Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Freeandwild píše:
Jako kdy přesně na to měla myslet? Jít po základce hned hákovat někam do fabriky a bydlet doteď u rodičů, nebo jak? Jestli normálně do 24 let studovala, tak moc šancí si cokoliv našetřit fakt neměla. Nebo Ty jsi hned první 2-3 roky po škole spořil 10.000 měsíčně?
Tak kdyby normálně studovala do 24, dá se předpokládat, že dostala normální plat. A když tak moc stojí o to něco vlastnit, ušetřit 10 000 měsíčně není v tomhle věku zas až tak velkej problém.
To má člověk výrazně nižší nároky, a tím pádem i náklady ![]()
@Secado ty jsi z bohatého kraje
Desku ušetřit měsíčně z nástupního platu, super, gratuluju. ![]()
@Nutella píše:
@Secado ty jsi z bohatého krajeDesku ušetřit měsíčně z nástupního platu, super, gratuluju.
Z nástupního platu vysokoškolaka. Nevím, co je na tom divného. Jsem z kraje, kde je jeden z nejnižších průměrných platů, ale když chci bydlet ve vlastním, tak se musím omezit. Nepotřebuju bydlet ve vlastním bytě, stačí mi spolubydleni - tím usetris balík, dovolená stačila s batůžkem, nemáš závazky, nevadily mi přesčasy, neměla jsem auto,.. Tolik věcí, který jsou ve 40 nemyslitelný.
Nebo mi chceš tvrdit, že se nejlíp šetří, když máš děti (sice možná vyšší plat), ale to je tak všechno. Snad všechny ostatní náklady se s věkem navýší ![]()
@Secado záleží jaký obor, na typu bydlení… Možná jsou dnes jiné možnosti. Já kdysi určitě neměla tolik, když jsem byla sama, abych šetřila na hypo. Pořád jsem názoru, že dvěma na startu se žije lépe, než když každý jede na svém písečku. Ale to musí chtít oba. Pokud už teď přemýšlejí cobykdyby, tak je to jiné.
@Nutella nejvíc se dá ušetřit na bydlení. V tomhle věku je spolubydleni asi nejlepší řešení. Když bude člověk chtít svoje soukromí a pronajme si menší byt sám pro sebe, tak se pak nemůže ve 30 divit, že nic nemá (pokud nemá nadstandardní plat).
Když nenasestris jako bezdětná, tak kdy jindy? Pak už ti zbývá si jen najít nějakýho dobraka, kterej ti to zafinancuje. A argumentovat tím, že máš plný právo na půlku nemovitosti, protože tam uklízíš. Asi nejtrapnější argument, co jsem tu četla
No jako nejsme tady nekde jeste v 19. stoleti, aby mela zenska za cil se co nejlepe vdat a na nekoho se nalepit aby ji daval socialni zazemi.
Porad chapu, ze kazdy muze mit jinou startovni caru a prilezitosti, ale v soucasny dobe vyrovnanych moznosti ma clovek premyslet o budoucnosti hned co preklopi 18ku.
Uz tu tedy dost pusobim jako sebestredna pizdulka. V tech mych 18ti se teda ta 10ka vydelavala natoz aby ji nekdo usetril, tak jsem studovala do 25ti, pricemz mne nikdo nesponzoroval. Po skole jsem rok defakto „bydlela v aute“ chodila na brigady a sparovala abych byla pro banku dostatecne bonitni, protoze kdy jindy setrit a podnikat kroky na porizeni bytu? Kdyz mi bylo tech 28 hlasial se mi na spolubydleni do meho bytu vrstevnice, ktery se prave rozesla s pritelem v jehoz byte v OV bydlela zadarmo od maturity. Trasla se, ze nema na kauci… Chcete napovedu? ![]()
@Secado já měla tenhle argument? To se pleteš
Fakt nee. Prostě je ti dnes jiné i se vztahama. Nikdo moc neriskuje, každý dopředu počítá s rozvodem.
Každý to vidí asi jinak.
@Nutella Ja nevim kolik ti je, ale mne bylo 28 celkem nedavno a fakt bys mrkala jak se nekteri chlapi kor vyleceny s predchozich vztahu (a to jiz v pocatcich vztahu) chovaji (a opravdu se neni cemu divit).
Casto spekuluji o malych investicich jako na co zenskou pozvat (a jeslti vubec) nebo jestli si ji vubec pozvat domu aby si tam hned neco nevykoukala a nezabydlela se. Takze typek co by mne nechal bydlet zadax by mne prijemne prekvapil, ale kdyby mi nabidl prepsat byt po roce a pul myslela bych si, ze je mimo.
Pocitat se vztahy na cely zivot je hezke a romanticke, ale historie kde zhruba ta rozvodovost propukla nam jasne vysvetlila, ze to sebou nese nejenom zlomene srdce…
@TerezkaSt zažila jsem dost na to, abych neměla růžové brýle
Ale jsem ráda, že jsem prožila mladí s člověkem, který byl na tom stejně, jako já a nic jsme si vtehdy nevyčítali. Zase jsem poučená jinak. Zůstat s děckem sama je naprd. A ještě při tom odejít z domácnosti s dekoračníma polštářkama je totálně na… No, to se mi naštěstí nestalo ![]()
Příspěvek upraven 11.05.22 v 05:27
Zakladatelko, je u vás nějaký posun?
Teď jsem dočetla celou diskuzi a spousta lidí v tobě vidí zlatokopku která chce přepsat půl bytu. Mě to tak nepřijde.
Mně spíš přijde že než hmotné statky toužíš po tom mít s chlapem něco společného, co by se dalo sdílet a tak jsi měla větší jistotu do budoucna. Plánujete svatbu, děti, větší dovolenou? Zdá se mi že spolu málo mluvíte a tím pádem jsi si ve vztahu nejistá as tím bytem hledáš nějakou jistotu. Bohužel nátlak na chlapa v tomto ohledu bude spíš sloužit tomu že ho odeženeš.
Jsem v podobné situaci, ale ještě o pár let starší. Studovala jsem v zahraničí za vlastní prachy, takže jsem se vrátila s holým zadkem a hromadou zážitků. No, našla jsem si chlapa s vlastním bytem a taky u něj bydlím jen za polovinu energií a teda nijak mi to nevadí. Za tu dobu jsem fakt dost našetřila a tobě bych radila to samé. My tedy plánujeme svatbu, dítě a stavbu domu, která se bude financovat z mých úspor a prodeje jeho bytu, takže dům bude v podílovém vlastnictví poměrem vložených prostředků. Pokud vy žádné plány nemáte, fakt šetři. Je to možnost že ceny bytů půjdou na chvilku trochu dolů, pak toho budeš moct využít a něco si koupit protože budeš mít našetreno dost na to abys dostala hypotéku.
@Freeandwild píše:
Jako kdy přesně na to měla myslet? Jít po základce hned hákovat někam do fabriky a bydlet doteď u rodičů, nebo jak? Jestli normálně do 24 let studovala, tak moc šancí si cokoliv našetřit fakt neměla. Nebo Ty jsi hned první 2-3 roky po škole spořil 10.000 měsíčně?
Je dospělá deset let a nemá nic, to ti přijde běžné? Já měl v jejím věku vlastní splacený byt a stavěl dům. Šanci měla dost, jen asi nejspíš počítala s tím, že se někde usadí a dostane půl bytu za polovinu splátky hypotéky ![]()
@zoidberg píše:
Je dospělá deset let a nemá nic, to ti přijde běžné? Já měl v jejím věku vlastní splacený byt a stavěl dům. Šanci měla dost, jen asi nejspíš počítala s tím, že se někde usadí a dostane půl bytu za polovinu splátky hypotéky
Hmmm a kolik staly byty a jake byly mzdy??? Pro nás s manželem to bylo taky jednodušší. Pri průměrné mzdě 25 000 stal náš byt 1,3 mio teď je myslím 40 000 a byt ma tržní hodnotu 4,5 mio… (mame ho 6,5 roku) to je pak sakra jednodušší machrovat… ![]()
@Secado píše:
Nepotřebuju bydlet ve vlastním bytě, stačí mi spolubydleni - tím usetris balík, dovolená stačila s batůžkem, nemáš závazky, nevadily mi přesčasy, neměla jsem auto,..
Tolik obětí pro to, abys jednou „férově“ vytvářela zázemí v bytě chlapa, který Tobě nechce obětovat nic… ![]()
@Secado píše:
Tak kdyby normálně studovala do 24, dá se předpokládat, že dostala normální plat. A když tak moc stojí o to něco vlastnit, ušetřit 10 000 měsíčně není v tomhle věku zas až tak velkej problém.
To má člověk výrazně nižší nároky, a tím pádem i náklady
I kdyby se jí dařilo šetřit desítku měsíčně, hodí to 120 tisíc za rok. Za 5 let 600 tisíc, to bude třicetiletá. Ve 20titisícovém městě se prodávají 2+1 za cca 3 miliony. Kolik že to teď banky chtějí? 20 %? Tak možná. Na rovinu, kdyby tohle byla schopna zvládnout, čili do 30 baťůžkařit, tak pak na jejím místě ani žádného chlapa s jeho slavným zděděným bytem (a jeho pravidly?) nepotřebuju.
![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat