Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Havlova píše:
@Burj Chalifa Proč hned nesvéprávná? Třeba chce jen nezávislý pohled na věc.
k čemu jsou jí názory cizích anonymních lidí? Snad vím co dělám a stojím si za tím.
Koupila jsem to, co jsem koupit chtěla a dál to neřeším, nemám potřebu se svěřovat někomu o cenách dárků, nikomu do toho nic není ![]()
@Proto02 píše: Škoda, že se Vánoce staly honbou za spoustou jídla a drahými dárky. Jako by na těchto věcech záleželo…přitom nynější situace nám tu šanci dává - zastavit se a zamyslet se co je skutečnou hodnotou.
Ještě pořád ne. Pro spoustu lidí en správný čas ještě nepřišel.
Příspěvek upraven 14.12.20 v 21:02
@Proto02 píše: Škoda, že se Vánoce staly honbou za spoustou jídla a drahými dárky. Jako by na těchto věcech záleželo…přitom nynější situace nám tu šanci dává - zastavit se a zamyslet se co je skutečnou hodnotou.
A ono se to nějak vylučuje? Myslíš, že někdo, kdo nakupuje dárky, si nemůže zároveň uvědomovat, ze největší dar je ve skutečnosti naprosto jiný, než ty zabalené pod stromkem?
@Popeladym píše:české konzumní vánoční svátky - obžerství, chlast a dárkové šílenství. Barvy Vánoc v barevném ladění Santa Klause, reklama na šťastný pohled matky, která zalíbeně hledí na dva své potomky čumící do mobilu, protože jim „Ježíček“ přinesl navýšení dat.Ani nevědí, kdo byl Ježíšek. Dnes vyprázdněný pojem. Kdepak nějaké zamýšlení, jen by to ubralo čas na zdobení chlebíčků
Ještě pořád ne. Pro spoustu lidí, ten správný čas ještě nepřišel.
@Burj Chalifa píše: české konzumní vánoční svátky - obžerství, chlast a dárkové šílenství. Barvy Vánoc v barevném ladění Santa Klause, reklama na šťastný pohled matky, která zalíbeně hledí na dva své potomky čumící do mobilu, protože jim „Ježíček“ přinesl navýšení dat.Ani nevědí, kdo byl Ježíšek. Dnes vyprázdněný pojem. Kdepak nějaké zamýšlení, jen by to ubralo čas na zdobení chlebíčků
Ano, souhlasím s Tebou. A skoro vždycky. Toto sedí hodně přesně. Čest výjimkám. ![]()
Zakladatelko, nevím, k čemu ti to tady bude, ty názory, ale za mě je to dost.
Pokud nekupujeme kolo, lyže nebo něco jiného potřebného, máme limit cca 3-4 tisíce na dítě.
I to mi připadá moc.
S manželem si dáváme +- za 5.
Když jsem byla na MD, byly ty částky poloviční.
Takže 20 za dvě děti mi připadá zbytečné, ale pokud máte příjem 100 k měsíčně, tak je to ok.
@Alušáček píše:
Protože podle některých uživatelek je výchovné dát dítěti maximálně 3 dárky, z toho jeden musí být dřevěný, druhy ručně ušitý, třetí výtvarná potřeba
A představ si, že si to uvědomují i ti, co si dají dražší dárky. A tedy pro mě jsou letos stejné Vánoce jako v minulých letech. Za ničím se nehoním. Jen si dítě letos přeje od Ježíška dva dražší dárky. Vím, že je využije, bude z nich mít radost. Tak nechápu, proč bych mu je neměla dopřát, když na ně máme. Jídla budeme mít zhruba stejně jako za mého dětství a v minulých letech.
Ale tak jo, mohla bych sedět s kouskem chleba se šunkou pod nenazdobenou někde venku utrženou větví, s jedním mini vlastnoručně strašně vypadajícím dárečkem, aby to nebylo konzumní. Ale pochybuju, že by takové Vánoce někomu udělaly radost.
@Anonymní píše:
Ahoj
Včera jsem mluvila s mamkou a ptala se co jsme nakoupili dětem za dárky, když jsem ji to řekla odpověděla kolik to stálo a jestli to není moc. Cena za dárky se mi nezdá moc - 25000 pro dvě děti a přítele a jeho tátu. 20.000 jen za děti. Myslím. si, že by to byla nějaká závratná částka, nakoupili jsme to na dva měsíce. To ale mamka nechápe,… Prostě si stojí za tím, že by jim stačilo tak za 1000,– a to se mi zase zdá málo. Jaka je vaše maximální částka kterou by jste dali? Ještě musím dodat že naše děti nejsou rozmazlené.
Pokud na to máte a nemuseli jste si půjčit, tak proč ne? My děti zatím nemáme a za dárky jsme dali víc. Nechápu ale, proč bych to někomu měla vykládat, je to naše věc. Troufnu si říct, že rodiče by se na to ani neptali. Moji rodiče ani neví, kolik vydělávám, ví to jen manžel. Je to osobní věc a nic jim do toho není.
Mně to přijde bez kontextu hodně.
Pokud tam nejsou věci, které by se stejně koupily (kolo, lyže) a má to někdo každý rok, přijde mi to skoro kazení charakteru.
Už tak tři roky se snažíme o to, aby těch dárků bylo méně, ale děti je víc využily (s takovou paní pavoukovou si hrály asi 10 minut).
Děti si každý rok napíšou, co chtějí, my to promyslíme a většinu koupíme. Tak do dvou tisíc za jedno dítě. Co chtějí a dává smysl, jim koupíme v průběhu roku. Stejně se ex neudrží a je to spíš za tři tisíce+ dárky od příbuzných.
Rozhodně je každého věc, co všechno kupuje dětem, ale já jsem přesvědčen, že se děti mají učit, že nemají všechno, na co ukážou, že je třeba když něco chci, tak vyvinout úsilí a ne si jen počkat na Vánoce, že zdroje jsou omezené a když se rozhodnou pro jedno, nedostanou druhé.
A mimochodem. Skromnost je nejvyšší ctnost. ![]()
@riccius takže když koupím dítěti kvalitní hračku jako třeba lego nebo děvčátku panenku s xy funkcemi, kazím jim charakter jen protože je vše drahé? ![]()
Dneska jsou ty ceny našponované takže lego stojí 13-1500,– a to jeden dárek.
Ne každej koupí Čínu za 300,–
@Malike píše:
@riccius takže když koupím dítěti kvalitní hračku jako třeba lego nebo děvčátku panenku s xy funkcemi, kazím jim charakter jen protože je vše drahé?
Dneska jsou ty ceny našponované takže lego stojí 13-1500,– a to jeden dárek.
Ne každej koupí Čínu za 300,–
Ne. Ale koupím jim ty dárky tak 2-3. A taky pořádně rozmýšlím, co opravdu využijí. Taky máme doma lego - použité tak 2×.
Třeba syn dostane klavír za 25.000, dostal by ho stejně, ale přesto to znamená, že skoro nic jiného nedostane.
@riccius no nemyslím si že když dostanou 5-6 dárků budou rozmachaní.
Charakter není o hračkách, ale o výchově… Učit hodnotám a mít jisté hranice po celý rok.. Vánoce jsou bonus za celoroční úsilí…
To bych zase mohla říct, že člověk co takhle uvažuje je vlastně nehorázný škrt.