Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Myslím, že už to jiné nebude. Nejde o covid, ale prostě je trend hledat nové nemoci, viry a tyto medializovat. Během posledního půlroku se objevily nejméně 3 zpravy, jak se někde vyskytla záhadná smrtící nemoc (samozřejmě nic z toho), dnes zase, jak vědci nachází kvanta nebezpečných viru po celé Asii v netopyrech. Čeká se na to, jde se tomu naproti, aby se mohlo zacit hystercit. Myslím, že roušky, občas zavřené hranice a sem tam lockdowny už budou běžnou součástí života.
@Pozitivni-obrazy píše:
@Ernais
Pokud byl člověk introvert co třeba dělal něco co může dělat na HO, a ještě k tomu nemá děti, tak se ho to asi moc nedotklo.
Extrovertů, co milujou setkávání s přáteli, chození na všelijaké aktivity, bazény, muzea, divadla, chození po hradech a pod a k tomu mají děti, které žily obdobně a teď trčí doma, těm to změnilo život docela výrazně.
Dobře, špatně…:-)
Máš štěstí na dobrou psychickou výbavu. Já a zakladatelka této diskuze si asi věci víc berem…jo, jsme vlastně v poho. Ale ta změna, ta je těžká.
Hele jo, dotklo se me to, byla jsem zvykla nekolikrat do roka na zahranicni dovolenou, kazdou nedeli na nejakou aktivitu a veceri v restauraci s prateli, v zime chodit s kamaradkou do sauny kazdy patek po praci, 2× tydne do fitka a 1× tydne na bazen, 1× mesicne na mani, pedi, ke kadernici a na kosmetiku. Nic z toho ted nemuzu, ale jak rikas, asi jsem psychicky silny jedinec a bez mrknuti oka jsem se přizpůsobila. Mani, pedi a kosmetiku jsem se naucila sama, z jedne místnosti jsem si udelala fitko a nakoupila vybavení, vecere s prateli jsme zacali pořádat doma a donutilo nas to zacit pracovat na kucharskych dovednostech a kvalitnim servisu, misto cest do zahranici jsme zacali vice poznavat prirodni krasy v okoli naseho bydliste a pustili jsme se doma do rekonstrukci, na ktere pro samou zabavu nebyl cas. A diky covidu muj zaměstnavatel pochopil, ze openspace neni jedina cesta a da se dobre fungovat i na HO. Takze ano covid mi sice dost vzal, ale spoustu mi toho zase dal a rozhodne nemuzu rict, ze bych prisla o pozitivni nahled na zivot.
@NinaU. píše:
@inkakřivák
Co je to za hlod? Ano, jsou horší věci, ale toto vězení bez konce už lidem leze na mozek, nedivím se. Dlouho mi to bylo jedno, ale už jsem z toho taky otravena, smutná, nebaví mě to.
Nakoupit? Co n sebe? Haha, vše zavřené a koupit si nic nemůžeme. Promin, ale to ze byla válka mě nijak neuklidni.
má ale pravdu předsedo, nic extra šíleného se ti neděje. Je to otravné a dlouhé? No jasně že je, řekla bych, že pro všechny. Ale můžeš sednout a všechno objednat a za dva dny to máš doma, potraviny, drogerii, léky, to všechno si můžeš z minuty na minutu koupit, můžeš jít v klidu ven, do přírody, jste zdraví a spolu. Spousta z nás může do práce, ti co nemohou, dostávají kompenzace. Žádný hlod, to že se tomu lidi poddávají je jejich problém. Opravdu je to nepříjemnost, co se teď děje, ale dokud máš zdraví, není zle.
@mado píše:
Odhaduji, že @inkakřivák bude senior, ti totiž mluví přesně tak a ještě si mezi sebou posílají maily, jak je Gates načipuje a bude ovládat.
Protoze oni o moc svého života nepřišli, dusledky ekonomické už je tak moc netíží.
Jasně, byla válka, ale teď není, teď je tu stejný vir a různě schopné vlády.
Mám strach, že to bude mutovat, točit se pořád, nové mutace nereagovat na léky a očkování, ale vyhlidka žít takhle další tři, sedm, deset let mě děsí. Hlavně kvůli dětem bych chtěla, aby už bylo dobře, ale zatím tomu, bohužel, nic nenasvědčuje.
To si nemyslím. Starší generace je odolnější, víc vydrží. Dnes se ze všeho sypeme a je to norma. Divný je spíš ten, kdo to tak nemá.
Příspěvek upraven 02.03.21 v 13:24
@lucenka píše:
Nemám co závidět. Němci nerozvolnili přes léto tak jako Češi
snad nikdo na světě neudělal v létě to, co Češi. Taky na tom nikdo na světě není tak špatně.
@Santa Juana píše:
Myslím, že už to jiné nebude. Nejde o covid, ale prostě je trend hledat nové nemoci, viry a tyto medializovat. Během posledního půlroku se objevily nejméně 3 zpravy, jak se někde vyskytla záhadná smrtící nemoc (samozřejmě nic z toho), dnes zase, jak vědci nachází kvanta nebezpečných viru po celé Asii v netopyrech. Čeká se na to, jde se tomu naproti, aby se mohlo zacit hystercit. Myslím, že roušky, občas zavřené hranice a sem tam lockdowny už budou běžnou součástí života.
Myslím si to taky.
@Arboretka
No tak postupně - všechno můžeš objednat, dejme tomu. Ale ne všechno se dobre objednává.
Do přírody - do teď budiž, od včera už skoro ani to. Respektive Jo, v rousce, ve které se paradne dýchá. A jen okolo města - to mě fakt nebaví.
Spolu nejsme - mám manžel už třetí týden v Německu, domu muže, ale zpět ho nepustí. Když bude doma, nebudeme mít na nájem a jídlo ![]()
Spoustě lidi třeba ty kompenzace ale nepokryjou naklady.
Takže si to shrneme - někteří se asi mají skoro stejně, ale na hodně z nás to proste doléhá víc. Je to hrozny, nelepší se to, drží nás v šachu pod hrozbou pokut a hlídají nás policajti. Ne, fakt mi to nepřijde v pořádku a fakt mi to hodně vadí.
Nevim. Me pesimistictejsi „ja“ rika, ze nebude lip, hlavne kdyz vidim, jak se lidi nechavaji manipulovat popmediami, jak spousta neumi kriticky myslet, spajet souvislosti, hledat informace…
Ale me optimistictejsi „JA“ rika, ze bude lip, ze progres se tahne lidskymi dejinami a ze i tento krat to lepsi v nas jaksi zvitezi.
Jestli bude lip, nebo ne, nevim, ale asi to zalezi na nas. Krize je duvod menit k lepsimu veci, ktere nefunguji, proto krize prisla. Corona krize odhaluje krize, ktere tady byly uz pred epidemii, krizi spolecenskou, moralni… krizi ekonomickou, financni… corona krize odhalila, jak desive je korupce zazrana v sektoru zdravi, jak je tato korupce systemova, jak moc zasahuje vedecky, medialni i politicky svet a ze to takhle dal uz proste nejde, protoze zbytecne umiraji lide, aby si jini napakovali miliardy…
Příspěvek upraven 02.03.21 v 13:40
@Ernais to bychtaky potřebovala, ale jsem v trochu jiné situaci. Mam tři malé děti, a naše činnosti nenahradíme - právě ty muzea, aquapark, zoo, hrady, knihovna..příroda dobrý, ale taky se člověku omrzí, v jedné malé obci. Školka střidavě je a není..zrušily se mi výstavy, vernisáže, na které jsem se těšila. Jak jsem na rodičáku, tyto události „vytržení z rutiny“ byly pro mou psychiku dost důležité. Do minulého týdne jediné ozvláštnění stále stejného života byly občasné návštěvy (blízké kamarády mám rozeseté po celé čr) ale bůhvi jak to s tímto bude v budoucnu. Představa, že mám kamarády poblíž a děláme společné tématické večeře je pro mne fakt krásná.
Jasně, že bude líp. Vždycky to špatné jednou přešlo. Tak není důvod, aby to nepřešlo i v naší situaci. ![]()
Příspěvek upraven 02.03.21 v 13:33
@Popeladym píše:
To si nemyslím. Starší generace je odolnější, víc vydrží. Dnes se ze všeho sypeme a je to norma. Divný je spíš ten, kdo to tak nemá.Příspěvek upraven 02.03.21 v 13:24
Jo, ta mladá generace kňučí hodně, nic nevydrží. Možná je to mládím, možná jsme ve dvaceti pěti byli také tokoví, možná jim chybí takový ten životní nadhled nebo pokora. možná jsou jen přirozeně dravější. Pravda je, že se hroutí. Vždycky může být hůř, když si myslím, jak moc je zle, osud mi ukáže, že tedy může být mnohem hůř. Takže ještě pořád krom omezení mohu přijít o práci, zůstat bez financí, můžeme onemocnět, bojovat o život, zemřít. Proti tomu být zavřená zdravá doma se svou rodinou a příjmem je vlastně celkem dobře. Je to o úhlu pohledu. A venku je krásně a všude je příroda. A jde objednat kávovar a skvělý kafe a člověk ani nemusí do kavárny
dělám si srandu, ale v takové složité době, jako je teď je víc než kdy důležitější a lepší brát to s nadhledem, nesýčkovat a prostě každou pozitivní maličkost vnímat.
@Arboretka píše:
Jo, ta mladá generace kňučí hodně, nic nevydrží. Možná je to mládím, možná jsme ve dvaceti pěti byli také tokoví, možná jim chybí takový ten životní nadhled nebo pokora. možná jsou jen přirozeně dravější. Pravda je, že se hroutí. Vždycky může být hůř, když si myslím, jak moc je zle, osud mi ukáže, že tedy může být mnohem hůř. Takže ještě pořád krom omezení mohu přijít o práci, zůstat bez financí, můžeme onemocnět, bojovat o život, zemřít. Proti tomu být zavřená zdravá doma se svou rodinou a příjmem je vlastně celkem dobře. Je to o úhlu pohledu. A venku je krásně a všude je příroda. A jde objednat kávovar a skvělý kafe a člověk ani nemusí do kavárnydělám si srandu, ale v takové složité době, jako je teď je víc než kdy důležitější a lepší brát to s nadhledem, nesýčkovat a prostě každou pozitivní maličkost vnímat.
To jsi moc hezky napsala.
Přesně tak.
@NinaU. píše:
@Arboretka
No tak postupně - všechno můžeš objednat, dejme tomu. Ale ne všechno se dobre objednává.
Do přírody - do teď budiž, od včera už skoro ani to. Respektive Jo, v rousce, ve které se paradne dýchá. A jen okolo města - to mě fakt nebaví.
Spolu nejsme - mám manžel už třetí týden v Německu, domu muže, ale zpět ho nepustí. Když bude doma, nebudeme mít na nájem a jídlo
Spoustě lidi třeba ty kompenzace ale nepokryjou naklady.
Takže si to shrneme - někteří se asi mají skoro stejně, ale na hodně z nás to proste doléhá víc. Je to hrozny, nelepší se to, drží nás v šachu pod hrozbou pokut a hlídají nás policajti. Ne, fakt mi to nepřijde v pořádku a fakt mi to hodně vadí.
hele, jestli se něco špatně objednává ( co třeba?) tak to neznamená, že to nejde objednat, ten jakože tvrdší lockdown tady máme přesně druhý den, a už je to důvod ke kˇbučení, že tě to nebaví v okolí města? Ale jdi ty, v tom případě si ty negativní myšlenky děláš sama, protože ještě před 36 hodinama jsi mohal kamkoliv. Kompenzace jsou hodně velkorysé, nájmy z uzavřenýh provozů platí, kompenzační bonusy zvedli na 1000 na den, to je 30.000, to drtívé většině lidí pokryje náklady, pendleři jsou riziko, bohužel, momentálně pro Německo, chápu je, je to blbé, mám tam druhého bráchu, taky nemůže domů, takže chápu, že je to blbé. Já nutně potřebuju do Švýcarska, za klientem, je to důležitý kliemt pro naši firmu, musím držet práci pro zaměstnance a nepřijít o něj. Momentálně řeším jak tam můžeme s manželem vyjet, není to lehké. No jasně že není. V pořádku není pandemie, v pořádku není, že se lidé chovají tak, že bylo nutné nasadit policii a armádu, to třeba vadí mně. Ne to jejich nasazení, ale to, že se prostě muselo kvůli lidem. A stejně tak jako u tebe je to tak to jediné, co může, může mi to vadit. A pak se můžu hroutit a nervovat, nebo to můžu hodit za hlavu a i v téhle situaci si najít to, co můžu dělat.
@korneli píše:
Zdravím dámy, to co se za poslední rok děje, mi dochází síly. Asi jako každému..
Nejprve roušky, zavření škol, školek, omezení osob, respiratory, testovani zaměstnanců a kdo ví co nás ještě čeká.. Bojím se co ještě může být, bojím se o naše děti.
Bude ještě někdy dobře, nebo už dobře bylo..? Je mi z toho všeho smutno a né jen mě!
Vzdycky musi byt zle, aby pak mohlo byt lip. To plati vzdy a vsude.
@Popeladym
No jasne, takže je všechno fajn a zalite sluncem a jen knučíme.
Cely rok se mě to tak nějak nedotykalo a byla jsem docela v pohodě, ale vzhledem k tomu, ze se to nelepší, tak už to proste na mě doléhá. A nemyslím si, ze jsem nějak málo odolná.