Asistent pedagoga a karanténa

Napsat příspěvek
Velikost písma:
74217
7.4.20 21:57
@divine woman píše:
Možná ano. Já to nedokážu posoudit. Ale vadí mi peníze na platy asistentů a prázdné speciální školy. A pro učitele je to zátěž navíc. To asi rozporovat nebudeš.

Jenze inkluze existuje. Uvedomujes si, ze ji nikdo nezrusi? Je mozne, ze asistenty krouhnou nebo je zrusi, at se usetri. Ale deti v bezne ZS zustanou. Nedaji befelem, ze pujdou do specek. To nikdo neudela.
Ucitel prijde o moznost, ze bude mit k sobe pomoc.
Rikam opakovane, ze nase inkluze je psana horkou jehlou. Je potreba udelat novelu. Nektere nesmysly uplne vypustit a neco udelat jinak. Aktualni podobu nastavila nase slavna vlada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.20 23:11

Já jsem sdílená asistenta u dvou dětí v různých třídách, pracuji s nimi druhým rokem. Předtím jsem byla dva roky ve školce u dítěte s autismem a těžkým mentálním postižením - 4. stupeň PO. Ve školce jsem měla plný úvazek, v podstatě 8 hodin bez pauzy na oběd s mým dítkem mezi ostatními dvaceti dětmi, dítěti jsem podávala i medikaci. Plat v hrubém 17 000 Kč. Nevím, jestli to někomu přijde hodně nebo málo za takovou práci… Nyní mám zkrácený úvazek 5 hodin denně, pokryje mi to právě téměř celé vyučování. Přebíhám mezi svými dvěma dětmi podle rozvhu, obě mají lehké mentální postižení a poruchu řeči. S vyučujícími si předem řekneme co a jak, nebo mi během hodiny posunkem naznačí. Pro své děti vyrábím pomůcky, přehledy, někdy upravuju zadání tak, aby ho zvládly. Podle potřeby kopíruju nebo vyrábím různé věci i pro jiné učitelky, je to na domluvě. Podotýkám, že nemám žádnou nepřímou činnost, takže ty ostatní věci musím stíhat před vyučováním nebo o přestávkách, mimo to mám dva dny v týdnu dozor na patře. Občas supluju, ale to se vykazuje jako dohled. Nicméně mi učitelky předem řeknou, co si mám připravit, popř. do výtvarné výchovy mám zcela volné pole působnosti. Takový věci potom dělám doma ve svým volným čase. A plat? Nyní po přidání beru 13 000 Kč hrubého. Mám zdrávku a doplnila jsem si vzdělání pro AP v rámci celoživotního vzdělávání při VŠ. Práce mě baví, má svoje výhody, ale i nevýhody. Výhody - zajímavá práce, která je každý den jiná, s dětmi je to fajn a naplňuje mě to, dále pěkná pravidelná pracovní doba a samozřejmě prázdniny jsou taky fajn. Nevýhody - hodně času trávím v práci nebo doma prací i mimo svou pracovní dobu, jelikož nemám právě žádnou nepřímou činnost a pak asi je nevýhoda ten pohled veřejnosti na asistenty, kdy si velká část myslí, že nic nedělají a berou peníze za nic. A co dělám nyní, když jsou školy zavřené? Jednou týdně se scházíme všichni ve škole a probírá se domácí vzdělávání. Jsem ve spojení s učitelkama a vymýšlím různé úkoly, křížovky, doplňovačky, slovní úlohy apod., které jim přeposílám. Je výhoda, že jsem v téměř všech hodinách v obou třídách, takže vím komplet, co se učí a můžu různé věci propojovat. Prosím o anonym, jelikož uvádím plat. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
3890
7.4.20 23:33
@divine woman píše:
@Kelsey Nevím, ale asistenta dělají lidé bez titulu. Jinak by učili za jiné peníze. :mavam: A když nejsi magistr, tak máš celkem smůlu.

Zdravím Women :-) Ty jsi asi učitelka, předpokládám, většinou od Tebe čtu velmi rozumné příspěvky. Tady jsem na opačné straně barikády, budu reagovat. Ono od 1.1 letošního roku se všechno změnilo, i financování asistentů. Na ministerstvu školství se rozhodnuli, že budou děti s PAS směřovat do spádových škol a naopak seberou peníze speciálkám, což je pro rodiče, co mají autistu doma dost velký problém, čtvrtá třída je ta meta, kdy většinou rodič se dostává pod tlak ze strany,, normální,, školy s návrhem školu opustit.
Speciálka Vás odmítne, nemá místo. Speciálky mají možnost udělat z asistenta školského pracovníka, na což ale valná většina nedosáhne vzděláním. Chtěl bych upozornit, pro toho, kdo to nezažil, práce asistentky je velmi namáhavá a stresová. Pokud je to žena co nemá dítě a dostane se rovnou ze školy, nebo v rámci praxe k takovému žákovi, musí to být pro ní opravdu velký šok, pokud v ní není obrovská dávka empatie, nemá šanci. Netuším jaké mají platy, ale určitě je to ovlivněno dosaženým vzděláním a ty peníze jsou hodně vydřené, občas dělám své dceři asistenta, zadarmo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.4.20 07:06

@pecas Platy jsou od 4. do 9. plat. třídy. Škola nyní dostává peníze buď na 5. nebo 8. plat. třídu podle toho, jakou úroveň asistenta poradna doporučí. Jestli s maturitou nebo bez maturity, tam pak je to odstupňované podle katalogu prací. V praxi to často chodí tak, že ředitelka dostane peníze v 8. plat. třídě, ale asistentovi určí 7. plat. třídu a peníze použije na něco jiného. Vysoká škola nebo voška neznamená, že asistent s tímto vzděláním dostane vyšší plat. třídu než asistent s maturitou, je to podle druhu vykonávané práce a tam pak je to často o slovíčkách a o soudnosti ředitele. Jsem na FB ve skupině asistentů, dělala se tam anketa, v jaké kdo je plat. třídě a v té 9. to bylo minimum jednotlivců. Většina byla v 7. a 8.plat. třídě, celkem velké procento v 6. plat. třídě a někdo taky bohužel v té 5.plat. třídě. V těch nejnižších to byli převážně asistenti ve školkách. A ano, mezi asistenty je spousta lidí s vysokoškolským vzděláním.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.4.20 07:08

pro vyšší úroveň činnosti – přímou pedagogickou činnost ve třídě, ve které jsou vzděláváni žáci se speciálními vzdělávacími potřebami, nebo ve škole s integrovanými žáky – musí mít asistent pedagoga střední vzdělání s maturitou a odpovídající pedagogické vzdělání (SŠ, VOŠ nebo VŠ zaměřenou na pedagogiku nebo alespoň kvalifikační kurz pro asistenty pedagoga);
pro nižší úroveň činnosti – pomocné výchovné práce ve škole nebo školském zařízení – stačí asistentovi pedagoga střední vzdělání s výučním listem nebo dokonce i jen vzdělání základní, podmínkou je absolvování kvalifikačního kurzu pro asistenty pedagoga.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.4.20 07:10

Podívejte se na 7. a 8. plat. třídu. Je to poměrně nic neříkající slovíčkaření a ředitelé toho často využijí a asistenta zařadí do 7. plat. třídy.

„2.16.05 ASISTENT PEDAGOGA
4. platová třída

Přímá pedagogická činnost spočívající v pomocných výchovných pracích zaměřených na zkvalitnění společenského chování dětí a žáků nebo studentů.
Přímá pedagogická činnost spočívající v pomocných výchovných pracích zaměřených na vytváření základních pracovních, hygienických a jiných návyků.

5. platová třída

Provádění rutinních prací při výchově dětí a žáků nebo studentů, upevňování jejich společenského chování, pracovních, hygienických a jiných návyků, péče a pomoc při pohybové aktivizaci dětí a žáků nebo studentů.

6. platová třída

Výchovné práce zaměřené na zkvalitnění společenského chování dětí a žáků nebo studentů.
Výchovné práce zaměřené na vytváření základních pracovních, hygienických a jiných návyků.

7. platová třída

Výklad textu, popřípadě učební látky a individuální práce s dětmi a žáky nebo studenty podle stanovených vzdělávacích programů a pokynů.

8. platová třída

Vzdělávací a výchovná činnost podle přesně stanovených postupů a pokynů učitele nebo vychovatele zaměřená na speciální vzdělávaní, individuální vzdělávání nebo specifické výchovné potřeby dítěte, žáka nebo studenta nebo skupiny dětí, žáků nebo studentů.

9. platová třída

Samostatná vzdělávací a výchovná činnost při vyučování zaměřená na speciální vzdělávací potřeby dítěte, žáka nebo studenta podle rámcových pokynů učitele nebo speciálního pedagoga.
Samostatná vzdělávací, výchovná nebo speciálněpedagogická činnost vykonávaná v souladu se stanoveným individuálním vzdělávacím plánem dítěte, žáka nebo studenta podle rámcových pokynů speciálního pedagoga školského poradenského zařízení a v souladu s pokyny učitele.“

• Citovat
  • Upravit
25897
8.4.20 09:13

Další statečná anonymko, platy jsou fakt tajné. :roll:
 https://www.kurzy.cz/…lky-ucitelu/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
8.4.20 09:21

@pecas :mavam: své povolání zveřejňovat nehodlám, ale sešlo se mi to v životě tak, že několik těch nej životních kamarádek kantorky jsou nebo byly. Některé i v té speciální škole. A jak jsem psala jedna z nich učila xy let a pak dělala asistentku. Ano, v každé škole to funguje jinak, každé dítě je jiné, ale současná forma inkluze je nefér vůči průměrným nebo nadaným dětem. A kdo tvrdí opak, tak si lže do kapsy. Jsem pro podporu nejen dětí, ale i dospělých, kteří ji potřebují. Tady je bohužel provedení nešťastné a jak píše @Kelsey šité horkou jehlou už už, aby to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
8.4.20 09:47

@divine woman Víš, mě by zajímalo, jak si představuješ výuku ve třídě. 26 dětí, z toho dejme tomu 10 slabších, které potřebují zkontrolovat, jestli pochopily zadání, dovysvětlit, pomoct, zkontrolovat. Podotýkám ne děti s „papírem“, prostě slabší. Jak si představuješ, že se v této třídě bez asistenta může učitel věnovat nadaným, nebo průměrným dětem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
8.4.20 09:49
@Hrozina píše:
@divine woman Víš, mě by zajímalo, jak si představuješ výuku ve třídě. 26 dětí, z toho dejme tomu 10 slabších, které potřebují zkontrolovat, jestli pochopily zadání, dovysvětlit, pomoct, zkontrolovat. Podotýkám ne děti s „papírem“, prostě slabší. Jak si představuješ, že se v této třídě bez asistenta může učitel věnovat nadaným, nebo průměrným dětem?

to normalne delam, s dv v mnohem nesouhlasim, ale bez asistenta jsem pracovala asi 20 let, v soucasne dobe mam asistenku v jedne tride.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
8.4.20 09:52

@Hrozina Tady ti odpověděla @matkabagristy . Od Marie Terezie to šlo a najednou problém? :lol: Mně nevadí asistentky, ale to, že si hrají na učitelky. Ty které učitelky jsou, tak pardon. Ale ostatní ne. Asi mám opravdu špatnou osobní zkušenost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
8.4.20 10:11

@divine woman Záleží na člověku. Ano, je asistentka, která si hraje na učitelku. Je ale na té učitelce, co jí dovolí. Ono těchto dětí přibývá, které potřebují pomoc přibývá. Kvůli rodičům, kteří se jim nevěnují. Potom špatné soc. zázemí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
8.4.20 10:15
@Hrozina píše:
@divine woman Záleží na člověku. Ano, je asistentka, která si hraje na učitelku. Je ale na té učitelce, co jí dovolí. Ono těchto dětí přibývá, které potřebují pomoc přibývá. Kvůli rodičům, kteří se jim nevěnují. Potom špatné soc. zázemí.

deti, ktery se rodice nevenuji, a deti ze socialne slabych skupin na rok na asistenta nemaji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25897
8.4.20 10:17

@Hrozina V tom máš pravdu. Svou teorii o nárůstu postižených dětí jsem tu už několikrát psala. A učitel nebo asistent kolikrát stráví s dítětem víc času než vlastní rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
8.4.20 10:20

Nemají, ale pokud je ve třídě asistent, může se jim věnovat a učitel má víc času na ty ostatní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat