Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Který u ženě ve věku 29 let řekne, že je na mateřství stará?Máš Stockholmský syndrom, ne?
Sice to nebylo na mě, ale reaguju. Žádný lékař to ženě neřekne ani ve 29 ani ve 40, každá se může rozhodnout, kdy si dítě pořídí a podaří se to klidně i ve 45.
Tady je debata, kdy je ženské tělo nejlépe připravené. A na to ti každý lékař musí odpovědět, že ženské tělo je biologicky nejlíp připravené na těhotenství mezi 20-25 rokem.
Tak to prostě je, kolem toho se nemusíme dohadovat. To, že má většina žen první dítě po 30 je taky fakt, ale příroda je příroda a ženské tělo je nějak stvořené. A přírodu nepřech. iješ.
Tím, netvrdím, že já jsem rodila v ideálním věku nebo že do toho budu tlačit svou dceru. Ale nebudu se hádat o něčem, co je jasné.
A jsem celkem překvapená, že to tolik ženských neví a dohaduje se, že země není kulatá.
@bigl píše:
Sice to nebylo na mě, ale reaguju. Žádný lékař to ženě neřekne ani ve 29 ani ve 40, každá se může rozhodnout, kdy si dítě pořídí a podaří se to klidně i ve 45.
Tady je debata, kdy je ženské tělo nejlépe připravené. A na to ti každý lékař musí odpovědět, že ženské tělo je biologicky nejlíp připravené na těhotenství mezi 20-25 rokem.
Tak to prostě je, kolem toho se nemusíme dohadovat. To, že má většina žen první dítě po 30 je taky fakt, ale příroda je příroda a ženské tělo je nějak stvořené. A přírodu nepřech. iješ.
Tím, netvrdím, že já jsem rodila v ideálním věku nebo že do toho budu tlačit svou dceru. Ale nebudu se hádat o něčem, co je jasné.
A jsem celkem překvapená, že to tolik ženských neví a dohaduje se, že země není kulatá.
Ženské tělo je připravené dělat děti zhruba do těch 45 let. A v minulosti, kdy se nedala plodnost regulovat, to tak i bylo.
Žádné nejlíp připravené v krátkém okénku pěti let neexistuje, to bychom jako živočišný druh vyhynuli. ![]()
@Bábrdl píše: Ženské tělo je připravené dělat děti zhruba do těch 45 let. A v minulosti, kdy se nedala plodnost regulovat, to tak i bylo.Žádné nejlíp připravené v krátkém okénku pěti let neexistuje, to bychom jako živočišný druh vyhynuli.
Reagovat nemá smysl, ano, uznávám, je placatá
.
@bigl píše:
Reagovat nemá smysl, ano, uznávám, je placatá![]()
.
Podléháš kulturnímu obrazu minulé generace, která skutečně rodila těsně okolo dvacítky a pak už ne. ![]()
Generace a generace před nimi zajišťovala lidstvu přežití ženská plodnost trvající roky a roky, nikoliv v krátkém pětiletém okénku. To bychom brzo vyhynuli ![]()
@Bábrdl píše: Ženské tělo je připravené dělat děti zhruba do těch 45 let. A v minulosti, kdy se nedala plodnost regulovat, to tak i bylo.Žádné nejlíp připravené v krátkém okénku pěti let neexistuje, to bychom jako živočišný druh vyhynuli.
Ale bilogickyto tělo na první těhotenství je nejlíp připravené do těch 25 let. To, že se rodí děti později je něco jiného. Stačí se i jen podívat na to, jak se s přibývajícím věkem zvyšuje riziko vývojových vad plodu.
@Bábrdl píše:
Podléháš kulturnímu obrazu minulé generace, která skutečně rodila těsně okolo dvacítky a pak už ne.Generace a generace před nimi zajišťovala lidstvu přežití ženská plodnost trvající roky a roky, nikoliv v krátkém pětiletém okénku. To bychom brzo vyhynuli
Ano, protože z deseti dětí jich šest umřelo třeba.
Tady se zaměňuje nejlepší biologický a sociální čas na první těhotenství, nebo prostě čas mít děti. Biologicky je to čas kolem 20 let, kdy je ženské tělo nejlépe vybavené na těhotenství, to se těžko okecá
a sociální čas bude zřejmě někde kolem 30 let, kdy má zpravidla žena dodělané školy, je vdaná, nebo aspoň v trvalém partnerství, zajištěna atakdále.
@Anna766 píše:
Ano, protože z deseti dětí jich šest umřelo třeba.
Tady se zaměňuje nejlepší biologický a sociální čas na první těhotenství, nebo prostě čas mít děti. Biologicky je to čas kolem 20 let, kdy je ženské tělo nejlépe vybavené na těhotenství, to se těžko okecáa sociální čas bude zřejmě někde kolem 30 let, kdy má zpravidla žena dodělané školy, je vdaná, nebo aspoň v trvalém partnerství, zajištěna atakdále.
Tak jsi to pěkně shrnula. Nepopiratelné je i to, že testy na cukrovku se dělají až od 25 let mladším rodičkám ne.
@boball píše:
Tak jsi to pěkně shrnula. Nepopiratelné je i to, že testy na cukrovku se dělají až od 25 let mladším rodičkám ne.
Mě gynekolog v těch 34 letech, kdy jsem čekala poslední dítě chtěl poslat na amniocentézu, protože „starší matka“…
odmítla jsem a nešla, ale nějak mě nenapadlo se urážet. Jako lékař to tak vyhodnotil.
@Anna766 píše:
Mě gynekolog v těch 34 letech, kdy jsem čekala poslední dítě chtěl poslat na amniocentézu, protože „starší matka“…odmítla jsem a nešla, ale nějak mě nenapadlo se urážet. Jako lékař to tak vyhodnotil.
Tak jistě, já rodila když mi bylo 21,25,41.Na plodovou vodu jsem šla dobrovolně, i když jsem nemusela, výsledky byly dobré, ale stejně jsem chtěla vědět na čem jsem.Byla jsem tam poslána jen z důvodu věku. Dítě mám dnes už desetileté, zdravé, ale i tak si myslím, že první dítě by určitě mělo být dřív. A že 20 až 25 je asi ten ideál, myslím fyzicky.
Idealni by bylo zacit rodit hned po prvni menstruaci. Mlade maso je preci nejlepsi
a jeste si nedovoli mit vlastni nazor a rozhodovat o svem tele, takze jenom rodi a mlci, idealni zenska z biologickeho hlediska
zajima me co by ten lekar, ktery rekl 29lete tehotne zene ze je stara, delal kdyby mu prisla 20leta ktera se citi spatne, nebo kdyby prodelala potrat…to by ji taky rekl ze je stara a ze mela rodit ve 13ti? ![]()
@MartaLil89 píše:
Idealni by bylo zacit rodit hned po prvni menstruaci. Mlade maso je preci nejlepsia jeste si nedovoli mit vlastni nazor a rozhodovat o svem tele, takze jenom rodi a mlci, idealni zenska z biologickeho hlediska
zajima me co by ten lekar, ktery rekl 29lete tehotne zene ze je stara, delal kdyby mu prisla 20leta ktera se citi spatne, nebo kdyby prodelala potrat…to by ji taky rekl ze je stara a ze mela rodit ve 13ti?
Ty jsi takový demagog, že s tebou nemá cenu diskutovat.
@MartaLil89 tady někdo mluvil o třináctiletých dětech?
třeba měl jen lékař špatnou náladu a tak něco plácnul.
@boball píše:
@MartaLil89 tady někdo mluvil o třináctiletých dětech?třeba měl jen lékař špatnou náladu a tak něco plácnul.
Nevim jestli je spravne aby lekari “neco placali kdyz maji spatnou naladu”.
@MartaLil89 píše:
Nevim jestli je spravne aby lekari “neco placali kdyz maji spatnou naladu”.
Správné to není, ale jsou to taky lidi, anebo si fakt myslel, že už je stará raketa. Já u toho nebyla ![]()
@MartaLil89 píše:
Idealni by bylo zacit rodit hned po prvni menstruaci. Mlade maso je preci nejlepsia jeste si nedovoli mit vlastni nazor a rozhodovat o svem tele, takze jenom rodi a mlci, idealni zenska z biologickeho hlediska
zajima me co by ten lekar, ktery rekl 29lete tehotne zene ze je stara, delal kdyby mu prisla 20leta ktera se citi spatne, nebo kdyby prodelala potrat…to by ji taky rekl ze je stara a ze mela rodit ve 13ti?
No, tohle je fakt hodne hloupy vyplod, dost o tobe vypovídá…