Poradna duly
Jana Čurdová
Zlatíčko - dovolená nevybraná by se ti měla převést do doby kdy nastoupíš zase do práce. Takže by si podle zákona o ni neměla přijít. Zaměstnavatelé ti nařídili dovolenou, to je v pořádku, ale pokud si ji nestihneš vybrat, tak se převede než nastoupíš. Zákony se ale mění a já už spoustu věcí nevím. Zeptej se jejich účetní.
Jinak mateřskou můžeš nastoupit jak 32tt tak v 34tt. Nejpozději však 6týdnů před porodem. Mateřská trvá pokud jsi vdaná 28týdnů. Pokud jsi svabodná 37týdnů. Činí 69% z platu. Potom nastupuješ buď do práce a nebo na rodičovskou dovolenou. Zatím to je cca 3500kč. Po novém roce by to mělo činit 7500kč. Pokud peníze odsouhlasí.
Holky ať počítám jak počítám, tak to vypadá, že mi skončíme tu mateřskou tak někdy v tom prosinci a šup hned budeme mít ten větší rodičovský příspěvek. Teda pokud to opravdu schválí. To by pak už stálo za zvážení zda se ti vyplatí si v tom lednu 07 vybrat tu dovolenou nebo ne? Pokud jsem to teda dobře pochopila. I když myslím, že se to určo vyplatí. Asi to záleží na platu. Nevím z jakého se to bude počítat. Normálně je to snad průměr za poslední 3 měsíce, tak teď nevím s jakými třemi mám počítat. Zda ty co jsem byla opravdu v práci, anebo ty poslední 3 měsíce mateřské kdy dostáváme těch 69% platu. Mám v tom bordel.
Ahoj holky,
není pravda, že zaměstnavatel převádí dovolenou 3 roky… Přesně nevím ten měsíc, ale musí být vybrána snad do září následujícího roku … ale s tou letošní by to mělo být v pohodě. Každopádně mě naše mzdová řekla, že si teď nemám plýtvat dovčou, mám jít marodit do mateřské a po mateřské si napsat všechnu dovolenou ještě před rodičákem…
Hráz si masírovat nebudu, vůbec to není tak jisté s tou prevencí nástřihu, záleží totiž hodně na genetických předpokladech, jak pružnou máte kůži, aspoň tak to říkala sestřička v porodnici…
Myslím, že žádné pokusy na sobě dělat nebudu, prostě až to přijde, tak to bude a v nemocnici snad dobře ví, co dělat… Tomu slizu ze lněného semínka teda moc nevěřím a hlavně bych nic tak hnusnýho do sebe nedostala bez zvracení …
Doteď jsem přibrala 7 kg, tak uvidíme, když jsem teď doma, kolik ještě naberu
![]()
Mateřská se počítá z průměru za předchozích 12 měsíců a hlavně těch 69% není až zas tak přesnejch - počítá se to jako nemocenská, která má samozřejmě „strop“, takže maximum, co dostanete v měsíci, který má 31 dní, je cca 13.000,– (přesně to teď z hlavy nevim)…
Holky tady se koukněte, tady máte doložený, že ten rodičák je opravdu schválený
![]()
Ahojky těhulky…
Dlouho jsem tady nebyla,tak doufám,že jste všechny v pořádku…
Bylyjsme na utz ve 30+0 a Tobi vážil 1600g,vše je v pořádku…
Dneska jsem byly na tom hnusu testu cukrovky,no fuj.jsem myslela,že mě tam už nepošle.Ale jelikož měl Sebi,když se narodil přes 4 kila,tak říkal,že to chce zkontrolovat ![]()
koukám,že většině se tento týden dopraví skříň…nám příští pátek,tak doperu zbytek věcí,něco jsem radši už oprala předem…
tašku mám sbalenou,tak snad máme vše,jen začnu shánět ten maliník a nějaký homeopatika… a čaj od lerosu pro kojící matky,prý je výborenej..Nemáte s ním některá mamínka zkušenost???
To jsou věci co jsem všechno nevěděla, já vdaná nejsem takže bych měla mít tu mateřskou 37 týdnů a to už určitě bude ten vyšší rod. příspěvek než těch ubohejch 3200,–, no každopádně se na to podrobně zeptám naší účetní. Jinak ta dovolená se vážně převádí jen z předešlého roku a musí být vybraná někdy do podzimu, takže už nejde, že si někdo suší dovču několik let.
To převařený lněný semínko když se nechá přejít varem tak max. 1 minutu bych přirovnala ke slabě vylouhovanýmu čaji (barva), chuť to nemá skoro žádnou, a slizký to neni nijak moc - když se po napití oddělí rty od hrníčku trošičku se to táhne asi jako med - to jsou moje zkušenosti asi před 5ti lety mi to doporučila pít léčitelka na pročištění. Jednou jsem na to zapoměla, nechala to vařit 3 minuty a táhlo se to jak lepidlo už z toho kastrůlku v kterým jsem to vařila, fuj.
Novia - Jé už máš UZ za sebou. Hlavně, že jste zdraví. Na tom testu na cukr jsem nebyla ikdyž mám v rodině cukrokáře dědu. Tak nevím.
Já ten čaj pila 3× denně. Stejně mi moc nepomohl. První 3týdny bych mohla nakojit celé sídliště a potom jak přichází laktační krize někdy kolem 2-4týdnů po porodu. Mně nepomohlo nic. Ztrácelo se mi mléko. Čaj pro kojící maminky doporučuji. Obsahuje bylinky, které jsou i na prdíky miminek a mně docela chutnal. Koupím si ho určitě znova.
**Zlatíčko - Na tu dovolenou se ti zeptám naší účetní a kamarádky na sociálce.
Masáž hráze je na vás. Stejně záleží na porodníkovi, jak se mu zrovna chce. V nemocnici vám řeknou, že nástřich byl třeba. Máma rodila ve 42letech a bez nástřihu. Měla tam známou porodní asistentku, která ji navedla. Záleží hodně na porodu samotném, prostě na okolnostech. Já jsem pro masáž. Prokrvíte hráz, která se tím snadněji připraví na porod.**
Ahojky těhulinky,
tak koukám, že s postupujícím těhotenstvím nás trápí čím dál víc problémů.Takže i já se přidávám. Stydká kost a kosti okolo bolí už asi 14 dní. Nejhorší je to večer v posteli, když chci vstát a jít na záchod. Hrůza. Taky je úděsný, jak se mi zpomalil krok. Dřív jsem byla zvyklá chodit rychle kdykoliv, kamkoliv. Teď? Šourám se jak šnek ![]()
Na UTZ jdu ve čtvrtek, tak se tam snad vše potřebné dozvím, hlavně datum nástupu na mateřskou. Starou dovču mám dovybranou, tu letošní si nechám proplatit po skončení mateřské. Aspoň budou nějaké penízky ![]()
Masáž hráze chci zkusit. Koupím si v lékárně slunečnicový nebo olivový olejíček (pak ho můžu použít na mímo) a uvidím. Četla jsem, že to někdy může způsobit zánět.
Minulý týden jsme byli na 3D UTZ.Máme potvrzenou holku.Asi to bude pěkná stydlínka, nechtěla se vůbec ukazovat, furt si dávala ručku před obličejík
.Ale bylo to moc pěkný, tak máme fotky a CD.
Já připrala asi 11 kg, sladký jím na kila.S tím praním ještě počkám, až doděláme pokojíček. Ještě bych chtěla koupit jednu komodu, páč jsem zjistila, že do jedný se vše nevejde.Jo,jo penízky se hezky kutálej. Děťátko je opravdu luxus ![]()
Už bych si měla lehnout. Dělám totální chyby a nepřihlašuju se
Omlovám se LUCA235
Zlatíčko : Já také vdaná nejsem, také jsem se těšila na mateřskou 37 týdnů, ale mamka je mzdová a docela mě uzemnila tím, že musíš místopřísežně (ježiš, to je slovo) doložit, že žiješ sama bez partnera.Takže je to na tobě, když ti přijde kontrola, můžou ti to vzít.
Aha tak to já nic přísahat nebudu
vyznělo to tak, že je to rozdělený na vdaný a svobodný a né opuštěný ![]()
Koukám, že nás tady dost jde na kontrolu zítra a ve čtvrtek, to bude pozítří zpráviček a novinek
já jen doufám, že mi znovu potvrdí holčičku - jestli ne tak bude mít chlapec smůlu - mám všechno růžový ![]()
m jsme na 4d utz byly minulý úterý už po třetí.A jelikož je Tobi hlavičkou dolů,tak obraz byl nejasnej a nic moc…tak hlavně,že nám všechno zkontroloval.Pindík je tam na 100% nedal se přehlídnout,tak doufám,že do třetice se nám povede holčička…no a když chtějí porodný na 3 dítě 120 tak to by špatný nebylo
Ale s tím nepočítám.....i když to zní moc hezky ![]()
No já právě kolem 3 týdne po porodu večer mlíko neměla a jelo se pro nutrilon,tak doufám,že se to opakovat nebude…vyčetla jsem i nějaké homeopatika na tvorbu mléka,tak zkusím i to…tak uvidíme…
když se narodil Sebi,tak jsem bydlela s rodiči a manža byl v Brně na ubytovně,pracoval tam.Společné trvalé bydliště jsme měli,byt se opravoval a tak mi bývalá práce dělala problémy i přes to,že jsem bydlela s rodiči a doložila to…pravda je ta,že kontrola přijít může a podle mě to za to nestojí…Pokud ale máte trvalé bydlišt+ě rozdílené,at k by problém být neměl ne???
Držím všem pěsti co jdou zítra k dr…ať dopadnete tak dobře jako my ![]()
O tom prohlášení jsem teda ještě nikde nečetla. Vždycky se píše jen o svobodných a vdaných. A to jsem prolistovala několik zákoníků. Je tada pravda, že poslední byl z loňského roku, třeba se něco změnilo
I když mně to vlastně může být jedno, jsem vdaná. Jenom mi to přijde divný. Svobodná je prostě svobodná, ne?
Na posledním UZ jsem byla minulý týden. Docela mě malá zklamala. To že je to holka nám předvedla snad ze všech úhlů (nestyda! jedna), ale obličej ukázat nechtěla. „Zahnízdila“ se hlavičkou dolů a zvědaví rodiče jí byli ukradení
A vážila 1660g, prý podle tabulek
Zato já pěkně kynu! Už mám 11kg navíc
Naštěstí ale začínám přibírat pomaleji, ne jak v 6. měsíci - 1,5kg týdně.
A na mateřskou nastupuju 6 týdnů před termínem (tím podle poslední MS), takže 24.4. Už se mi to blíží, konečně mi skončí to neschopenkové „vězení“ ![]()
Taky už se chystám na velký úklid a praní. Koupila jsem Lovelu a po Velikonocích, až (snad) vysvitne sluníčko, začnu prát. Jenom mě děsí to žehlení
To bude snad na čtrnáct dní
![]()