Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Je to kokosovina. Ano, jsou profese, u kterých si dovedu představit, že ženská sama naspoří a utáhne hypo levou zadní, třeba advokátka, nějaká IT expertka, lékařka?, dnes snad, ale před 10 lety ani ty mudr. tolik neměly. Z okolí vím, že samy ženy nemají tolik šancí… ![]()
@Cimada píše:
Tolik obětí pro to, abys jednou „férově“ vytvářela zázemí v bytě chlapa, který Tobě nechce obětovat nic…
Od kdy začali chlapi potřebovat ženy kvůli vytváření zázemí? ![]()
@Nutella mam kamosku je od maturity prodavackou v jysku. Samostatne hypoteku od toho 2018, kdy to bylo jeste jakz takz priznivejsi. Chlap ji plati polovinu energii. Az se vemou doplati ji vklad a prepisou to na sjm.
A co se tyce „kritiky“ toho brani si od pusy ala batuzkareni, spolubydleni, nemit auto. Kdy jindy tohle zazit nez v tech mladych letech? Porad tu uznavam, ze maji lide jine prilezitosti ala potencial na studium, zamestnani tedy i vyplatu, ale moznost na to „promyslet si strategii“ ma kazdy stejnou. Zna te to - kdo chce, hleda zpusoby…
@TerezkaSt no tak, nevěřím, že kdyby kámoška měla v roce 2018 dvacet a od rodičů dostala kulo, tak si zaplatí akontaci na hypo a splácí…to ti fakt nevěřím
Ono je taky rozdíl, když od rodičů případně dostaneš něco do začátků, a nebo, jestli máš třeba mamu samoživitelku a máš celkem nic už od dětství. Jinak, nemám nic proti šetření a fin. gramotnosti, sama své děcko k tomu vedu, ale vím, že pokud bych jí do začátků něco nenašetřila, bude po studiích žgudlit, páč tatík si zorganizoval novou rodinku a od něj pomoc čekat nemůže. ![]()
@TerezkaSt tak jasně, když se chce a je příležitost. My manželem máme naprosto stejné vzdělání a stejne pracovní zkušenosti. On ma navíc jednu vec, která není úplně důležitá. Šli jsme do stejné firmy pro něj vytvořili misto, aby si ho vzali. Mě nechtěli (vdaná 24 let, bezdětná
)… Po par měsících se mi tam podařilo dostat a nakonec jsem kolegy i školila.. Někdy ty ženský to mají fakt těžší. Nejvíc mě štvalo, že on má vyšší plat než já a to jsem byla na vyšší pozici ![]()
@Nutella tak jeste jednou - obe jsme dcery samozivitelky, od ktere jsme dostaly 0 nebo spis -20000. Kdybych si brala hypoteku v mych 20ti kdy byla financni krize, 100% hypoteky a nemovitosti za hubicku - tak uz ji mam splacenou. Jenze na druhou stranu nebyly schopne pracovni prilezitosti a cisnik si treba „ofiko“ vydelaval 9tisic. Celkem neprizniva doba. Kamaradka sla bydlet do pokojiku k 12lety segre aby mela bonitu, ja sla studovat a chodila na nocni.
Uznavam zas urcitou nepriznivost doby s kterou se ty podminky zhorsuji, ale doba byla opravdu ruzna a neprizniva i za ten muj ne tak dlouhy dospely zivot. Od vyse popsaneho se odviji financni gramotnost a treba jednou budes mrkat jak budes na dceru pysna…
Hodne jsme odbocily od tematu, ja si nemyslim, ze je slecna zlatokopka atp. A chapu, ze ji jde o to „nase“. Ja se snazim obhajit toho chlapa, proc o to „nase“ papirove nema zajem. Protoze vztah nestoji na papirech, ale ferovosti a uprimnem jednani.
@TerezkaSt Tak ještě jednou
Pokud hypoteticky měl někdo v roce 2018 20-22 let a dokončil školu a od rodičů nedostal nic, měl by nástupní plat /v našem kraji/ dejme tomu 25 hrubého, to je tak 21 čistého, tak kdyby chtěl pořídit hypo na byt 2+1, v té době tak za 1,5 mil, tak by taky potřebovala nějakou akontaci, min 150tis, nevím přesně, a splátka by následně byla tak 8000 tis měsíčně. No, nevím teda, ale ze zapřením všech sil a tak…
A teď by na to neměla ani náhodou.
Zakladatelka podle mého není zlatokopka, jde jí jen o pocit z toho,,naše,,, chce hnízdit a užívat si to bez pocitu, že třeba v budoucnosti se něco nestane.
Jo a o tom, že vztah stojí na férovosti a upřímnosti, tak o tom bych mohla napsat román.
To si nedovedeš představit, jak se lidi změní třeba během dvaceti let. To pak koukáš na drát,…a hledáš toho, koho si poznala v mládí a zamilovala se do něj ![]()
A pokud už takhle na začátku máš pochyby a něco ti někde cosi šeptá, tak to není dobré vůbec.
@zoidberg píše:
Je dospělá deset let a nemá nic, to ti přijde běžné? Já měl v jejím věku vlastní splacený byt a stavěl dům. Šanci měla dost, jen asi nejspíš počítala s tím, že se někde usadí a dostane půl bytu za polovinu splátky hypotéky
Jako myslíš v devadesátkách? Byt jsi ale splácel rodičům a pozemek na dům dostal od strejdy, ne? ![]()
Před začátkem covidu si z lidí, kterým v té době bylo do 35 let, dokázalo pořídit vlastní bydlení z vlastních zdrojů (tj. bez významné finanční injekce rodičů nebo dědictví) 10% lidí. To byla už tehdy realita. Dnes vzhledem k extrémní inflaci to bude nejspíš ještě méně. A ženy jsou v tomhle ještě více limitované, vzhledem k tomu, že se chlapi stále ještě nenaučili rodit a těhotenství a mateřství je prostě zářez ve výdělku jako prase. Ona si asi těžko může říct - ok, v pohodě, teď budu jako Ty do 35 jen makat a šetřit, abych si mohla pořídit vlastní nemovitost a cítila se safe, a pak si teda založíme tu rodinu. Pokud tu rodinu chtějí, musí budovat spolu a vytvořit si jistotu vzájemně, jako rodina. Model, kdy on si jede svoje, nijak jí nezajistí a ona vsadí vše na jednu kartu a to dítě si s ním teda udělá, je pro ní extrémně nebezpečný a pokud se cokoliv podělá, v 99% skončí špatně pro ní, protože on jen bral a dával houno s mákem. Tím, že nic ani dávat nechce, jí ale naštěstí dává včas znamená, že to nemyslí vážně, takže ona ještě může včas zdrhnout a radši být s někým, kdo to vážně myslet bude.
@Nutella takze z tohodle platu kdyby ten rok bydlela s 12letou sestrou v pokojiku, usetri 15000 urcite a za rok to je 180000,–…? ![]()
Sama navic tvrdis, ze mas spatnou zkusenost, proste dneska jsou ti lide hodne preziravi… Ja bohuzel ani ne a temer vzdy se mi to vymstilo a proto bych si sama nedovolila se na nekoho spolehat stylem, prepis na mne byt. To je proste riziko…
@TerezkaSt píše:
@Nutella mam kamosku je od maturity prodavackou v jysku. Samostatne hypoteku od toho 2018, kdy to bylo jeste jakz takz priznivejsi. Chlap ji plati polovinu energii. Az se vemou doplati ji vklad a prepisou to na sjm.A co se tyce „kritiky“ toho brani si od pusy ala batuzkareni, spolubydleni, nemit auto. Kdy jindy tohle zazit nez v tech mladych letech? Porad tu uznavam, ze maji lide jine prilezitosti ala potencial na studium, zamestnani tedy i vyplatu, ale moznost na to „promyslet si strategii“ ma kazdy stejnou. Zna te to - kdo chce, hleda zpusoby…
Tak jsou regiony, kde být bez auta = velké omezení pracovních příležitostí. V takové Olomouci třeba naprostá pohoda, naopak ve většině sudetských regionů bez šance. Ale jako jasně, můžeš pět let spolubydlet, jíst jen suchý rohlíky a v hadrech ze sekáče jezdit do práce na kole a v zimě na běžkách
koupit si nemovitost a udělat si samozřejmě ještě dost velkou rezervu, abys hypo zvládla platit a sebe a dítě živit ještě i na mateřský/rodičáku, aby chudák chlap nemusel pustit chlup. A nebo si prostě najít normálního partnera, o náklady se podělit a budovat rodinu a majetek společně… ![]()
@Freeandwild píše:
Tak jsou regiony, kde být bez auta = velké omezení pracovních příležitostí. V takové Olomouci třeba naprostá pohoda, naopak ve většině sudetských regionů bez šance. Ale jako jasně, můžeš pět let spolubydlet, jíst jen suchý rohlíky a v hadrech ze sekáče jezdit do práce na kole a v zimě na běžkáchkoupit si nemovitost a udělat si samozřejmě ještě dost velkou rezervu, abys hypo zvládla platit a sebe a dítě živit ještě i na mateřský/rodičáku, aby chudák chlap nemusel pustit chlup. A nebo si prostě najít normálního partnera, o náklady se podělit a budovat rodinu a majetek společně…
Ja jsem ze sudetskeho regionu… vsude tady jezdi socina, jezdit na kole no to si maknes… a jeste do nedavna to vse bylo za hubicku oproti palivu… a co si pamatuju, tak v tom roce 2018 stali treba na Mostecku byty 1/5 co tady - spoluzak z VS se tam mile rad vracel… ![]()
Mam dceru a s radosti si koupime neco ze sekace, nekdy si dame lososa, mango, nekdy kulajdu a „Volupsije“… nejde o to chovat se jako samozivitelka, ale premyslet jako potencialni samozivitelka. Takovy hnusny vzor jsem si sice odnesla z rodiny ja, ale predavat ho budu tak, aby vedela, ze ma byt samostatna a spolihat se sama na sebe… ![]()
@TerezkaSt píše:
Ja jsem ze sudetskeho regionu… vsude tady jezdi socina, jezdit na kole no to si maknes… a jeste do nedavna to vse bylo za hubicku oproti palivu… a co si pamatuju, tak v tom roce 2018 stali treba na Mostecku byty 1/5 co tady - spoluzak z VS se tam mile rad vracel…Mam dceru a s radosti si koupime neco ze sekace, nekdy si dame lososa, mango, nekdy kulajdu a „Volupsije“… nejde o to chovat se jako samozivitelka, ale premyslet jako potencialni samozivitelka. Takovy hnusny vzor jsem si sice odnesla z rodiny ja, ale predavat ho budu tak, aby vedela, ze ma byt samostatna a spolihat se sama na sebe…
Já jsem teda taky ze Sudet a „socina“ tady všude fakt nejezdí, nebo s třema prestupama, že bys do práce a z práce 15 km jezdila 2 hodiny tam a 2 zpátky. A je trochu rozdíl moct si koupit lososa a mango někdy a když máš chuť, udělat si kulajdu nebo špagety s kečupem, a něco jinýho si za 5 let koupit lososa jen jednou a jinak jíst ty špagety, protože jinak na to bydlení prostě neuškudlíš.
S tím být samostatná souhlasím, ale to právě mnohem snadněji budeš s podporujícím partnerem, co myslí i na Tvoje dobro, než s někým, kdo si myslí jen na sebe a Ty se musíš dřít, abys byla v bezpečí.
Zkušenosti s tím mám taky vlastní, dost bolestné a dnes už bych vztah se sobcem a škrtem prostě nevedla, v žádném případě. I když se zvládnu zařídit i sama.
@Freeandwild píše:
Jako myslíš v devadesátkách? Byt jsi ale splácel rodičům a pozemek na dům dostal od strejdy, ne?
Před začátkem covidu si z lidí, kterým v té době bylo do 35 let, dokázalo pořídit vlastní bydlení z vlastních zdrojů (tj. bez významné finanční injekce rodičů nebo dědictví) 10% lidí. To byla už tehdy realita. Dnes vzhledem k extrémní inflaci to bude nejspíš ještě méně. A ženy jsou v tomhle ještě více limitované, vzhledem k tomu, že se chlapi stále ještě nenaučili rodit a těhotenství a mateřství je prostě zářez ve výdělku jako prase. Ona si asi těžko může říct - ok, v pohodě, teď budu jako Ty do 35 jen makat a šetřit, abych si mohla pořídit vlastní nemovitost a cítila se safe, a pak si teda založíme tu rodinu. Pokud tu rodinu chtějí, musí budovat spolu a vytvořit si jistotu vzájemně, jako rodina. Model, kdy on si jede svoje, nijak jí nezajistí a ona vsadí vše na jednu kartu a to dítě si s ním teda udělá, je pro ní extrémně nebezpečný a pokud se cokoliv podělá, v 99% skončí špatně pro ní, protože on jen bral a dával houno s mákem. Tím, že nic ani dávat nechce, jí ale naštěstí dává včas znamená, že to nemyslí vážně, takže ona ještě může včas zdrhnout a radši být s někým, kdo to vážně myslet bude.
Přeloženo „najít vhodného hostitele“
![]()
@zoidberg píše:
Přeloženo „najít vhodného hostitele“![]()
Jj. Však pokud chlap chce děti a hledá taky vhodného „hostitele“ pro svoje spermijky, jen ať se otáčí ![]()
@Cimada píše:
Tolik obětí pro to, abys jednou „férově“ vytvářela zázemí v bytě chlapa, který Tobě nechce obětovat nic…
Co mas porad s tim vytvarenim zazemi pro chlapa?
Jako ze by snad jinak zdechl hlady ve spine? Pokud si to nedokazes zaridit tak, aby se chlap spravedlive podilel na chodu domacnosti, tak to je tvuj problem, ale nedelej z toho normu. Jako logika ja TI tady budu uklizet, tak si zaslouzim pulku bytu, je fakt usmevna. ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat