Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lucik-sobik milý Lucíku, dnes na tebe budu moc myslet. Buď statečná..mysli na to, kolik holek po potratech už má doma zdravé miminka. Neboj, dočkáme se
Všechny vyšetření si vydupej, myslím, že tě nikdo neodmítne. Drž se ![]()
Ahojky janndo,
děkuji jsi hodná, že na mě myslíš
moc mi to pomohlo, každopádně už jsem z KO doma a můžu říct, že kdybych dr. neřekla o různě možných vyšetřeních tak by mi ani snad žádnou možnost nedala. Začala tím, že to jsou dva různé důvody potratu, a že žádný s jedním nesouvisí, tak do mě vjel vztek. Ale když jsem spustila, že pokud teda jsem zdravá a manžel taky (jak tvrdí) (vím je to možné) tak jak je možné zase, že se nám nevyvinulo srdíčko, tak snad někde je chyba, ne? Tak začala jako se nějak vykrůcat a já ji řekla, že chci aspoň to trombofilní vyšetření na mutaci genů a ona řekla, že mi vezme hned krev a za měsíc si mám zavolat. Hned byla jako vyměněná ![]()
Každopádně děkuji za podporu, a ty se samozřejmě drž taky, doufám, že se občas ozveš, byla bych ráda v kontaktu s někým, kdo se taky bude snažit cca říjen 2012
a vzájemně se podporovaly a povzbuzovaly
![]()
@lucik-sobik Na tohle pozor. Oni na gyndě většinou berou krev jen na ty základní mutace a problém může být i pak v tom. https://www.emimino.cz/…i-jaro-9514/
Ali to tam pak v komentářích píše, ptala jsem se jí na to. Našli jí právě mutaci pai genu, ale až v gennetu.
![]()
Ahojky triada, tím myslíš, jako že na gyndě mi udělají vyšetření na trombofilní mutaci cca jen na 50 % a např. v Reprofitu (Brno), nebo Gennet (Praha) udělají to samé vyšetření lépe?
@lucik-sobik já toho mám taky dost za sebou, ale nejhorší bylo zjištění umrtí mimíska v 18tt a následný porod nyní se těším na dalšího chlapečka i když jsou to nervy, ale čím jsem dál tím jsem možná klidnější jak kdy
neboj dr.ti poradí(měl by) a bud ráda, že nemáš revizi žádnou
určitě to vyjde ![]()
@lucik-sobik Co jsem četla, tak jsem z toho pochopila, že odebírají jen na nějaký ty základní mutace, ale u vás je to třeba jiný, asi záleží, co dr zaškrne v papírech, aby ti vyšetřili.. ![]()
Ano udělají ti základní mutace, ten PAI gen se nedělá tak dlouho a zrovna ten mám i já…a to dělají jen na genetice
Ale už to, že ti tu krev vzala je úspěch, nech ještě ty infekce, tu štítku, možná i hormonální profil-to jsou věci co může udělat ona.
Všechny ostatní vyšetření jsou drahá a proto je nechtějí dělat ![]()
Ahoj holky, musím se taky podělit o moji zkušenost. Jednou už jsem také potratila asi v pátém týdnu, po třech měsích jsem otěhotněla znovu, hned poprvé, měla jsem strašnou radost, že teď to snad vyjde, že je to záplata a teď jsem zase tak v pátém týdnu, možná více, nevím přesně, mám cyklus tak 33–35 jak kdy, nejdříve doktor viděl gest. váček, po 3 týdnech žloutkový v. a včera jsem byla u něj po 5 dnech, protože jsem ze dne na den začla špinit a prý se vůbec nic nezměnilo a mám pořád velikost 2mm, nevím či myslel žloutku nebop embrya, ale řikal, že už čekal i srdíčko, tak asi embrya a když to prý nevyrostlo, vidí to na Revizi, mám čekat do pondělí, pořád hnědě špiním a je mi z toho smutno, už jsem smířená s tím, že to zase nevyjde, ta beznaděj je strašná Ted každě další těhu budu vidět hned špatně a vůbec si ho neužiju, je mi líto všech co o to přišly, i když později to musí být nejhorší, tak i na začátku ta bolest je hrozná
@Caprisa
Je mi to líto, ale oni dr často straší-takže v tomhle případě víc než kdy jindy platí, že naděje umírá poslední.
Já se nejvíc bála po tom prvním ZT a bohužel se potvrdilo, že bylo proč. No a když jsem otěhotněla právoplatně potřetí, protože biochmická těhotenství nepočítám, tak jsem najednou věděla, že tohle bude dobré.
Tedy smířila jsem se s myšlenkou, že to prostě budu zkoušet tak dlouho jak to bude možné a jednou se to prostě podaří a basta. A prckovi jsem říkala, že ho tu čekáme a když se mu k nám nebude chtít tak ho necháme odejít. Nějak jsem byla smířená, a jako by to věděl, hezky u nás zůstal
-třeba se totéž stane i tobě a už se nebudeš tolik bát ![]()
@Caprisa mě toto těhu od začátku do 10tt tvrdil, že to nevypadá dobře a jsem už 23tt a malý kope
kolikátý jsi týden?
Lojzička: Ahojky tak to máš pravdu, říkám si, že to tak mělo být. Já i manžel chceme zdravé miminko a příroda i mimísek věděl, že nám to nemůže splnit tak odešel sám a dívá se na nás s našim pejskem v nebíčku. Věřím, že v říjnu se nám povede zdravé miminko
To co se stalo tobě mě moc mrzí, každopádně držím pěsti ať tentokrát vše dobře dopadne
Podle mě když žena jednou nechtěně potratí či jde na nechtěnou revizi, tak následná těhu jsou vždy pro ni strašná (tím myslím, že má obrovský strach a těch špatných obav se jen tak nezbaví, až když jej má v náručí) ![]()
mari1912: Ahojky, jen mě přišlo, že kdybych ji (díky vám) nevyjmenovala možné důvody nebo různé druhy vyšetření, tak by mi je ani nezmínila, že vůbec existují a že mám na ně právo
Jak říkám, ještě že VÁS mám
Jen takový dotaz tobě objevili ten PAI gen? Jak ho léčili, nebo jak jste jej vyřešili? Děkuji za info.
Caprisa: Ahojky, vítám tě
Naděje umírá poslední a pokud dr. si není jistý tak ho neber vůbec vážně, jen zmínil možné riziko. Ty si ty předešlé potraty měla samovolné nebo pomocí revize? Na jednu stranu je dobře, že jsi připravená na nejhorší, ale vím, je to těžké. Každý do téhle fáze musí přijít sám. Musíme se na to dívat tak, že než mít nemocné či postižené miminko, na které si bude každý ukazovat prstem, je lepší si hold někdy déle někdy méně počkat na to zdravé vysněné miminko, které bude dělat jen radost. Věř, že přijde čas, kdy budeš držet své miminko v náručí a na tyhle chvíle si vzpomeneš jen jako na životní zkušenost a že ty ostatní před ním to prostředí musely připravit
aby se mohl narodit zrovna právě on či ona. Pak dej vědět, jak jsi dopadla u dr. Každopádně, držím palečky ať to dobře dopadne ![]()
Já si píchala celý první trimestr fraxiparin-to je na ředění krve, ale bylo to spíš preventivně, protože krevní obraz jsem měla výborný. Ale psychika dělá hodně. Ale to bylo spíš kvůli těm mutacím co by ti zjistila dr i normálně, bez genetiky.
Ten PAI se neléčí úplně, řeší se to taky tím miniheparinem, ale až v posledním trimestru.Je to vrozené, takže jen se dá předejít různým problémům.
Jinak svje první dítě jsem donosila v pohodě i s mutacema, takže není to tak, že když je máš, hned je problém, jen je vyšší pravděpodobnost.
Doporučuji i pokud jsou prokázané mutace brát ten femibion, protože je tam naštěpená listovka-v případě mutací ji velmi těžko člověk vstřebává, pokud vůbec. Proto ji doporučuji i těm co o tom, že mají mutace ani neví. ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.