Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Malike píše:
@riccius no nemyslím si že když dostanou 5-6 dárků budou rozmachaní.
Charakter není o hračkách, ale o výchově… Učit hodnotám a mít jisté hranice po celý rok.. Vánoce jsou bonus za celoroční úsilí…
To bych zase mohla říct, že člověk co takhle uvažuje je vlastně nehorázný škrt.
Může se to tak zdát. Asi pro mě není otázkou kvality života, kolik si toho koupím. A snažím se to naučit i svoje děti. A snažím se je naučit, že Vánoce nejsou jen o dárcích.
Třeba ale dávám každý rok 1-5 tisíc na dárky pěstounským rodinám. Ti to potřebují víc.
@riccius no možná je to učíš..možná jim zaděláváš vlastně i na komplex.
Protože on se má vždy najít zlatý střed.
Přijde mi to jako alibismus pro,, k počítači ani náhodou, dělá z děti agresivní maniaky,,.
Ale každý to vidí jinak. Uvidíš sám, jak to potomci budou vnímat až dospějí.. protože přesvědčení rodičů, že to dělají dobře je někdy dost dost mimo.
@Burj Chalifa píše: české konzumní vánoční svátky - obžerství, chlast a dárkové šílenství. Barvy Vánoc v barevném ladění Santa Klause, reklama na šťastný pohled matky, která zalíbeně hledí na dva své potomky čumící do mobilu, protože jim „Ježíček“ přinesl navýšení dat.Ani nevědí, kdo byl Ježíšek. Dnes vyprázdněný pojem. Kdepak nějaké zamýšlení, jen by to ubralo čas na zdobení chlebíčků
U té reklamy si vždycky říkám, že snad někdo upadl na hlavu
Prý „nemusíme nic, ani se převlíkat, jen paříme“, no takový bych teda hnala
Děcka paří, vedle matka na gauči čučí do tabletu a ta otrava, když náhodou někdo přijde na návštěvu, no naštěstí si to stopneme a pak zase pustíme, jen co vypadnou
To už mi je milejší tisíckrát ohraný táta, který krade v lese stromky divokým prasatům, ten aspoň vezme dceru na čerstvý vzduch a poučí ji o tradicích ![]()
@riccius píše:
Mně to přijde bez kontextu hodně.
Pokud tam nejsou věci, které by se stejně koupily (kolo, lyže) a má to někdo každý rok, přijde mi to skoro kazení charakteru.
Už tak tři roky se snažíme o to, aby těch dárků bylo méně, ale děti je víc využily (s takovou paní pavoukovou si hrály asi 10 minut).
Děti si každý rok napíšou, co chtějí, my to promyslíme a většinu koupíme. Tak do dvou tisíc za jedno dítě. Co chtějí a dává smysl, jim koupíme v průběhu roku. Stejně se ex neudrží a je to spíš za tři tisíce+ dárky od příbuzných.Rozhodně je každého věc, co všechno kupuje dětem, ale já jsem přesvědčen, že se děti mají učit, že nemají všechno, na co ukážou, že je třeba když něco chci, tak vyvinout úsilí a ne si jen počkat na Vánoce, že zdroje jsou omezené a když se rozhodnou pro jedno, nedostanou druhé.
A mimochodem. Skromnost je nejvyšší ctnost.
Moje dítě tedy využívá všechny dárky, co na Vánoce dostane a nepřijde mi, že by mu kazily charakter.
Letos mu je 10 a dostane: go pro kameru (ne nejnovější), grafický tablet, knížky, 2 stolní hry, plyšáka, plyšovou deku, doplňky ke kuličkové dráze, sadu na výrobu slizu, Pokémon karty, Nerf pistoli a asi camel bag. Nějak mi nepřijde, že by tam bylo něco, co nevyužije. Holt elektronika je drahá sranda, ale zase ho kvůli tomu nepřipravím třeba o stolní hry nebo knížky. V minulých letech dostával velká lega, kde tamjedna krabice stála cca 4000. Přišlo by mi dost divný a smutný, kdyby měl pod stromečkem jenom tu, když si můžeme dovolit dát mu víc. Nebo třeba rodinnou dovolenou jsem nám asi měla dát jen tak a ne jako dárek od Ježíška, aby mu to nezkazilo charakter? ![]()
@Malike píše:
@riccius no možná je to učíš..možná jim zaděláváš vlastně i na komplex.
Protože on se má vždy najít zlatý střed.
Přijde mi to jako alibismus pro,, k počítači ani náhodou, dělá z děti agresivní maniaky,,.
Ale každý to vidí jinak. Uvidíš sám, jak to potomci budou vnímat až dospějí.. protože přesvědčení rodičů, že to dělají dobře je někdy dost dost mimo.
Jo, to si uvědomuji taky. Chybovat je lidské a pochybovat o všem, co dělám, je důležité. Ale chování a vývoj mých dětí mi/nám zatím celkem dává za pravdu. I chování jiných dětí, kde ten přístup mají jiný, mi zatím ukazuje, že to nedělám špatně.
@lucenka píše:
Moje dítě tedy využívá všechny dárky, co na Vánoce dostane a nepřijde mi, že by mu kazily charakter.
Letos mu je 10 a dostane: go pro kameru (ne nejnovější), grafický tablet, knížky, 2 stolní hry, plyšáka, plyšovou deku, doplňky ke kuličkové dráze, sadu na výrobu slizu, Pokémon karty, Nerf pistoli a asi camel bag. Nějak mi nepřijde, že by tam bylo něco, co nevyužije. Holt elektronika je drahá sranda, ale zase ho kvůli tomu nepřipravím třeba o stolní hry nebo knížky. V minulých letech dostával velká lega, kde tamjedna krabice stála cca 4000. Přišlo by mi dost divný a smutný, kdyby měl pod stromečkem jenom tu, když si můžeme dovolit dát mu víc. Nebo třeba rodinnou dovolenou jsem nám asi měla dát jen tak a ne jako dárek od Ježíška, aby mu to nezkazilo charakter?
To musíš vědět ty, zda to využije. Ale spíš mě zaujalo, proč ti přijde divné a smutné, kdyby dostal jen jeden dárek, nebo dva.
Je to podle tebe ukázka kvality rodiče, když dítě ocení vyšším počtem dárků/ dražšími dárky? Nebo je otázka kvality rodičů to, že dává dítěti tolik dárků, kolik může, než tolik, kolik uzná za přiměřené?
@riccius píše:
To musíš vědět ty, zda to využije. Ale spíš mě zaujalo, proč ti přijde divné a smutné, kdyby dostal jen jeden dárek, nebo dva.
Je to podle tebe ukázka kvality rodiče, když dítě ocení vyšším počtem dárků/ dražšími dárky? Nebo je otázka kvality rodičů to, že dává dítěti tolik dárků, kolik může, než tolik, kolik uzná za přiměřené?
Podle mě je ukázka kvality rodiče to, že zná své dítě a ví, co mu udělá radost.
A třeba pro mě je důležité, aby dítě pod tím stromkem mělo nějakou knížku, hru a něco, co si napsalo do dopisu Ježíškovi. Tak tím už jsem minimálně na 3 dárcích.
@riccius a opět je to možná tvé zdání.
Neber to teď osobně protože koneckonců té neznám..ale tvé vnímání může být vlastně i pokřivené.
To že dům je jak ze škatulky, děti umí všemožné a žena je hospodyňka roku neznamená že je to zdravá domácnost..
Ale naopak děsivá.
A víš co je děsivější než to, že dítě nechce být jako otec? Že dítě v otce vyroste.
@riccius píše:
Myslím, že je třeba najít zlatý střed jak tu někdo psal. Moje dítě taky nepovažuju za rozmazlené. A opravdu se na ni dívám soudným pohledem. Naopak mi přijde dcera v 10ti hrozně rozumná. Reálně má co chce - tablet, mobil, tenisky které se jí líbí, oblečení, hračky…ale nic není samozřejmě a ihned. Ale! dobře se učí a je v učení a přípravě do školy samostatná, neodmlouvá, nikdy nebyla uvřeštěná a umíněná, ráda mi pomáhá, je na ni spoleh…tak proč jí nedopřát i tu radost z hmotných statků?
Tak nás s manželem stály letos dárky přes 3 miliony
Nadělili jsme si pod stromeček domeček
Takže si už nic nekupujeme. Ale jinak se vejdeme většinou do 15 až 17000 a to kupujeme sobě, dceri, neterim, synovcum, sourozencům, rodičům, prarodičům atd.
A anonymka 3× víc než zakladatelka
hahaha. 100K na Vánoce
hm, vážně buď jsou tu diskuze pomoc v nouzi, jak se řeší podpora a kdy přijde příspěvek a nebo se tu hází statisícema ![]()
Nic nechám myšlenkové pochody..každej dá na co má
mě už z principu přijde 20
za dvě děti mazec a 100 šílený ![]()
Pokud jim nekoupím nový kola, noťasy, televize no větší investice na kterou se myslí celý rok dopředu..(patří sem cokoliv movitějšího) tak bych to i chápala takový částky, ale tohle jen tak
..
Chtěla bych být vaším dítětem ![]()
Ne teď vážně jako..za mě mazec. Do těch 15000 ok. Celá rodina..plus něco navíc.. samozřejmě jídlo..ale tohle woooow
![]()
@Malike píše:
@riccius a opět je to možná tvé zdání.
Neber to teď osobně protože koneckonců té neznám..ale tvé vnímání může být vlastně i pokřivené.
To že dům je jak ze škatulky, děti umí všemožné a žena je hospodyňka roku neznamená že je to zdravá domácnost..
Ale naopak děsivá.
A víš co je děsivější než to, že dítě nechce být jako otec? Že dítě v otce vyroste.
Nevím, jestli to myslíš v nějakém kontextu, který mi uniká, ale souhlasím jen d prvním odstavcem. V těch dalších dvou odstavcích si dost protiřečíš.
Můžeš mi to vysvětlit? Přece to automaticky neznamená ani to, že je ta domácnost děsivá. Ale to, co popisuješ spíš vůbec nehovoří o tom, co je to za domácnost a zda je děsivá nebo skvělá.
A proč by rodič, který si myslí, že ve svém věku došel k poznání, co znamená být dobrý člověk a chová se tak, neměl mít radost, že je dítě stejné jako on? (Jedno zda otec nebo matka).
Já tedy doufám a snažím se o to, aby si děti vzaly to nejlepší ze mě, to nejlepší z jejich matky, přimíchaly svou individualitu a zkušenost a našly si svoje štěstí.
A jedno vím - štěstí jim za peníze nekoupím. Ale leckdy si myslím, že x lidí okolo má dojem, že dětem štěstí za peníze koupí.
Příspěvek upraven 15.12.20 v 10:37
@riccius píše:
Já souhlasím, ale za mě by pod tím stromkem mělo dítě mít i něco co si přeje a co si napíše do toho dopisu. Moc nechápu rodiče, kteří na toto nekoukají a pořídí něco co si oni myslí, že je fajn. Takže kluk si přeje auto na ovládání nebo holčička panenku a dostanou rozvíjející hračky, co jim dle rodiče něco dají a to co si dítě přeje to nedostanou. To mi prostě přijde jako dobrá pitchovina. Nemyslím si, že bychom měli rozhodovat o všem, navíc za tu dětskou radost to stojí a ve většině případů si dítě vyhraje s tím co si přálo. A ne s tím co si ambiciozni matka myslí, že se její dítě neobejde a musí se rozvíjet. To pro mě ztrácí smysl psát dopis Ježíškovi a Vánoce jsou samozřejmě kromě jiného pro děti v tom, že dostanou co si přejí. Samozřejmě, že je fajn, když to není jen o tomhle, ale ruku na srdce, já se jako dítě těšil také nejvíc na dárky a čim jsem byl starší, tím jsem je vnímal jinak, ale jsem rád, že mě rodiče nechali užít si to dětství bez toho, aby to nějak zbytečně řešili a nemyslím si, že by ze mě vyrostl někdo bez hodnot nebo rozmazlenec. Je to jako se vším, zlato střední cesta, ale nechat děti dětmi a dopřát jim to, ono to strašně rychle utíká všechno a dětství není zas tak dlouhé období.
@Tomáš916 píše:
Já souhlasím, ale za mě by pod tím stromkem mělo dítě mít i něco co si přeje a co si napíše do toho dopisu. Moc nechápu rodiče, kteří na toto nekoukají a pořídí něco co si oni myslí, že je fajn. Takže kluk si přeje auto na ovládání nebo holčička panenku a dostanou rozvíjející hračky, co jim dle rodiče něco dají a to co si dítě přeje to nedostanou. To mi prostě přijde jako dobrá pitchovina. Nemyslím si, že bychom měli rozhodovat o všem, navíc za tu dětskou radost to stojí a ve většině případů si dítě vyhraje s tím co si přálo. A ne s tím co si ambiciozni matka myslí, že se její dítě neobejde a musí se rozvíjet. To pro mě ztrácí smysl psát dopis Ježíškovi a Vánoce jsou samozřejmě kromě jiného pro děti v tom, že dostanou co si přejí. Samozřejmě, že je fajn, když to není jen o tomhle, ale ruku na srdce, já se jako dítě těšil také nejvíc na dárky a čim jsem byl starší, tím jsem je vnímal jinak, ale jsem rád, že mě rodiče nechali užít si to dětství bez toho, aby to nějak zbytečně řešili a nemyslím si, že by ze mě vyrostl někdo bez hodnot nebo rozmazlenec. Je to jako se vším, zlato střední cesta, ale nechat děti dětmi a dopřát jim to, ono to strašně rychle utíká všechno a dětství není zas tak dlouhé období.
Však jsem psal, že děti píšou Ježíškovi. (Nevěří na něj). A dostanou většinu z toho. Něco koupíme my, zbytek slouží jako inspirace pro příbuzenstvo. A pak se snažíme koupit něco, o čem neví, co je může někam posunout, otevřít nějakou část světa, kterou zatím nepoznaly. Ale nemusí to stát 10.000
Ale taky jsem psal - že jde o kontext. Když za mnou přijde dítě, že chce k Vánocům kurz baletu/ jazyka/ lezení za 20.000, a není to výkřik do tmy, tak mu to s radostí dám. Ale nebudu mu kupovat kurz za 20.000, protože můžu a třeba z něj budu mít baletku.
@riccius píše:
Však jsem psal, že děti píšou Ježíškovi. (Nevěří na něj). A dostanou většinu z toho. Něco koupíme my, zbytek slouží jako inspirace pro příbuzenstvo. A pak se snažíme koupit něco, o čem neví, co je může někam posunout, otevřít nějakou část světa, kterou zatím nepoznaly. Ale nemusí to stát 10.000
Ale taky jsem psal - že jde o kontext. Když za mnou přijde dítě, že chce k Vánocům kurz baletu/ jazyka/ lezení za 20.000, a není to výkřik do tmy, tak mu to s radostí dám. Ale nebudu mu kupovat kurz za 20.000, protože můžu a třeba z něj budu mít baletku.
Jo s tímhle souhlasím.