Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@warita píše:
existuje neco, jak dal/ma dati. Jestlize samy konzumovaly sluzby v podobe hlidani, tak maji taky hlidat.Nikdo jim zadne cestovani a ani navstevy divadla nebere. Predpokladam, ze necestujou 365 dni v roce. Kdyz si chteji vyrazit na dovolenou k mori nebo do hor, tak jim brani co? Kdyz chteji jet na vikend nekam do prirody, tak taky mohou. Ba dokonce muzou vzit vnoucatka sebou, od toho prarodice jsou.
Nechapu ten argument, ze se hlidani a cestovani/konicky/kultura nejak vylucujou. Moje mati mi hlida dite prakticky kazdy tyden, chodim na pul uvazku do prace. A kdyz chce jet na dovolenou? Tak se domluvime, jak ten vypadek hlidani vykryjeme a rodice jedou. Ted byli 3 tydny pryc. Zvladly jsme to. Nejak nechapu, proc by se hlidani a jejich zivot melo nejak vylucovat.
Spis to bude pohodlnost.
Moji mame treba nehlidal nikdo, ona hlida x vnoucat a rada. Nicmene my ji se sourozenci zivime, takze si nemusi k duchodu privydelavat jinak a ma na vnoucata energii a cas.
Ja deti moc nemusim, vlastni je jine, ale nevim, jestli budu mit chut hlidat jeste vnoucata. Nemyslim si, ze by to byla moje povinnost, protoze moje mama rada hlida (jako fakt, ona to dela pro sebe a vnoucata, ne pro nas - dnea jsem musela na RTG a byla cela nadsena, ze muze chvili vozit kocarek s mym synem
).
@warita píše:
tak si nemela sama nechat hlidat deti, jinak se to stava povinnosti.
Podívej, já žiju se svými rodiči ve dvougeneračním baráku, takže hlídali děti tak nějak z definice - dětem stačilo přeběhnout terasu a byly u babičky.
Bylo to velmi příjemné, to nepopírám. ![]()
Teď mi je 50+, rodičům k osmdesátce a já považuji za svoji povinnost se postarat primárně o ně.
Mám velké štěstí, že jsem na volné noze a pracovní dobu si určuju sama, protože při klasické pracovní osmihodinovce s dojížděním by každodenní běžná péče + každotýdenní nutné odvozy k lékařům nebyly možné. Ne každá rodina to takhle dělá (a naši mi hlídali děti řekněme 6 let do nástupu do školy, zatímco já se budu o posledních cca 10 let velmi nemocné rodiče starat po zbytek jejich života), pochopitelně potřebuju pracovat, protože složenky za mě nikdo nezaplatí a mám svou vlastní rodinu.
Vnučku ráda pohlídám kdykoli, kdy to dcera potřebuje (dojezd 30 km), tedy cca 1× do měsíce + se jí ráda věnuji o víkendových návštěvách, kdy přijedou mladí sem, ale rozhodně to nepovažuju za svoji povinnost - naštěstí mám samostatného života schopnou dceru s fungujícím zeťákem, takže banalitami typu návštěva gynekologa nebo mytí okem mě vůbec neobtěžuje. ![]()
Otoč si to: mladá maminka má velký problém umýt si samostatně bez ohlídání dítěte okna, zatímco od babičky se očekává s budovatelskou písní na rtech obstarat svoji domácnost, mávnout rukou nad svými případnými zdravotními neduhy - které se ve věku 50+ dají čekat, domácnost svých, případně i manželových rodičů, chodit do práce - a k tomu se s narozením vnoučete přidává samozřejmě očekáváná povinnost hlídat, kdykoli se to mladé paní hodí?
![]()
Z téhle sobecké představy bych Tě i jako sebemilovanější dceru vyvedla velmi rychle. ![]()
@warita píše:
tak si nemela sama nechat hlidat deti, jinak se to stava povinnosti.
Takze to mam mame zakazat, aby byla s mymi detmi sama, kdyz sama hlidat jednou nechci?
Nektere babicky po tom touzi, nejsou donuceny jako tva matka.
@rozand píše:
Takze to mam mame zakazat, aby byla s mymi detmi sama, kdyz sama hlidat jednou nechci?![]()
Nektere babicky po tom touzi, nejsou donuceny jako tva matka.
@warita píše:
U nas by jedna babicka hlidala, ma 9 vnoucat a pravidelne hlida, ale zije v zahranici.Druha babicka hlida. Byl to boj, protoze ze zacatku nechtela i kdyz mi sama od sebe naslibovala hory doly pomoci a kdyz se mala narodila, tak vysvitlo, ze to byly plane reci.
Ja osobne myslim, ze svym zpusobem maji babicky povinnost hlidat, protoze ony samy davaly deti na hlidani sve matce skoro porad. Alespon co jsem tak slysela, tak to byla bezna praxe. Deti nemocne? Sup s nima k babicce. Letni prazdniny? Sup s nima k babicce. Etc etc… a naraz kdyz maji hlidat samy, tak se jich to netyka?
Jo, tebe mít za dceru musí být velká radost.
Ty jsi slyšela, že to byla běžná praxe a proto jsi matce vnutila vlastní dítě?
Rozhodnutí pořídit si dítě bylo tvoje s manželem, to je potřeba zdůraznit. Takže jediný, kdo má skutečně povinnost se o tvé dítě starat jsi ty a tvůj muž.
@Venetia píše:
@Mari.GDost casto tu popisujete situace jako myti oken , doktor, cviceni … od takoveho hlidani mate snad otce ditete ? Nebo jak se diteti venuje, kdyz si nemuzete skocit ani k doktorovi nebo do fitka ? babicka spis na to pohlidani , kdyz si chcete nekam vyrazit spolu , pokryti prazdnin apod.
Muž odchází v 5 ráno a vrací se kolem sedmé. Pracuje 20 km daleko a odpoledne a večer rekonstruuje druhý byt. Už pár měsíců chodím cvičit, tak jeden večer tomu musel vyhranit. Jinak už, chudák, fakt nemá kde brát. Ani on nikam cvičit nechodí…Mytí oken jsem nepsala, ale když babička povozí venku, tak ano - uklízím, vařím atd. Stejně nemůžu odejít z bytu, tak to radši využiju produktivně. S doktory je to těžké, když přijela tchýně, byla jsem ráda. Když musí hlídat chlap, je to pro něj 40 km zajížďka a pak půl dne nadpracovává…Muž se malému věnuje neuvěřitelně, až sám pro sebe nemá ani chvíli. Vlastně jo, když vstane o víkendu v 6 a syn ještě spí…Sami spolu jsme byli na dovolené v bazénu, když prarodiče hlídali spící kočárek o 100 metrů dál u chatek. Ale s tím jsme do toho šli. Hodně by to potěšilo, mít chvíli pro sebe, až budou dvě děti, tak myslím, že dobrých dalších 5 let se spolu nedostaneme ani do toho kina. Ale holt musíme fungovat v možnostech, které máme.
@Mari.G Jasně, chápu, že aspoň občas hlidajici babička potěší, ale odmítám v té souvislosti slovo povinnost.
Mimo to v dnešní době existuje geniální portál hlidacky.cz , kde si lze vyhledat a „ochočit si“ hlidacku dvě z blízkého okolí, s nimi dítě seznámit a dle jejich možnosti využívat právě pro ty několika málo hodinovky, kdy je třeba zařídit něco bez dítěte.
Ano, pochopitelně - jejich čas se platí, zatímco ten babiccin se narokuje zadarmo a "radostně, hlídáme radostně!
". ![]()
@Lioness34 píše:
Já si nemyslím ze by to byla jejich povinnost A navíc dřív se chodilo do důchodu klidně v 51letech a dnes ta hranice se posouvá.. takže ano pokud hlídat chce tak fajn ale pokud ne tak to neznamená ze je spatna
S tím naprosto souhlasím. Mamka oslaví za měsíc 60 let a už dost nemůže. Vidím, jak už by potřebovala klid. Vím, že lidé pracují klidně do 70, ale ona není ten typ (fyzicky, psychicky), co ten nápor ve zdraví vydrží. Takže o to více obdivuji, že téměř každý týden přijde vozit, přestože to opravdu nechávám naprosto zcela na ní, jestli se nabídne. Doma má tátu po operaci páteře, takže chápu, že má zcela jiné (ne)možnosti, než moje babi, která v té době byla už skoro 6 let doma…
@sirikit píše:
@Mari.G Jasně, chápu, že aspoň občas hlidajici babička potěší, ale odmítám v té souvislosti slovo povinnost.
Mimo to v dnešní době existuje geniální portál hlidacky.cz , kde si lze vyhledat a „ochočit si“ hlidacku dvě z blízkého okolí, s nimi dítě seznámit a dle jejich možnosti využívat právě pro ty několika málo hodinovky, kdy je třeba zařídit něco bez dítěte.
Ano, pochopitelně - jejich čas se platí, zatímco ten babiccin se narokuje zadarmo a "radostně, hlídáme radostně!![]()
".
Tak moment - četla jste můj příspěvek, co jsem sem psala? Začala jsem slovy, že to není jejich povinnost a s tím jsme do dítěte šli. Takže úplně nechápu to osočování. To, že by mi to pomohlo, je věc druhá, ale jak jsem psala, tohle jim opravdu nevyčítám a jsem ráda, že je máme. Hlídačky samozřejmě znám, problém je, že bychom je stejně nezaplatili a syn s cizími vydrží tak 3 minuty, takže máme smolíka. Ještě jednou pročtěte, co jsem psala…
@Mari.G Pokud příspěvek cituji, zpravidla si ho i přečtu
- a moje osočování vidíš kde? ![]()
Prostřednictvím Tvého příspěvku, se kterým v podstatě souhlasím, reaguji znovu na teorii „hlídání vnoučat je povinnost prarodičů“.
Nic takového ve Tvem příspěvku nezaznělo - a cokoli jsem napsala dál je holá pravda, ne číkoli osočování.
Nebo uvažujes stylem - kdo mi výslovně netleska, ten se mnou nesouhlasí? ![]()
@sirikit Já nevím, čtu to pořád dokola a vyznívá mi z toho, že já to považuji za povinnost, což nepovažuji. A proto jim ani nic nevyčítám. Jestli jsem to pochopila špatně, tak se omlouvám.
@Annnit píše:
U nas taky tchyne dost ocividne uprednostuje vnouce od dcery. Jsou tam kazdy vikend, v tydnu taky dost casto jezdi na navstevy nebo tam prespavaji. A jelikoz je ten kluk neustale nemocny a svagrova je schopna s nim jet ke tchyni i kdyz ma kluk anginu a mame tam prijet i my, tak naseho mladsiho syna videla tchyne asi 3× (bude mu 9 mesicu)-samozrejme ze navstevu v takovem pripade zrusime a nejedeme tam. U prvniho syna mi ten nezajem byl hodne lito (pro svagrove vnuka neustale kupovala nejake hracky, obleceni atd, nasemu nic, porad o druhem vnouckovi vypravela a nasemu klukovi rikala ze on uz umi tohle a tohle a ty jeste neeeee atd). Ale myslim, ze je to proto, protoze my nesouhlasime s vychovnymi metodami tchyne, kdezto dcera ano. Takze tchyne jede hru - kdyz nebude po mem, tak na nejakou pomoc zapomente. Takze tak. A jelikoz to jsou pro nas metody dost prec caru, tak mame hold smulu. Prvni rok byl krusny, protoze ona cele tehotenstvi hlasila jak bude hlidat a vozit a ja s tim pocitala a pak z toho byla pekne na vetvi. A ona si to ocividne uzivala. Ted uz vim, ze at se bude dit cokoliv, tak s jeji pomoci nemuzeme pocitat a kluci by k ni hlavne ani nesli (je to pro ne cizi teta). Nastesti moji rodice funguji, i kdyz bydli daleko a manzel podnika a muze si brat volno jak potrebujeme. Takze to zvladame sami, ja jsem s tim srovnana a uz to neresim. Ale tak rok dva mi to hoooooodne pilo krev, to priznavam.
Tak ale to není o tom, že tchyně nechce hlídat, ale ty si od ní nechceš nechávat děti hlídat. Taky bych nechtěla hlídat děcko, kdybych k němu dostala návod, podle kterého bych se při hlídání musela chovat. Pokud budu v budoucnu hlídat vnoučata, tak podle sebe a ne podle nějakého manuálu.
@lucenka píše:
Tak ale to není o tom, že tchyně nechce hlídat, ale ty si od ní nechceš nechávat děti hlídat. Taky bych nechtěla hlídat děcko, kdybych k němu dostala návod, podle kterého bych se při hlídání musela chovat. Pokud budu v budoucnu hlídat vnoučata, tak podle sebe a ne podle nějakého manuálu.
Joo. Ja taky mela predstavy, ze vsem predam k diteti manual, co se muze a co ne
preslo me to velice rychle, ted jen fofrem predame deti a mizime, aby si to hlidani nahodou babicky a dedove na posledni chvili nerozmysleli
(Kdyz si o hlidani sami reknou, jinak na hlidani nedavame)
@Mari.G píše:
S tím naprosto souhlasím. Mamka oslaví za měsíc 60 let a už dost nemůže. Vidím, jak už by potřebovala klid. Vím, že lidé pracují klidně do 70, ale ona není ten typ (fyzicky, psychicky), co ten nápor ve zdraví vydrží. Takže o to více obdivuji, že téměř každý týden přijde vozit, přestože to opravdu nechávám naprosto zcela na ní, jestli se nabídne. Doma má tátu po operaci páteře, takže chápu, že má zcela jiné (ne)možnosti, než moje babi, která v té době byla už skoro 6 let doma…
Přesně - navíc když chodí člověk do práce, tak je rad za víkend a to se nebavime o tom, když chodí na směny. Mě přijde chtít hlídat a vyžadovat to trochu sobecké i když je to pohodlne. A vubec když někdo chce mýt okna a nebo argumentuje ze chlap je v práci a když přijde chtějí být spolu jako rodina … takže ono udělat si dítě /deti (myšlení všeobecně ať tady neslovickarime co kdo napsal a nenapsal) a očekávat ze babi s dedou budou kmitat je trochu sobecké a mimo. A co si budeme vykládat, cely život chodili do práce a starali se o nás a nemají i oni právo na trichu klidu?? Ne jim nacpat deti ze já něco potrebuji. Za mě zeptat se a když nemůže tak se neurazet a nezlobit a navíc 20ti měsíční dítě nebo opravdu malé deti je to proste pro ne náročné. Ono i vek se posouvá - ne jen vek do důchodu ale ženy si chtějí užívat nebo dělat kariéru a deti mají klidně 30-35+, kolik je v te době jejich mamince?? Pak chvilka než dítě povyroste…a dat ji všechny deti s argumentem ze dříve hlídaly babičky i 9deti:.. mě to přijde drsne … ono dost babiček se i stáhne když po ni kolikrát dcery nebo synové chtějí hlídat vozit a ony jsou rady ze jsou rady a ze mají o víkendu chvíli na to se vyspat. Ono pro představe ze prijede x vnoučat a já budu po celem týdnu rychle uklízet aby bylo uklizeno až přijdou, pak jim vymyslet zamabavu, do toho vařit… a znova nádobí atd pak odjedou a úklid nanovo… mě to proste přijde od tech mladých sobecké.
Já bych to brala jako dobrovolně… chce a cítí se na to, tak ok a nebo nechce necítí a holt nedá se nic dělat, nepřestaneme ji mít radi proto ze nehlida…
@lucenka píše:
Přesně - to je další věc, kterou dělají, ze pak jsou naštvaný ze dítě jedli susenky, koukalo na TV a ze nebylo dopoledne a odpoledne venku… jedlo knedliky a nespalo od 13-14.30 …
Proste pokud babi hlída ze chce tak ať hlída… a já se holt smířim s tím ze to nebude jako doma / mimo to tak je u babičky tak co…ať si to uzijou a co.