Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj
Včera jsem mluvila s mamkou a ptala se co jsme nakoupili dětem za dárky, když jsem ji to řekla odpověděla kolik to stálo a jestli to není moc. Cena za dárky se mi nezdá moc - 25000 pro dvě děti a přítele a jeho tátu. 20.000 jen za děti. Myslím. si, že by to byla nějaká závratná částka, nakoupili jsme to na dva měsíce. To ale mamka nechápe,… Prostě si stojí za tím, že by jim stačilo tak za 1000,– a to se mi zase zdá málo. Jaka je vaše maximální částka kterou by jste dali? Ještě musím dodat že naše děti nejsou rozmazlené.
Tak pokud na to máte, je to jen vaše věc.
Záleží také, kolik je dětem let, jestli v tom jsou dárky typu kola, lyže - což jsou věci, které by člověk tak jako tak dětem pořídil.
My tak 5 na dítě a to mám špatné svědomí, že je rozmazluju. 20 bychom dát mohli, s penězi jsem teď na tom dobře, ale taky mě to prostě přijde moc.
Ale nevím, co jste nakoupili. Pokud jsou to děcka školková a dostanou hromady panenek, tak to byste byli blázni. Jestli máte starší děti, puberťáky, tak 10t na dítě jsou štědré vánoce, ale žádný extrém to nebude, zvlášť jeli v tom nějaká elektronika.
Já pro muže za 4000, možná i víc, pro dvoumesicni mimino za 1000, pro staršího máme společné dárky za 3000 cca oba s mužem. Ještě něco pro ostatní příbuzné, ale pro dvě děti 20000 mi přijde příliš, a to do kapsy opravdu hluboko nemame. Už tak máme vždy pocit, ze toho syn dostal nějak moc ![]()
Za kolik dostanu já si netroufnu odhadnout, ale bývá to za mnoho
iPhone, zlaté náušnice (velké) jsem už dostala… drahy boty…
@Anonymní píše:
Dceři jsme koupili panenku baby Born s oblečky kočárek a dětskou kuchyňku, která stala kolem 4000,– dřevěná. Jsme modelářská rodina takže syn chtěl mašinky které vyšlo na 7000,– a koleje pak autíčka a dcerka dostala kolo, a oblečení. Myslím. si že to není moc, ale pořád jsme za ty nehorší.
Pokud na to v pohodě máte, tak je to jen vaše věc a nejhorší budete vždy, to je totiž závist. (Teda pokud ti to vyčítá maminka, tak to závist nebude, tam to je spíš, že je zvyklá na jiné poměry.)
Máš v tom kolo, kvalitní kuchyňku, kterou pak za dva tácy v klidu prodáš. Modelářství nerozumím, ale je to zajímavý koníček, můžete-li si dovolit, vyhozené peníze to nebudou.
Chceš-li si užívat svých peněz, musíš naučit ignorovat tyhle řeči. Pokud byste jeli s penězi nadoraz, tak je to jiná, pak by sis mohla uvědomit, že kuchyňka se dá pořídit levnější, modelářskou sadu třeba menší nebo koupit celou a dávat postupně při různých příležitostech (jde-li to)… určitě není potřeba vrazit do dárků tolik peněz, aby si člověk užil vánoce. Ale zas pokus nakoupila rozumné věci, exterémní částka to není.
Syn pubos hadry a boty za ctverku, syn prostredni za dvojku hracky, nejmladsi taky za dvojku..priteli za litr…prarodicum kazdymu za petikilo..a to je moje historicke maximum ![]()
Právě ti co to pořád přepočítavají, tak jim jde jenom o tom, kolik kdo dal nedal..
Unás se nikdy na peníze nehrálo,,. takto.. Samozřejmě máme od do, ale jeden rok se utratilo na dítě tak 3 tis, letos, kluk chtěl dva dárky, jeden stojí 4 tis, druhý 2 tis, takže co z toho vyplývá, že třeba letos ho víc rozmazlujem.. Loni měl dárků víc, letos bude mít, ale ty co si přeje..
U nás nosí Ježíšek, takže u nás děti nepřepočítavají, samozřšjmě puberták už ví, ale myslím, že tot onastevení dětrem od do neni moc dobré…
Někdo si přes rok nedopřeje, chce si třeba něco koupit většího a nebo i dětem, např. kolo, lyže, tak ikdyž se nevleze do tisícovky, tak ho rodiče rozmazlují..
Můj názor, pokud rodina na to má, nevidím, důvod vyloženě počítat,, od - do, a by náhodou se nepřekročilo..
Jako mohl by člověk nakoupitm co uzná sám, a třba dát 2 tis na kluka a mohl mít pár dárků, ale raději koupíme dva, co si přeje..
Příspěvek upraven 14.12.20 v 17:01
My to máme podobně. 3 děti cca 20 tis., ale je v tom mobil a tablet. Manžel cca 3 tis., zbytek rodiny cca 3 tis. Děti dostávají na vánoce dražší dárky, které bych běžně nekoupila, plus knížky. Jen lego stojí kolem 2 tis. Nakupuju průběžně od podzimu, tak mi to tak nepřijde. ![]()
@Burj Chalifa souhlasím, stejně ti co dají málo, budou mít názor, že je to zbytečné a duchovno, ti co dají třeba víc okolo těch 20 tis, tak zase řeknou, když na to máme proč ně, tak stejně je to na každém, jak uváží
@Janli píše:
Pokud v tom máš kola, lyže, brusle, počítač tak to jako velkou částku nevidím. Pokud jsi ovšem utratila vše za blbiny a hračky, tak to hodně je. Ale to je vaše věc…
Trochu subjektivní. Pro nás je zase třeba kravina tablet nebo počítač. Úplně nám stačí pro celou rodinu jeden. Zase mi nemrzí investovat do hraček - syn má rád náročné technické a drahé stavebnice, které jsou pro něj jistě přínosnější než nový tablet nebo počítač.
@Anonymní píše:
Ahoj
Včera jsem mluvila s mamkou a ptala se co jsme nakoupili dětem za dárky, když jsem ji to řekla odpověděla kolik to stálo a jestli to není moc. Cena za dárky se mi nezdá moc - 25000 pro dvě děti a přítele a jeho tátu. 20.000 jen za děti. Myslím. si, že by to byla nějaká závratná částka, nakoupili jsme to na dva měsíce. To ale mamka nechápe,… Prostě si stojí za tím, že by jim stačilo tak za 1000,– a to se mi zase zdá málo. Jaka je vaše maximální částka kterou by jste dali? Ještě musím dodat že naše děti nejsou rozmazlené.
25 tisic? Jako TISIC? Ehhhhhhhhhhhhhhh.
Dovolit bych si to mohla. Neutratila bych takovou castku ani OMYLEM. Je to velmi nevychovne k detem.
Já četla 2 a půl, tak jsem chtěla napsat, že jsi dobrá, že já o 500 víc a to si myslím, že moc nenakupuju.
A ono je to o jednu nulu víc
![]()
@warita píše:
25 tisic? Jako TISIC? Ehhhhhhhhhhhhhhh.Dovolit bych si to mohla. Neutratila bych takovou castku ani OMYLEM. Je to velmi nevychovne k detem.
Přesně. Tady je to jen honění trika na převážně sockoidním webu. Čím více pruhů, více Adidas, pardon dárků. Už se nikdo nedozví, kolik si kdo na to půjčil
![]()
Tak já jen za partnera utratila lehce přes 30 tisíc, ale to právě proto, abych nekupovala kraviny, ale něco z čeho vím, že bude mít radost a využije. To stejné u dcery… Kdybych to sečetla, bude to asi stejné, ale má tam TV, oblečení, hračky.
Dyt je to každého věc za co kolik utratí, když na to má…Věci si kupujeme ( já, partner) hned co si je přejeme, nebo co se nám líbí, takže vymyslet něco na vánoce je orisek a dokud dcera věri na Ježíška tak ať má vánoce bohaté, když na to máme. Pak až bude vědět jak to chodí, tak si rozmyslí co chce i když u ní nemám strach i teď chtěla čtyři věci a to ještě defacto maličkosti.
Hele, my loni dali za dárky tak 35 tisíc, bo z toho skoro 30 bylo uhlí