školy na nějaké hodiny, páč nevydržela dlouho sedět, hrozilo jí opakování ročníku, jenže byla šikovná a doma to dohnala, možná ve škole přimhouřili oči, nevím, byla to cca šestá třída. Dneska je jí 18 a myslím, že je úplně ok, ale ty bolesti a krunýř,,,no zbytečný kvůli blbosti zvané trampolína.

Ale brácha ji má doma, dvě divočejčí děcka 14 a 8 let, a zatím ťuk ´tuk dobrý. Já bych to doma neměla, nevidím v tom moc smysl. Jak se říká „sytý hladovému nevěří“, tak s tímhle a mnoha jinýma věcma je to stejné,,,dokud se něco nestane vám nebo ve vašem okolí, tak se nic neděje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
367

Kamoška koupila dětem trampolínu a bavila je to první léto. Teď je v kurzu jen tehdy, když přijde návštěva, která trampolínu nemá (jako my). Pak tam hopsají v tlupě a já trnu, kdy někdo to stojaté vlnění nestojí a vyrazí si zuby, něco zvrtne apod. Takže půl návštěvy koukám pořád jak chameleon jedním okem, co se děje na trampolíně. Zase zakazovat úplně to nechcu :nevim: Takže jsem jen zakázala ji pořídit babi k ní na zahradu. My bydlíme v paneláku, takže vyřešeno :dance:

Tu statistiku MUDr. Hudáka jsem potkala na FB letos na jaře a dala mi za pravdu, že pro moje mrňata opravdu není vhodná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
21.8.23 22:27
@a12 píše:
Hele a, ty dospělý, co se utopí, si myslíš, že neuměli plavat? Teď jsem třeba viděla nadpis o nakym Čechovi v Rakousku nebo kde, že se utopil před svým 6ti letym dítětem.. Článek jsem ale neotvirala.

Tak nemálo z nich si plavecké schopnosti vylepší alkoholem, někteří nedbají obecných pravidel, pár z nich postihne zdravotní indispozice a par případů je nešťastná náhoda. Ony i úrazy na trampolíně se netýkají jenom dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76280
21.8.23 22:27
@Sonmi píše:
No, pár dalších to bude, třeba dvoj, trojnásobek těch utopenejch, ale furt seš řádově v úplně jiných číslech. Navíc plavat by se člověk prostě naučit měl, je to základní dovednost, zatímco trampolína je úplně zbytečná pitomina.Ale ať si každej dělá se svýma děckama, co uzná za vhodné. Já si myslím, že ti moji mají příležitostí ke zrasení se i tak dost, nemusím jim ještě přidávat. :)

no akorát že zlomená ruka sroste a dítě žije dál, z vigilního kómatu ovšem žádná cesta nevede, já jako dítě jsem si 3× zlomila malíček na zahradě, trampolínu jsme neměli,
moje kamarádka si v 10 zlomila ruku, když si dobrovolně uklízela pokojíček 8o, vylezla na kancelářskou židli, když utírala prach na polici,
mamčina kamarádka si zlomila nohu tříštivou zlomeninou s dobou léčby jeden rok, když grilovali a šla po mokré trávě na wc -
prostě nelze zrušit všechno, co může být nebezpečné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák