Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@samadoma666 píše:
Zesmesnuji? Nepodkladam argumenty? To je zvlastni reakce, vy tedy s nelecenou laktacni psychozou mate primou zkusenost? Mimochodem nasledky mohou pretrvavat i po ukonceni kojeni. V diskuzi jste predlozila jakesi obecne tvrzeni, ze hormony nas ovladaji a my to nemuzeme ovlivnit. A s tim ja jako s obecnym tvrzenim proste nesouhlasim, jelikoz clovek vladne rozumem. Nyni to zacinate prevracet na psychicke poruchy. Ja preci netvrdim, ze kazdy je v sestinedeli zcela v pohode. a zrovna tak jsem nepsala ani o laktacni psychoze, ani o jinych poruchach (ackoliv i tam si. myslim, ze je moznost postizeneho ci jeho rodiny pri dnesni kvalite zdravotnich sluzeb vyhledat v blizke dobe pomoc). Pisu o tom, ze clovek jako takovy ma schopnost sebeovladani, racionality a sebereflexe, na kterou by v ramci svych moznosti nemel pod lacinymi omluvami rezignivat. A proto je pro me tehotna zena i zena v sestinedeli, pokud se u ni neprojevi psychicke onemocneni, ktere by ji branilo ve zdravem usudku, myslici bytosti, a jako takovou ji budu respektovat, a s jako takovou s ni budu jednat. Nebudu ji redukovat na neco mene
Přímou zkušenost nemám, jen s lehčí poporodní depresí vyvolanou hormony. Vždyť to tady opakovaně píšu. Neprevracim nic. Ty jsi psala, že můžeme ovládnout hormonální bouře, já píšu, že jen částečně, někdy vůbec. Viz šestinedělí, poporodní deprese a laktační psychózy. To jsou jasné důkazy, že to ne vždy jde ovládnout. Já nevím, jak tohle chceš vyvrátit.
a @belladonna píše:
Věřím, však jo. Hormony nás prostě ovlivňují. Smutné, že je to pro některé novinka.
ano, hormony nás ovlivňují, ale jelikož nejsme zvířata, ale myslící bytosti, tak se musíme ovládat
@stinga píše:
no a zdá se ti to fajn? že si z tebe partnerka dělá hromosvod svých špatných nálad? já nemám partnera, takže jsem si na nikom nemohla vylévat své těhotenské blbé nálady, poporodní blbé nálady ani to PMS - chovám se pořád stejně, protože to nemám na koho zkoušet a ono světe div se, není nutno každý měsíc zuřit a brečet a já nevím co, takže pro toto já nemám moc pochopení a divím se chlapům, kteří tyhle výlevy dobrovolně snášejí - v práci také neječím po šéfovi, bo PMS, tak proč po tom nejbližším, kterého jsem si vybrala?
jediné, kdy je to omluvitelné, ale také potřeba rychle odborně řešit, je laktační psychóza - a o tom by měli chlapi vědět, že to existuje, a že je potřeba partnerku rychle donutit jít k doktorovi
Ty si myslíš, že se hádat chtějí? Leda prd. Prostě je to asi silnější, než ten rozum v tu chvíli.
@belladonna píše:
Ty si myslíš, že se hádat chtějí? Leda prd. Prostě je to asi silnější, než ten rozum v tu chvíli.
ale prostě myslící tvor člověk se opravdu musí ovládat, hádaly by se v práci? bezdůvodně, protože PMS? asi ne, že jo
@stinga píše:
ale prostě myslící tvor člověk se opravdu musí ovládat, hádaly by se v práci? bezdůvodně, protože PMS? asi ne, že jo
Já zažila takove kolegyně, u kterých bych se i vsadila, že jo. Co by nebyly hadavejsi či malomluvne, co já vím. A když se podíváš kolem, tak aspoň polovina pokaždé ten rozum prostě nepoužije. Píšete, jakobychom byli nějací dokonalí tvorové, co se vždy ovládají. Vždyť se jako celek chováme úplně hrozně. Kde máme tedy ten rozum..
@belladonna píše:
Já zažila takove kolegyně, u kterých bych se i vsadila, že jo. Co by nebyly hadavejsi či malomluvne, co já vím. A když se podíváš kolem, tak aspoň polovina pokaždé ten rozum prostě nepoužije. Píšete, jakobychom byli nějací dokonalí tvorové, co se vždy ovládají. Vždyť se jako celek chováme úplně hrozně. Kde máme tedy ten rozum..
no právě, a to je smutné
A ty holky, co každý měsíc zabíjejí pohledem svého partnera, si takzvaně sssserou do vlastního hnízda, já být chlap, tak s takovou hysterkou nejsem
@stinga píše:
no právě, a to je smutné
A ty holky, co každý měsíc zabíjejí pohledem svého partnera, si takzvaně sssserou do vlastního hnízda, já být chlap, tak s takovou hysterkou nejsem
Já taky ne. Ani s chlapem cholerikem. Ale to si musí každý zhodnotit sám. A ano, je to smutné, že ten rozum nedokážeme vyuzit.
@belladonna píše:
Já taky ne. Ani s chlapem cholerikem. Ale to si musí každý zhodnotit sám. A ano, je to smutné, že ten rozum nedokážeme vyuzit.
A přitom já znám dost takových co žijou s chlapem co je protivnej, věčně prudí, na všechno držkuje, vzteká se kvůli kravinám, nesmí se mu pomalu nic říct aby náhodou se neurazil…a taky se to omlouvá tím, že je prostě takovej, nemůže za to, jinak je to úžo chlápek ![]()
@Anna766 píše:
A přitom já znám dost takových co žijou s chlapem co je protivnej, věčně prudí, na všechno držkuje, vzteká se kvůli kravinám, nesmí se mu pomalu nic říct aby náhodou se neurazil…a taky se to omlouvá tím, že je prostě takovej, nemůže za to, jinak je to úžo chlápek
Asi má prostě jiné kvality. ![]()
Jeste doplním, že ty ženské tím neomlouvam. Jen pisu, že to tak prostě je. Že to rozumem občas ovládnout nedokážeme.
@belladonna píše:
Takže bysme měli omlouvat i všechny choleriky, protože ta potřeba vylítnout je v tu chvíli silnější než rozum?
@Venetia píše:
Takže bysme měli omlouvat i všechny choleriky, protože ta potřeba vylítnout je v tu chvíli silnější než rozum?
no - to je otázka do pranice, že?
ještě pozorování života kolem - většinou čím menší inteligence, tím častěji se člověk nekontroluje - neříkám vzdělání, to vždy nesouvisí
@stinga píše:
no - to je otázka do pranice, že?
ještě pozorování života kolem - většinou čím menší inteligence, tím častěji se člověk nekontroluje - neříkám vzdělání, to vždy nesouvisí
Takhle bych to asi nemerila
@Venetia píše:
Kdo že je omlouvá? Já je preci neomlouvám. Max ty kojící a těhotné, ty to totiž přejde. Cholerika nic nepřejde, hysterku taky ne.
@belladonna píše:
Kdo že je omlouvá? Já je preci neomlouvám. Max ty kojící a těhotné, ty to totiž přejde. Cholerika nic nepřejde, hysterku taky ne.
Ale v te dane chvili se preci chovaji nevhodnym a zranujicim zpusobem!
Tomu, komu ublizuji, neni uplne jasne, ze to za 9 mesicu prejde. Tim spise, ze za tech 9 mesicu se neomluvi, jen reknou: to vis hormony