Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Buď to řekneš na rovinu, slušně, že prošlé potraviny nechceš. Třeba něco dostanete a ty „náhodou“ koukneš na datum spotřeby a vhodně a slušně to okomentuješ. Pokud se babi urazí, tak ať. Buď to to nějak zkousne nebo ne.
Pokud nechceš urážet a komentovat, tak věci pak vyhoď. Ale až bude dítě větší a dostane prošlou čokoládu, tak ji bude třeba hned chtít sníst a co pak.
Osobně bych řešila variantu zarazit hned. Moje mamka má taky občas tendence dávat něco prošlého a hned se taky ozývám. Už si na to dává pozor.
Moje babi to také dělala
Naši to hned cestou domů vyhazovali. Babička to ale nekupovala, vždy to dostala, několik let schovávala a pak nám to dala. ![]()
Vám taky??? ![]()
Nám tedy ještě kromě prošlých potravin dávají darem různé technické vymoženosti (vysavače, roboty, holící strojky…), které si koupili, používali a pak už se jim ten krám nehodil, nebo zjistili, že ten zázrak z reklamy až takový zázrak není… A pak to špinavé, smradlavé a často ne moc funkční dají nám jako velkou pomoc ![]()
Nemá cenu to řešit…
Doma si zanadávám, že jsou asi líní chodit ke kontejneru a tak to dávají nám, aby ušetřili cestu…a vyhazuji ![]()
@hefilka píše:
Jo to je normálka, kdykoliv jedem za babkou do domova důchodců, tak mi dá igelitku plnou, plesnivých jablek, otevřených mazacích sýrů, nakousnutých cerealních tyčinek, tvdých rohlíků atd. Prostě to co dostávají ke svačině, ona to ochutná a pak mi to dá, protože jí to nechutná. Ještě než nasednu do auta tak to hodím od koše. Jinak tohle dělala i když bydlela s otcem v baráku. Pokaždé to někdě dostala nebo ukradla, fotr to nakousnul a pak to nechtěl tak mi to dala. Jo a vždycky to bylo zalepený tak abych „nepoznala“ že je to načaté. Řeším to tak, že k ní nejezdím (tohle neni jediný důvod), ona je taková celý život co pamatuju. Jako destiletá jsem k narozeninám dostala rozbité hodinky bez pásku, které našla někde v obchodě na zemi. S tím, že si je mám nechat opravit a koupit pásek a mám super dárekDřív mě to hrozně mrzelo, myslela jsem, že mě nemá ráda, ale teď už na to se*ru.
Takže pokud můžu poradit, nic si z toho nedělej a vyhazuj.
Tohle dělala moje babička, sestře k svátku dala rozbitý hnek, ať si ho slepí, nebo třeba polorozpáraný vlněný ponožky. Mně teda nedala nic, ale zvlášť líto mi to tedy nebylo.
A věkem to nebylo, bylo to povahou.
@verjanku Nevím, jestli si pomůžeš. My jsme tchýni vysvětlovali, že půl roční dítě prostě čokoládový fuj z Polska nejí, kindervejce od Ťamanů neocení, ale ona si jela svoje, že prej si alespoň pochutná maminka.
Když bylo dceři 14 měsíců, tak jí koupila lízátko - opět nějaké no name a ještě jí nutila opakovat „kokino kokino“, tak to už jsem řvala. Švagrovka má o 4,5 roku starší dítě a marně se snažila s tchýní bojovat a přesvědčit jí, že přeci sušené ovoce nebo lepší čokoláda by byla vhodnější. Je to marné, je to marné, je to marné. Stejně pořád dává dokola hnusy a prošlé věci. ![]()
Prostě taková je.
@Johanka83
Tak tchýně ví, že já ani manžel ty hnusné čokolády co s čokoládou nemají nic společného nejíme, že jíme opravdu jenom kvalitní věci. Tak doufám, že to vezme a pokud ne, její smůla, pokud to syn zase dostane, tak řeknu.,,Hmm, tak si Maty zase nedáš…"
@vulpes píše:
Vám taky???
Nám tedy ještě kromě prošlých potravin dávají darem různé technické vymoženosti (vysavače, roboty, holící strojky…), které si koupili, používali a pak už se jim ten krám nehodil, nebo zjistili, že ten zázrak z reklamy až takový zázrak není… A pak to špinavé, smradlavé a často ne moc funkční dají nám jako velkou pomoc
Nemá cenu to řešit…Doma si zanadávám, že jsou asi líní chodit ke kontejneru a tak to dávají nám, aby ušetřili cestu…a vyhazuji
Tak nám jedna babička taky dávala prošlé věci. Bydlela s náma (v přízemí) a dala dětem prošlý jogurt, z plesnivé mrkve (kterou mi předtím nabízela a já jí odmítla dát i morčatům) udělala salát a dala ho dětem. To jsem teda vyřešila tak, že tam děti nesmí jíst, protože babička to odmítla respektovat. Druhá babička zase dává dětem staré hračky. Třeba 30 a více let staré opelichané plyšáky smrdící naftalínem, holící strojek se tam taky našel a žehlička eta (tu ale občas používám). Říkat neříkat, všechno jedno. Vždyť je to prošlé jen o týden, to plesnivé jsem okrájela, však to ještě užijete. Kdyby byla válka, to by jste teprve viděli co je bída
. No až bude válka tak asi nepohrdnem ani zeleným chlebem, ale do té doby si dám radši čerství.
My dostavame bezne od babicky prosle bonboniery a ja jednou dostala 3bit s cervem.. ale vrchol byl kdyz svgr od ni dostal bonbonieru sice v zaruce ale bez te folie a chybeli 3 kousky.. tohle clovek asi nezmeni
Jestli to náhodou ty babičky nekupují v takových těch obchodech Vše s 90% slevou, nebo vše za 39, apod. Já do takového taky jednou naběhla, nakoupila nějaké potraviny a ještě jsem se radovala, jak jsem výhodně pořídila…a až doma jsem zjistila, že je to všechno prošlé…a to o dost, o půl roku, o rok. Takže si umím představit i situaci, kdy to babička koupí v dobré víře „ve slevě“ ve velkém množství a dalšího půl roku to rozdává vnoučátkům.
Ovšem pokud to dává jen někomu, tak to asi nebude náhoda…
Pokud o to nestojíš tak je řešení velmi snadné:
Stačí trošku zalhat a babi by se neměla urazit, ale naopak chytnou za čumák.
Řekla bych, že jsme po nějakém jejím daru skončili u doktora s průjmama, zvracením a bláá, bláá, bláá… no a že se zjistilo, že to bylo z toho prošlého jídla.
No a máš to… Myslím, že tohle by zabralo snad na každého a pokud ne tak bych to už slušně odmítala s tím, že bych jí připomněla jak vám přeci bylo špatně, že už to nechceš riskovat
![]()
@Cmochy píše:
Pokud o to nestojíš tak je řešení velmi snadné:Stačí trošku zalhat a babi by se neměla urazit, ale naopak chytnou za čumák.
Řekla bych, že jsme po nějakém jejím daru skončili u doktora s průjmama, zvracením a bláá, bláá, bláá… no a že se zjistilo, že to bylo z toho prošlého jídla.
No a máš to… Myslím, že tohle by zabralo snad na každého a pokud ne tak bych to už slušně odmítala s tím, že bych jí připomněla jak vám přeci bylo špatně, že už to nechceš riskovat![]()
to zní dobře
manzel je slabší na žaludek, a to asi ty čokošky posílá především jemu (já leta snažím hubnout
)
@myšanda26 píše:
Tak nám jedna babička taky dávala prošlé věci. Bydlela s náma (v přízemí) a dala dětem prošlý jogurt, z plesnivé mrkve (kterou mi předtím nabízela a já jí odmítla dát i morčatům) udělala salát a dala ho dětem. To jsem teda vyřešila tak, že tam děti nesmí jíst, protože babička to odmítla respektovat. Druhá babička zase dává dětem staré hračky. Třeba 30 a více let staré opelichané plyšáky smrdící naftalínem, holící strojek se tam taky našel a žehlička eta (tu ale občas používám). Říkat neříkat, všechno jedno. Vždyť je to prošlé jen o týden, to plesnivé jsem okrájela, však to ještě užijete. Kdyby byla válka, to by jste teprve viděli co je bída. No až bude válka tak asi nepohrdnem ani zeleným chlebem, ale do té doby si dám radši čerství.
Ano, někteří lidé zůstanou zaseknutí v době, kdy byli mladí, zakládali si svoji rodinu atd. Bída a nedostatek nebyl jen za války, ale ještě cca 10 let po válce. Naše babička (která navíc dětství prožila na Ukrajině vykořisťované v rámci SSSR, to musel být mazec!), taky šetřila, pokud dostala nové vybavení do domácnosti (hrnce, příbory, talíře), schovala to do skříně a dál používala to staré otlučené - prostě pokud se to úplně nerozbije, proč to vyhazovat? Ale nedávala nám nikdy darem vadné nebo prošlé věci, to ne.
Jo a na plíseň nevěří i leckterý mladý člověk (např. můj muž
) - nechápe, že plíseň není jen na povrchu, ale i uvnitř jídla, i když není vidět.
No a můj bývalý zase chtěl pálit PET v ohníčku na dvorku a tvrdil, že žádné škodliviny v tom dýmu nevidí - co oko nevidí, srdce nebolí - doslova ![]()