Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Chlapovi bych to také nedala číst. To může mít úplně obrácený efekt. Mého by to rozčílilo…jedině a postavilo na opačnou stranu.
@Anonymní píše:
je pravda, že sebevědomí já moc nemám, dcera je sebevědomá hodně, my tam jezdíme cca 1× za měsíc, dřív tedy 1× za 14 dní, takže dcera „babičkou“ úplně nežije, má svůj svět doma. Neřve teda na ní pokaždé, když přijedeme, to zase ne, ale za ty roky toho „nespravedlivého“ bylo prostě dost… zakl.
A nemuselo toho byt zdaleka tolik, kdyby ses za svy dite postavila.
@Anonymní píše:
To, že v rozčilení před dcerou řeknu, že je to zakomplexovaná baba, nepřijde mi to brutálně sprosté, i když to ideální není. Ale taky s ní mluvím i jinak, pochopení u mě má. Ale je pravda, že před jeho rodinou se jí zastanu málo, to až jsme sami. Já neumím moc mluvit, argumentovat, přemýšlela jsem, že tchýni napíšu dopis, ale vím, že by se mi vysmála celá rodina, jak by ho pak přede všemi četla. Na zadek jí dala, když byla menší a opravdu jen plácla přes zadek, zase ze mě nemusíte dělat bezcitnou matku, co má na prvním místě chlapa a nechá mlátit svoje dítě… mě by to asi nevadilo, kdyby takto byla přísná i k vlastním vnoučatům, tak bych to prostě tak brala, že babička se musí poslouchat. Ale takto je to nespravedlivé.
přítel má spoustu dobrých vlastností, já to tak brala, že všude je něco, dcera ho má ráda, mazlí se s ním atd.
Neumíš to vidět optikou své dcery…jednou až bude velká ti to poví sama a bude tě to moc bolet. Škoda, že už si těžko vzpomeneš na to, co jsme ti tu psali…začínáš to obracet a zlehčovat, abys nemusela řešit nic. Dcera ho má ráda? Mazlí se s ním? Na začátku jsi psala, že víš, že on jí moc nemusí…Není to spíš tak, že tvoje dcerka musí dost bojovat o jeho přízeň a o svoje místo? Nauč se nahlížet do pocitů svého dítěte. Upřímně jsem dost vděčná, že se moji rodiče nikdy nerozvedli a že mám jen vlastní sourozence…né kvůli tomu, že nevlastní sourozenec je míň, to ani náhodou, dítě to tak nemá. Ale kvůli tomu, že vztah rodičů a rodiny k vlastním, nevlastním, společným je vždy na tenké hranici - nemít rád.
@jannina1 píše:
Pro mě je už úplně nepochopitelné, že si tchýně dovolí toto:„Na moji dceru - to jídlo sníš, na to si holčičko počkám, jinak tě seřežu!“
Můžeš napsat, jak jsi reagovala?
jen jsem řekla, že jí s tou polévkou nedá pokoj a pak jsem se sebrala a šla pryč. Tak dlouho jí u nich nutili jíst polévku, až si dcera k tomu vypěstovala takový odpor, že už by si tam polévku nedala ani za milion, přitom doma ji jí. Ale je pravda, že teď už jí nenutí.
@Aishinka píše:Jsme rozhádaní… A je to celé k ničemu.
Kolik jsem se nabrečela. Tchýně to má ale tak stejně s druhým synem. Mají holčičku a chlapečka. Holka jezdí na celé léto k babičce a kluk tu ještě nebyl déle než dvě hodiny - a to má 7 let! Jim je to jedno. To jen já zbrojím za malého…
@kontramatka píše:
Zakladatelko nevím proč bys dávala chlapovi číst diskusi. To je tvoje věc. Ješitný chlap si z toho nic nevezme. leda překroutí a z tebe udělá husu.
Prostě a jednoduše nikam s tchány nejezděte a když budete u nich, tak se dcery zastaň. A to tak, že řekneš: Ona nedělá nic zlého, co by tu jiné děti nedělali, tak ji laskavě neokřikujte, když ostatní taky neokřikujete nebo jsme tu posledněkrát všichni jak nás tu vidíte. Tečka. Dál nic. Dál jednej jako obyčejně. Ale stůj si za tím. Nejsi žádná onuce a tvoje dcera už vůbec ne. Vy jste všichni rodina a pokud to někdo neakceptuje, tak to není problém na vaší straně, ale na jeho. A potom není důvod takové lidi navštěvovat. A je úplně jedno jestli je to něčí matka nebo červená karkulka. Toto prostě nesmíš dovolit.
Tak moje osobni zkusenost je, ze casto pomuze, kdyz to chlap slysi i od jinych lidi.
@Denisa56 píše:
Jak, že tam jezdit musíš, protože přítel to chce? Nemusíš, ani náhodou. Ty nejsi schopná zastat své dcery, on není schopný zastat se vás dvou. Necháte babku, aby se chovala jak „bacecha“ (od slova macecha) z pohádky o Popelce. Tvoje malá se bránit logicky neumí, to je na tobě a na tvém příteli. To je ta babička nějak nedotknutelná, že se ty stylizuješ do role chudinky, která nic nezmůže a v tomto modelu vedeš i svou dcerku? Ozvi se, nemusíš nějak agresivně, ale ještě bych zkusila jednu návštěvu a při prvním tchyniném excesu bych ji okamžitě zbrdila. Zeptala bych se jí, jestli tohle chování považuje za správné a za důstojné, ona, dáma s životními zkušenostmi, že se snižuje k šikanování malého dítěte, které se „provinilo“ jenom tím, že není její vlastní vnouče. Jestli si dokáže představit, jak by bylo jí na jejím místě. A kdyby oponovala, že přece o nic nejde a ty jsi přecitlivělá, tak bych ji opět zbrzdila s tím, že ať se nepokouší svoje chování přetáčet a házet vinu na tebe. Že samozřejmě ano, na to, jak se ona chová k tvému dítěti citlivá jsi a je to tak normální, chová se tak každá máma. A jestli není ochotná a schopná sama se sebou v tomto ohledu něco udělat, tak tahle návštěva s mou dcerou je tady moje poslední. A pak bych se otočila na chlapa a před matinkou bych mu od plic řekla, že mu děkuju za podporu, že mi nejde o narušování vztahů k rodině, ale zároveň nemůžu připustit, aby v rámci „klidných rodinných vztahů“ trpěla moje dcera. A pak bych sbalila sebe, malou i malého a odjela bych. Nazdar babi, nazdar tati, užívejte si tady tu vaši bezbřehou rodinnou pospolitost, kterou vám od teď už nikdo, kdo mezi vás nepatří, nebude narušovat.
Holka, vzchop se, protože tohle si tvoje dcera ponese do života a až jí to jednou sepne a dojde v souvislostech včetně té tvé jalovosti se jí zastat, budeš toho hodně litovat. Jsi její máma, braň ji a nedovol nikomu, aby na ní uplatňoval svou vlastní omezenost. I za cenu, že bude chvíli dusno, však no to přejde a vzduch se pročistí. I ten tvůj chlap potřebuje dostat lekci, aby se začal chovat jako chlap a nepdelkoval před maminkou jako usmrkanej školáček.
Už bych tam nejela, to jak se chová k tvé dceři je hozné a ty místo aby ses jí zastala tak chápeš to že není její vnučka? Jak to že tchyni neřekneš že takhle tedy ne? Píšeš že tam nestojí ani o tebe, to ti nevadí trávit čas s lidmi kteří nemají rádi tebe a tvé dítě?
Zakladatelko já bych tam vůbec nejezdila. Proč bych měla navštěvovat lidi, co mě nemusejí a mé dítě nesnáší? A když se ani chlap nezastane, tak by mi bylo úplně ***, jestli si tam jezdí. Ať si dělá co chce. Nezajímal by mě. ***, co nestojí při své ženě. Až po sedmi letech na dovolené si všimnul, že jeho matka se chová jako ***? Ale dělat s tím nic nehodlá? Tak nazdar. Nezajímáš mě, když já a moje dítě tě taky nezajímáme. A *** ať si jde taky za maminkou. Beztak je ve všem nejlepší.
![]()
edit admin - vulgarismy
@Anonymní píše:
jen jsem řekla, že jí s tou polévkou nedá pokoj a pak jsem se sebrala a šla pryč. Tak dlouho jí u nich nutili jíst polévku, až si dcera k tomu vypěstovala takový odpor, že už by si tam polévku nedala ani za milion, přitom doma ji jí. Ale je pravda, že teď už jí nenutí.
Promiň, ale kdyby mi kdokoliv takto nutil, aby dcera, nebo i syn museli dojíst jakékoliv jídlo, tak by nepochodil. Jen bych prostě řekla dítku, že to dojíst nemusí, pokud už má plné břicho. A bylo by mi jedno, co na to druhá strana. Nedivím se dceři, je je na tu polívku „alergická“ a nedá si ji. Já bych ji taky už nejedla.
@alisekR píše:
Zakladatelko: Pokud jsi si sem přišla postěžovat, na tu „tlustou starou babu“, tak si dost
vedle a dostaneš tu kopr a já jsem pro.Jsi s chlapem 7 let, tvojí dcerce je 9. Jestli jsem to dobře pochopila, tak jí dělá „tátu“ od 2 let. To byla ještě batole, to jí taky něměl rád? A ty s klidem víš, že on jí nemusí? Pak v klidu necháš, aby se tvoje tchýně chovala takhle nefér? Obávám se, že nebudu jediná, co si myslí, že vynadáno tu zasloužíš hlavně sama. Nepochopím, že když celou dobu víš o nefunkčnosti takto slepené rodiny, že sis pořídila společné dítě.
Jsi slaboch, tchýni bych řekla veřejně před všemi, že by se měla stydět za svoje chování k nevinnému dítěti. Tomu tvýmu bych taky udělala tmu před očima. Oni jdou jen tam, kam je ty sama pustíš. Vezmi laskavě rozum a mozek do hrsti a začni myslet.Hlavně, že víš, že tvoj dítě probrečelo celou dovolenou…a že nesmí sahat na svého brášku. Jsi divná, fakt divná. Občas mi hlava nebere, jak ženská po rozpadu jednoho vztahu, za každou cenu utvoří nový vztah, nové děti a pod…a pak si v té „idylce neví rady“ [/ť citace]
Ale já ji na to řekla, ať si brášku mazlí a chová jak chce a tchýni jsem řekla, že kdyby věděla, co s ním dělá doma (jak ho tahá, houpe s ním atd), tak by nemohla v klidu ani spát.
@elen-ka Já zase chtěla napsat…i za zakladatelku, že kdo nezažil, příliš nepochopí.
Je to boj s větrnými mlýny. Já bojuji…jsem ta nejhorší…ale bojuji dál.. ![]()
@Anonymní píše:
Ty ses sebrala a odesla a svou dceru si tam nechala s babou, co ji vyhrozuje. To je fakt hroznyyy
. Uz se konecne seber a dcery se zastan. A ne za jejimi zady, ale hned, jak se na ni zacne utrhovat.
A když budete s dcerkou doma a kluci pojedou k babičce - můžete si dělat dámské jízdy! Čas jen pro svou holčičku!!!
@kontramatka píše:
Zakladatelko ještě bych dodala, že bys měla rázně sdělit, že s partnerem a vašimi všemi dětmi jste jedna rodina a nebudete se vyskytovat někde, kde to není akceptováno. A pokud to tchyně neakceptuje, tak má smůlu a může šikanovat někoho jiného, protože tvoji rodinu už nikdy neuvidí. A za tím si stát až na věky. A chlap ať si vysere obě oči, je to naprosto bezpáteřní idiot.
takže za Tebe - nejezdit tam? Já, dcera, syn? Nebo „posílat“ přítele jen s VLASTNÍMI dětmi?