Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@K. Rocánková píše: Více
Ale tu pomoc si prostě nevynutí, chápeš… cesta je časem nějaká sousedka - klidně za menší peníz pohlídat, kámoška nebo hlídačka… nelze nutit hlídání dítěte někomu, kdo o to nemá zájem. A mluvit můžeš jak chceš - lidi nezměníš a babičkování není povinnost, jen bonus. Navíc je těžké najít optimální hranici - pro jednu mámu je něco málo, pro jinou zas moc a naopak…
Tak jednak je tu otázka s tím truchlenim, píšeš, že ti zemřel táta, píšeš o mámě a zároveň nebyli manželé? Tak pokud to oba jsou tví rodiče, tak i pokud byli rozvedení, tak ji prostě mohla ta smrt hodně zasáhnout a zpracovává smutek třeba takhle. Že to vyšlo zrovna na šestinedělí je smůla, na stranu druhou pokud jste nebyly nějak extra domluvené dopředu, že ti bude v šestinedělí k ruce, tak bych v tom nehledala vědu.
Druhá věc je, že ne každý je úplně na ta malá miminka, takže pořád máš šanci, že až bude starší, tak se to zlepší. Otázka i je, kolik je mamince let, zda ještě chodí do práce a jak náročné apod.
Neříkám, že to třeba nezůstane stejné, někomu pomůže, že se pak dá s dětmi mluvit, někomu ne. Pokud nezvladas a partnera nemáš, tak se holt budeš muset nějak zařídit. Ideálně si zajistit nějaké jiné hlídání.
@Černá Madonna píše: Více
Moje vnouče má jedinou věnovací a hlídací babičku a to jsem já. A dostávám tu za to občas výchovné, nejlepe anonymní, pokřiky, jak kradu vnučku a jsem závislá a podobné kecy
takže mě to opravdu vysvětlovat nemusíš.
@Anna766
náhodou jsi boží a je hodně cítit tvoje láska, třeba ve vláknu o vtipných hláškách dětí
kéž by bylo víc takových babiček…
Bohužel, ne každá babička je ta babička, co hlídá kdy se dá, věnuje se vnoučatům na 100%. Já taky nemám to štěstí, ale vůbec jí to nevyčítám, prostě je taká. Vím, že vnoučata má ráda ale prostě tam není ten cit.
@Anonymní píše: Více
a co zatlačit na chlapa? přece jen je to otec a má nějaké povinnosti. Posílá ti alespon peníze na tebe a na malou?
Je mi líto, že ti zemřel táta, to je obrovská rána a načasování je kruté. Ale tohle celé se míchá dohromady s něčím jiným…
Tvůj vztek podle mě nepramení ani tak z jejího chování, ale z toho, že jsi na všechno sama, unavená, zranitelná a čekala jsi oporu, která nepřišla. Jenže tu oporu je potřeba hledat tam, kde má být…u partnera / otce dítěte, případně v jiném okruhu lidí, ne ji automaticky přenášet na mámu. ![]()
To dítě je především tvoje a jeho otce. Ne babičky, tvý mamy. První otázka, která tady visí ve vzduchu a nikde nezazněla, je kde je otec dítěte a jakou má roli? Protože pokud chybí nebo nefunguje, není fér ani logické automaticky očekávat, že tu díru zaplní babička, tvoje máma ![]()
Babička nemá povinnost suplovat druhého rodiče. Své děti už „odchovala“. To, že v těhotenství mluvila o tom, jak se těší, je hezké, ale těšení se, občasné návštěvy a každodenní péče jsou dvě naprosto rozdílné věci… ![]()
Jsi nově máma, postav se svému dospělému životu čelem se vší zodpovědností. Není úplně fér tu pomlouvat svoji mamku, která, jestli sem chodí, si tady dá dvě a dvě dohromady, i když jsi anonym, místo toho jí to tedy řekni do očí, promluv si s ní o pocitech jako zodpovědná dcera a matka svého dítěte ![]()
Příspěvek upraven 16.01.26 v 10:06
@stinga píše: Více
No logicky, ty ženské, které mají mezi sebou dobré vztahy, dohodnou se na přiměřeném věnování se a nedělají si zbytečné naschvály sem nepíšou, aby se pochlubily. Tohle by je nenapadlo. Řeší zase problémy s něčím jiným. ![]()
A to dítě nemá otce? Zemřel? Neznám? Nepřiznán? Nebo jak? Co to znamená, že jste na dítě sama? Vaše maminka nemá žádnou povinnost se starat o Vaše dítě. To má otec dítěte. Jak píšete, manžel maminky (možná i minulý) zemřel. Třeba ji to velmi zasáhlo. To ovšem Vy vůbec neřešíte, Vás to evidentně nezajímá. Třeba se zatím necítí na to, dítě koupat. Pokud vezme dítě do kočárku, také se Vám to nelíbí. Ptáte se, zda jste praštěná. Pole mého názoru jste. Máte řešit hlavně otce dítěte, a ne nějaké fotky. A ne ji pomlouvat na veřejném foru, kam chodí.
Tak já jsem ten zakladatelky příspěvek pochopila tak, že není problémem to, že se babička o dítě nějak nestará (to je asi svým způsobem časté a není to samozřejmě její povinnost), ale to, že před cizími lidmi a na sociálních sítích předstírá, že je babička roku… ![]()
@klamonožka píše: Více
a to je problém? myslím, jako pro ni k řešení? nad tím může mávnout rukou a pomyslet si něco o „hérečce“. Její problém je nefungující chlap a otec dítěte a to, že je na vše sama…
@klamonožka to, že se chce pochlubit fotkou mimina všem známým přece není nic o tom, zda je babička roku nebo čeho.
To, jak se jako babička prezentuje před známými, do toho zakladatelce nic není, to je věc babičky
Zakladatelka má, myslím, k řešení dost svých problémů s druhým rodičem dítěte, místo řešení, jak se matka baví se svými kamarádkami.
Babička je dobrovolná funkce,
závazky vůči dítěti mají jeho rodiče. Ti si to dítě udělali a jsou za něj plně zodpovědní.
@Keyllah píše: Více
Dobře, tak to nemusíme nazývat problém - ale předmětem diskuse, kterou zde založila. Problémem může být třeba ten chybějící chlap nebo nedostatek peněz nebo zdraví nebo já nevím co dalšího, ale evidentně chtěla s anonymními lidmi pořešit to, jak se lze postavit k situaci, kterou popisuje. Ne vyřešit všechny své životní problémy, ale to, že jí mrzí tento kontrast u vlastní mámy - takže nad tím asi jen tak mávnout rukou neumí nebo se s tím chce aspoň někomu nezúčastněnému svěřit.
@klamonožka píše: Více
aha, takže jak se postavit k tomu, že si babička udělá foto, dá fcb a nic moc se nestará?
no, ji už nepřevychová, takže bud nad tím mávnout rukou a mít alespon nějakou babičku, pro své dítě, nebo zakázat fotit dítko, tedy jestli zakladatelčiným problémem je toto ![]()
@Keyllah píše: Více
Tebe by to nemrzelo? Me tedy ano. Nemyslim, ze to sem zakladatelka pise jako problem k reseni, proste si chtela postezovat a ja ji chapu. Skutecny problem je, ze je na dite sama, do toho jeste truchli nad ztratou otce, ktery se na vnouce tesil, takze si dovedu predstavit, ze se ji honi hlavou, jake by to bylo, kdyby melo dite aspon dedu ne-na-okrasu. Takze jo, muze mavnout rukou, ze ma doma instagramovou babicku a tim to vicemene hasne, ale neupirala bych ji, ze je ji z toho smutno.