Bijete své děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
dada1511
18.5.11 16:36

Jako montessori je super,ale je to menšina,a lidi se taky stýkají mezi „svími“,s tím mám takovou zkušenost,ale v tom ostatním vědčím světe to tak nefunguje,pak je dítě překvapené a v šoku,že mu kámoš na písku který takto založený není, hodí kyblík na hlavu.

• Citovat
  • Upravit
Tattiana
18.5.11 16:37
ivik21 píše:
jo souhlasím, taky jsem zažila, že děcko 3leté odmouvalo, plesklo mamce, vrátilo ji plesknutí několikrát a nakonec do ní žduchlo - to vše v čekárně u dětské dr. 8-o

A ona jen „kryšpínku“ nesmííííš, ne ne a furt dokola…

Měla jsem sto chutí vstanout ze židle a spratka hodit za dveře ať se vzpamatuje :oops:

Takže by mě taky zajímalo, zda tohle jde řešit domluvou či ne, já bych 100% zbila a nenechala to dojít takhle daleko.

BLANDIK- jsem moc ráda, že píšeš s jiným náhledem na předmět této diskuse a proto prosím zkus odpovědět, zda tohle chování lze řešit či mu i předcházet. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
6926
18.5.11 16:38
dada1511 píše:
Davdan píše:
Tu někdo psal, že děti jsou manipulátoři, hlupáci atd? 8-o 8-o
To zase bujná fantaz magórias :lol: :lol: :lol:

No už jsem si říkala… 8-o :lol:
Náhodou, moje děti jsou velmi chytré a přestože nepoužívám respektovat a být respektován, nepřistupuju k nim stylem „vás je třeba zkrotit“.
Jsem normální matka, s city, co miluje své děti. A protože je miluju, ne všechno jim dovoluju (a to i v chování).
To NEJVĚTŠÍ, co můžete dítěti do života dát, je umět mu říkat „NE“, nejen ano.
A takové to „dáváme na výběr“ - bude mít vždycky na výběr? Nebude pak vyžadovat alternativy pořád, navyklý, že to je normální? Co ve škole a v práci? (Nerýpu, jen se fakt ptám, protože RaR používají vesměs maminky jen s malými dětmi, ale do budoucna…? Máte nějakou vizi, jak to bude pak…?
A ještě (no když už se ptám… :lol: ) je dobré dělat z dítě partnera? Nemělo by to být spíš že je rovnocenný člověk s menšímu zkušenostmi, takže holt někdy musí poslechnout a rozhoduje rodič?
A pak nepřipadá vám RaR trošku „bez citu“, ve smyslu neudělování pochval? Trošku mi přijde utažený za vlasy nechválit např. výkres, když se mi to ale fakt líbí. Naplano nechválím, ale když mi jeden synek přinesl nakreslenou velrybu (aniž bych věděla, že ji umí), byla jsem mile překvapená a emoce ven šly.
Já jsem zvyklá říkat nahlas (nejen dětem) své pocity… "Jé to je krása, fuj to je ošklivý…). :nevim:
Ps: a nepouštět se do mě, jsem citlivá. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
18.5.11 16:39
ivik21 píše:
Tak to mě nenapadlo, že ono to chování může fakt souviset s montessori 8-o

Ne, ne nechodí naše dítě do montessori, jen jsem si vybrala z toho tu filozofii a máme doma pár tácků. Ale líbí se mi hlavně ta myšlenka - že disciplína se rodí ve svobodě, tvůrčí, nerušené svobodě, ale ne v libovůli - když dtíě chce skákat na gauči a rodiče zakazují - je to proti montessori chápání. dítě si potřebuje uspokojit nějakou vývojovou potřebu, nedělá to, aby rodiče naštval nebo naschvál neposlouhcal, ale rpostě musí a podle mě většina toho vztekání plyne z rozporu mezi potřebami dítěte (biologickými, vývojovými) a pohledem na věc u rodičů. Samozřejmě vzdor probíhá u všech, ale nedochází až tak k zacyklení, protože dítě nebojuje, nezacykluje se, má v rodičích par'táka, který jim umož'nuje zkoumat svět…je toho tam více.
Taky se mi sevřel žaludek, jak píšeš o škraloupu…ono nejhorší je to, že člověk vlastně hledá školku, která bý dítě nepoznamenala svým přístupem, ponechala mu individualitu a dokázala jemně stanovit pravidla, jak to ve školce funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
18.5.11 16:42

tak oni v té školce jen měli jakoby výchovu v duchu montessori, např. si mohli vybrat zda spát po o, nebo jen ležet a ohlížet knížky, cvičit nebo jen sedět a dívat se a tak. Myslím, že se nijak zvlášť nechovali. Taky si potrpěli na příchodu do třídy s podáním ruky a pohledem do očí… Úžasná paní ředitelka měla na zdi diplom či ocenění za výuku montessori, nevím zda to je kurz či přímo vzdělání. Bylo to fakt skvělé.

Teď Ondra vletí do třídy zazpívá Dóóóbrýýýýý déééén a vletí mezi kumpány, úču ani nevidím :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Tattiana
18.5.11 16:46

a áno, kladli ten důraz na individualitu, to je fakt.

NO téměř jsem se v té současné školce rozbrečela zklamáním a cítila se jak malá kdysi a bála se že vyletí úča s dlouhými stříbrnými nalakovanými nehty a zatahá mě za vlasy nad ušima.

• Citovat
  • Upravit
6926
18.5.11 16:54
Blandik píše:
  • když dtíě chce skákat na gauči a rodiče zakazují - je to proti montessori chápání. dítě si potřebuje uspokojit nějakou vývojovou potřebu, nedělá to, aby rodiče naštval nebo naschvál neposlouhcal, ale rpostě musí a podle mě většina toho vztekání plyne z rozporu mezi potřebami dítěte (biologickými, vývojovými) a pohledem na věc u rodičů.
8-o
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
18.5.11 16:59

taky je fakt, že paní ředitelka neříkala či nestěžovala si, že ON zlobí, ale vysvětlovala že On má jen potřebu nevímco…

Tak ve školce si je srovnala sama, doma jsme jeli podle našeho :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
817
18.5.11 17:01
ivik21 píše:
ivik21 píše:
jo souhlasím, taky jsem zažila, že děcko 3leté odmouvalo, plesklo mamce, vrátilo ji plesknutí několikrát a nakonec do ní žduchlo - to vše v čekárně u dětské dr. 8-o

A ona jen „kryšpínku“ nesmííííš, ne ne a furt dokola…

Měla jsem sto chutí vstanout ze židle a spratka hodit za dveře ať se vzpamatuje :oops:

Takže by mě taky zajímalo, zda tohle jde řešit domluvou či ne, já bych 100% zbila a nenechala to dojít takhle daleko.

Ivik, to podle mě není vůbec správné. A jsem ráda za ten příklad, protože podle mě tak nějak pro hodně lidí představuje výchovu domluvou, podle rabru (tuší-li, co to je). Ale je to mylné.
1. to, že to dítě máma plácla mělo nějaký důvod - to dítě něco chtělo, třeba se tam nudilo, třeba si chtělo něco prohlídnout a máma mu to nedovolila - nevím, předpokládám. Byl tam spouštěč toho plácnutí…tam by se dalo asi nejlépe předvést, co by se dalo udělat z pohledu rabru. Ta máma dítě plácla, batolata nejsou schopny do tří let respektovat plně autoritu a poslouchat, mají své potřeby, neumí počkat a žíjí teď a tady. TAkže to chce pracovat s tím důvodem a hledat možnosti, jak dítě zabavit a pokud možno splnit jeho potřebu, ale zase v únosné míře. Pokud ale jen zakazovala a nakonec plácla, dítě bylo v emocích a pláclo zpátky (ano nemělo by si to dovolit, ale ani máma si tohle nesmí dovolit - děti nás doslova filmují a opakují naše chování, do písmene…). To, že máma k tomu reagovala jen - To nesmíš, nedělej …to není taky dobře. Když bych už dítě měla v emocích, že něco nemůže - tak bych ho vzala mimo tu čekárnu, počkala, až se uklidní a pak mu vysvětlila, proč to nemůže (tady je důležitý moment - počkat až se uklidní a jakoby chápat jeho emoci - tedy říct - já chápu, že tě otravuje tak dlouho čekat, chceš pořád zavírat a otvírat dveře…a až se uklidní, tak mu vysvětlit, že čekárna je plná lidí a otevřenými dveřmi tam táhne (dělá se hluk) a že to ostatní může otravovat…Že tohle můžou spolu dělat doma, jak příjdou od lékaře. Garantuji, u nás tohle funguje, ale vůbec nepoužívám slovo „nesmíš“. jde o to pochpit dítě a ne korigovat, co má chtít, jak se má cítit, ale spíše chápat a říkat /(max 2-3 věty) jak svět funguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Blandik píše
když dtíě chce skákat na gauči a rodiče zakazují - je to proti montessori chápání. dítě si potřebuje uspokojit nějakou vývojovou potřebu, nedělá to, aby rodiče naštval nebo naschvál neposlouhcal, ale rpostě musí a podle mě většina toho vztekání plyne z rozporu mezi potřebami dítěte (biologickými, vývojovými) a pohledem na věc u rodičů.

Tak az bude chciet malicka skakat na gauci a nevydrzi to az kym pojdeme vyskakat sa von, tak dostane na zadok.

Tuto vychovu asi praktikuje ten par nad nami, co ma uz dva roky terorizuje svojim deckom. A na to ze ja sa pred nocnou potrebujem vyspat a nemozem si dovolit stuple do usi, mi bolo povedane ze to mam chapat, ze je to dieta a ze predsa mozem zmenit pracu 8-o alebo sa prestahovat 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069

Blandiku prosim, jak mas stare deti? To jsem rada, ze slysim o nekom, kdo tento pristup pouziva a funguje mu!!
Moje velmi blizka kamaradka delala v montessori skolce a hustila do nas tenhle styl roky predtim, nez jsme meli deti, tak je mi hodne sympaticky.
Uz ma tri deti, tak od ni hodne cerpam, vyzvidam a casto nestacim zirat.
Treba mi rikala, ze jeji dvouleta holcicka sklada misticky a prenasi je ze skrine na stul a na kuchynskou linku…, no a obcas se naka rozbije. Ale ze ona se tim uci tuhle dovednost, tak par rozbitych misek prece nevadi. Zaskocilo me to, ale pak mi doslo, ze to je vlastne pravda. Ze je pro deti dulezite spoustu veci nezakazovat, jen korigovat a zajistit tak, aby bylo pokud mozno co nejmin skod.

Davdan ja si prave myslim, ze RaBR bude vyborne na starsi deti, ze na dvouletaka muzu zkouset semtam neco, ale kdyz se placa ve svych emocich, tak me moc nevnima…
Prijde mi uzasne brati dite jako rovnocenneho partnera - teda touto metodou vlastne dite manipulujes tam, kde bys ho rad mel, a zaroven se ono muze citit jako tvuj partner. Idealni.

A proc myslis, ze se nemaji pouzivat pochvaly? Pochvaly samozrejme, ale v jine podobe, ktera diteti da vic, nez kdyz mu jen reknes, ze namalovalo neco krasne a dozvi se to same u kazdeho obrazku.
Kdyz jsem knizku docetla, tak jsme byli na navsteve u tchyne a uplne me zamrazilo. Emca delala ruzny veci a tchyne ji furt opevovala „ty jsi sikovna“…, a furt dokola, treba 15× za celou navstevu. Neslysela, co se ji konkretniho povedlo, nerozvedla to, proste ji tim odbyla :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
817
18.5.11 17:08
ivik21 píše:
taky je fakt, že paní ředitelka neříkala či nestěžovala si, že ON zlobí, ale vysvětlovala že On má jen potřebu nevímco…Tak ve školce si je srovnala sama, doma jsme jeli podle našeho :mrgreen:

Ano, oni tam neškatulkují děti, protože je to pak do budoucna ovliv'nuje a začnou takové fakt být. na všechno koukají jako na potřebu, ale současně mají nastavené pravidla chování, která děti rády akceptují. A co je zajímavé, vůbec neopravují chyby, ale mají to natavené tak, aby si dítě na chybu přišlo samo…je to úžasný systém. Přála bych si takovou školku pro malého, ale i se základkou a střední, protože jinak ten přestup by byl asi šok jak hrom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tattiana
18.5.11 17:09

ve školce přesně tak, nalívali vodu do a z různých nádob skleněných, strouhali na struhadle, řezali nožem (!), pekli si navzájem dorty k narozeninám …

Já jsem jen tak mezi dveřma sykala, ať něco neupustí, ale v klidu… Doma jsem ji to teda nedovolila :oops:

• Citovat
  • Upravit
2069
18.5.11 17:11

Babi tak to bych ti neprala bydlet nad nami nebo pod nami, to by sis uzila hluku az az. Ale jako vazne tezko muzes od rodiny s detmi pozadovat, aby nedelali hluk, pokud mate nekde ve stanovach pouze nocni klid.
Ja tu taky posloucham leccos, cely den stekajiciho psa, hadajici se sousedy, vrestici holcicku nad nami.
Obavam se, ze v tomhle pripade nemusi byt vubec duvodem to, ze maji deti nad vami jinou vychovu, nez jakou si predstavujes ty :-( Kdyby neskakali na posteli, tak si budou hrat s legem, to je taky peknej rachot

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
18.5.11 17:16

iviku u nas se navstevy semtam taky divi, jak muzu nechat deti krajet ostrym nozem. Me to prijde prirozene - od te doby, co deti dokazaly vylezt na zidli, tak si ji pristrcily ke kuchynske lince a chtely mi se vsim pomahat. Je to semtam dost na nervy, kdyz clovek s varenim specha a chteji varit treba oba dva, ale da se jim dat nejaka podobna cinnost, kterou se zabavi.
Emca uz si nepamatuju, ale Tomik pred druhym rokem zacal vyzadovat krajeni zeleniny ostrym nozem, tak kraji, ted uz ho u toho ani nehlidam. Nebo pustim vodu a myji nadobi ve drezu, dostanou nake mene rozbitne, pocakaji vsechno okolo, ale prece jim nebudu takovou uzasnou praci odpirat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí