Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, byli jsme tedy dneska na genetice a ještě na tom opakovaném ultrazvuku srdce a vada srdíčka se opět potvrdila. Rozhodli jsme se tedy pro ukončení těhotenství, v pondělí nastupuju. Je to hrozně těžké, ale i sám dr. na kardiu říkal, že ta pravděpodobnost dalšího postižení je velice vysoká, tak on sám z lidského hlediska by do toho nešel. A je to pravda, když si uvědomím, že by mohla být postižená, tak tohle bych si asi vyčítala celý život. Teď už jen přežít to ukončení, což bude pro dušičku hodně bolestivé.
Kotýsek: držím palečky pořád
Dnes jsem poprvé po 3 týdnech v práci a řeknu vám, že už bych si šla lehnout
No je vidět, že jsem se válela celé ty týdny.
Jinak na kvasinky trpím také
ale musím zaklepat, že ted v těhu mě potrápili zatím jednou. Dostala jsem Macmiror - děs a hrůza, svědělo to po těchto globulích strašně (prodrbala jsem celou noc). to jsem vydržela dvakrát za sebou a pak to vzdala a mazala jenamazolem krémem 2% a ten to zase zklidnil…a od té doby musím zaťukat, je klid jak po pěšině a je to už měsíc a půl…což je u mě uspěch.Možná ten macmiror je hnus žíravinovej, ale možná opravdu pomohl, nevím. ![]()
Lucie: tak to máš mou velkou podporu a posílám ti
a hodně sil. Bude to těžké, tak hlavně se pak zkusit zaměřit na něco jiného třeba. Opravdu těžká situace. ![]()
Luci
![]()
Já bych se rozhodla stejně… Bolí mě to za tebe, mám ty nervíky za sebou taky a takovýhle konec by neměl mít nikdo..
![]()
Ahoj holky
Luci-
velice me to mrzi..
asi bych se rozhodla stejne…držte se!!!bude to hodne težke..veřim,že si Vas štesti co nejdřiv najde!!!! ![]()
Ted co jsem tehotna-17.tyden,tak sem už mela 2× kvasinku,poprve sem mela macromiror,ale vratilo se mi to..ted sem brala 6 tablet Clotrimazolu..ted dobry,ale ta potvora se rada vraci..tak uvidim… ![]()
Jejda,tak moc se bojim toho ultr.ve 20.tydnu… ![]()
Ahoj holky, ctu si tu vasi diskuzi a chtela bych jen vyjadrit podporu Luci v jeji tezke situaci. Moje segra ma dceru s Dawnovym syndromem(21) a musim rict, ze ji obdivuji, ja bych na to asi nemela. Drzim palce, at se psychika co nejdriv zahoji a uz jen pohodove tehotenstvi se zdravym miminkem.
lucielorenc je mi to litoale rozhodla bych se uplne stejne, vim jiste, ze bych to nezvladla, pritel taky ne… pristi tehu se podari a bude bezproblemove
lucielorenc píše:
Ahoj holky, byli jsme tedy dneska na genetice a ještě na tom opakovaném ultrazvuku srdce a vada srdíčka se opět potvrdila. Rozhodli jsme se tedy pro ukončení těhotenství, v pondělí nastupuju. Je to hrozně těžké, ale i sám dr. na kardiu říkal, že ta pravděpodobnost dalšího postižení je velice vysoká, tak on sám z lidského hlediska by do toho nešel. A je to pravda, když si uvědomím, že by mohla být postižená, tak tohle bych si asi vyčítala celý život. Teď už jen přežít to ukončení, což bude pro dušičku hodně bolestivé.
to je mi moc líto,že to takto dopadlo ![]()
je to hrozně nespravedlivý
mě dokonce brali na genetice krev,aby se zjistilo,kde se stala chyba a mě dokonce zjistili,že mám já sama vrozenou chromozomální aberaci…spřeházené chromozomy
tím pádem mám ,jakoby větší riziko…při početí…když se zakládají chromozomy u miminka.Tak prej musím počítat stím,že to bude vždy 50 na 50.
A to už mám 2 děti zdravé a ve 33 letech mi zjistí tohle … ![]()
Holky, zítra tedy nastupuju, je mi fakt hrozně, ještě když malinkou cítím v břichu jak se hýbe. Je to fakt asi nejhorší rozhodnutí co může člověka potkat.
lucielorenc píše:
Holky, zítra tedy nastupuju, je mi fakt hrozně, ještě když malinkou cítím v břichu jak se hýbe. Je to fakt asi nejhorší rozhodnutí co může člověka potkat.
zlatko ,vydrž.. prožila jsem cosi podobného,první těhu,90% na rozštěp páteře,když jsem byla na amnioentéze-tak k ní ani nedošlo,protože mimi samo umřelo..musela jsem do nemocnice a porodit to maličké..Příroda to rozhodnutí udělala za mě..
Ale kdyby mi to vyšetření diagnozu potvrdilo,ukončila bych to taky..
je to už 4roky a sotva si vzpomenu,pláču…
potom gyndař říkal počkat 3-6měsíců a mhli jsme zkoušet další.čtvrtou menstruaci už jsem nedostala a ze začátku jsem se šíleně bála každého vyšetření ale výsledkem je Magdalénka,brzy má 3 ročky-úplně zdravá,i když narozená v 34.tt a pak máme eště skoro 4měsíční Markétku-taky zdravoučká.. Někdy bych starší propleskala až by to lítalo,ale přece jsou to moje ![]()
PŘEJU TI OPRAVDU MOC A MOC SIL A ABY SE TO NAPŘÍŠTĚ UŽ POVEDLO TAK JAK MÁ! ![]()
Lucie, je mi to lito, musis se citit hrozne. Drz se holka, vsichni tu na tebe myslime.
Luci budeme na Tebe všechny myslet. Je mi to moc líto, ale doufám a věřím, že příště to bude vše dobré. Teď přeju silné nervy a ať je to šťastnější příště co nejdříve to půjde, aby se i to trápení snášelo lépe. ![]()
lucielorenc - na diskuzi jsem narazila úplnou náhodou v posledních příspěvcích.
Nicméně chci přidat svou zkušenost - v této republice ti téměř žádný lékař na férovku nedoporučí ponechat si dítě, které by z nějakých testů vypadalo jako postižené. prostě , tady to tak je. Ve chvíli kdy začne rodič trochu váhat, že by na potrat šel, tak ho jen podpoří.
Genetici speciálně ne, protože se strašně bojí žalob od rodičů, kterým se narodí postižené dítě a mají pocit, že „před ním“ nebyli dostatečně varováni.
Není to od nich necitelnost nebo krutost, ale jsou v situaci, kdy potrat doporučují poměrně často, takže jim to jako velká tragédie zase nepřijde.
Já jsem čekala dceru, o které mi na prvotrimestrálním screeningu a také na genetice řekli, že bude mít vady neslučitelné se životem. Rovnou se mne zeptali, na kdy se dohodneme na potrat. Poté co jsem odmítla, mi bylo řečeno, že stejně pravděpodobně zemře ještě dřív než se stačí narodit. A že riziko, že bude trpět mnoha vadami, je obrovské- že to v tomto případě tak bývá vždy.
A právě tehdy jsem s nimi mluvila, a oni mi říkali, že rodiče postižených dětí je žalují, a proto mi oni všechno toto říkají. zatímco rodiče dětí, kteří se rozhodnou pro potrat, a pak se ukáže, že dítě bylo zdravé (téměř zdravé) je moc nežalují - asi nemaj energii ![]()
(byla jsem na NT screeningu na vyhlášeném pracovišti, u jednoho z jejich nejlepších lékařů. rovněž genetik je mezi svými dobře znám jako odborník. narodila se mi zcela zdravá dcera
)
Harpyje, to je pravda, ze lekari casto zbytecne odrazuji od tehotenstvi, ktere se jim stoprocentne nezda. Ty jsi mela dobrou intuici a zdrave miminko. Proste jsi to riskla. Ja nevim, jestli bych na to mela zit cele tehotenstvi s tim, ze se ditete treba ani nedockam, natoz zdraveho, klobouk dolu, jsi silna. Moje segra to mela zase naopak, ji vysly krevni testy na hranici a doktorka ji rekla, ze je jeste mlada a dite bude zdrave. No a jeji dcera ma Dawn syndrom, dnes je ji 21. Je to sazka do loterie a velice tezke rozhodovani.
ano já vím, rozhodování je to velice těžké- zažila jsem na gentice a vyšetřeních mnoho maminek ve velkém stresu, člověk má pocit, že z toho stresu a tlaku na rozhodnutí snad zešílí - zažily jsme to tady asi všechny, tak co budu vyprávět…
jen jsem chtěla, aby lucka slyšela také to, jak se na netabulkové děti koukají lékaři, čeho oni se bojí. třeba ta věta o dalších vadách- to je prostě nic neříkající- jj, dá se předpokládat, že když má mimčo jednu vadu (která se běřžně po narození operuje) tak může mít i nějakou další (kdo ví, jestli velkou, nebo malou?) neví to nikdo - ani lékaři ne.
pa
har.