Babička ostříhala vnukovi dlouhé vlasy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32028
2.6.16 17:16
@hanka.br. píše:
@Nimie Já se tě nechci dotknout, ale nehodlám tě přesvědčovat. Dětské kolektivy jsou moje celoživotní práce a děti s jinakostí určitým posláním posledních sedm let. Vím jistě, že děti nejsou zlé a vím jistě, že být jiný neznamená být outsider. Vím to stejně jistě, jako že je zítra pátek. Nechme toho.

Já ti vůbec neberu tvé zkušenosti. A pokud se ti daří řešit podobné situace efektivně, je to skvělé. Netvrdím, že být jiný neznamená být outsider, záleží na mnoha okolnostech, ale skutečně mi připadá, že to bereš tak, že jsou to výjimečné situace. Je mi ale trochu zvláštní, že by zrovna Praha a zrovna lidi, které znám, schytali to nejhorší, co tedy údajně není typické.

Nejsem odborník s 20 letou praxí, ale o téma se z pochopitelných důvodů zajímám a to co píšu, není ani zdaleka jen můj názor. Jsi určitě báječná učitelka a jsem ráda, že takové stále ještě existují. Bohužel v tomto evidentně opravdu zrovna Praha má smůlu, protože zkušenosti s učiteli z několika oblíbených základních a středních škol jsou spíše pravým opakem, a to nepočítám to, že i kvalita výuky jako takové hodně klesla za posledních 10 - 15 let.

Ptala jsem se tě, jestli tedy podle tebe neexistují ani zlí dospělí. Bohužel jsi mi neodpověděla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 17:18
@hanka.br. píše:
To je přesně řečeno, díky. :potlesk:

Dík a ještě bych dodala, že moje segra se švagrem mají v tomhle svědomí čistý, na rozdíl od toho, co provedla moje máti.

• Citovat
  • Upravit
349
2.6.16 17:20
@Anonymní píše:
Jo holky a ještě jsem zapomněla - měla jsem s ním ráno krátký telefonát pro skypu a chudák to má fakt teď těžký - podle mě registruje segry nasranost, tak se podle mě před ní snaží tvářit, že mu to nevadí… v tu chvíli jsem začala být na mámu mírně odměřená i já. Bude asi důležitý, aby se s tím segra srovnala co nejdřív, jinak to prcek ponese ještě hůř…to je peklo fakt.

Babicka silně prestrelila. Toto si nemá vubec dovolit. Byla bych naštvaná a dala ji to pekne pocítit. :cert:
A s ohledem na kluka bych se doma pokusila víc ovládat, aby z toho nebyl zbytecne víc nestastnej. To dítě v te situaci nevidi totéž, co dospělí. Muže se cítit vinen za maminu nastvanost, neb v urcity okamžik s ostrihanim souhlasil. Takže bez ohledu na to, co se stalo, musí tohle ustat hlavně rodiče, at z toho není pro kluka tragedie roku. Ideálně to nějak odlehčit. To bys nakonec mohla ty, jakožto hodna teta. :mrgreen: Vlasy jsou fuc, s tím už stejne nic nezmuzete. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 17:22
@Anonymní píše:
Odpovědí je práce na výchově tolerantních jedinců - na téhle straně je chyba. Zakrýváním věcí a snaha být ovcí z prevence je k ničemu - jenom tu netoleranci pasivně podporuje a konzervuje stav, který je.

Jasně, to s tebou souhlasím, akorát od narození k výchově tolerantního jedince u většiny lidí uběhne alespoň 30 let a do té doby to musí nějak řešit. Navíc výchova tolerantního jedince je často o to problematičtější, když je v kolektivu výjimkou, pak se klidně on sám může stát obětí šikany nebo bude přinejmenším vyloučen z kolektivu. Ale věřím, že to časem bude lepší. Dospělí by ale přednostně měli začít u sebe. Dokud budou rodiče přenášet na své děti názory, že černoši, gayové, lesby, cizinci, postižení apod. si zaslouží vyhostit/ nebo patří za mříže (a mnohem horší…), tak děti nebudou o nic lepší…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.6.16 17:22

@Nimie Jistě, že existují zlí dospělí. I tito zlí dospělí mají za sebou obvykle příběh. Který je neomlouvá (pokud tím příběhem není nemoc), ale málokteré zlo vznikne bez příčiny. A i když existují zlí dospělí, nemáme právo říct „dospělí jsou zlí“. Ale srovnávat zlé dospělé s dětmi prostě nejde. Jinak co se týče Prahy, moji klienti mají spíše dobré zkušenosti. Možná je to tím, že ty špatné jsou prostě více vidět než ty dobré, pokud se po nich cíleně nepídíme. Hodně záleží na každém jednotlivém člověku a jeho vnitřním nastavení. Pokud je člověk nastaven tak, že děti jsou zlé a okolí je zlé, pak zcela jistě bude. Naopak to platí samozřejmě taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 17:23
@Anonymní píše:
Dík a ještě bych dodala, že moje segra se švagrem mají v tomhle svědomí čistý, na rozdíl od toho, co provedla moje máti.

Ano, tam myslím vůbec není pochyb, že chyba je na straně babičky, která tím naopak podporuje přesně tu netoleranci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 17:29
@Silia píše: @Anonymní píše:
Jo holky a ještě jsem zapomněla - měla jsem s ním ráno krátký telefonát pro skypu a chudák to má fakt teď těžký - podle mě registruje segry nasranost, tak se podle mě před ní snaží tvářit, že mu to nevadí… v tu chvíli jsem začala být na mámu mírně odměřená i já. Bude asi důležitý, aby se s tím segra srovnala co nejdřív, jinak to prcek ponese ještě hůř…to je peklo fakt.
Babicka silně prestrelila. Toto si nemá vubec dovolit. Byla bych naštvaná a dala ji to pekne pocítit. :cert:
A s ohledem na kluka bych se doma pokusila víc ovládat, aby z toho nebyl zbytecne víc nestastnej. To dítě v te situaci nevidi totéž, co dospělí. Muže se cítit vinen za maminu nastvanost, neb v urcity okamžik s ostrihanim souhlasil. Takže bez ohledu na to, co se stalo, musí tohle ustat hlavně rodiče, at z toho není pro kluka tragedie roku. Ideálně to nějak odlehčit. To bys nakonec mohla ty, jakožto hodna teta. :mrgreen: Vlasy jsou fuc, s tím už stejne nic nezmuzete. :nevim:

Jj to máš naprostou pravdu. Prcek už byl dnes bez horeček, tak jsem byla na krátké návštěvě. Ale fakt je to tak šílená změna, je prostě úplně k nepoznání, bude všem chviličku trvat než si zvykneme. Já se snažila být v poho, říkala jsem, že vypadá fajn, ale je to fakt těžký skrývat svojí nostalgii a do toho ta naštvanost na mámu, ale myslím, že se mi to podařilo. I segra je před ním v pohodě, byl nemocnej, takže starosti byly zaměřené hlavně k tomu. Pobavil mě jeden jeho postřeh - prý je mu divná zima na krk :D. Musí si přitahovat peřinu až ke krku, protože ho prý vždycky vzbudí, že mu tam jakoby „fouká“ :D. To by mě nenapadalo. No a tu hlavní babiččinu odměnu prý nechce, že prej jí psal, ať to nekupuje, že už to prostě nechce, ale proč mi neřekl, ani segra netuší. Říkala mu, že jestli byli s babičkou domluvení, tak proč ne…ale ono to z něj časem vypadne co je důvodem.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 17:30
@hanka.br. píše:
@Nimie Jistě, že existují zlí dospělí. I tito zlí dospělí mají za sebou obvykle příběh. Který je neomlouvá (pokud tím příběhem není nemoc), ale málokteré zlo vznikne bez příčiny. A i když existují zlí dospělí, nemáme právo říct „dospělí jsou zlí“. Ale srovnávat zlé dospělé s dětmi prostě nejde. Jinak co se týče Prahy, moji klienti mají spíše dobré zkušenosti. Možná je to tím, že ty špatné jsou prostě více vidět než ty dobré, pokud se po nich cíleně nepídíme. Hodně záleží na každém jednotlivém člověku a jeho vnitřním nastavení. Pokud je člověk nastaven tak, že děti jsou zlé a okolí je zlé, pak zcela jistě bude. Naopak to platí samozřejmě taky.

Už asi chápu, co tě pobouřilo. To se omlouvám, bylo to myšleno skutečně tak, jak jsem popisovala dříve. S tím co píšeš souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.6.16 17:31
@Nimie píše:
Ano, tam myslím vůbec není pochyb, že chyba je na straně babičky, která tím naopak podporuje přesně tu netoleranci.

Tak to jsem ráda, že jsme se v diskuzi posunuli od „rodiče, který nechají narůst klukům dlouhý vlasy jsou divní, nerozumní…“, k tomu, že dělají na konec dobrou službu společnosti v rámci výchovy k toleranci.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.6.16 17:32
@Anonymní píše:
:( chudák
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.6.16 17:35
@Anonymní píše:
Tak to jsem ráda, že jsme se v diskuzi posunuli od „rodiče, který nechají narůst klukům dlouhý vlasy jsou divní, nerozumní…“, k tomu, že dělají na konec dobrou službu společnosti v rámci výchovy k toleranci.
:) no, stále je to relativně subjektivní hledisko. Nicméně myslím, že ať už by dítě vypadalo jakkoliv, nejdůležitější je naučit dítě, že ani odlišnost ani průměr není vada. Že všichni jsou si v tomto rovni.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
2.6.16 17:35

Já myslím že babička překročila všechny meze, tohle bych ji nechala dlouho vyzrát a nemluvila bych s ní.. ať si myslí co chce ale na to neměla právo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
2.6.16 17:59
@Nimie píše:
Jak říkám, neteř přišla s tím, že by chtěla modré dredy, kamarádky holčička žádala malovátka a takhle by se dalo pokračovat. Ty to bereš podle toho, co je pro tebe přijatelné. Aby dítě nosilo jinou barvu oblečení - to nevím, komu by to mohlo vadit, to už musí být rodič hodně velký pedant. Ale každá tu hranici máme jinde - jak by ses tvářila na ty dredy? Jak by ses tvářila na roztrhané kalhoty do školy? Na kalhoty se sníženým rozkrokem? Na holinky za každých okolností? ;)

Tohle je asi nejrozumnější názor. Mně se taky styl „Malý Mauglí“ nelíbí, ale babička ho stříhat neměla. Nečetl jsem celou diskuzi, ale dost z vás má podobný názor jako já. Jenže ono je to i o toleranci, já jsem konzerva a nemám rád extrémy - malé chlapečky s dlouhými vlásky, holčičky na ježka jak po chemo, jak tu někdo psal, chlapečky s obarvenými vlásky, čírem, ale měl bych to respektovat, i když trochu považuju takové rodiče za výstřední :mrgreen: Nemám ale morální právo, aby se přizpůsobovali mým představám.

Váš příspěvek je totiž velmi trefný. Prvních 8 stran se babička odsuzuje. A víceméně právem. Na druhou stranu - kde je ta hranice, co všechno se má dítěti dovolit? Já si trošku rýpnu. Dosti z vás se vlasatci moc nelíbí, ale představte si, když by vaše dítě přišlo s takovýmhle nápadem. Babičku vynechejme - mě to zajímá filozoficky - kde je ta hranice, co dítěti dovolit, protože má určitě mít svůj názor, svou osobnost, ale pak jste tady vy, matky čili šéfky, a pokud se vám nebude líbit účes, oblékání, přemíra sladkostí, death metal, máte právo zasáhnout. Možná to napíšu trochu tvrdě - Mauglího maminka mu ty vlasy dovolila, asi ji tedy nevadí. Já ovšem, kdybych byl rodičem, bych Mauglího upozornil, že mezi většinovou společností bude trochu za exota.

Možná namítnete, že se většinová společnost může jít bodnout, možná něco napíšete o (ne)toleranci a svým způsobem je to pravda. Zároveň ale je to normální. To, co je odlišné, jiné, alternativní, nemívá to lehké. A musím říct, že s babičkou částečně souhlasím v tom, že by za ty vlasy mohl být terčem posměchu. Jasně, babička mu je ostříhala hlavně kvůli sobě, ale nesdílím plně optimismus některých, že děti jsou dnes v poho, tolerantní. Třeba ano, třeba ne. Co základka potom. Takže podle mého je zde ne úplně malé riziko v tom, že by výhledově mohl za ty vlasy dostávat pěkný kouř, čímž babičku nijak neomlouvám. Ale chápu i tenhle její důvod, protože některé děti jsou pěkní hajzlíci a plantážníci, nedělejme si iluze, že ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
2.6.16 18:20

@Ploskutáček No tak takhle zeširoka filosoficky by se dalo řešit všechno. Ovšem teoreticky při pivu, nebo v kavárně. Prakticky se má věc jinak. Výchova je svým způsobem manipulace, trochu přijatelněji řečeno formování nedospělého jednice, protože rodiče mají za mládě odpovědnost a mládě se ve světě nevyzná, nechápe souvislosti, nemá odžité zkušenosti. A taky se ještě manipulovat nechá. A taky samo jsou rodiče s mládětem nejdýl, znají jeho preference, co je u něj ještě v pohodě a do čeho by ho nutit už nechtěli, páč by ho to třebas zlomilo. Takže o tomhle mají rozhodovat jen a pouze rodiče a babička může rozhodovat jen, když má dítě na hlídání a jedná se o věci, které např. bezprostředně ohrožují bezpečí dítěte. Taky to funguje tak, že nejprve dítě všechno, co říkají rodiče nadšeně přijímá, puberťák skoro všechny rady od rodičů odvrhne a jako třetí stádium se na všechno podívá s odstupem a bez předsudků a názor si udělá bez ohledu na výchovu a zařídí se jen a jen podle svého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
2.6.16 21:52

Matka přestřelila, byla bych hodně naštvaná. Dítě není tak úplně nesvéprávný jedinec, má právo si o některých věcech rozhodovat samo. A kompetence patří v těchto záležitostech hlavně rodičům.

nemám ráda manipulativní tendence u matek(nebo otců), co vnucují druhým své názory, snaží se je předělat k obrazu svému a ony to přece myslí tak dobře. A i proto, že moje mamka má podobné tendence ;)

zrovna délka vlasů není žádná kontroverzní záležitost, vždycky se navíc dá změnit.

Dlouhé vlasy u kluků mi nevadí, já nemám moc ráda stádnost a zažité konvence, to bylo vyhrocené dříve, všichni museli vypadat podobně a nevyčuhovat. Je fakt, že u některých kluků mi dlouhé vlasy nesedí, ale zase některým sluší hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová