Babička ostříhala vnukovi dlouhé vlasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30422
2.6.16 14:34
@Nimie píše:
To je to klíčové slovo - pracovat. Jenže to spousta lidí nedělá a dělat nechce. Já vůbec nepopírám, že spoustu takových případů se dá řešit. Akorát to nikdo nechce dělat. A případy šikany (a to docela drsné, šikany která zasáhla fyzické zdraví daného dítěte) už se dnes objevují i ve školkách…

Jistě. Důvodem však nejsou zlé děti, ale hloupost, zloba nebo agresivita dospělých.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
2.6.16 14:34

@Nimie jenže takový člověk se šikanovat nenechá, prostě když ti agresoři vidí že nepadly na správný píseček tak jdou jinam, že…

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 14:47
@hanka.br. píše:
Jistě. Důvodem však nejsou zlé děti, ale hloupost, zloba nebo agresivita dospělých.

Ani to nepopírám, ale výsledkem je dítě, které se chová jako zlý člověk. A když mu nikdo nevysvětlí, že je to špatně, stane se z něj ve většině případů zlý dospělý. Ale je nesmysl automaticky říkat, že za šikanu můžou jen rodiče, příbuzní a učitelé. To dítě za to může taky, taky se s ním musí pracovat na zlepšení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 14:52
@smurfka píše:
@Nimie jenže takový člověk se šikanovat nenechá, prostě když ti agresoři vidí že nepadly na správný píseček tak jdou jinam, že…

To se zdá… agresorovi vyhovuje, že mu něco vychází. A pokud např. kvůli jeho přičinění je dotyčný potrestaný, tak jednak těžko najdeš dítě, které by se sebevědomě smálo a nedělalo si nic z toho, kdyby skončilo v nemocnici nebo mu hrozil vyhazov ze školy apod. a jednak i když takové najdeš, tak některým agresorům stačí už jen to, že ten trest proběhl.

Další věc je, že mnozí agresoři to dělají z důvodu popularity (to je zrovna prostor pro učitele, kde mnozí selhávají). Pak je opět relativně jedno jak moc sebevědomý člověk je, protože z příliš sebevědomého, který si z toho nic nedělá, udělají blbečka, a z neseběvědomého…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 14:58

@smurfka já tím nechci říct, že zdravá dávka sebevědomí je na škodu. Vůbec ne, naopak. Akorát to bohužel není až taková záruka, nehledě na to, že každý člověk má své slabiny. Nedělá si nic z toho, že mu berou věci? Nevadí, kolektiv si hezky počká, až dotyčnému třeba umře někdo z rodiny nebo bude mít jiné potíže a v tu chvíli si ho podají a často o to hůř, když vědí, že je to jediný způsob, jak se k němu dostat. A bohužel to nejsou záležitosti 40 let staré…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
2.6.16 15:00
@hanka.br. píše:
V tomto případě jednoznačně tvému příbuznému neublížily děti, ale dospělí. Ti, kteří o takové věci před dětmi drbali a ti, kteří tak závažnou věc dítěti včas nesdělili. Děti samozřejmě neměly ani potuchy, že říkají něco zlého, potvrzuješ sama jen to, že nejsou zlé, pracují s informacemi, které jim dají dospělí. A pokud jsou dospělí dementní a drbou o takových věcech před dětmi - uznej sama, je to snad chyba dětí? Že mi až takhle nahraješ tak jednoznačným příkladem, to jsem tedy nečekala. Děkuju. Ano, přesně takhle vznikají předsudky o tom, že děti jsou zlé. Absurdní, že?

Já také nikde netvrdím, že to, že jsou děti zlé je chyba dětí, ale říkám to, že jsou zlé proto, že řeknou věci, jejichž důsledky nejsou kvůli tomu, že jsou děti, schopny domyslet.

Budu se opakovat ještě kolikrát, abys konečně pochopila, co říkám a přestala mi podsouvat nějaké své myšlenkové schéma, ve kterém ses uvelebila a rozhodla ses ho nevzdat, protože bys pak musela uznat, žes neměla až takovou pravdu a nejde bože, by ses snad ještě za svoje útoky ke mě omluvila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 15:09

Ale to je jedno, určitě je jasné, že stejně rodiče dítě plnohodnotně před šikanou nedokáží ochránit, vždycky je šance, že se něco najde, takže zas nemá cenu úplně přehánět a snažit se za každou cenu vyhovět průměru. Na druhou stranu je vhodné brát v potaz, že každé takové rozhodnutí (nemyslím nějaké menší změny, ale ty výraznější) budou mít dopad na jeho život ať už v pozitivním slova smyslu nebo negativním.

Podle mého je fajn poskytovat dítěti prostor pro seberealizaci, ale
a) pokud se mi něco nelíbí, tak (samozřejmě úměrně věku) mi připadá hloupé o tom dítěti lhát, jednak protože pokud ho budeme držet v bublině, tak mu to v ničem nepomůže, a jednak protože to pak dost dobře může skončit velmi podobně jako v případě té vykecané adopce
b) považuju za důležité vést dítě k tomu, že si nemůže všude dělat vždycky co se mu zachce, nemůže jít na pohřeb v růžové, není vhodné jít do divadla v teplákách, do školy a jinam se nechodí ve špinavém/zničeném oblečení,… tyto hodnoty samozřejmě každý má trošku jiné už protože každý s dítětem navštěvuje jiná místa, každý je zvyklý na něco jiného, ale v rámci těch vlastních hranic si myslím, že by dítě mělo vědět, že ne vždy bude po jeho, ale to neznamená, že mu to zrovna nemůže slušet nebo být pohodlné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 15:09
@Nimie píše:
Ani to nepopírám, ale výsledkem je dítě, které se chová jako zlý člověk. A když mu nikdo nevysvětlí, že je to špatně, stane se z něj ve většině případů zlý dospělý. Ale je nesmysl automaticky říkat, že za šikanu můžou jen rodiče, příbuzní a učitelé. To dítě za to může taky, taky se s ním musí pracovat na zlepšení.

Takových dětí, které mají radost, že někomu ublížily, je menšina. Děti jsou obecně za zlé považovány právě z toho důvodu, které popsala uživatelka výše. Doma něco slyší a pak to plácnou a způsobí tím problém. To však není žádná zloba a ani to není jejich vina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 15:12
@hanka.br. píše:
Takových dětí, které mají radost, že někomu ublížily, je menšina. Děti jsou obecně za zlé považovány právě z toho důvodu, které popsala uživatelka výše. Doma něco slyší a pak to plácnou a způsobí tím problém. To však není žádná zloba a ani to není jejich vina.

To bychom se dostávaly do stavu, kdy není vinou dítěte vůbec nic, což se mi teda trošku příčí. A upřímně - bavíme-li se o dětech 12+, tak zvlášť tam nevidím sebemenší důvod, proč bych je měla zbavovat viny za jejich činy. To zas už si myslím, že je naopak vhodné, aby se naučily, že se musí přemýšlet i vlastním mozkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 15:12
@LadyLada píše:
Já také nikde netvrdím, že to, že jsou děti zlé je chyba dětí, ale říkám to, že jsou zlé proto, že řeknou věci, jejichž důsledky nejsou kvůli tomu, že jsou děti, schopny domyslet.
Budu se opakovat ještě kolikrát, abys konečně pochopila, co říkám a přestala mi podsouvat nějaké své myšlenkové schéma, ve kterém ses uvelebila a rozhodla ses ho nevzdat, protože bys pak musela uznat, žes neměla až takovou pravdu a nejde bože, by ses snad ještě za svoje útoky ke mě omluvila.

Za co se ti mám omlouvat? Źe vyvracím tvoje nepravdivé výroky? Takže dospělí nejsou zlí, protože drbou o něčem, o čem by měli mlčet a děti jsou zlé, protože neumí být pokrytci? Zvrácená logika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 15:14

@hanka.br. navíc nejde jen o radost z ublížení, jde o jakoukoliv odměnu. Pokud díky tomu jsou populárnější ve společnosti, tak je to motivuje úplně stejně jako kdyby se vyžívaly v tom ubližování samotném. Některé taky mohou mít pocit, že chrání sebe sama (šikana cizinců).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 15:15
@Nimie píše:
To bychom se dostávaly do stavu, kdy není vinou dítěte vůbec nic, což se mi teda trošku příčí. A upřímně - bavíme-li se o dětech 12+, tak zvlášť tam nevidím sebemenší důvod, proč bych je měla zbavovat viny za jejich činy. To zas už si myslím, že je naopak vhodné, aby se naučily, že se musí přemýšlet i vlastním mozkem.

Nic takového netvrdím. I když - pokud dítěti nikdo nevštípí slušnost a respekt k druhému, sotva jim lze klást za vinu, že jí nemají. Nechci však zacházet do extrémů. Pořád je to naprostá menšina, za kterou by normální zdravé děti měly nést nálepku „zlé“. Označíš své dítě za zlé, pokud nějaké máš? Sotva. Čím se liší od ostatních?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 15:18
@Nimie píše:
@hanka.br. navíc nejde jen o radost z ublížení, jde o jakoukoliv odměnu. Pokud díky tomu jsou populárnější ve společnosti, tak je to motivuje úplně stejně jako kdyby se vyžívaly v tom ubližování samotném. Některé taky mohou mít pocit, že chrání sebe sama (šikana cizinců).

Nevím, na základě čeho popisuješ takové věci ty, já se netajím svou více než dvacetiletou praxí. A nemyslím si, že jsem bůhvíjak výjimečná úča, když dokážu celkem snadno zpracovat kolektiv tak, aby agresorem nebo posměváčkem opovrhoval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 15:20
@hanka.br. píše:
Nic takového netvrdím. I když - pokud dítěti nikdo nevštípí slušnost a respekt k druhému, sotva jim lze klást za vinu, že jí nemají. Nechci však zacházet do extrémů. Pořád je to naprostá menšina, za kterou by normální zdravé děti měly nést nálepku „zlé“. Označíš své dítě za zlé, pokud nějaké máš? Sotva. Čím se liší od ostatních?

Dobře, tak jak je chceš označit? Pomýlené? :nevim: Ty děti se zkrátka chovají jako zlé, nehledě na to, že starší děti už to často dělají s naprosto zištným úmyslem. Že jim třeba nikdo nevysvětlil (nebo špatně), že se to nedělá je stále neopravňuje k tomu, aby účelově ubližovaly.

Přeci jenom občanku má dítě až od 18, ale do jisté míry je za své činy odpovědné už i dříve. Např. šikana na střední škole je něco, co je sice často výsledkem výchovy, nicméně asi nemám problém v tomto věku označit dítě za zlé, pakliže účelově ubližuje jiným dětem, tím spíš pokud z toho má nějaký prospěch.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 15:24
@Nimie píše:
Dobře, tak jak je chceš označit? Pomýlené? :nevim: Ty děti se zkrátka chovají jako zlé, nehledě na to, že starší děti už to často dělají s naprosto zištným úmyslem. Že jim třeba nikdo nevysvětlil (nebo špatně), že se to nedělá je stále neopravňuje k tomu, aby účelově ubližovaly.Přeci jenom občanku má dítě až od 18, ale do jisté míry je za své činy odpovědné už i dříve. Např. šikana na střední škole je něco, co je sice často výsledkem výchovy, nicméně asi nemám problém v tomto věku označit dítě za zlé, pakliže účelově ubližuje jiným dětem, tím spíš pokud z toho má nějaký prospěch.

Já upřímně řečeno nevím, co chceš pořád slyšet. Ano, občas se nějaké zlé dítě vyskytne. Je jich však minimum na to, aby se o dětech obecně mluvilo jako o zlých. Stále jsi mi neodpověděla na to, jestli i ty máš zlé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová